Čičerikini mafini

9. februar 2008 ob 13:15 | Črt Butul |

Čičerika raste kot stročnica v kratkih strokih z rjavimi semeni. Izvira iz Azije. Danes jo največ pridelajo v Turčiji, Mehiki in Indiji, kjer spada med osnovna živila.
Zanimivo, že naši dedki in babice so vedeli, kako so stročnice zdrave in koristne. So odličen vir beljakovin. So bogate z vitamini, ne vsebujejo skoraj nič maščob. Priporočljivo jih je jesti vsaj trikrat na teden. Pred kuhanjem jih namakamo najmanj 12 ur, tako nas po zaužiti hrani ne bo napenjalo. Hrano solimo šele ob koncu kuhanja, s tem preprečimo, da se lupina zrna strdi. Bogate so z vlakninami, s tem lajšajo zaprtje. Znižujejo vsebnost holesterola v krvi, imajo tudi malo kalorij. Zanimiva je trditev, ki sem jo nekoč prebrala v neki reviji: » Če uživate stročnice, boste hitreje postali siti kot debeli.«

ČIČERIKINI MAFINI

SESTAVINE: 20 dag blitvinih ali špinačnih listov, 20 dag čičerike, 10 dag kravjega sira, 2 jajčna beljaka, poper, sol, sveža zelišča, 2 dl mleka, 3 jušne žlice ovsenih kosmičev, oljčno olje
PRIPRAVA: Čičeriko čez noč namakamo v vodi, nato jo skuhamo v slanem kropu. Kuha se približno 45 minut. Blitvo operemo pod tekočo vodo. Ovseni kosmiči naj se namakajo vsaj pol ure v mleku. V mešalniku zmešamo zelenjavo, čičeriko in nariban sir, dodamo odcejene kosmiče. Po želji začinimo s soljo, poprom in svežimi zelišči. Dodamo tudi žlico ali dve oljčnega olja. Beljak stepamo posebej in ga nežno vmešamo v pripravljeno maso. Vse skupaj nalijemo v modelčke za mafine in pečemo v ogreti pečici 20 - 25 minut na 180 stopinj C.
Postrežemo na mladi špinači. Po želji jedi dodamo nekaj kapljic oljčnega olja in balzamičnega kisa.

Tatjana Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Franc pravi:

    To mora bit pa okusno. Kar iz monitorja diši.

  2. Dragica pravi:

    Uh,pa sem zopet lačna.Čestitam,takšne stvari si dobrodošle in hvaležna sem za vsak takšen nasvet.Še bolje pa je,ko to poizkusim osebno iz rok tako dobre kuharice-inovatorke.

  3. jožek pravi:

    Jaz bi tudi imel takšno mamo, ki tako kuha. Kaj bi bila tudi moja mama ? Jaz bi tudi mafine….

  4. Tatjana pravi:

    Jožek, velikoooooooo imam posvojenih otrok…….

  5. Črt Butul pravi:

    Tudi ta oddaja je na ogled http://www.vest.si/2008/03/01/mati-kuhajo-butulova-7/, a se je nekam skrila….

  6. Črt Butul pravi:

    http://www.vest.si/2008/03/01/mati-kuhajo-butulova-7/ Joj te vejice..

  7. click for source pravi:

    Its like you read my mind! You appear to know a lot
    about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the
    message home a bit, but other than that, this is excellent blog.
    An excellent read. I will definitely be back.

  8. voor- en nadelen van individuele datingreviews pravi:

    It’s truly a nice and helpful piece of info.
    I am happy that you shared this useful info with
    us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  9. notre avis final sur nethomo djizz pravi:

    Appreciate the recommendation. Let me try it out.

  10. escorts in coalville pravi:

    Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am experiencing issues with your RSS.
    I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.
    Is there anybody else having similar RSS issues? Anybody
    who knows the solution will you kindly respond?
    Thanks!!

Komentiraj