Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Tam, kjer je dom

15. marec 2008 ob 15:02 | Robertina Šebjanič |

V galeriji Kapelica v Ljubljani je postavljena interaktivna zvočna instalacija “A place of home”. Dokler se obiskovalec ne začne gibati po popolnoma zatemnjenem prostoru v galeriji vlada tišina.
Ko se začnemo gibati po prostoru nas začno zvočna navodila voditi skozi različne prostore in situacije.
Mirjana Batinić, avtorica projekta, je v kratkem pogovoru razložila idejo projekta.

Nato pa sva se podali v temo.

Prevod (prvi video):
Sama ideja tega dela je, da se predstavim v novem kraju v Ljubljani. Zdaj sem že tri mesece tukaj, preselila sem se iz Splita. Postavlja se vprašanje, kje je moj dom - je to moj rojstni kraj ali je to novo mesto ali je to galerija (za umetnika). Naredila sem delo, ki ima šest serij zvokov in glasov, vsaka od teh serij se prične z dobesednim opisovanjem stanovanja, tj. kopalnice, dnevne sobe, kuhinje in nato se postopoma spremenja v opisovanje mojega notranjega stanja, ki je pogojeno s selitvijo iz Splita v Ljubljano. V tem smislu se vsi glasovi gibljejo. Vsaka od teh serij je zastavljena v enakem zaporednju.

Zvok iz postavitve: tista stavba na levi, tako blizu morja, veš, ko sem v Ljubljani, včasih hodim in hodim do juga…Nisem vedela, zakaj to počnem, čez nekaj časa sem ugotovila, da iščem morje.

Tema je simbolična, zato ker se sedaj počutim, kakor da tipam po temi. Preverjam svojo pozicijo, kje sem. A je to v Dalmaciji v Splitu ali je to v Ljubljani.. ali pa je to nekje drugje.
Tu mi je zelo lepo. Jaz se vedno orientiram proti morju, kar je čudno, ker tu ni morja, zato sem dostikrat šla proti jugu. Na začetku nisem ravno razumela, zakaj to delam. Potem sem ugotovila, da mogoče pa iščem morje. Tu je še cel niz takih in podobnih osebnih izkušenj in iskanj v temi ter iskanju moje pozicije.
Programerji so : Ivan Fučak, Jernej Modic, Damjan Pipan in Marko Račeta. So absolventi Fakultete za računalništvo in informatiko. In odlično so opravili svoje delo.
A ste se razumeli kot ekipa?
Ja, odlično smo se razumeli. Sodelovanje je bilo enostavno. Kratko, jasno. Oni so prišli nekajkrat sem v Kapelico, razložili so mi vso tehnično ozadje postavitve, vse je bilo zelo neobvezno in ležerno.

Prevod (drugi video)
To je interaktivna zvočna instalacija. Postavljena je v popolnoma praznem prostoru galerije Kapelica. Na stropu galerije se nahajajo zvočniki, ki se aktivirajo, če gledalec vstopi v aktivno območje delovanja. Ko je v območju (v coni), se mora obiskovalec počasi gibati, z rokami, nogami, kakor da bi lovil ta zvok, ki izginja v galeriji.
Kako je to tehnično rešeno?
Delo je nastalo v sodelovanju s programerji. Senzorjev ni, galerijo so razdelili na kvadrante in v vsak kvadrant so postavili cono, ki so jo sprogramirali. To se nahaja v vhodu v računalniku, ki je v prostoru, ki ga gremo lahko sedaj pogledat. Tam lahko vidimo kako delujejo te cone in na kakšen način jih obiskovalec aktivira.
To so ta območja, jaz se bom šla sprehajat, tako da boš me lahko videla.

Interaktivno avdio instalacijo lahko obiščete do 21. marca med 12. in 16. uro v galeriji Kapelica.

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 5289 pravi:

    Saved as a favorite, I really like your web site!

  2. 6115 pravi:

    I think thiis is ammong thhe ost significant info for me.
    Andd i aam glqd rreading yoir article. Butt wanna
    remark onn skme genedal things, Thhe webb sijte styoe iis ideal, thhe articles iis really greatt : D.

    Good job, cheers

Komentiraj