Komentar - Jurij

21. september 2007 ob 14:00 | Vest |

Javna televizija, kamor kaplja denar velike večine državljanov, iz leta v leto po zgledu tabloidov in različnega vznikanja vsega, kar je mavrično in popisano brez minute za premislek, stavi več ali manj na za lase privlečeno razvedrilo. V najbolj udarnih terminih se stvar stopnjuje do te mere, da bi si človek oblekel jerharice in končno zavriskal od sreče premišljenih, sugestivnih, lucidnih, vzgojnih in didaktičnih dovtipov, ki imajo v sebi toliko kosmatega, kakor jeza najstnika, ki mu je mati ves čas strogo prepovedovala vstop v običajno ulično artikulacijo. Da so razvedrilne oddaje paradni konj javne televizije, je jasno po bogatih oglaševalskih vložkih, poleg, kajpak že omenjenih terminov, ko se vsega hudega vajeni in utrujeni večinski državljan zvali v fotelj. In vendar mi bodo oblikovalci šund in instant programa oporekali, kje, opsovali me bodo in mi oponesli, da itak nimam pojma, česa je narod lačen: kruha in iger vendar. To bi že še razumel, ne morem pa razumeti, da so popularne oddaje na javni televiziji gibalo in moto in njen javni obraz. Naj razumem in naj se sprijaznim s tem, da je esenca mojega slovenskega naroda frajtonarica, jerharice, jodlanje in končno: Na zdravje!
Javna televizija ne sme jemati svojih gledalcev za sinove ovac.

Jurij Hudolin

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. janček pravi:

    Jaz nisem sin ovce!

  2. Mare pravi:

    Jes ju ar.

  3. 1tastar pravi:

    Ne gledam fuzbala in zabavnih oddaj. To pomeni, da TV praktično ne gledam. Zato sem presedlal na bloge,kjer ovce blejajo v javnost.

  4. kekkec pravi:

    Kaj pa smo Slovenci?
    Blazni znanstveniki nismo, kar lahko vidimo iz števila Nobelovih nagrad, ki smo jih prejeli. Še edini slovenski nagrajenec ni hotel priti na “Kardeljevo” univerzo…
    Kaj pa neustrašni vojskovodje? Da smo do svoje države prišli šele dobrih ducat let nazaj… Najbrž ne!
    Zapiti pesniki ali zanesenjaki ponosni na svoj jezik?
    Mogoče sodobni umetniki, izumitelji, konstruktorji… Nekaj svetlih izjem, a vendar, da smo s tem prebili led ne moremo reči.
    Neki hudi “urbanci” z glavnim mestom velikosti dobrih 260k prebivalci pa tudi nismo, saj je Ljubljana malo večja svetovna vas. Odgovor na zgornje vprašanje je očigledno precej težji kot to, kaj nismo.
    Kaj pa če smo nekaj generacij nazaj res pasli ovce, poslušali jodlanje in… sej mi gre kar težko iz jezika… BILI KMETJE?

  5. Farad pravi:

    Kaj Hudolin, tudi ti trpiš za večvrednostnim kompleksom Slovenčka, ki misli, da je nekaj več, da je priletel naravnost iz vesolja v to Podtriglavje, da je Ovca z najlepšim kožuhom in instinktom za najokusnejšo travo daleč naokoli, zaradi česar lahko ostale zmerja za navadne ovce. Čudno, da se ne sramuješ svojega imena, ki je tako casual, podeželsko, nazadnjaško za ˝Nadslovenca˝ tvoje vrste?

  6. J7 pravi:

    Nekatere drugačna mnenja drugih in blogopamfleti malce pretirano vzburijo zato se poslužijo osebnih diskvalifikacij. Kontruktivna debata - res intelektualni prispevek Farad.

  7. J7 pravi:

    V deželi Neverland, seveda.

  8. Q pravi:

    Faradu se povečuje intelektualna kapaciteta, ko se polni na takšnih komentarjih.

    Ko se prazni, se zgodi le kurcšlus.

  9. Farad pravi:

    Kva je J7, Q in ostale kratice, a vas moti, če mal s svojim fahrradom po kakšni sveti ovci zapeljem?

  10. nix pravi:

    Ma ja, JH, briga te. TV razvedrile konzumirajo pa res samo še debili, 5-3 in penzionerji (pa folk z masochističnim humorjem). Grize te to, da živiš v družbi, kjer je to generalen profil osebka. V bistvu te štekam, rad bi se usedel pred ekran in se nahranu, dobil vsaj kaj kvalitete, tko kt mulc v soc YU. Že mladinske oddaje raznih YU tv hiš so ble nadrealistične, tko kt tut velik humorja, pa magazinske oddaje so ble urbanejše od vsega zdaj; pa filmi ejga. Se mi zazdi, da je bla urbana kultura v YU 80, za dva nivoja višja, svetovljanska, še folka je blo več po pločnikih, kafanah, vse bolj na free. Zdej je pa kao vse kle, globalna vas, pa pater Košnik za planki forever. Itak so nacionalko uzurpiral kmetavzarji in prou je tko, ker znajo delat program za povprečneg SLO gledalce, dosadne oftze. Pa sej je že od nekdaj tko, samo da se svetle izjeme še raj ognejo TV SLO na km.
    Klub ljubiteljev Zmaga Batine.

  11. Kaktus pravi:

    Ja tako je če so pa ovce na oblasti!!!!!

  12. cervantes pravi:

    vsi smo mi malo pod kozolcem.

  13. ? pravi:

    Pa naredi kaj boljšega. Pčitno ne bo težko.

  14. Štajerski Pero pravi:

    Slovenčki, kmetavzarčki, jerharice…???
    Na to se spomni Hudolinček in ostali ko se boste vračali s Krasa, Dolenjske, Prlekije s polnim prtljažnikom zelenjave, grozdja, svežega mošta in bodjolco v želodcu. Takrat imaš razvedrilni program ti, mi pa ga imamo enkrat tedensko ob petkih.

  15. bojc1 pravi:

    Kaj pa konkretnega ti predlagaš JH? Ali spet samo kritiziramo? Saj ni treba gledat RTV SLO, ne? Očitno si sam ena ovca, ker druge zmerjaš s tem, kar si sam!

Komentiraj