Saturday 4. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Park tehnologije

8. december 2007 ob 9:30 | Denis Sarkić |

Na Brdu pri Ljubljani so odprli nove prostore Tehnološkega parka Ljubljana (TPL), vredne 41,3 milijona evrov. Kot je ob odprtju povedal minister za razvoj Žiga Turk, bo investicija zagotovo pripomogla k večjemu sodelovanju med znanostjo in gospodarstvom, Slovenija pa po njegovem potrebuje še več takih primerov. Strinjal se je tudi evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik, po čigar mnenju bo ta visokotehnološka naložba pomagala k hitrejšemu razvoju podjetij. Odprtja sta se v spremstvu direktorja družbe Tehnološki park Ljubljana Iztoka Lesjaka poleg ministra Turka in komisarja Potočnika udeležila še novi predsednik države Danilo Türk in ljubljanski župan Zoran Janković ter tudi številni visoki gostje.




Direktor TPL Iztok Lesjak je na otvoritvi dejal, da načrti za postavitev tehnološkega parka v Ljubljani segajo v leto 1993, z gradnjo pa so začeli pred 14 meseci. V park želi investitor projekta - družba Tehnološki park Ljubljana - privabiti čim več visokotehnoloških podjetij, temelječih na znanju, z velikim tržnim potencialom in novimi tehnološkimi pristopi. Območje tehnološke cone na Brdu ima po zazidalnem načrtu 100.000 kvadratnih metrov etažnih površin in predvidoma 23 objektov, postavljenih je sedem. Gradbena dela sta izvajali podjetji SCT in GPG, gradbeniki pa so izkopali 143.000 kubičnih metrov zemljin (približno pet ljubljanskih nebotičnikov), vgradili 3800 ton (približno 10 Airbusovih letal A 380 brez goriva) različnih konstruktivnih armatur v 30.000 kubičnih metrov betona. Količina porabljenega betona ustreza količini, ki je bila uporabljena za gradnjo enega ljubljanskega nebotičnika z dodatnim nadstropjem.

Govorci in otvoritev parka s pomočjo komisarja Janeza Potočnika:




Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. lacko pravi:

    Le zakaj sodi ta članek pod področje POLITIKA, me zanima?

  2. Denis Sarkić pravi:

    Ker je bilo na otvoritvi kar nekaj politikov in nekateri izmed njih so imeli celo govore.

  3. Švaba pravi:

    Ja v zadnjem času so centri te vrste pospešeno gradijo…upam da bodo v te res pritegnili visoko tehnološka podjetja, ki bodo razvijala inovativne izdelke. Enkrat sem nekje celo brav, da so se predstavniki tehnološkega parka Brdo menili s podjetjem Nokia o možnosti izgradnje njihovega razvojnega centra tu v Brdu…mogoče kdo drug ve kaj več o tem?

  4. Tomaz B. pravi:

    Ko bi v 14 mesecih zgradili kako bolnico, šolo, vrtec, gledališče… Ah ja…razvoj…

  5. hyena pravi:

    od bolnice, šole, vrtca ali gledališča dolgoročno ne bomo zaslužili za tehnološki park, obratno pa morda le…

Komentiraj