Liga prvakov 2 E-H

3. oktober 2007 ob 14:31 | Rok Stražišar |

Skupina E

Kriza Lyona v Ligi prvakov še ni končana
Gostje iz Glasgowa so v Lyon pripotovali samozavestno po zmagi nad nemškimi prvaki v prvem krogu tekmovanja. Kaj kmalu so pokazali, da imajo podobne namene tudi proti francoskim prvakom in v 23. minuti je McCulloch po podaji Beasleya iz kota zadel za minimalno vodstvo Rangersov. Za Lyon je tik pred iztekom prvega polčasa s prostega strela poskušal izenačiti Juninho, ki pa mu je uspeh preprečila prečka. V nadaljevanju je v nekaj minutah škotski velikan dosegel še dva zadetka, predvsem po naivnosti obrambe domačinov, strelca pa sta bila Cousin v 48. in Beasley v 53. minuti. Do konca tekme si je Lyon priigral nekaj priložnosti, še enkrat je Juninho zadel okvir vrat, vse skupaj pa je bilo dovolj zgolj za drugi zaporedni poraz s 3 proti 0 v najmočnejšem klubskem tekmovanju. Derbi med trenutno vodilnimi Katalonci in vedno borbenimi Škoti v naslednjem krogu obeta pravo nogometno poslastico.

Barcelona do treh točk brez večjih težav
Tekma med nemškim prvakom in španskim podprvakom je postregla z obilo priložnosti, odličnimi posredovanji obeh vratarjev, številnimi preigravanji in zgrešenimi priložnostmi, v ospredju pa je bil vendarle povratek Ronaldinha v moštvo Barcelone, ki ga je opravil uspešno. Že na začetku srečanja je z domiselno podajo našel Messija, ta pa Deca, ki je le za malce zgrešil cilj, kmalu zatem pa je poškodbo Ahilove tetive obnovil Marquez, zamenjati ga je moral siceršnji kapetan Barcelone Carles Puyol, ki pa se je šele v nedeljo vrnil v moštvo po junijski operaciji. V nadaljevanju prvega polčasa je prišlo do precej priložnosti, Inieste, Messija in Ronaldinha za goste, za domače pa sta poskušala Cacau in Gomez. Slednji je imel v zadnjih desetih minutah prvega dela odlično priložnost da povede svoje moštvo v vodstvo, a je vratar Barcelone kar dvakrat uspešno posredoval pred golovo črto. Še bliže cilju je bil morda Farnerud, ki mu odbite žoge po strelu Gomesa ni uspelo potisniti v prazno mrežo, tako da je vratar Valdes z lahkoto žogo ujel.
V drugem polčasu je stopil v ospredje kapetan Barcelone Puyol, ki je v gneči pred golom domačih, v 54. minuti dosegel šele svoj drugi zadetek v Ligi prvakov. 14 minut kasneje pa je usodo domačih zapečatil nihče drug kot Lionel Messi, ki je trenutno v izvrstni formi. Gola sta domače prisilila v ofenzivo, ki pa ni prinesla željenega uspeha, še več, skoraj bi za Barcelono zadel še najmlajši na igrišču, komaj 17 letni Bojan Krkič, tekma pa se je končala z zanesljivo zmago Kataloncev, ki bodo v naslednjem krogu poskušali potrditi vodstvo v skupini proti nepsorednim tekmecem iz Glasgowa.

Skupina F

Manchester na vrhu lestvice po zaslugi Rooneyeve mojstrovine
Drugi krog Lige prvakov je postregel z obračunom lanskih četrfinalistov, ki nam je ostal v spominu predvsem po sedmih golih v mreži Rimljanov. Večina je podobno dinamično predstavo pričakovala tudi tokrat, izteklo pa se je v nasprotju s pričakovanji navijačev. Roma je začela malce odločneje, sicer pa se ekipi nista pretirano trudili z igro v napadu. Začetek srečanja je bil popolnoma podrejen obrambnim nalogam, razen voleja Rooneya, po odlični potezi Nanija, pa ni bilo veliko nevarnih priložnosti, kamor lahko štejemo zgolj še strele z večje razdalje. Morda je bilo za gledalce še najbolj zanimivo tvegano posredovanje rezervnega vratarja Rome Curcija (na drugi strani je prav tako v vratih stal nadomestni vratar Kusczak), ko je s preigravanjem izmaknil žogo pred Rooneyem. Do konca prvega polčasa ni bilo omembe vrednih situacij.
Po vrnitvi na igrišče pa sta moštvi zaigrali povsem drugače. Želja po dosegi zadetka je bila bolj izrazita pri gostih, Totti je streljal malce previsoko, še bolj nevaren pa je bil predložek Nanija, ki ga je zaustavila prečka Rominih vrat. Sredi drugega polčasa se je poškodoval Aquilani, po vstopu Pizzara pa se je tekma popolnoma razživela. Sprva je sicer dober glavni sodnik iz Španije oškodoval Romo za enajstmetrovko, ko je spregledal očiten prekršek Carricka nad Mancinijem in nato še igranje z roko v kazenskem prostoru. Že nekaj trenutkov zatem je C. Ronaldo dosegel gol iz prepovedanega položaja, kmalu za njim pa je Wayne Rooney dokazal vse svoje mojstrstvo z izjemno natančnim strelom tik ob vratnici in popeljal domače v vodstvo.
Roma je poskušala izenačiti, toda Pizzaro in Esposito nista bila najbolj spretna, omeniti pa je še treba, da je United tekmo končal z 10 igralci, saj je po vseh treh menjavah poškodbo arkade doživel Cristiano Ronaldo.

Sporting prvič do zmage na gostovanju
Sporting je v Ukrajini prišel do svoje prve gostujoče zmage v Ligi prvakov. Za dva gola gostov iz Lizbone sta bila zaslužna branilca Tonel v 14. in Polga v 38. minuti, obakrat pa je imel ogromno zaslugo za njuno veselje tudi vratar Dinama iz Kijeva Šovkovski, ki bo verjetno ta večer poskušal kar najhitreje pozabiti, saj mu nespretni posredovanji nista v čast. Vmes je v 28. minuti izenačil Vaščuk, po lepi podaji Šatskega s peto. Do konca tekme so domači poskušali še enkrat priti do izenačenja, srbski vratar Sportinga Stojković pa jim je preprečil prav vse tovrstne poskuse in Portugalci so se c Lizbono vrnili s polno bero.

Skupina G

Fenerbahče ostaja na vrhu skupine
Tekma med ruskim in turškim predstavnikom je postregla z nekaj preobrati, na koncu pa sta se obe moštvi morali zadovoljiti zgolj s točko, s katero so bili gostje vseeno bolj zadovoljni. Že na začetku je po hudi napaki obrambe domačih z glavo za goste zadel Alex, kar pa domačih in vrglo iz tira in z vztrajno igro so bili vseskozi blizu izenačenja. Do slednjega je prišlo šele v drugem polčasu, natančneje v 49. minuti, ko je zadel v polno Krasić, 4 minute kasneje pa so Turki storili še prekršek v kazenskem prostoru nad občasnim brazilskim reprezentantom Vagnerjem, sam pa je strel z bele točke tudi uspešno izvedel. Do konca je imel CSKA še nekaj priložnosti in bil bliže zmagi, vseeno pa je dobrih 5 minut pred zadnjim sodnikovim žvižgom, podobno kot na prvi tekmi proti Interju, zadel Deivid, resnici na ljubo pa bi lahko bolje posredoval tudi domači čuvaj mreže. Z naslednjima dvema domačima tekmama si lahko Fenerbahče zagotovi malce presenetljivo mesto v izločilnih bojih Lige prvakov.

Prve točke za Inter
Inter se je z zmago vrnil v boj za eno od dveh mest, ki vodita v nadaljevanje tekmovanja, pot do treh točk pa je bila vse prej kot lahka. Za prvo priložnost na tekmi je poskrbel Perez, ki mu je domači vratar le stežka obranil strel, na drugi strani pa je po prekršku Kromkampa nad Ibrahimovićem, v lastnem kazenskem prostoru, slednji prevzel odgovornost in v 15. minuti povedel domače v vodstvo. Inter je zanesljivo nadziral zgodnjo fazo tekme in v 30. minuti po protinapadu in podaji Figa s strani prišel do vodstva z dvema goloma razlike, strelec ponovno Ibrahimović, in sicer z izjemnim strelom preko vratarja Gomesa. Do konca prvega polčasa je PSV poskušal zmanjšati razliko, a je strnjena obramba Interja zdržala vse napade. V drugem polčasu je izjemno priložnost za goste zamudil Addo, na drugi strani pa je še za večjo nervozo domačih z drugim rumenim kartonom poskrbel Christian Chivu, Inter pa je na igrišču ostal z desetimi možmi. Sledile so priložnosti na obeh straneh, v igri živcev pa je najkrajšo potegnil rezervist David Suazo, ki si je globoko v sodnikovem podaljšku prislužil še drugi rdeči karton za domače. Že tako zaradi kazni in poškodb okrnjena zasedba Interja bo v prihodnjem krogu še bolj oslabljena, to pa je voda na mlin naslednjim tekmecem iz Moskve.

Skupina H

Arsenal le stežka strl odpor vztrajnih Romunov
V tej sezoni še neporaženi Arsenal je v Bukarešto pripotoval v pričakovanju nove zmage proti na papirju slabšemu nasprotniku. Vseeno so najprej zobe pokazali uspeha željni Romuni, ki so tudi dosegli zadetek, sodnik pa je le-tega razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Almunia je bil še nekajkrat na preizkušnji, streli domačih pa le niso bili dovolj natančni. Arsenal je v zaključku akcij pokazal premalo zbranosti oz. želje po zadetku in tekma se je globoko v drugem polčasu nagibala proti najbolj nezaželjenemu rezultatu. Iacob se je znašel iz oči v oči z vratarjem Arsenala Almunio, gola pa mu ni uspelo doseči, saj je žogo poslal previsoko. Na drugi strani se je bolje odrezal Robin van Persie, ki je v 76. minuti še drugič v dveh tekmah Lige prvakov poslal žogo za hrbet nasprotnega vratarja, v vlogi podajalca pa se je znašel Adebayor. Londončani so zaenkrat zasluženo na vrhu lestvice, boj za drugo mesto pa bo še zelo oster.

Sevilla prek Slavije do vzpona forme?
Tekma je Sevilli predstavljala večji zalogaj kot kaže končni rezultat, vseeno pa ni bila zmaga Špancev niti za trenutek ogrožena. Kanoute v 8. in Fabiano v 27. minuti sta za Sevillo zadela v prvem in Escude v 58. ter Kone v 69. minuti v drugem polčasu. Vmes je na 1 proti 1 še uspelo izenačiti Pudilu v 19. minuti, drugi zadetek za Čehe pa je dosegel Kalivoda tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom. S to zmago je Sevilla prekinila krajšo serijo porazov, kar zna dobro vplivati na samozavest igralcev in vzdušje v slačilnici tako da se lahko po vsej verjetnosti nadejamo podobnih predstav že v naslednjih krogih.

Rok Stražišar
Video: youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. oskar pravi:

    Kdaj pa bo Didin pogreb?

  2. Farad pravi:

    Zaenkrat je še v komi v milanski bolnišnici. Udarec je bil res hud, dam mu še kak dan, dva.

Komentiraj