Kinotožje 009

8. oktober 2007 ob 19:42 | Vest |

Odpravili smo se po mafijskih sledeh treh Botrov Francisa Forda Coppole.

QuickTime datoteka: Kinotožje 009 (63 Mb)

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 23 x komentirano
  1. vegi pravi:

    Obstaja dokumentarec, kjer pokažejo, kako je pri samem nastanku filma sodelovala resnična italijanska mafija.

    Poleg recimo tega, da so nekatere majhne vloge igrali pravi mafijci, je mafija morala pred začetkom snemanja odobriti tudi sam scenarij.

    “Godfather and the Mob”
    http://www.tv-links.co.uk/listings/9/4695

  2. Thor pravi:

    Genijalna trilogija genijalnega režiserja in genialni igralci, kapo dol, they don’t make this kind of movies no more…..

    še več takih kinotožij, ne pa da imate oddaje o novih filmih, ki so navadno sranje;)

  3. nucsub pravi:

    o tej trilogiji bi se dalo povedati veliko več, tako da moram tole kinotožje skritizirati. kakšna anekdota, podatek o donosu, o ustoličenju na imdb lestvici, in še kaj bi se dalo reči. legendarnih prizorov je res veliko, vendar ne niti treh! želim si takih kinotožij, morda še kakšno o kubrickovih filmih, a naj ne bodo le nekaj na hitro skupaj zmontiranega, ravno toliko da je še online v ponedeljek.

  4. Robert L. Tuva pravi:

    @nucsub: misliš IMDb Top 250, ne. Sam prva dva Botra ne bi postavil tako visoko, ampak glas ljudstva pa ju. Moj najljubši prizor je iz prvega dela, kjer se Brando podi s svojim vnukom med nekimi paradižniki. Negangsterska scena, ampak name je naredila izreden vtis.

    Kinotožje o Kubricku me posebej zanima. Mogoče kar približno deset oddaj za vse njegove celovečerce. Oba z Jonasom ceniva njegove filme in lahko črpam iz izjemne knjige The Stanley Kubrick Archives. Na žalost je že bila retrospektiva njegovih del v Kinoteki pred pol leta in dvomim, da se bo dogodek ponovil v uglednem času.

  5. Farad pravi:

    Oh, Kinotožje po mojem okusu…kar nostalgija me je zagrabila ob teh posnetkih. Če malo parafraziram Liotto oz. Henryja Hilla iz Goodfellas, lahko rečem samo: ˝As far back as I can remember, I’ve always loved to watch gangster movies˝. Seveda, da gre za kvalitetne, v slogu Botra, Dobrih fantov, Casinoja, Scarfacea itd. Tudi jaz se strinjam, da bi se v Kinotožjih lahko še bolj posvetili starejšim klasikam vseh žanrov, ker ta današnji instant crap mi sploh ne sede. Sem si zadnjič rekel, no pa dajmo za foro priložnost tanovemu Spidermanu…nisem zdržal 15 minut.

  6. Zmago pravi:

    Jao jao jao, vi tu o nekih resnih filmih, zraven pa na isti strani reklamo za Burgerja pa podobne klovne… Odločte se že, kaj boste podpiral, dobre filme al slovenske seronje.

  7. Klemzo pravi:

    Aleluja za prispevek! Seveda bi se dalo tudi kaj izboljšati in začiniti (filmoljubci ne najdemo nič novega), a vendar, za prvič… Pomembno je začeti, poleg tega gre že v osnovi za precej predelano triologijo in zato ne bi bil kritičen.

    Sami filmi pa, jah, klasiki/e. Osebno se mi za odtenek najbolj dopade sicer dvojka ( -, ni Branda / +, je DeNiro, epskost in eden težavnejših moralnih precepov na filmskem platnu). 3 z obema ne more tekmovati, samostojno tudi ni klasika v pravem pomenu besede. Ne poznam dobesednega prevoda, vendar je film ‘flawed’. Sofijina igra gre v anale kot ena slabših, drugače gre za soliden zaključek.

    @Farad: Te popolnoma razumem. Svoje mnenje bi ponazoril z metaforo. Danes ni vsak slikar Picasso, kar še ne pomeni, da se ne ustvarja dobrih slik. Pravzaprav menim, da Hollywood z nekaterimi avtorji doživlja ponovno (blago) renesanso: Nolan, Aranofski, Greengrass, 3 mehiški virtuozi.. (prvi, ki mi padejo na pamet). V 90. so se vsi obešali na Tarantina - dokaj neuspešno. Vseno ponovitve 70. zaradi specifičnosti obdobja (praktičen razpad studijskega sistema) verjetno ne bomo doživeli, vsaj dokler na lestvicah kraljuje crap v podobi Piratov s Karibov (no, 1 je bila precej zabavna). Poleg tega se je v omejenem prikazovalnem prostoru potrebno potruditi in ’sladkorčke’ izbrskati, za kar je splet idealen. Npr. Donnie Darko je postal kult tudi v Sloveniji, četudi ni bil prikazan v kinu. ‘Ustno izročilo’ občasno dela čudeže. Spomniti se je treba tudi nekaterih konsistentno dobrih režiserjev: Ang Lee, Sam Mendes, brata Coen… Tako da upanje ostaja, le pogled je potrebno odvrniti od box-office cifer. In še tu smo se lahko zanesli na Petra Jacksona. In v primeru Spider-Mana 1 & 2 tudi Raimija. Da Pixarrja ne omenjam.

    Zaradi zanimivosti in kompleksnosti tematike sem rahlo zašel. Omenil bi še svoj odpor do tovrstnih podnapisov, glede katerih se do sedaj nisem oglašal. Jasno je, da se ne da zadostiti vsem okusom in razumem, da so pri večini naletelu na izredno pozitiven odziv. Imam pa občutek, da so kar naenkrat postavljeni v prvi plan. Drugačnost si na Vesti pri muvijih lahko zagotavljate s samim izborom filmov in prispevkov, podnapisi me spominjajo na poceni in enostaven trik. Me niti ne motijo pri (če povzamem Farada) instan crapu, vendar pri klasikah? Če Kubrick (R.I.P.) v osnovi ni želel nikakršnih podnapisov, kako bi gledal na te tukaj? Kinotožje/ja o njem pa si bom v vsakem primeru z veseljem ogledal.

    ps. “I want some more!”

  8. Robert L. Tuva pravi:

    @Klemzo vampir: glede na Kubrickove standarde bi bil gospod po mojem posebej užaljen s samim stiskom v Google video. Ampak če bi se o njem več govorilo, manj kazalo? …

  9. Marko Crnkovič pravi:

    Odlični podnapisi!

  10. flayo pravi:

    Nisem falil, ko sem si v poskusnem obdobju na iTiVi najprej rental to trilogijo :)
    In potem pade tole kinotožje.
    Super!

  11. Li pravi:

    Perfektno! Kot vsi Botri.
    Ampak Boter 3 - žal prvega vtisa ne morem nikakor spremeniti: Sofijina igra je zame izredno slaba in moteča. Naredi pa nekaj res UČINKOVITEGA (kot pravi Jonas za njeno igro), naredi to, da se z vso silo zaveš, kakšni mojstri so Pacino, Garcia, Keaton … To pa res, hvala ji.
    Pustimo zdaj Oskarje, ampak to, da jih Pacino za tole ni dobil, je ena njihovih večjih diskreditacij.

  12. flayo pravi:

    hm….
    se mi samo dozdeva ali je v prizoru kjer Pacino (Michael) ubije dva tipa napakica?
    Ubije prvega in potem drugega prvič v vrat,
    vendar ima taisti že ob stranskem kadru piko na čelu še preden je drugič šicnen…

  13. Klemzo pravi:

    @Robert: Seveda, okoliščine stiska v Google format sem mislil dodati. Kar pa še ne pomeni, da je treba vsako sceno spremeniti v komedijo oz. premazati tretino screena. Maybe it‘s just me, ne mislm več s tem težit. Govorjenja in besed se veselim. Tokrat so mi v spominu ostale predvsem Aaaa, aaaa, aaaa.

  14. Jernej pravi:

    Kdo piše te podnapise?!!!
    Sej so bli prej tud smešni, ampak tok k sm se zdele režal se že dolg nism!
    Vsaka čast tistemu ki to piše, ker ne sam da dobro sliši, tud blazen smisel za humor ma!!!
    Smeha!Dobri ste!!!

  15. Izmet Fekali pravi:

    :-*

  16. PaucStadt pravi:

    Hvala za tole!

    Izjemen prispevek, kaj bolje se v dobrih 6ih minutah ne bi moglo storiti. Lepo, da ste dodali Slasha, slava vam.

    O trilogiji ne gre izgubljati besed. Takih filmov, merim na 1 in 2, ne bo več. In pika.

    Upam, da se bo kinotožje večkrat spomnil na klasike. Gradiva je veliko, preveč, da bi čas in denar razmetavali za novodobni pofl… Upma, da ta prispevek pelje v to smer…

  17. herkul pravi:

    Fantastično! Kinotožje je iz oddaje v oddajo boljše. Jaz isto navijam za klasike in tovrstna kinotožjo kjer je ena tema. Ah, hell posnamite dva različna kinotožja na teden. Enga o novostih, drugega na določeno temo, žanr, režiserja… :)

    Pohvalno!

  18. Robert L. Tuva pravi:

    Hm, mogoče je prav, da povem, da bo šlo naslednje Kinotožje o novih slovenskih celovečercih, ki jih kažejo te dni na festivalu slovenskega filma. Povem, da pripravim posameznike na ogled.

  19. Piflarka pravi:

    U!U!U! Noro!!! To mi delajte, ja!!! Stari filmi :D :D :D Itak, Kubrick, sama bi želela še kakšne italijanske neorealiste a la Pasolini, Visconti, Rossellini (Germania anno zero - kapo dol!), Fellini … pa kakšnega Tarkovskega, Kiarostamija, LYNCHA!!! (sori, totalno ste me navdušili za dokumentarne retrospektive ;) )

  20. PaucStadt pravi:

    @Robert: pa sej slo filmi so kul. Komaj čakamo.

  21. recensioni positive su speedychat rennesioni pravi:

    Hi! This post could not be written any better!
    Reading through this post reminds me of my old room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this post to him.

    Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

  22. ventajas de conocer mujeres maduras pravi:

    Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked
    submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to
    say superb blog!

  23. veiligheid en privacy bij zeddnet pravi:

    Hi my family member! I wish to say that this post is
    amazing, great written and include approximately all
    vital infos. I’d like to look more posts like this .

Komentiraj