Robo-avtomobili

8. november 2007 ob 13:30 | Domen Ožbot |

DARPA Urban Challenge je tekmovanje samovozečih (robotskih) avtomobilov po umetno ustvarjenem urbanem okolju. Ponavadi so se avtomobili podili po puščavi, letos pa so mesto, v katerem veljajo vsa prometna pravila, ustvarili v vojaški bazi v Kaliforniji. Pravili sta v grobem dve: avtomobili morajo progo prepeljati brez napak (upotevati morajo prometna pravila) 100 kilometrov (60 milj), proge pa morajo prevoziti v manj kot šestih urah.

Letos je sodelovalo enajst ekip, ki je na svoje serijske avtomobile privijačilo par malenkosti. Z drugimi besedami: vzeli so serijski avtomobil, dodali zvrhano merico elektronskih senzorjev, laserskih merilnikov, GPS naprav, radarjev …
junior-5

Naloga vseh teh gizmotov pa je superračunalnik v avtomobilu zalagati z informacijami o trenutnem nahajanju v prostoru. Ta računalnik pa nato poskrbi, da avtomobil pravilno zapelje v krožno križišče in za izbiro tretjega izhoda uporabi notranji pas.
junior-6

Vendar zadeva še zdaleč ni mačji kašelj, kar pove že podatek, da je »dirko« zaključilo le šest od enajstih nastopajočih ekip ter da sta se vsaj dva avtomobila med seboj zaletela. Ostali tekmovalci so bili diskvalificirani zaradi nedovoljene vožnje po robnikih, nedovoljenega prehitevanja …
V nedeljo so na zaključni prireditvi prvo nagrado v vrednosti kar dva milijona ameriških dolarjev podelili ekipi univerze Carnegie Mellon, ki je tekmovala s terencem Chervolet Tahoe.
BOSS177.jpg

Drugo mesto je zasedla ekipa Stanfordske univerze s VW Passatom in tako za nagrado prejela milijon dolarjev.
junior-4

Tretjo polmilijonsko nagrado pa je prejela ekipa univerze Virginia Tech s Ford Escapeom na hibridni pogon.
escape-1

Žalostno, ampak niti najmanj nepričakovano pa je dejstvo, da je dirka nastala zato, da bi tehnologijo, ki jo tekmovalci uporabijo, pribrižali uporabi v vojškh vozilih brez voznika, saj dirko financira ameriško ministrstvo za obrambo. Iračani, bojte se robo-avtomobilov!

Domen Ožbot

Vir: Wired Blog

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. AzzQim pravi:

    Tole prispevek je pa slovnično zelo slab.

    Letos je sodelovalo je enajst ekip, ki je na svoje serijske avtomobile privijačilo par malenkosti.

    C’mon :)

  2. AzzQim pravi:

    Oh, ja. Seveda se mora zgoditi še meni :D

  3. miro pravi:

    Zmagala je ekipa Stanfordske univerze, vendar, ker niso uporabljali avtomobila izdelanega v ZDA, so jim dodelili drugo mesto.

  4. Aleš Medvešek pravi:

    Dobro vedo kam je treba investirat.

  5. MarkoNi pravi:

    Meni je najbolj fascinantno dejstvo, da ni po startu nobenega človeškega posega več. Dobesedno stisneš ‘Start’ in “mladiček” poleti novim dogodivščinam naproti, kakor ve in zna.

Komentiraj