Komentar - Piera

27. september 2007 ob 14:53 | Vest |

Ko v politični strukturi mednarodna balkanska kulturna produkcija postaja pasivna komponenta, umetniki kljub temu ustvarjajo prostor mednarodnih povezovanj in pozitivnih sporočil. Izobražujejo splošno javnost o (ne?)smiselnosti sodobne balkanske umetnosti in govorijo o skupnem umetniškem prostoru ter ne glede na meddržavna ter politična nesoglasja skupaj raziskujejo in odpirajo nove umetniške vsebine ter uresničujejo projekte prihodnosti.
Znotraj kulturno-političnega prostora sodobnega Balkana umetniška iniciativa tako širi možnosti mednarodne kulturne produkcije. Slednje pa s svojim kreativnim raziskovanjem med drugim oblikujejo tudi kulturni prostor [Terminal00], ki v okviru sodobnega Balkana na eni strani deluje kot kulturni moderator, ki lovi ravnotežje med različnimi kulturnimi identitetami in na drugi kot ambasador, ki mednarodnemu prostoru predstavlja in promovira sodobno balkansko umetnost.
Terminal00, ki je doslej potekal kot festival, se letos prvič predstavlja v okviru TEDNA BALKANSKE UMETNOSTI, tokrat v odnosu Ljubljana-London, kjer bomo skupaj gostili več kot 30 umetnikov iz celotnega balkanskega polotoka. Program bo tako predstavljal raznolikost brezplačnih dogodkov, med drugim večer električnega dueta Shazalakazoo, alternativne glasbene skupine E-PLAY, filmskih večerov kratkega balkanskega filma, multimedijskih projektov, samostojnih in mednarodnih skupinskih razstav, ki se nato še v pozni jeseni predstavljajo v okviru Akademije za oblikovanje v Prištini.

Istočasno z že tradicionalnim, septembrskim tednom balkanske umetnosti je letos vsebinsko nadgrajena tudi spletna stran www.terminal00.org, kjer lahko tako umetniki kot ljubitelji balkanske umetnosti spremljajo našo domačo in mednarodno umetniško produkcijo.

Vabljeni!

Piera Ravnikar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Donvito pravi:

    Alternativa pa taka..se še spomnite tovariši kaj je Jonas nekoč izrekel in tudi zapisal v svojem nekdanjem zelenem Ž-ju? Alternativa so grde pičke in tipi brez keša. je držalo takrat in bo držalo še dan današnji!

  2. Kurt Waldheim pravi:

    “Balkanska umetnost” - nesmislelni pojem! Geografska oznaka ne more prekriti kulturnega razkola med Evropo in Otomanskim cesartvom.

    Kot “azijska” umetnost: Rusi, Kitajci, Japonci, Eskimi????

  3. lubrikant pravi:

    btw…to je Rambotova izjava

  4. Mitja pravi:

    Balkan je geografski in široko uveljavljen kulturni pojem, v ZDA in VB je v zadnjem času nastalo kup znanstvenih revij, ki nosijo v imenu Balkan, študije Balkana so predmeti in celi študijski programi na zahodnih univerzah, Evropska komisija financira raziskovalne projekte, ki preučujejo različne vidike življenja na Balkanu … Balkanska umetnost je pojem na mestu in samo nacionalisti imajo problem z njim. Glede na @Donvitov in @Kurtov komentar pa sklepam, da imata poleg tega še probleme z ženskami. In to veeeeeeelike.

  5. Kurt Waldheim pravi:

    Mitja,

    ravno uporaba termina v ZDA in VB potrjuje da imam prav. To sta deželi z verjetno najslabšo predstavo o svetu zunaj državnih meja. Balkan je geografsi pojem, ki se nikakor ne sklada s kulturnim: SLO, HR in delno BiH je del Evropskega kulturnega izročila, preostanek pa bližnje-vzhodnega. Ta dva dela nimata NIČ skupnega.

    Govorit o B. umetnosti je neizobraženska oholost, ki me s strani Angležev ne preseneča. Kot bi govorili o neki “zamorski” , “aziijski” umetnost…

  6. DonVito pravi:

    Mitja ti si nek jasnovidec ali kako? Kar ne morem verjeti ampak prav imaš, res imam velike probleme z ženskami, ampak glede na to, da ti toliko veš in si kakor vidim načitan in umen mož mi bi lahko pomagal, da se rešim teh problemov. Svetuj mi, bodi moja luč razsvetljenja in me popelji iz temačne Platonove votline.

Komentiraj