Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zofija in njen plan

6. februar 2008 ob 20:38 | Urh Maček |

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na novinarski konferenci komentirala očitke na račun resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva. Tako ministrica ugotavlja, da plan ne predvideva privatizacije zdravstva ampak želi le preprečiti nekontrolirane zaslužke izven delovnega časa. Zdravstveni domovi kot posebnost našega sistema ostajajo, vendar se bodo morali bolje organizirati in sodelovati s koncesionarji. Kot primer navaja, da zakaj bi nekdo poleg redne zaposlitve v zdravstvenem zavodu delal pogodbeno še v petih, če pa lahko na primer z vsemi zavodi dela na podlagi pogodbe. Zanimiva je napoved povečanja zdravniškega kadra za celih 10 procentov v prihodnjih petih letih. Predvideno je še skrajšanje specializacije zdravnikov, katera pa zagotovo ne bo vplivala na kakovost zdravstvenih storitev.

Uvodna pojasnila o planu:

Zofija Mazej Kukovič: “…ker imam občutek, da se je treba tukaj opravičiti če se nekaj hitro naredi…

Odgovora na novinarski vprašanji o zdravstveni mreži in o produkciji novih zdravnikov:

Zofija Mazej Kukovič: “…kako ustvarit pogoje, kako zmotivirati celokupen krog skupaj s šolstvom, z izobraževanjem, da bomo imeli kadre tudi na Ravnah…

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Revolucija pravi:

    Zofija je na konferenci povedala, da ne pozna nobenega revnega zobozdravnika v Sloveniji.

  2. Dohtar pravi:

    Spostovana gospa ministrica !

    Pazite kako boste spreminjali zakonodajo glede dodatnega dela zdravnikov, da vam le ti ne bodo se bolj uhajali. Kot morda sama veste, je slovensko zdravstvo na koncu prepada in pazite, da ga z nespametno potezo ne pahnete tja. Problemov je vec. Tukaj jih bom samo orisal. Ne odgovorite, da to ni res in da je vse v redu, ker boste s tem samo izzvali, da bomo zaceli o katastrofalnih problermih v zdravstvu govoriti javno in v detajlih.

    Zdravstvo je se zadnji velik podsistem v drzavi, ki v nobenem segmentu se ni sel skozi tranzicijo. V zdravstvu vladajo se vedno socialisticni ekonomski prijemi z uravnilovko vred, kar ga dela popolno ohromljenega na sicer kapitalisticnem trgu, ki vlada okrog milnega mehurcka, ki se mu rece slovensko zdravstvo.
    Tukaj bom govoril o zdravnikih, ostali zdravstveni kadri, ki so mimogrede tudi v istem d… naj se borijo zase.

    1. zdravniske place so prenizke. Posledica je, da vam ze in vam bodo v naslednjih letih pospeseno uhajali dobri zdravniki v tujino. Anglija, Irska, Nova Zelandija so samo nekatere drzave, ki na siroko sprejemajo zdravnike. Pridruzujejo se jim Spanija ipd…

    2. osnovna logika zdravniske place je socialisticna uravnilovka. Posledica je, da nima noben posebnega interesa delati veliko in delati hitro. Zakaj bi nekdo v istem casu pregledal 20 pacientov, ce jih njegov kolega v sosednji ambulanti 7. Oba sta placana nekaj evrov na uro, ne glede na to, koliko pregledov naredita.

    3. zdravniske place so, zato ker jih ne regulira trg, pac pa socialisticna miselnost slovenskega zdravstva glede na ostale absolutno prenizke. Zdravnik mora delati 3 do 5 ur, da lahko placa 1 uro vodovodarja, ki mu popoldan pride na fus popraviti pipo ???!!!!!! Kje v normalnem svetu ste to se videli.

    4. oprema v zdravstvenih ustanovah je katastrofalno zastarana. Ce bi bil jaz bolnik, ne verjamem, da bi se dal pregledovati na vecino od teh naprav. Naprave so iztrosene, ze zdavnaj amortizirane, hkrati pa s preprecevanjem samoplacniskih pregledov v javnih ustanovah in s preprecevanjem popoldanskih ambulant, ki bi tudi funkcionirale na napotnice preprecujete, da bi se denar iz javne mreze stekal nazaj v javne ustanove, kjer bi z njim potem lahko kupili novo opremo. S socialisticnimi zakoni v zdravstvu v bistvu pospesujete, da se denar namesto v javno zdravstvo pretaka v zepe privatnikov. Namesto, da bi imeli lepe bolnisnice in zdravstvene domove ter novo opremo imajo privatniki lepe vile, dobre avtomobile in nove naprave.

    5. zaradi preutrujenosti, preobremenjenosti in hkrati s placo, ki za to obremenitev nikakor ni primerna nagrada so odnosi med zaposlenimi katastrofalni. Povsod gre za eno samo prerekanje, kar se odraza tudi pri komunikaciji s pacientom.

    6. izobrazevalni sistem v medicini je na psu, pouk zaradi pomanjkanja moderne opreme, prostorov in pristopov spominja bolj na pradivnino kot na moderno medicinsko znanost.

    7. mentorji na fakulteti in mentorji za sekundarije in specializante niso financno nagrajeni, zato je prislo do popolnega propada sistema mentorstva. Mladi zdravniki so samouki, ker se z njimi nihce sistematicno ne ukvarja. Danes stvari ne tecejo vec na duh bratstva in jedinstva ter mladinske akcije pac pa na nafto. Kdaj se boste ze enkrat tisti, ki vodite politiko slovenskega zdravstva tega zavedli in zavedali. Potrebno bo placati tudi mentorstvo.

    8. Klinicni center kot nekoc vrhunska ustanova je na psu. Prakticno ne poteka nobena pametna raziskovalna dejavnost, ker ni denarja za raziskave. Tako slovensko raziskovanje rapidno nazaduje in postajamo v se vecji meri kot prej samo ponavljalci tujih dosezkov in znanja.

    9. Katastrofalno je dejstvo, da si mora terciarna ustanova, kot je Univerzitetni klinicni center, v dogovoru z ministrstvom, zato, da bi potegnila od drzave nekaj dodatnega denarja izmisliti projekt, ki ga je poimenovala Denar za terciar. Skratka, bralci, pazite to finto, s katero je vodstvo dobesedno nategnilo na desetine docentov in profesorjev v Klinicnem centru, da so na podlagi svojih raziskovalnih dosezkov in referenc pisali in pisali dolgo casa projekte in jih prijavili v ta razpis. Celoten razpis je bil vreden 4 milijarde bivsih tolarjev. Razpis je zdavnaj mimo. Kdo je dobil koliko sredstev je ze zdavnaj jasno. Razen redkih izjem, ki so dobili od tega nekaj drobtinic, da nihce ne more reci, da v resnici nihce ni nic dobil, v resnici nihce ni nic dobil. Kje je torej ostal denar ? Na racunih KC, ali bolje receno, porazgubil se je po luknjah tega racuna. KC je nategnil svoje zaposlene in to tiste, najbolj dejavne in najbolj obetavne, da je od drzave potegnil denar, da je pokril minus…. KATASTROFA…

    10. se in se bi lahko nastevali. In po potrebi tudi bomo, ker je sistem resnicno pred razpadom. Slovenski zavarovanci, ne glejte v zdravnikih zasluzkarjev in ljudi, ki bi imeli radi samo visjo placo. Glejte ljudi, ki bi si seveda radi koncno enkrat ze uredili placo, kot se za zdravnika spodobi, vendar bi pred tem predvsem radi, da se enkrat ze ozdravi slovnesko zdravstvo, nabavi nova oprema, da bomo lahko taiste zavarovance korektno zdravili in da se izboljsajo odnosi med zaposlenimi.

    MINISTRICI PA: dodatno, popoldansko delo zdravnikov je moznost, s katero si zdravniki dvignemo sicer socialisticno in slabo placo. To je zasluzen denar. Od njega so placani davki in prispevki, tudi v pokojninsko blagajno, pa se nam te dodatno oddelane ure npr. ne stejejo v pokojninsko dobo, ceprav se prispevki odvedejo v pokojninsko blagajno. Razmislite slednje !!!!!
    Svetujemo vam, da predvsem razmislite kako boste posteno placali posteno delo, ki ga zdravniki opravimo.
    Svetujemo vam, da razmislite, kako boste resili popoldansko delo tako, da bo prav za zdravnike, bolnike in davcno malho.
    Pazite, da ne boste na silo omejevali popoldnaskega dela in s tem poslabsali moznost izboljsanja slabega financnega polozaja, ker bomo sicer postali bolj glasni in zaceli govoriti o se bolj neprijetnih stvareh.
    Vecino casa v okviru tega razmisleka namenite temu, kako boste izboljsali pogoje zdravnikom za delo in zasluzek, ker boste sicer ostali brez njih. Namesto njih pa bodo zaceli prihajati slovenske bolnike zdraviti zdravniki iz rusije, bivsih republik juge ipd… ki pa so najverjetneje, glede na to, da dobri dobijo delo v boljse placanih bolnisnicah po evropi, slabi. Tako bodo slovenske bolnike, ki so s svojim denarjem postavljali ta sistem in ki so na stara leta bolani zdravili sporni zdravniki od drugod.
    To se ze dogaja v nekaterih perifernih bolnisnicah in bo, ce boste nadaljevali z neumno socialisticno politiko v zdravstvu prislo vse do samega Univerzitetnega klinicnega centra v Ljubljani…

  3. Revolucija pravi:

    Zdravniki pišejo anonimke. Spet bo afera.

  4. Q pravi:

    Zdravniki ne zaslužijo tako malo, zaslužijo pa malo v primerjavi s pravniki, s katerimi se ponavadi radi primerjajo.
    Hecno je to stalno omenjenje socializma, še posebej zato, ker je zdravljenje populacije potekalo bistveno bolj urejeno in ceneje kot danes.

  5. Rado pravi:

    Kar se tiče iztrošenosti opreme, se strinjam z Dohtarjem.

    Mimo tega pa so slovenski zdravniki izgubili vse moje simpatije ob velikem štrajku pred dobrimi desetimi leti.

    Zame zdravnik nikoli več ne bo gospod, kot je bil nekoč.

  6. Q pravi:

    …da ne govorimo o odsotnosti solidarnosti z ostalimi sindikati javnega sektorja.

  7. Dohtar pravi:

    Rado, ce zdravniki ne bi strajkali pred 10 leti, bi imeli danes za skoraj polovico nizjo placo. Poleg tega se v zadnjih letih place niso usklajevale z drugimi in je placa neto danes zaradi tega za cca 30 % nizja kot bi morala biti, ce bi se usklajevala.
    Da so v osnovi zdravniske place visje kot nekatere druge je pa v vsem normalnem svetu vsem jasno. Zakaj ? Ce pustimo ob strani, da povprecno vlozi zdravnik cca 24 let svojega zivljenja v to, da je na koncu samostojen zdravnik, pa si po mojem zeli tudi bolnik biti varen in preprican da ga res zdravi dober ali pa vsaj zadostno usposobljen zdravnik.
    Bom dal zelooooo preprost primer: ce opravi rentgenolog ultrazvok trebuha v javnem zavodu, lahko naredi npr. 3 preiskave na uro. Za to uro je placan po urni postavki, kar z vsemi dodatki na leta, nevarnost pri delu itd. in dezurstvi znese niti ne 20 evrov. Torej, ce preracunas vidis, da je za eno preiskavo zasluzil manj kot 7 evrov. In to je z vsemi dodatki vred. Ce je mlajsi, zasluzi po tej logiki manj. Ce si gres isto preiskavo narediti privat, bos zanjo mirno placal 50 evrov, a ne. Zakaj, ker gre nekaj na racun amortizacije, veliko vec kot samo 7 evrov, pa dobi zdravnik, ki ti je preiskavo naredil. OK. Torej, v javnem zavodu 7 evrov, pri privatniku recimo 25 evrov, torej 3x vec. Pa si jih mirno placal. Ampak, lahko za to zahtevas, da bo zdravnik prijazen in pricakujes, da bo preiskava opravljena kvalitetno. Tudi v javnem zavodu bo opravljena kvalitetno, ker to narekuje etika. Ce pa bo zdravnik tako zelo prijazen pa ne vem. In ce bo to razliko prav dolgo toleriral tudi ne vem. Na preprostem primeru lahko vidis zakaj bodo v prihodnosti zdravniki uhajali, prihajali pa bodo tisti, ki bodo s to placo pac zadovoljni. Ne vem pa, ce boste zavarovanci zadovoljni s temi zdravniki. Tako pac to je.
    Ko govorim o socialisticni uravnilovki. Seveda je bilo takrat po svoje lepo in fino itd… Ampak hej, ne more biti en milni mehurcek v drzavi se vedno v tem sistemu, okrog tega pa vlada kapitalizem. Smo hoteli v Evropo in tudi visja zdravniska placa je del nje. Hoces, noces. Glede uravnilovke pa na istem primeru tole: za istih manj kot 20 evrov na uro naredi nekdo 3 preglede, v sosednji ambulanti pa drugi enega. Posledica je, dragi Rado, da bos dlje cakal na preiskavo v cakalnici. Tako je potem to v realnosti. Ce pa bi bil stimuliran toliko in toliko na preiskavo, pa bi morda nekdo naredil namesto 3 preglede celo 4 in bi ti, Rado in ostali, cakal bistveno manj na pregled. Preprosto, ne….
    Glede spostovanja zdravnikov: spostujes ali ne, vcasih jih potrebujes. Po mojem je vseeno bolje, da te zdravi zadovoljen in prijazen stric zdravnik, kot pa nekdo, ki je tam samo zaradi prezivetja (raziskave namrec ne potekajo, odnosi med zaposlenimi so slabi, oprema je iztrosena in zaradi tega pravzaprav tudi v zdravniskem poklicu ni vec takega veselja opravljati ta poklic, kot je bil nekoc. Mnogim je to le pac sluzba, ker morajo preziveti, kot ostali).

  8. Dohtar pravi:

    Q:
    zdravljenje populacije je potekalo morda ceneje, vendar ne samo zaradi spremembe sistema, pac pa tudi zato, ker so bile metode zdravljenja in zdravila pred 20 leti malo bolj preprosta kot danes. Poleg tega je danes vse skupaj nekaj drazje tudi zato, ker ni vec Jugoslavije, v kateri smo kupovali drage aparature na kredite, ki jih je pozrla inflacija, pa plansko, pa ker smo bili revni, pa ker smo imeli 4. najmocnejso vojsko v Evropi, pa ker smo kaj lahko kupili poceni od prijateljskih socialisticnih drzav ipd. Ne, ne, danes kupimo iste aparature in ista zdravila kar lepo na istem trziscu, kot ostali Evropejci, ki prispevajo v zdravstveno blagajno povprecno 3x vec na prebivalca kot pri nas. Seveda imajo najbrz tudi sistem kontroel nad porabo tega denarja veliko boljsi in je vse skupaj bolje izkorisceno. Pa so lepo dohtarji tam kar bistveno bolje placani. Za primerjavo: v Avstriji dobi medicinska sestra cca 2.000 evrov na mesec. Pri nas malokateri zdravnik z vsemi dezurstvi itd. prileze na ta znesek. A se ti zdi to normalno ? In dohtarji bodo odhajali, nekateri v privat, drugi v svet, prihajali pa bodo, no ja, saj sem ze veckrat napisal. Na koncu se boste morali pacienti odlociti, kdo imaste raje, da vas zdravi… To kar placas, to dobis. To ponavljam zato, ker bo to z novimi generacijami, ki prihajajo se toliko bolj resnicno. Mi starejsi na to opozarjamo in zelimo pred odhodom v penzijo morda se malo tega doziveti. Mlajsi pa razmisljajo tocno tako. Zadnjic sem se pogovarjal s studentom medicine, ki je rekel, da on pac ni studiral za 2.000 evrov na mesec in da bo sel pac v tujino. In da tako razmisljajo vecinoma njegovi kolegi. Evo. Pa smo tam. Spremenite sistem zdaj, sicer bo pocilo. Takrat bo tezje popravljati, ker ko bo, bo pocilo glasno.

    A se ti zdi omenjanje socializma se hecno. Ko laiki razmisljate o zdravstvu razmisljajte v celotnem obsegu in objektivno. Ne razmisljajte samo takrat, ko ste bolani. Takrat imaste namrec zozeno vidno polje. Ce nekoga nekaj boli, ga ne zanima tako zalo ali je postelja na kateri lezi zarjavela in aparat s katerim vas pregledujemo sta 20 let in morda vprasljive kvalitete. Takrat si vsak zeli samo, da ga ne bi bolelo. Ko pa je zdrav, pa sploh nima razloga, da bi razmisljal o zdravstvu. NAPAKA. Ravno takrat razmisljjte o zdravstvu, pa ko boste sli npr. obiskati sorodnika ali prijatelja v bonisnico, takrat poglejte kaksna je postelja, kaksni so stropovi, kaksni so zidovi, dvigala, stoli v cakalnici, aparature… Pa se slisimo potem.

  9. kriptoproletarec pravi:

    Hja, tudi ostali kadri lahko grejo v tujino, saj so vse plače nižje kot na Zahodu. Zdravniki niso nobena posebnost.
    Q: Niti približno ni res, da zaslužijo pravniki več kot zdravniki. Pravniki v državni službi zaslužijo okrog 1000 evrov, veliko zaslužijo samo odvetniki in notarji.

  10. Dohtar pravi:

    Meni je vseeno kaj si mislite in kdo bi lahko se vse kam sel. Dejstvo je, da se to ze dogaja in se bo v vse vecji meri dogajalo se naprej. Lahko samo razmislite in kaj naredite, v koncni fazi predvsem zase, ali pa boste razmisljali ko bo rahlo pozno, ce ne prepozno…

  11. Q pravi:

    Dohtar, zdravniško cmizdenje se mi ne zdi normalno glede na ostale plače v državi. Nekoč je bil ta ceh spoštovan zaradi poslanstva, ki ga opravlja, danes ni, ker je vodilo za ceh kot celoto le pogoltnost.

    Argument, da bodo zdravniki odšli v tujino, bi lahko veljal za vso delavno aktivno populacijo. Skratka spraznili bomo državo in odšli s trebuhom za kruhom. Kdor ostane, si je kriv sam.

    Država bi morala narediti red oz. postaviti jasna merila v zvezi s koncesijami, z zdravstvenimi domovi, z čistim privatništvom. Si predstavljate, da bi na enak način sprivatizirali šolstvo?! ..da bi bili učitelji koncesionarji in bi le najemali šolske prostore?!

  12. Škot pravi:

    Kot otrok dveh zdravnikov lahko iz prve roke povem, da ima Dohtar zelo zelo prav.

    Pogoltnost pa, čisto mimogrede, ni merilo za ceh kot celoto, temveč merilo za tistih nekaj posameznikov, ki ne delajo NIČ, zato da morajo delovni zdravniki delati namesto njih. S sistemom, ki bi bolj realno odražal opravljeno delo, bi bilo veliko bolje. Nekateri zdravniki si pač privoščijo ogromno bolnišk, iz bilokaterih razlogov ‘ne morejo’ dežurati ipd. Zahteve po višjih plačah so popolnoma legitimne - ampak zgolj za tiste, ki dejansko DELAJO.

    Obenem zdravniki-mentorji dobijo za svoje delo, se mi zdi, 30 evrov na mesec, kar je ravno dovolj za, recimo, en ekstra sendvič na dan (morda še to ne). Praktično NIČ. In potem se pričakuje, da naj bi mentorji svoje delo opravljali z zanosom in zavzetostjo? Oziroma - da bi se sploh kdorkoli TRUDIL vlagati svoj trud za drobiž, ki bi ga lahko enakovredno zaslužil z beračenjem oziroma pospravljanjem vozičkov v Intersparu…?

    Na koncu pa je tu še odnos pacientov, ki so vseskozi antagonistični… Če imamo vsi nižje plače kot druge evropske države, potem bi morali imeti tudi nižji standard zdravstvenega varstva - ne pa da pacienti pričakujejo enak standard kot drugje (in dejansko GA) ob, hm, dvakrat nižjih plačah, vložkih v zdravstvo ipd.

    Da zaključim - zaradi vsega tega se mi je medicina dokončno zagabila, in nikoli ne bom razumel, kako lahko ljudje vidijo medicino v Sloveniji kot perspektiven študij, ko se pa v javnosti zdravnike tako derogira in blati… Zdi se mi, da bi se moral sistem res sesuti, preden bo kdorkoli naredil karkoli pametnega.

  13. Revolucija pravi:

    A Kukovička sploh upošteva nasvete stroke in zdravnikov?

  14. Dohtar pravi:

    Q:
    ocitno nisi pozorno prebral mojega prvega sestavka. Zavzemam se za javno zdravstvo, ki bi bilo kvalitetno in vsem dostopno, ter bi delovala po socialnem in solidarnostnem principu. Ne pa socialisticnem !!!
    To bi dosegli z racionalizacijo v zdravstvu in z vecjo prispevno stopnjo v zavarovalno malho.
    Za vse pa je potreben denar. Pa kje ti zivis. A morda samo malo priletis na obisk iz Kube ali pac ne vidis, da se svet, kakrsnemu smo se hoteli pridruziti vrti okrog denarja.
    1. ne gre za pogoltnost, ampak gre za prizadevanje, da bi bilo delo primerno nagrajeno. Nikjer v svetu namrec zdravnik ne dela 3 ure zato da placa 1 uro vodovodarja, ampak je ravno obratno. Pojdi malo v svet, pa bos videl.
    2. zal bo treba vec placati v zdravstveno blagajno. Nihce tega noce, kot pravi Skot, pa bi vsak rad bil takoj na vrsti in bil delezen vrhunske oskrbe. Cakalne vrste so tudi posledica pomanjkanja osebja in so prva stvar, ki jo bolnik vidi. Vrhunska oskrba: nekdo ima lahko se toliko teoreticnega znanja, pa ce nima za v roko prijeti moderne opreme si lahko tisto znanj nekam vtakne ali pa ga predava bolniku, samo mu bo talo bore malo pomagalo.
    3. kar se tice odhajanja v tujino. Ocitno nisi blizu temu fohu, zato ne ves. V zadnjem casu odhaja iz KC ze v povprecju vsakih 14 dni 1 zdravnik. Nadomestiti pa se jih ne da tako hitro. To je fakt. V naslednjih letih se bo to se bolj dogajalo. To ni groznja in meni je konec koncev vseeno kaj si ti mislis, samo opozarjam, da se to dogaja in se bo ze bolj. Zdravniki se bodo tu izucili, znanje pa uporabljali nekje drugje. In zasluzili. Pa to ni pogoltnost. Samo, dokler ne znate spostovati nasega znanja in prizadevanja, ga bomo pac iskali kje drugje. Lahko uporabljas bolj ali manj zaljive besede, samo to je samo odraz razocaranja nad morda kakim zdravnikom ali kako situacijo. Vecina je dobrih, samo so slabe volje zaradi razlicnih stvari in iztroseni. Tudi zaradi tega, ker se nekateri kolegi izogibajo delu in ga potem opravijo vec tisti, ki se ne izogibajo.
    4. Z zadnjo tocko se deloma strinjam. Treba je postaviti jeasno mejo. Podeljevanje koncesij, ki si jih je zamislil Brucan je stanje samo poslabsala. Podelil je koncesije veliko zdravnikom, od tega veliko svojim prijateljem in znancem. Ampak, s tem so odsli dobri zdravniki iz javne mreze, ki se jih ne da kar tako nadomestiti. Sebi zw dobro polnijo malho, kar jim ne zamerim. Tako placo bi morali imeti vsi.
    Privatizacija kar tako je slaba stvar. V Ljubljani je firma, ki prevaza paciente naokrog v resevalnih avtomobilih. V bistvu gre v vecini primerov za taksi sluzbo v lepi obleki. Ta firma molze javne finance, ker prevaza ljudi naokrog na napotnice. In zelo, zelo dobro zivi. Pokupila je ze vse ostale manjse podobne firme v Ljubljani. In to vse na napotnice, za javni denar. Deloma s soglasjem politike. Tudi prav. Je pa to znak, kako NEUMEN je sistem javnega zdravstva. Resevalna postaja Ljubljana, ki je del KCja bi morala ze zdavnaj meti moznost, da bi to storila sama. Da bi sama vzela kredit, kupila avtomobile, zaposlila ljudi in vse skupaj tudi dobro placala in bi sama dobro prosperirala na napotnice. TAKO PA SE ZARADI DEBILNEGA ZAKONA O JAVNIH ZAVODIH IN JAVNIH USLUZBENCIH taka stvar ne da narediti in nekdo zeloooo bogati zivi na racun javnega denarja. Namesto da bi se ta stekal nazaj v javni zavod, se steka privatniku direkt v zep. TO, DRAGI Q je katastrofa in tega je ogromno. Dal sem samo en primer, zato nisem imenoval firme. Take stvari so tiste, ki poberejo najvec denarja, kamor odtece najvec denarja. T.i. cmizdenje zdravnikov je minimalka. Je samo poskus, da se enkrat koncno ze ovrednoti delo in nagradi. Denar pa je treba iskati predvsem tam, kjer odteka. Ves koliko preiskav se naredi vsak dan pri privatnikih na napotnice. Ogromno. OK, naj se. Samo ce bi bilo slovensko socialisticno javno zdravstvo pametno, bi ze zdavnaj spremenilo zakonodajo in bi si omogocilo dodatno delo na napotnice samo. Ampak, hej, zato je treba imeti zaposlene ljudi, ki take stvari razmisljalo. Take ljudi je pa treba spet posteno placati. Rece se jim menedzerji. Ki pa za 1500 evrov ne bodo delali v javnih ustanovah, ampak dobijo sluzbo za bistveno placo kje drugje. Pa smo spet pri denarju. O katerem ti je v okviru javnega zdravstva tako tezko razmisljati in govoriti.
    Zanima me naslednje: ko pride vodovodar in ti izstavi racun za nekaj ur dela 500 evrov, a se zacnes z njim pogovarjati o tem kako cmizdi in kako je prevec zaracunal ipd… Po mojem takoj placas. Pa ti je samo spucal kamen v pipi. Ko pa nekdo zahteva posteno placilo, ker ti je spucal “kamen” v srcni zili in ti s tem resil zivljenje, pa govoris o cmizdenju. A si 5 let star ? Razmisli malo, kaj govoris.

  15. Q pravi:

    Ne prosim o vodovodarjih, ker sem prav pred kratkim imel opravka z njimi.

    Se strinjam s tvojim komentarjem o reševalnih prevozih, enako velja za Peritex, varnostne službe, čistilke in ostala odkoncesionirana ali sprivatizirana dela.

    Mene v osnovi zanima zdravstven sistem, ki mora ostati dostopen in javen. Ker gre za javno dobro, ga mora omogočati država in ne zasebni komercialni interesi.

    Na žalost poznam zadeve precej od bližje kot si misliš, zato ne gre na nikakršne osebne kaprice ali zamere.

  16. rozinko pravi:

    No, pa malo razmislimo! Bilo je pred dobrim leto ali mogočeveč. Bil sem naročen pri zdravniku specialistu za pregled. Čakomo v čakalnici pa nič od ordinacije. Čez nekaj časa pride na vrata zdravnik in pravi: “Danes ne morem delati, ker se je pokvaril računalnik.” Nič posebnega, ampak ali ni tudi delo stoikovnjaka na računalniku nekaj vredno, pa tudi električarja , če omenim samo nekatere brez katerih ni danes medicine. Vrednotenje večvrednostih poklicev, še posebej zdravniških,bi moralo iti vsaj malo na stranski tir. Res, da je zdravnikovo delo nekaj posebnega, vendar tudi zdravnik se je sam odločil za poklic in je moral vedeti, da bo njegovo delo pač malo drugačno. Glede večnega SPONAŠANJA na šolanje, pa mislim tako. Imeli so srečo, da so se lahko šolali. Mnogo sem imel sošolcev že v osnovni šoli izredno brihtnih in pridnih, vendar za študij ni bilo pogojev. In na koncu, kdo pa je ustvarjal materijalne dobrine za vse študirajoče, če ne največ delavci za stroji /seveda ob vodstvu sposobnih ali pa tudi nesposobnih kadrov/. Torej živimo v krogu kjer bi morali FKUP DRŽET, in pomati si medseboj!

  17. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    SICKOSI ! - - - - - -

Komentiraj