Thursday 16. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Romi v palači

10. april 2008 ob 23:40 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk je ob svetovnem dnevu Romov sprejel predstavnike romske skupnosti. Pogovarjali so se o napredku, ki je bil v zadnjih letih dosežen glede položaja romske skupnosti, ter o nekaterih odprtih vprašanjih. Türk je še napovedal, da bo v prihodnje sodeloval pri nekaterih projektih za izboljšanje položaja Romov.

Kot je po srečanju predsednik republike pojasnil v izjavi za medije, so se danes pogovarjali o položaju romske skupnosti, ugotavljali napredek, ki je bil dosežen v zadnjih letih, ter tudi o vprašanjih, ki jih je treba še rešiti. Ta vprašanja so po njegovih besedah predmet procesa, v katerem je izredno pomembno spodbujati aktivnosti Romov samih, gre pa predvsem za probleme izobraževanje, zdravstvenega varstva in urejanja prostora. Pogovarjali so se predvsem o tem, kako v današnjem času prihaja do primerov diskriminacije. Po besedah predsednika Sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca so na srečanju spregovorili o romski tematiki na splošno ter opozarjali na tisto, kar je še perečega, in tisto, kar se je spremenilo v pozitivni smeri. Horvat ob tem poudarja, da je Slovenija ena redkih držav, kjer državniki ob dnevu Romov sprejemajo njihove predstavnike.

Predsednik Türk je še predlagal, da bi se s predstavniki Romov srečal tudi ob drugih priložnostih, kjer bi spregovorili o konkretnih problemih, s katerimi se Romi v Sloveniji srečujejo. Pojasnil je, da bi se želel bolj angažirati pri izobraževanju ali projektih, ki zadevajo nediskriminacijo žensk. Na naše vprašanje o romski družini Strojan je Horvat odgovoril, da se je zadeva zaključila z dogovorom med državo in Strojanovimi. Ti so dobili primerne bivalne prostore in infrastrukturo, država pa se je vključila v druge aktivnosti, denimo vključevanje otrok v šolo, zaposlitev ter socialno in zdravstveno varstvo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    tudi iz FIDES - a ?… ;-)

Komentiraj