Kinotožje 013

5. november 2007 ob 23:48 | Vest |

V kinu naposled novi slovenski matematični film Voda v očeh (2005) Jožeta Baše. Zato več o njem in drugih naslovih iz tega posebnega žanra.

QuickTime datoteka: Kinotožje 013 (108 Mb)

Richard Feynman je znal popestriti dan. O tem kolega Nobelovec Murray Gell-Mann: “He spent so much effort generating stories about himself, it was unbelievable …” Feynmanov karakter še čaka na pošteno filmsko obravnavo, pred časom pa ga je Alan Alda igral v gledališki predstavi QED; baje uspešno. Nedavno je biokemik Paul Nurse gostil Alana Aldo in popularizatorja fizike strun Briana Greena v teve omizju. Kopija Feynmanovih Pisem je registrirana v sistemu BookCrossing in čaka na Vesti na novega oskrbnika.

Trije svetovi modelirajo obstoj matematike, reči in misli, treh svetov z nekim presekom in zanimivimi povezavami. Več v enem Vestinem znanstvenem zapisu. Sicer povzeto po knjigi Rogerja Penrosa, tudi shema je njegova: The Road to Reality (Knopf: New York 2005, str. 17).

Voda v očeh ima spletno stran, kjer lahko prisluhnemo glasbeni temi iz filma.

Več “matematičnih” filmov, ki smo jih pustili za drugič: Straw Dogs (1971), It’s My Turn (1980), Contact (1997), Pi (1998), Copenhagen (2002) (TV) in Hawking (2004) (TV).

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 51 x komentirano
  1. Robert L. Tuva pravi:

    Upload na Google Video je zafrkaval. Sva morala z Markom rezati pa posneti na You Tube. Pričakujeva, da bo jutri posneta in vidljiva originalna različica na Google Videu. Mogoče pa je seveda presneti 108-megabajtno QuickTime datoteko, ki ima notri vse. Dober tek in dober torek. :)

  2. Borut pravi:

    Hvala, je teknilo. Kinotožja so že stalnica mojega tedenskega menuja. Mogoče opozorilo - povezava na RSS-ju se pojavi prej kot je prispevek dosegljiv, in te potem iz Google readerja vrže na 404 lokacijo…

  3. Robert L. Tuva pravi:

    Borut, kdaj si že dobil feed?

  4. Digiberg pravi:

    Goood. Sploh pa podnapisi :-)

  5. Sara pravi:

    Jonas, Jonas… Na koncu praviš tri krat dvainštirideset… Hočeš reči: 3 (42 + 12 - 1)? A to je 159… :)

  6. nucsub pravi:

    tega ni hotel reči ker ni omenil oklepajev

  7. šasldirt pravi:

    Podnapisi so carski! V skladu z Derridajevo teorijo, da tekst vedno pove več, kot je avtor želel, se mi je odprlo novo vesolje. Poklon prevajalcu/ki.

  8. tine pravi:

    Precej zadnjih slovenskih filmov je gledljivih, eni so celo zelo kvalitetni, ampak ljudje, če še niste videli filma Voda v očeh, to morate videti, to vrne človeka spet v osemdeseta, leta ko je bil slo film res za en kurac. Kaj se je dogajalo z žirijo na slo filmskem festivalu, da je tej revščini dalo nagrado za scenariji mi enostavno ni jasno. Mogoče so bili drogirani, ampak niti to ne opravičuje tega dejstva, film pa je mimogrede dobil tudi nagrado občinstva, česar sploh ne dojemam. Film je katastrofaln plagiat filma V leru. Ultra bedno. Pa da mi kdo ne bi očital fovšije slučajno.

  9. B2rd pravi:

    B R A V O !!!!!!!!!

  10. gost pravi:

    @tine: globalno ljubljenega filma ni. zato ni treba, da je TEBI jasno, zakaj je film dobil nagrado. nagrada občinstva pomeni, da je bil pač všeč največ gledalcem. ti očitno nisi med njimi, tough luck - ni ti pa treba bevskat, saj se zaradi tega ne bo podrl svet. meni npr. je bil film super. verjetno sem drogiran, ne?

  11. nutscracker pravi:

    Jonas, pozabil si omeniti odličen film http://www.pithemovie.com/ od Darrena Aronofsky-a. Za vse, ki ga še niste videli, ga nadvse priporočam.

  12. nucsub pravi:

    nutscraker, preberi zadnji odstavek tega prispevka.

  13. Robert L. Tuva pravi:

    @nutscracker: z Jonasom sva videla film Pi, meni je bil zanimiv kot izjema, ki na koncu namesto navzgor zavije navzdol. Takisto priporočam. Spuščen pa je bil zanalašč, ker bo v drugem “matematičnem” Kinotožju. Lep pozdrav.

    P.S. k mojemu komentarju #1: Google Video totalno nagaja in nič ne kaže, da bo to Kinotožje kdaj posneto tam. Se oproščam.

  14. Robert L. Tuva pravi:

    Namesto Google Videa probal Vimeo. Zdi se v redu. Zdaj torej zgoraj na strani celoten video.

    (P.S. 11:30) Naposled se je Google Video le zbudil …

  15. nucsub pravi:

    kurc pa tale google. this video is currently not avaliable…
    a je .m4v “uncut”?

  16. jojme pravi:

    Jojme joj!

    Vi ste eno navadno levičarsko trobilo.

    vse vesti na vesti bi moral voditi Milan Kučan ne pa Jonas!

    Jojme joj…

  17. Sara pravi:

    @nucsub: drži, 137, malo sem se pohecala. ;)

  18. snoop pravi:

    Teli podnapisi včasih rahlo najedajo. Če kdo želi resnično razumet (in zna angleško) bo poslušal, podnapisi pa ga pri tem motijo. Sicer pa ni tak velik problem. Se mi pa zdi, da že voditelj doda (p)oddaji dovolj dodane vrednosti, tako da omenjeni prijem sploh ni potreben. = 0.02 cent
    Super drgač.

  19. kiara pravi:

    Jonas, podnapisi so super, ne jih skenslat. :)

  20. mr_m pravi:

    Odlično.

  21. Jure pravi:

    ne strinjam se s tisto izjava, ki je bla na začetku napisana: da, če ne znaš razložit šestletniku, pol ne razumeš
    ni ga človeka, ki bi uspel razložiti povprečnemu šestletniku, kaj je to bijekcija al pa kaj je homomorfizem grup al pa kaj je area kosinus hiperbolikus ali pa kaj so algebraična števila,…

  22. bojanbo pravi:

    ti jojme, kva’s pa ti zaena gnida kao provokatorska k še ni slišala za Platona

  23. Jure pravi:

    še eno vprašanje za gledalce kinotožja:
    katerih števil je več: naravnih ali sodih?

    naravna števila so: 1,2,3,4,5,6,7,…
    soda števila so: 2,4,6,8,10,12,14,…

    bolj pametni lahko še odgovorijo: katerih je več: naravnih ali racionalnih pa tudi katerih je več: naravnih ali realnih?

    in če kdo uspe vse to, kar sem napisal v zadnjih 2 komentarjih uspešno razložit povprečnemu šestletniku mu podelim velikodušno nagrado

  24. Robert L. Tuva pravi:

    Torej kako šestletniku približati idejo kardinalnega števila? A je to resnični problem? Najprej pa se je treba prepričati, da ima učenec šest let. Če ima samo kakšen dan manj, potem ne gre.

  25. Jure pravi:

    kolikor jaz vem ima človek 6 let 1 leto: od dopolnjenega 6. leta do dopolnjenega 7. leta: [6. rojstni dan,7. rojstni dan)

  26. Sara pravi:

    Poskus odgovora na Juretov quiz:

    Naravnih števil ni več kot sodih, ni pa tudi sodih več kot naravnih. Samo ne vem, ali se lahko reče, da jih je potem enako mnogo? Enako je s parom množic naravnih in racionalnih števil. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je dosti več racionalnih, jih v resnici ne sme biti nič več.

    Z realnimi števili je drugače. So povsod, kjer se lahko človek domisli. Mora jih biti več kot naravnih. Mislim, da se reče, da jih je neskončno neskončno, ko je naravnih števil samo končno neskončno.

    Še razmišljam, kako stvar predstaviti šestletniku … Število bombonov na celem svetu je končno neskončno. Ampak načinov, kako se jih zaužije, oblizne, poje, je neskončno neskončno. Em?

  27. Robert L. Tuva pravi:

    @Sara: prav se reče: števna in neštevna neskončnost. Bomboni me spomnijo na knjige. Če rečem, da je knjig na svetu toliko kot naravnih števil, da jih je torej števno neskončno, se najbrž ne zmotim dosti.

    @Jure: kaj pa otrok, ki še ni imel prvega rojstnega leta. Saj ni star - nič let. Rečemo recimo, da ima štiri mesece. Vidiš, lahko se meri v manj kot letih; zakaj ne tudi v dnevih.

  28. ervinator pravi:

    Če rečem, da je knjig na svetu toliko kot naravnih števil, da jih je torej števno neskončno, se najbrž ne zmotim dosti.

    Kajti naravnih števil je samo neštetokrat več. LOL

  29. Sara pravi:

    @Robert: Prav imaš, števno neskončno. Težko je najti primer iz narave ali družbe, ki bi ustrezal moči množic naravnih in realnih števil. Ampak poskusila bom postaviti zgornjo mejo za tvoj primer knjig in pokazala, da se v bistvu motiš (kot pravi tudi ervinator): vsake pol ure naj bi na svetu izšla nova knjiga. Recimo, da so jih delali v nakladi 1000 izvodov do leta 0 nazaj. Potem je (bilo) vseh knjig okoli štirideset milijard. Kolikorkoli, končno mnogo. Naravnih števil pa je več.

  30. Robert L. Tuva pravi:

    Sem pa naposled uspel video z Vimea uštimati brez robov, česar sem vesel.

  31. vodavkolenu pravi:

    Kar se tice filma Voda v oceh - ne bi bil rad zloben, ampak to izgleda kot izdelek osnovnosolskega fotoamaterja. Z nagradami so Baso samo zmedli (nagrada za scenarij??!!) , fant zdaj misli, da je talentiran in se bo najbrz posvetil filmu, kjer bo dozivel huda razocaranja, namesto, da bi lepo ostal fizik in morda kaj posrecenega pogruntal.

  32. los mejores lugares para citas de trios en córdoba pravi:

    constantly i used to read smaller articles which also clear their motive, and that is
    also happening with this article which I am reading at
    this time.

  33. ¿qué es la mejor app para encontrar pareja estable pravi:

    Magnificent site. Lots of helpful information here.

    I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious.
    And certainly, thanks for your effort!

  34. regioswingers.nl review pravi:

    My partner and I stumbled over here coming from a
    different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you.
    Look forward to checking out your web page again.

  35. click this link pravi:

    This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful
    post. Also, I have shared your site in my social networks!

  36. Marketplace.highnetresources.com pravi:

    Hi there! This blog post couldn’t be written much better!
    Looking at this article reminds me of my previous roommate!

    He continually kept talking about this. I most certainly will
    send this post to him. Fairly certain he’ll have a great read.
    Many thanks for sharing!

  37. Greta pravi:

    It’s amazing designed for me to have a website, which is valuable in favor of my know-how.
    thanks admin

  38. Sex Dating pravi:

    I for all time emailed this web site post page to all my associates, because if like to read it afterward my links will too.

  39. Sex Dating pravi:

    We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable information to work on. You have
    done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  40. Sex Dating pravi:

    Hello to every one, because I am in fact keen of reading this website’s post to
    be updated regularly. It includes nice material.

  41. Sex Dating pravi:

    Unquestionably believe that that you said. Your favourite reason appeared to be on the net the easiest factor to bear in mind of.

    I say to you, I definitely get irked whilst folks think about issues that they
    just don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing
    without having side effect , other people could take a signal.
    Will probably be back to get more. Thank
    you

  42. Sex Dating pravi:

    Wow that was odd. I just wrote an very long comment
    but after I clicked submit my comment didn’t show up.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
    just wanted to say great blog!

  43. Sex Dating pravi:

    Hello, I enjoy reading all of your article post. I wanted to write a little comment to
    support you.

  44. Sex Dating pravi:

    Appreciation to my father who informed me concerning this weblog, this weblog
    is actually awesome.

  45. Sex Dating pravi:

    I think what you posted was actually very reasonable. However, what
    about this? what if you were to create a killer headline?

    I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, but what if
    you added a headline that makes people want more?
    I mean Kinotožje 013 — Vest is kinda plain. You might peek at Yahoo’s home page
    and see how they create article headlines to grab people interested.
    You might add a video or a related picture or two to grab people
    excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it could make your
    posts a little livelier.

  46. Sex Dating pravi:

    This info is invaluable. Where can I find
    out more?

  47. http://soho.nple.com/info/3098413 pravi:

    Hey fantastic website! Does running a blog like this take
    a lot of work? I’ve no understanding of programming but I was hoping
    to start my own blog in the near future. Anyway, if you have
    any recommendations or techniques for new blog owners
    please share. I know this is off topic nevertheless I simply
    wanted to ask. Appreciate it!

  48. Lila pravi:

    Hi, I read your new stuff daily. Your story-telling style is witty, keep doing what you’re doing!

  49. Jasper pravi:

    You’re so interesting! I don’t believe I’ve read through something like this before.
    So great to discover somebody with a few original thoughts on this issue.
    Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a little originality!

  50. Joesph pravi:

    What i don’t understood is in fact how you’re no longer actually a
    lot more smartly-liked than you might be right now. You’re very
    intelligent. You realize therefore considerably
    when it comes to this subject, produced me individually consider it from numerous
    varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved except it’s one
    thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs
    outstanding. All the time handle it up!

  51. Taylah pravi:

    If you want to grow your familiarity simply keep visiting this site and be updated with
    the most recent news update posted here.

Komentiraj