Wednesday 15. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

ITF že deseto leto

11. april 2008 ob 15:31 | Urh Maček |

Vlada Republike Slovenije je leta 1998 ustanovila Mednarodno ustanovo - fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), z namenom odpravljanja minske problematike na področju jugovzhodne Evrope. Deseto obletnico ustanovitve so v ITF danes zaznamovali s posebno slavnostno sejo svetovalnega odbora. Zbrane na dogodku je nagovoril predsednik RS Danilo Türk, posebni gost na seji pa je bil jordanski princ Nj. eks. Bin Raad Bin Zeid Al-Hussein.

V lanskem letu so o novih žrtvah min poročali iz 68 držav. Mine ter eksplozivni ostanki vojn pa še naprej ubijajo in povzročajo poškodbe 6000-im ljudem na leto in tri od štirih registriranih žrtev so civilni prebivalci. ITF danes deluje v Zakavkazju, Centralni Aziji, v Latinski Ameriki in na bližnjem vzhodu, kjer se poleg minske onesnaženosti soočajo tudi z nestabilnimi političnimi in ekonomskimi razmerami.

Govor predsednika RS:

Nagovor princa (približen prevod pod videom):

Nj. eks. Bin Raad Bin Zeid Al-Hussein: “To je zame velika čast, da sem tu z Vami na deseti obletnici delovanja ITF-a. Pohvalil in čestital bi vladi RS za njeno podporo temu plemenitemu cilju. Ne navsezadnje rešujemo človeška življenja.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj