Serie A 6. krog

1. oktober 2007 ob 17:21 | Luka Lukič |

V središču pozornosti 6. kroga Serie A je bil derbi vrha lestvice med Romo in Interjem, ki so ga prepričljivo dobili nogometaši Interja z 1:4 in se s tem prebili na vrh lestvice. V gosteh je bila uspešna tudi Fiorentina, ki je odpravila Livorno z 0:3 in se s tem prebila na 3. mesto. Na drugo mesto lestvice se je prebil Juventus, ki je v 93. minuti odnesel tri točke iz mestnega derbija s Torinom. Od gostujočih moštev so bili uspešni tudi nogometaši Genove, ki so z rezultatom 1:2 presenetili Napoli. Dve tekmi sta se končali z neodločenim izzidom (1:1), Reggina je doma zadržala Lazio, Milan pa je doma izvlekel točko proti Catanji. Doma so bili uspešni Cagliari (1:0 proti Sieni), Empoli (3:1 proti Palermu), Sampdoria (3:0 proti Atalanti) in Udinese (2:1 proti Parmi).

Inter osmešil Romo v večnem mestu
Derbi vrha lestvice so prepričljivo dobili nogometaši Interja. Pred tekmo sta obe moštvi bili izenačeni po točkah in gol razliki (s tem da je imela Roma prednost zaradi večih zadetkov) na vrhu lestvice. Po pričakovanju sta obe moštvi začeli previdno, pri čemer so si oboji priigrali nekaj priložnosti. Ključen trenutek derbija se je zgodil v 27. minuti, ko so po katastrofalnem izvajanju kota nogometaši Interja imeli priložnost iz protinapada. Cesar se je znašel sam pred vratarjem Rome Donijem, slednji je strel Cesarja sicer ubranil, a je odbito žogo z glavo pričakal Zlatan Ibrahimović. Strel Ibrahimovića, ki bi končal v mreži je v slogu vratarja z roko odbil Ludovic Giully in zato prejel rdeči karton, enajstmetrovko pa je realiziral prav Ibrahimović (7. zadetek v šestih tekmah). V drugem polčasu so, kljub igralcu manj, nogometaši Rome prišli do izenačenja, ko je v 52. minuti katastrofalno napako branilca Maxwella kaznoval Simone Perrotta. Inter je na izenačenje odgovoril z napadalno igro, ki jo je v 57. minuti z zadetkom kronal Hernan Crespo, ko je naletel na odbito žogo in povedel Inter v vodstvo. Tri minute kasneje je napadalec Interja Cruz (ki je v igro vstopil namesto Ibrahimovića) s strelom iz 20ih metrov ujel vratarja Donija na napačni nogi in povišal na 1:3. Končnih 1:4 pa je v 68. minuti, po predložku Figa, z glavo dosegel Ivan Cordoba. Inter se je s to zmago prebil na vrh lestvice Serie A (14 točk), medtem ko je Roma padla na četrto mesto (11 točk).

Milan nadaljuje rezultatsko krizo
Nogometašem Milana tudi v šestem krogu ni uspelo vknjižiti treh točk, zato se v medijih čedalje bolj pojavlja vprašanje ali so trenerju Carlu Ancelottiju šteti dnevi na klopi Milana. Tokrat je na gostovanje na San Siro prišla Catania in proti pričakovanjem domačih začela napadalno ter povedla v 26. minuti, ko je predložek Spinesija v mrežo iz enega metra preusmeril Jorge Martinez. Milan je po hladnem tušu prevzel iniciativo in v 33. minuti je Inzaghi sicer zadel, a je sodnik njegov zadetek razveljavil (situacija za razpravo). Do konca polčasa je dominral Milan, a zadetka niso dosegli. V 2. minuti drugega polčasa so nogometaši Milana prišli do izenačenja preko enajstmetrovke (zaradi igranja z roko - znova situacija za razpravo), strelec je bil Kaka. Do konca tekme so si nogometaši Milana sicer priigrali še nekaj priložnosti, a je končni izzid ostal 1:1. Milan je po četrtem remiju v letošnji Serie A šele na 11. mestu (7 točk), Catania pa zaseda 15. mesto.

Juventusu mestni derbi v zadnjih sekundah
Prvi mestni derbi v Torinu po letu 2003 je v dramatičnem zaključku tekme pripadel nogometašem Juventusa (ki so bili v vlogi gostov). Kljub razliki na lestvici med obema moštvoma, so nogometaši Torina odigrali derbi na vrhuncu svojih zmogljivosti in bili skozi tekmo v celoti enakovreden nasprotnik favoriziranemu mestnemu tekmecu. Večina tekme je potekala na sredini igrišča in že po prvih minutah je bilo jasno, da bo to bolj tekma za ljubitelje strategije, kot pa za ljubitelje zadetkov, in nenazadnje tudi, da bo to tekma, ki jo bo odločila ena sama napaka. Obe moštvi sta sicer prihajali do priložnosti, in bili v celoti popolnoma izenačeni. Srca nogometašev (in navijačev) Torina je šele v 93. minuti strl David Trezeguet z volejem iz domnevno prepovedanega položaja (ki pa ni bil dosojen, ker je žoga do Trezegueta prišla šele po odboju od branilca Torina - situacija za razpravo). Juventus se je s to zmago povzpel na drugo mesto lestvice Serie A (13 točk), Torino pa je po drugem zaporednem porazu na 17. mestu.

Fiorentina ni pustila presenečenja Livornu
Livorno, ki je že po petih krogih za mnoge kandidat za Serie B, je ta teden gostil nogometaše Fiorentine. Čeprav so domači nogometaši v prvem polčasu do določene mere še kazali napadalne ambicije (v sporni situaciji so po igranju z roko v kazenskem prostoru bili še upravičeni do nedosojene enajstmetrovke), so nogometaši Fiorentine bili premočni in si priigrali izrazitejše priložnosti. Ob koncu prvega polčasa je Fiorentino v vodstvo popeljal Osvaldo z lepim volejem. Vse upe na presenečenje Livorna, pa je v 63. minuti razblinil Loviso, ki je po grobem prekršku moral predčasno v slačilnico. Fiorentina je številčno prednost izkoristila v 67. minuti, ko je zova bil strelec Osvaldo, končnih 0:3 pa je dve minuti kasneje postavil Santana. Fiorentina se je s to zmago prebila na tretje mesto lestvice Serie A. Livorno ostaja pri dveh točkah na zadnjem mestu.

Reggina zadržala kombinirano postavo Lazia
Nogometaši Lazia so v šestem krogu gostovali pri Reggini, ki v letošnji Serie A še ni zabeležila zmage. A je zaradi prihajajoče tekme lige prvakov proti madridskemu Realu, strateg Lazia Delio Rossi, je zato na gostovanje pripeljal kombinirano postavo (a je kljub temu prvi strelec Lazia Tomasso Rocchi utrpel poškodbo in je za sredino tekmo njegov nastop močno vprašljiv). Na drugi strani pa je strateg Reggine Massimo Ficcadenti upošteval kritike in v začetno postavo uvrstil napadalca Francesca Cozzo. Ravno Cozza je v 7. minuti izkoristil napako in povedel domače v vodstvo. V nadaljevanju sta si obe moštvi priigrali nekaj polpriložnosti, a do polčasa spremembe izzida ni bilo. V drugem polčasu je Lazio začel z napadalnejšo igro in s tem puščal priložnost domačim iz protinapada. Reggina je imela izrazitejše priložnosti za povišanje vodstva, ki pa so ostale (predvsem zaradi nenatančnih strelov) neizkoriščene. Končnih 1:1 je v 73. minuti s silovitim strelom iz 30ih metrov postavil mladi Aleksandar Kolarov. Lazio je po novem remiju na 12. mestu, Reggina pa na 19. mestu.

Udenese dosegel preobrat v zadnjih minutah
Nogometaši Udineseja so po sredinem porazu proti Genovi gostili nogometaše Parme, ki so v zadnjih predstavah pokazali, da gre za moštvo, ki zna sezono končati v zgornjem delu lestvice. V prvem polčasu so domači nogometaši povsem nadigrali Parmo in si priigrali številne lepe priložnosti, ki pa jih niiso izkoristili. V drugem polčasu so domači nadaljevali s pritiski, zadeli pa so proti pričakovanjem nogmetaši Parme. Bernardo Corradi je sprejel žogo Castellinija in poslal za hrbet presenečenega Handanovića (ki mu do tega trenutka v tekmi ni bilo potrebno posredovati). Sedem minut kasneje si je obramba Parme privoščila spodrsljaj, ki ga je izkoristil Fabio Quagliarella in izenačil. Po izenačenju je Parma imela sijajno priložnost za novo vodstvo, izkazal pa se je Samir Handanović. Končnih 2:1 v korist Udineseja pa je postavil Zapata v zadnji minuti tekme, ko je kaznoval znova nesigurno posredovanje obrambe gostujočih. Udinese se je z zmago prebil na 7. mesto lestvice, Parma pa je zdrsnila na 14. mesto.

Napoli klonil doma proti Genovi
Pred praznimi tribunami stadiona San Paolo so igralci Napolija ostali praznih rok in drugič v sezoni igrišče zapustili sklonjenih glav. Že v 12. minuti so gostje prešli v vodstvo, ko je po predložku Leona pred svojimi vrati nesrečno posredoval branilec Paolo Cannavaro, žoga pa je končala za hrbtom domačega vratarja. Preostanek prvega polčasa ni postregel z atraktivno igro, Napoli je nadziral potek srečanja, Genoa pa se je z disciplinirano igro v obrambi uspešno upirala poskusom domačinov. Po odmoru se je raven igre izboljšala, vseeno pa je Napoli izenačil šele po strelu z bele točke, po (domnevnem) prekršku nad Lavezzijem. Uspešno je enajstmetrovko izvedel Domizzi. Gol je dal domačim krila, želenega učinka pa ni bilo. Jalovi poskusi niso prinesli preobrata, še več, popolna ofenziva je domačinom pobrala precej moči, kar so gostje v končnici izkoristili. Tako je Borriello, v prejšnjem kolu s tremi goli krvnik Udineseja, z natančno podajo našel Scullija, ki je Genoi s strelom z glavo iz ene redkih priložnosti zagotovil tri točke. Napoli na petem mestu z desetimi točkami ostaja v stiku z vrhom razpredelnice, Genoa pa se je s to zmago povzpela na deveto mesto.

Cagliari prvič v sezoni do treh točk doma
Tekmeca iz spodnjega dela lestvice Serie A nista postregla z najzanimivejšo predstavo. Sicer so domači že v 7. minuti po sporno dosojeni enajstmetrovki prišli do vodstva, strelec je bil Foggia. V nadaljevanju je imela več od igre Siena, predvsem v drugem polčasu so se priložnosti vrstile ena za drugo, vseeno pa do izenačenja ni prišlo. Cagliari se bolj kot uspešni igri v obrambi lahko zahvali nespretnosti gostujočih napadalcev, na koncu pa so tri točke vendarle ostale na Sardiniji, s čimer se je Cagliari znašel na 13. mestu, Siena ostaja na 18.

Empoli v končnici do zmage nad Palermom
Empoli je v šestem krogu vknjižil nove tri točke, a pot do njih je bila proti vedno neugodnim gostom s Sicilije vse prej kot lahka. Domači so tekmo sicer začeli odlično, imeli večji del prvega polčasa precejšnjo pobudo a do spremembe izida, tudi po zaslugi razpoloženega vratarja Palerma Fontane, ni prišlo. V izteku prvega polčasa pa se je pripetila naravnost komična situacija, ko je po sramotni napaki domčega čuvaja mreže Cavani poslal žogo v prazen gol. Empoli pa se ni dal in takoj v drugem polčasu prišel do izenačenja, ki jim ga je prinesel Pozzi. Po izenačujočem zadetku je tempo igre precej padel, vendarle pa je v končnici Empoli zlomil odpor Palerma. Giovinco je dosegel zadetek za domače, po jalovih poskusih Palerma pa je v izteku tekme z bele točke zadel še Vannucchi in Toskanski prvoligaš je slavil prvič v sezoni.

Sampdoria prek Atalante suvereno do nove domače zmage
Sampdoria je tokrat navdušila domače navijače in jim vlila upanje na boljše čase v nadaljevanju sezone. Da so bile blede predstave v prešnjih kolih le začasen pojav je nakazal že na začetku tekme Bellucci, ki je popeljal Sampdorio v vodstvo, hkrati pa gostom iz Bergama temeljito spodrezal krila. Čeprav so ti kar dobro nadzirali igro na sredini igiršča pa so bili precej nespretni v zaključkih akcij. To je izkoristila Sampdoria tudi na začetku drugega polčasa, tokrat je bil strelec Sammarco. Omeniti je treba, da je pri obeh zadetkih sodeloval Vincenzo Montella, ki kljub letom še kar dokazuje da je zelo kakovosten igralec. Navijači domačega moštva pa so bili še najbolj zadovoljni, ko je kot rezervist v igro vstopil mladi kontroverzni zvezdnik, sicer s strani madridskega Reala posojen igralec, Antonio Cassano, ki je v preteklosti že igral skupaj z Montello, in sicer v dresu Rome. Z lepim sprejemom žoge je poskrbel še za tretji zadetek in dokončnoi strl odpor gostov, ki so se morali sprijazniti s prvim porazom v sezoni. Kljub temu se na lestvici nahajajo z 9 točkami pred Sampdorio, ki jih ima 8.

Luka Lukič & Rok Stražišar
Video: youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. minicliper pravi:

    Znova odlično poročilo! Upam da se boste z časom razširili tudi na angleško, špansko in nemško ligo! Bravo fanta!

    lp, minicliper

  2. Luka Lukić pravi:

    Glede širitve lahko povem, da je v teku. Rok, ki je s pričujočim poročilom imel uvajalni dan, me bo ta teden, zaradi odsotnosti (grem na tekmo) nadomeščal pri Ligi prvakov, ob vikendu pa bo začel pripravljati poročila iz še ene evropske lige, zato je sedaj pravi čas da ljubitelji nogometa izrazite svoje želje… Dolgoročnejši načrti vključujejo vse omenjene (+ francoska) lige in še marsikaj, vendar bodo vse širitve potekale postopno (one step at a time). Vsi predlogi so še vedno dobrodošli in bodo obravnavani.

  3. suj pravi:

    Res super tole. Upam da bom kmalu tud španska.
    Res da je več ali manj vse omenjeno v tekstu samo mogoče bi blo fajn na koncu poročila prlimat tud lestvico lige.

  4. Luka Lukić pravi:

    Ja lestvica je tudi moja zelja in je v fazi uresnicevanja.
    Lp iz Rima
    Luka

Komentiraj