Liga prvakov 1 E-H

20. september 2007 ob 17:07 | Luka Lukič |

Drugi dan lige prvakov sta rezultatsko najbolj zablestela Arsenal in Barcelona, ki sta doma slavila s 3:0 (Arsenal proti Sevilli in Barcelona proti Lyonu). Rangersi so doma preobrnili zaostanek 0:1 v končnih 2:1 proti Stuttgartu, medtem ko je Roma doma odpravila Dinamo Kijev z 2:0. Edino včerajšnjo zmago v gosteh je dosegel Manchester united, ki je premagal Sporting z 1:0. PSV je doma premagal moskovski CSKA z 2:1. Z istim rezultatom je slavila tudi praška Slavia proti Steaui. Presenečenje dneva pa je pripadlo nogometašem Fenerbahčeja, ki so doma z 1:0 premagali Inter.

Skupina E

Barca prevozila Lyon
Na stadionu Nou Camp sta se na derbiju sredinih tekem lige prvakov pomerila španski podprvak Barcelona in francoski prvak Lyon. Lyon je zadnji dve sezoni Ligo prvakov začel z zmago proti španskemu Realu iz Madrida, toda Barcelona je začela odločno in že na začetku tekme pokazala, da bo Lyon podoben uspeh težko ponovil. Prvo resnejšo priložnost za Barcelono je imel Henry, ki ni uspel ujeti predložka po tleh. Prvi strel v okvir Lyona jew kasneje sprožil Deco a je vratar Lyona Remy Vercoutre dobro posredoval. v 21. minuti je Barca prišla do vodstva. Po levi strani je dobro preigraval Messi ki je poslal nizek predložek proti Gabrielu Militu, Branilec Lyona Clerc je predložek sicer uspel prestreči, a je po njegovem posredovanju žoga končala v mreži Lyona. Po zadetku, so domači povsem umirili igro in čakali na priložnosti iz protinapadov. Najlepšo priložnost je imel Messi, ki se je znašel v kazenskem prostoru Lyona, preigral Bodmerja, njegov strel pa je v zadnjem trenutku blokiral prav Clerc in se tako odkupil za avtogol. Lyon je v prvem polčasu pokazal sicer solidno igro v zvezni vrsti, a brezidejno v napadau. Počasnejši tempo Barce se je nadaljeval tudi v drugem polčasu, v katerem je blestel predvsem vratar Lyona Vercoutre, ki je ubranil nevarna poizkusa Henrya in Deca. Ko je vse kazalo, da se rezultat do konca ne bo več spreminjal pa je Lionel Messi v 82. minuti sprejel dobro podajo Inieste in z roba kazenskega prostora z natančnim strelom matiral odličnega Vercoutreja. v 91. minuti je Lyon bil dokončno na tleh. Dos santos je lepo sprejel žogo na desni strani, prišel do strela, ki ga je Vercoutre ubranil, a se je žoga odbila le do Henryja ki je zatresel za končnih 3:0. Barcelona je na prvem mestu skupine E, Lyon pa začenja sezono na zadnjem mestu.

Rangersi s preobratom do treh točk
V drugi tekmi skupine E je škotski Glasgow Rangers gostil nemške prvake, nogometaše Stuttgarta. Obe moštvi sta tekmo začeli z odprto igro in si priigrali nekaj priložnosti. V uvodnih minutah je najlepšo priložnost za Stuttgart imel Gomez, ki se je znašel sam v kazenskem prostoru, a je streljal mimo vrat. Na drugi strani je za domače nevarno zapretil Darcheville, ki je prišel do priložnosti po napaki v obrambi Stuttgarta. Proti koncu polčasa je Darcheville imel še lepšo priložnost, ko je s preigravanjem prišel sam pred vratarja gostov Schaeferja, a je slednji bil dovolj hiter da je Darchevillu zaprl kot in blokiral strel. V drugem polčasu so oboji nadaljevali z odprto igro in v 56. minuti so gostujoči nogometaši prišli do vodstva. Sami Khedira je poslal predložek pred vrata McGregorja, tam pa se je najbolje znašel Mario Gomez. Šest minut kasneje so domači prišli do izenačenja, Pred kazenskim prostorom je preigraval Hutton, nato je prepustil žogo Adamu ta pa je s fantastičnim diagonalnim strelom premagal Schaeferja. Po izenačenju so nogometaši Stuttgarta popustili in igrali slabše kot v prvem polčasu, domači pa so do izenačenja prišli v 75. minuti, ko je Huttona v kazenskem prostoru zrušil Meira, sodnik pa je pokazal na belo točko iz katere je končnih 2:1 za domače postavil Darcheville. Rangersi so z zmago na drugem mestu skupine E (zaradi gol razlike) Stuttgart pa na tretjem brez točk.

Skupina F

Ronaldo pokončal nekdanje soigralce
V Lizboni sta se srečala domači Sporting in angleški prvak Manchester united. Obe moštvi sta igrali zadržano v prvem polčasu in si priigrali malo priložnosti. Najlepšo priložnost za goste je ustvaril Christiano Ronaldo, a je njegov strel po tleh dobro ubranil vratar Sportinga Stojković. Na drugi strani je za domače nevarno streljal v zgornji kot vrat Liedson, izkazal pa se je gostujoči vratar Edwin Van Der Sar s fantastično obrambo. V drugem polčasu se je zadržana igra nadaljevala, kar so izkoristili gostujoči nogometaši. V 61. minuti je Wes Brown poslal predložek pred vrata Stojkoviča, ki ga je pričakal “otrok” Sportingove nogometne šole Christiano Ronalto in z glavo zadel za končnih 0:1. Do konca tekme velja omeniti še močan strel Nanija, ki mu je vratar Stojković bil kos, ter še eno fantastično obrambo Van Der Sarja, ki je odlično posredoval po strelu z glavo Tonela. Manchester je na drugem mestu skupine F (zaradi gol razlike) Sporting pa na tretjem.

Roma odpravila Dinamo
Roma je na domačem igrišču upravičila status favorita proti Dinamu iz Kijeva. Boljšo igro domačih je že v 9. minuti z zadetkom kronal Simone Perotta, ki je zadel z glavo po predložku Maxa Tonetta. Vodstvo domačih nogometašev ni upočasnilo in do konca polčasa so si priigrali še eno lepo priložnost, a je Rodrigo Taddei zadel le vratnico. Dinamo si je do polčasa priigral le dve polpriložnosti, kjer pa so bili branilci Rome vedno na mestu. V drugem polčasu je roma zaradi napadalnejše igre imela še več prostora, pri domačih pa je blestel vratar Shovkovski, ki je lepo ubranil nevarna strela Mancinija in Giullyja. Drugič pa je klonil v 70. minuti, ko je Francesco Totti natančno streljal v daljši vratarjev kot in postavil končnih 2:0. Do konca tekme si je Dinamo sicer priigral lepo priložnost preko Shatskikha, ki je dobro zaposlil vratarja Rome Donija. V sodnikovem podaljšku je Cassetti iz tridesetih metrov zadel vratnico. Roma je na prvem mestu skupine F, Dinamo pa začenja sezono na dnu lestvice.

Skupina G

Hladen tuš za Inter
Edino presenečenje sredinih tekem lige prvakov je pripravil turški Fenerbahče, ki je doma gostil italijanske prvake. Pri Interju je sicer bilo odsotnih devet igralcev (med njimi tudi Vieira in Materazzi), a so kljub odsotnostim igrali pod vsemi pričakovanji, kar so domači nogometaši s pridom izkoriščali. Že v 9. minuti je vratar Julio Cesar dočakal prvi izziv, ko je z glavo nevarno streljal Mateja Kežman. Domači so nadaljevali s pritiskom na vrata Interja, pri čemer je iz ozadja blestel Roberto Carlos, preko katerega se je začela večina akcij. Tudi akcijo ob koncu polčasa je začel Roberto Carlos, zaključil pa jo je brazilec Alex s podajo v kazenski prostor, kjer je Deivid s sijajnim volejem premagal Julia Cesarja in popeljal domače v vodstvo. V drugem polčasu so v nasprotju s pričakovanji ponovno podjetneje igrali domači, še posebej nevarna sta bila s podajami in prostimi streli brazilca Alex in Roberto Carlos. Inter je slab vtis skušal popraviti ob koncu tekme, a si resnejših priložnosti Nerazzuri niso priigrali in tako začenjajo ligo prvakov na zadnjem mestu skupine G, Fenerbahče je s tremi točkami drugi.

PSV doma do treh točk
Na drugi tekmi skupine G sta se pomerila nizozemski PSV Eindhoven in ruski CSKA iz Moskve. Domači so pred tekmo imeli status favorita, ki so ga skozi celotno tekmo tudi upravičevali. V prvem polčasu so si domači priigrali nekaj lepih priložnosti, ki so jih zaključili nenatančno, izkazal pa se je tudi vratar gostov Mandrykin. Najboljšo priložnost za goste je z glavo imel Vagner Love. Drugi polčas se je nadaljeval podobno kot prvi. Za domače je imel lepo priložnost Kovermans, ki je zadel vratnico, vendar je tudi bil v prepovedanem položaju. V 59. minuti je Lazovič končno popeljal domače v vodstvo, ko se je dobro znašel med branilci CSKA Moskve in matiral Mandrykina. V 80. minuti je vodstvo domačih s sjajnim strelom z roba kazenskega prostora podvojil Perez. Minuto pred koncem pa so gostje iz hitrega napada zadeli za 2:1. Vagner Love je bil hitrejši od domačih branilcev in je žogo potem ko je preigral vratarja Gomesa poslal v prazno mrežo. Zadetek je gostom dal krila in v sodnikovem podaljšku bi Jo skoraj prišel do zadetka za izenačenje, a njegov strel z glavo ni bil dovolj natančen. PSV je na vrhu skupine G, medtem ko je CSKA tretji.

Skupina H

Arsenal opozarja konkurenco
V derbiju skupine H sta se v Londonu pomerila predlanski finalist Arsenal in aktualni zmagovalci pokala UEFA, nogometaši Seville. Četudi so nogometaši Seville neugoden nasprotnik, ki zna presenetiti tudi tako izkušeno moštvo kot je Arsenal, so domači tekmo začeli odločno in Sevilli niso pustili presenečenja. Vratar Seville Palop se je pri strelih Flaminija in Van Persieja moral izkazati, klonil pa je v 27. minuti, ko se je strel Cesca Fabregasa odbil od igralca Seville Escudeja, spremenil smer in končal v mreži. Arsenal je nadaljeval s pritiski do konca polčasa, v katerem si Sevilla ni priigrala resnejše priložnosti. Drugi polčas se je nadaljeval s prevlado Arsenala in v 60. minuti je Cesc Fabregas poslal iz prostega strela predložek pred vrata Palopa, ki ga je v gol preusmeril Van Persie. Po tem zadetku je Arsenal rahlo popustil in Sevilla je prišla do prvih resnejših priložnosti. Prvo je zapravil Marti, ko se ni dobro znašel po predložku, drug nevaren strel pa je bil vole Kanouteja, ki pa je letel mimo gola. Ob koncu tekme je v igro za arsenal prišel hrvaški brazilec Eduardo, ki je v 92. minuti zadel po lepi akciji domačih nogometašev za končnih 3:0. Arsenal je s to zmago na vrhu skupine H, Sevilla pa na zadnjem mestu.

Češki sen se nadaljuje
Nogometaši praške Slavie, ki so v tretjem predkolu lige prvakov šokirali evropsko nogometno sceno s tem ko so izločili favorizirani Ajax. V svoji prvi tekmi Lige prvakov v zgodovini kluba so že v 13. minuti kaznovali nespretno posredovanje obrambe romunske Steaue. Po dobri obrambi romunskega vratarja Zapate je odbito žogo izkoristil Šenkerik, ki je domače popeljal v vodstvo. Romuni so odgovorili v 33. minuti. Ko je po kotu z glavo izenačil Goian. V drugem polčasu je Steaua sicer imela višjo posest žoge, a priložnosti so imeli domači. Zapata je enkrat dobro posredoval, nemočen pa je bil v 63. minuti, ko je predložek s strelom iz dvanajstih metrov v mrežo pospravil Belaid. Slavia je s svojim sanjskim debijem na drugem mestu skupine H, Steaua pa zaseda tretje mesto.

Video: youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. dragan pravi:

    Precej temeljito opravljeno prikaz prvega kola LP, morda lahko v prihodnje pričakujemo zgolj malo več avtorjevega komentiranja in kakšno bolj pikro subjektivno opazko. To si sicer lepo nakazal pri prijetno presenetljivem porazu Interja, a bi lahko še malo bolj razvil. In naslednjič še napoved in pričakovanja pred kolom…

Komentiraj