Komentar - Boris

1. oktober 2007 ob 14:00 | Vest |

Na Delu se stvari stabilizirajo, odkar pa je Janez Markeš postal odgovorni urednik, tudi političnih pritiskov ni več opaziti. Kar se, pošteno rečeno, opazi tudi v časopisu. Peticijo proti političnim pritiskom na slovenske medije sem podpisal tako kot številni moji kolegi z Dnevnika ali Pop TV, kjer takšnih pritiskov menda sploh ni bilo. A se z njimi še vedno vsak dan srečujejo kolegi na RTV Slovenija in STA, pa tudi na Primorskih novicah in Večeru. Zaradi njih, ki našo solidarnost potrebujejo, sem peticijo tudi podpisal.” Nekako tako se je glasila izjava, ki sem jo dal za Mladino prejšnji teden, a bo po zagotovilu urednika zaradi različnih razlogov objavljena šele v naslednji številki.
Še letos aprila sem za Vest govoril povsem drugače. Med drugim tudi to, da so politični pritiski tako hudi, da me je včasih sram, da delam za Delo. Sem dovolj liberalca, da dopuščam razlage, kako sem prestopil med kameleone ali kako so me z dopisniškim mestom v Washingtonu, kamor se odpravljam v bližnji prihodnosti, podkupili, a to, kar govorim danes, govorim z enako resnostjo kot pred slabega pol leta. In tisti, ki niso pretirano zaslepljeni, lahko to opazijo tudi v samem časopisu, ki je postal nekaj povsem drugega, kar je bil še do sredine poletja. Stvari na Delu še niso normalne, saj posledice nekdanjega političnega kadrovanja med dopisniki iz tujine niso odpravljene, a ozračje, v katerem delajo tudi tisti moji kolegi in kolegice, ki so bili doslej “izbrisani” oziroma odstavljeni od tem, za katere so bili največji strokovnjaki v hiši, se je korenito spremenilo. Slejkoprej se bo to zgodilo tudi v ostalih medijih, najbrž prej na Večeru in Primorskih novicah, na RTV Slovenija, ki je z zakonom postala nekakšen del političnega establishmenta, pa malo kasneje.
In šele takrat nam peticij ne bo treba več podpisovati.

Boris Čibej

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    No, boste potem pozabili novinarji, da ste nekoč bili družbeno-politični delavci?

    Kaže, da boste počasi postali profesionalni.

  2. ervinator pravi:

    Dokler bo Delo objavljalo članke Mije Repovž, mora biti celo hišo močno sram.

  3. Valter pravi:

    Prepozno, Delo sem že pred časom odpovedal. Glasovanje z denarnico je učinkovito, vse drugo je lajanje na karavano.

  4. 1tastar pravi:

    Škoda, Valter. Ravno danes sem kupil krompir. V gajbo sem na dno položil Delo. Dnevnik ima premajhen format, če ga razgrnem, pa prevelik.

    Samo zato sem Delu zvest še z komunističnih časov, pa naj vanj piše Lorenci ali pa Mija.

  5. Sestra Marija pravi:

    Kako lahko trdite, da ni več mogoče opaziti političnih pritiskov, ko pa imate za odgovornega urednika Janeza Markeša!!!??? Diplomiranega teologa, človeka, ki so ga na TV soočenja vedno poklicali kot protiutež Miheljaku, donedavnega urednika MAG-a, ki je SDS-ovsko trobilo???

    So vas že tako indoktrinirali, da političnih pritiskov sploh ne opazite? Oblast doseže svoj cilj, ko začne delovati nevidno, mehko, od znotraj … Takrat ni nikomur več treba ukazovati. Čibej, berite Foucaulta, morda pravočasno spregledate.

  6. pravi:

    Jaz Borisa razumem: po Jančiču je na Delu vsak urednik lahko samo boljši. Markeš je seveda natančno to, kar o njem pravi sestra Marija, vendar uredniško in organizacijsko veliko spretnejši od predhodnika, ki je bil za povrh tudi intelektualno izjemno skromen, torej ima prav tudi Boris. Da pa Delo še ni resen časopis (in pod Markešem ter predvsem - bistro, Boris! - nekdanjim politično kadrovanim Delovim dopisnikom iz tujine, bodimo si na jasnem, tudi težko, da bo), imajo pa zasluge zlasti uredniki in pisci, kot je recimo Puc, ob katerega temah in komentarjih (berite sobotno Temo dneva!) gre človeku - ne bom rekel, na kaj. - Skratka, notranje boljše počutje še ne pomeni tudi boljšega časopisa navzven.

  7. Pepo pravi:

    Hm, Čibej ima v marsičem prav. Diplomirani teolog in doktor teologije se je v marsičem zelo spremenil, njegov nekdanji novinarski aktivizem se je temeljito kultiviral (glej njegov sobotni komentar). Leta, pamet? tega ne vem, vsekakor pa je Delo neprimerno boljše kot prej. Niti ni čudno - po katastrofi Jančič, zaradi katere so padli vsi standardi globoko v kevder, je zdaj pravzaprav edino, kar ne vem, koliko je še treba “sprostiti ustvarjalne sile”, da bo Delo približno na nivoju pred Slivnik- Jančičevo dobo. Hej, ta drugi možakar - Slivnik - pa je zame res neznanka. Očitno je prišel do pameti vsaj toliko, da se je nekako prilagodil, pri čemer mu je bil Markež v veliko oporo. Kakorkoli - postaja znosno.

  8. tapata pravi:

    AŽ in Pepo imata oba prav.
    Vseeno pa upam,da bo prihodnje leto bolje.

  9. N. pravi:

    Tole z gospo Repovž bo pa držalo. Če vsake toliko malo prebereš o ekonomiji, še ne pomeni da o njej kaj veš. In še več, da si prvi ekonomski komentator v Sobotni prilogi tudi potem, ko jo zapusti urednik in hkrati mož, gospod Lorenci, pove precej o častniku, ne o novinarki. O kurirčku Gregiju R., ki sklene krog pa ne bom, da ne bo kdo rekel, da sem že poltična…

  10. peterg pravi:

    dobro povedano!!

  11. Za narodov blagor pravi:

    Jančič je sedaj politkomisar v rezervi?

  12. uanda pravi:

    očitno bo g. Čibej s svojo dušo in telesom prispeval k reševanju problema dopisništva iz tujine, ki ga izpostavlja kot nekaj, kar se zaradi političnega kadrovanja še ni normaliziralo!

  13. igorv pravi:

    Dragi Boris, dragi Čibej- zlati časi se torej bližajo; pa kdaj tudi prebereš Markeševe komentarje in plahte v SP? Recimo perfidno sesuvanje-z-videzom-hvaljenja Pahorja v prejšnji SP in druge medvrstične spretnosti in namigavščine dolgoletnega janzenističnega mag-ičarja? Pa redne Delove evro-neoliberalne hvalnice “odpiranja svobodnega trga” itd.?(OK, najde se tudi kak Rizman-a koliko bralcev to bere; in Busha itak šimfa že vsak). Je Delo morda spet postalo “levo-sredinsko”,kritično do vlade - ali pa le nimaš nič proti, da še naprej drsi v desno, samo da je “vzdušje” “stabilno”, da se je Slivnik spretno skril za Mrkeša, svojega starega pajdaša? Ali pa gre le za to, da se pač veseliš svojega odhoda za dopisnika v ZDA in ti ni do tega, da bi še naprej “težil”? Pa še to: kako veš, da se bo uresničila tvoja prerokba o bližnjih pozitivnih spremembah v Večeru, P.novicah-in končno da celo na RTV ?? Kaj bo vzrok tega čudovitega dogajanja- morda imenovanje Silvestra Šurle za glavnega urednika RTV(za odg.urednika kulture je že enkrat kandidiral) in torej “stabilizacija” po zgledu Dela? Prej verjamem, da se načrti in cilji novoslovenskih revolucionarjev niso spremenili, le pristop se je.

  14. Kurt Waldheim pravi:

    Sestra Marija pravi: “Kako lahko trdite, da ni več mogoče opaziti političnih pritiskov, ko pa imate za odgovornega urednika Janeza Markeša!!!??? Diplomiranega teologa, človeka, ki so ga na TV soočenja vedno poklicali kot protiutež Miheljaku, donedavnega urednika MAG-a, ki je SDS-ovsko trobilo???”

    Ne razumem argumenta. Zakaj bi bil 1) teolog in 2) oponent Miheljaku a priori izvajalec političnih pritiskov?

    Prvi sklep znova uvaja kategorijo “družbenopolitične” primernosti, ki naj bi jo poznavanje določene vede avtomatično omadeževalo. Halo?!?! Piše se leto 2007, ne več 1954.

    Nasprotovanje Miheljaku - distanca do neiteligentne ideološke propagande je NAJMANJ, kar mora nekdo narediti, če želi veljati kot avtonomen.

    Oh, Kumrovec…

  15. bojc1 pravi:

    Naj mi kdo prosim pojasni, kako te je lahko sram, da delaš za Delo, pri tem pa ne greš iz take službe? Morda je ta sram odlično plačan in še nagrajen v obliki zunanjega dopisništva?

  16. sightcare pravi:

    Sight Care is a daily supplement proven in clinical trials and conclusive science to improve vision by nourishing the body from within. The Sight Care formula claims to reverse issues in eyesight, and every ingredient is completely natural.

Komentiraj