Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdaj do cepljenja?

25. oktober 2007 ob 1:24 | Denis Sarkić |

Poslanka Majda Širca, prvopodpisana pod peticijo v podporo brezplačnemu cepljenju proti humanemu papiloma virusu (HPV) Bernarda Jeklin, predsednica društva Kala za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu Renata Capuder Mermal ter ginekologinja Lucija Vrabič Dežman so bile na obisku na ministrstvu za zdravje in želele od ministrice Zofije Mazej Kukovič izvedeti, kakšna je usoda skoraj 46.000 podpisov, ki so jih v enem mesecu zbrali na spletni strani združenja Zares. Odločitev o uvedbi cepljenja bo znana v šestih mesecih, je pojasnila Mazej Kukovičeva odločitev o tem bo moral na podlagi strokovnih dejstev sprejeti zdravstveni svet, vendar po njenih besedah še ni dobil tovrstne pobude. Ko bo znana odločitev, pa se bo moralo ministrstvo s farmacevtskimi družbami pogajati tudi o znižanju cene cepiva. Pobudnice pa menijo, da bi bilo dobro po enem letu končati postopke za uvedbo brezplačnega cepljenja, saj bo v naslednjem letu Slovenija predsedovala Evropski uniji, ena glavnih pomembnejših tem pa je boj proti raku. Po besedah Širce bi ministrstvo za zdravje pa tudi inštituti in Slovenke in Slovenci zadovoljni, če bi Slovenija znala odgovoriti, da je eno zelo pomembno preventivno odločitev sprejela v zadnjem času.

Pobudnice po sestanku z ministrico za zdravje (in novinarska gneča):

Mazej Kukovičeva tudi pričakuje, da bo Inštitut RS za varovanje zdravja (IVZ) dal zdravstvenemu svetu pobudo za uvedbo brezplačnega cepljenja proti HPV. Ob tem je izrazila presenečenje, ker je IVZ sam izdal zloženko in oglase v podporo cepljenju, ki ga je financirala farmacevtska družba MDS. Po mnenju ministrice je znotraj institucij treba vzpostaviti red.

Vest je Zofijo na začetku prav lepo razvedrila, novinarka oddaje Svet, ki je spraševala v zvezi s Pediatrično kliniko, pa je situacijo med izjavo ministrice za zdravje “naelektrila”, tako da je Mazej Kukovičeva zaključila na vrat na nos:

“… pisarna je zame nova, sicer je pa stara, kar mi je zelo všeč …”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. University Update - HPV - Kdaj do cepljenja? pravi:

    […] Nile Virus Kdaj do cepljenja? » This Summary is from an article posted at Vest — Spoštuj vsako vest in vse ljudi on Wednesday, […]

  2. kr_en pravi:

    hehehe, zofa… samo da ti je stara pisarna všeč…. ;D

  3. Zlata lisica pravi:

    Cepljenje je priporocljivo samo do 25. leta. Pa se do takrat nihce ne zagotavlja, da je ucinkovito.
    Gospe ministrici pa predlagam, da si prebere kaksen forum, kjer strokovnjaki mocno dvomijo v ucinkovitost tega cepljenja. Itak se pa ve, da gre samo za zasluzek farmacevtov.

  4. monika pravi:

    Zaslužek farmacevtov definitivno, razen tega pa še to: menda se v tujini že pojavljajo primeri s stranskimi učinki, ki so verjetno malo drugačni kot samo glavobol, slabost in vrtoglavica. V bistvu nimamo pojma o morebitnih učinkih cepljenj nasploh, zato bi se morali malo bolj rezervirano odločati za neke vrste kar rutinirana, vsevprekna cepljenja, od dojenčkov naprej do zensk.

  5. Neja pravi:

    Nič ni idealno. Ampak s cepljenjem smo izkoreninili marsikatero hudo nalezljivo bolezen. Če ste tako poučeni, verjetno sami veste, katere.
    Dejstvo je, da za rakom na materničnem vratu zboli in umre kar veliko Slovenk. Pri 30 letnicah je kar na prvem mestu od vseh rakov.. Dejstvo je, da ostane titer protiteles po 10 letih visok in te varuje. Dejstvo je, da se lahko okužijo tudi device in dejstvo je, da tudi kondom ne prepreči okužbe. Dejstvo je, da ni nič več stranskih učinkov kot pri drugih cepivih. in dejstvo je, da farmacija hudo služi.

    Kako bi razmišljali, če bi imeli vi ali vaša hči invazivni karcinom materničnega vratu? Ali nebi vsaj malo obžalovali, da se niste cepili?

  6. jojme pravi:

    jojme joj

  7. jojme pravi:

    A je ta gospa z rdečimi lasmi ženska? Vem da so se enkrat nekaj spraševali v parlamentu?

  8. Zlata lisica pravi:

    Neja, od kod tebi vsa ta dejstva, ko pa se specialisti ginekologi tega niso potrdili?
    Te stiri strokovnjakinje na posnetku pa govorijo kar o cepljenju proti raku naenkrat. Ali so mogoce mislile ceplenje proti virusu HPV, ki samo v treh (od stotih) oblik obstaja moznost, da se MORDA (ce seveda zenska ne hodi redno na ginekoloske preglede za odvzem brisa ali po moznosti opravi pap test) kasneje razvijejo rakave celice, ki pa jih z operacijo odstranijo.
    Neja, pojdi tudi ti na kak forum ali do kaksnega ginekologa, potem pa govori o dejstvih.

  9. Igor Đukanović pravi:

    @lisica

    In katerega od Nejinih dejstev naj stroka ne bi potrdila?

    Ja, seveda drži, da je pametno hoditi na PAP teste in da le majhen delež okuženih umre za rakom. A to je majhen procent od skoraj celotne populacije, saj to vrsto herpesa prej ali slej stakne praktično vsak (no precej več kot pol celotne populacije). (Slučajno vem, ker smo ravno pri Zaresu organizirali to peticijo. Na našem in KALA-inem linku najdeš več strokovnih argumentov.)

  10. Zlata lisica pravi:

    To ni “vrsta herpesa”. Virus HPV ima res skoraj vsaka zenska. Ampak le tri podvrste tega virusa so odlocilne. In glavni argument proti temu cepivu je seveda ta, da s poskusnim cepljenjem ni bilo dokazano, da se ustvarijo proti telesa za te “usodne” tri oblike virusa. Ostale oblike virusa HPV pa niso nevarne.

  11. Neja pravi:

    Zlata lisica, ne vem ali si moški ali ženska. Po instinktu sodeč bi rekla, da si moški, ker tako enostavno jemlješ ca materničnega vratu. Tudi PAP ni 100 procentno zanesljiv. Lahko so lažni pozitivni ali negativni rezultati. Posebno eno obliko je težko diagnosticirati. Seveda je kljub temu potrebno nujno hoditi na redne preglede , ker v večini primerov lahko preprečimo najhujše. Bi lahko bilo vse še bolj uspešno? Lahko. S cepljenjem bi sčasoma morda lahko izkoreninili obolenja, ki jih povzroča HPV, posebno najbolj patogena HPV 16 in 18. Treba bi bilo verjetno precepiti zadostno število populacije. Kaj praviš na cepljenje fantov in ne samo deklic? Tako bi hitreje dobili “boj”.Tudi moškim lahko HPV povzroči raka- na penisu, presredku, tonzilah. Ali pridno spremljaš razne forume? Jaz dobim informacije na drug način in nikar me ne pošiljaj tja. Seveda se zavedam raznih dilem. Samo velikokrat se je treba odločiti za manjše zlo.

  12. Neja pravi:

    @Zlata lisica, zdaj ga pa lomiš,ko govoriš, da niso bila dokazana protitelesa, pa še kako so bila. Res je, da 90 procentov okuženih nikoli ne zboli, na žalost pa nikoli ne veš, če nisi med tistimi 10 procenti.Tudi nekatere druge “podvrste” so nevarne, vendar ne v taki meri. Pa nikar ne misli, da moški ne zbolijo.

  13. Zlata lisica pravi:

    Neja, ne se trudit o podajanju informacij o tem kaj je HPV, ker vse to lahko preberemo na netu.
    Raje dodaj kaksen link, kjer je dokazano kar se protiteles tice…

  14. Neja pravi:

    @Zlata lisica, podatkov nisem dobila z interneta, nimam pa trenutno časa, da bi iskala. Morda lahko pogledaš pod: Cervarix

  15. Majda pravi:

    Medtem ko evropske države druga za drugo uvajajo brezplačno prostovoljno cepljenje (med zadnjimi ga je uvedla Hrvaška), slovenske zdravstvene oblasti še vedno oklevajo, pa čeprav je cepivo dokazano kot varno (97,7%) in uspešno. V Sloveniji za rakom na materničnem vratu umre skoraj 60 žensk v letu. To je edini rak, ki ga lahko preprečimo s cepivom. Ali pa z absolutno vzdržnostjo.

  16. ševa pravi:

    @jojme: a si ti en nov v provladni provokatorski službi. Se ti vid.

  17. Neja pravi:

    Pa ne samo z vzdržnostjo seksualnih odnosov , ampak tudi vseh drugih človeških stikov.

  18. bojc1 pravi:

    Majda,Neja
    kaj pa zvestoba?

  19. Neja pravi:

    bojc1, ja , zvestoba, seveda in to obojestranska. Ampak,kot sem že napisala, tudi če bi vse življenje imeli samo enega partnerja, gre tudi za druge, neseksualne stike.

Komentiraj