Komentar - Denis

20. september 2007 ob 15:10 | Vest |

Na svoji zemlji

Po skoraj letu obljub s strani države, da bo romski družini Strojan našla novo lokacijo in uredila razmere, ki jih je povzročila z deložacijo družine z njihove lastniške parcele v Dečji vasi 25 pri Ambrusu, se je mami Jelki dokončno uprlo bivanje v nastanitvenem centru Roje pri Ljubljani in je z delom družine, predvsem svojimi vnuki, odšla nazaj na svojo zemljo. Seveda je takoj zavrelo krajanom Ambrusa in Dečje vasi, zato je morala ponovno priteči tudi policija s svojimi posebnimi enotami, da zavaruje Jelko in otroke pred morebitnimi incidenti s strani besnih krajanov, ki so v resnici najbolj jezni na državo - to je vlado Janeza Janše in ministra Janeza Podobnika (vendar tega sicer nočejo direktno povedati v kamero?!?), ki nista v vsem tem dolgem obdobju storila tistega, kar so tako družini Strojan kot krajanom obljubili. Rešitev problema do spomladi. No, zdaj pa imajo zlomka! Namesto, da bi denarna sredstva raje porabili za pomoč prizadetim v naravni ujmi na Gorenjskem, jih zdaj država zopet troši za policiste, ki varujejo Jelko in njene otroke na njihovi zemlji. In krajani? Namesto, da bi prižgali svoje jeklene konjičke in se odpravili v Ljubljano, kjer bi pred vlado na Gregorčičevi in pred ministrstvom za okolje in prostor prižgali kresove ter naredili barikade, raje zaman (!!!) zmrzujejo na cesti Dečja vas - Ambrus pred policijskimi barikadami. Kakšna izguba časa in denarja! Vse se vrača, vse se plača …

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 33 x komentirano
  1. pijano pravi:

    Ja takle mamo

  2. 007 pravi:

    Denis, takoj moraš nekaj narediti lepega tej Poloni.

  3. soci pravi:

    Denis z besedno zvezo ( na svoji zemlji) želiš verjetno povedati,da imajo pravico živeti na svoji zemlji. To drži,imajo to pravico, imajo pa tudi dolžnost zagotoviti svojim otrokom,ki jih vedno kažejo kot živi ščit, ustrezne bivalne razmere, žal mami jelki bele rjuhe ne dišijo, raje spi na tleh, kot je že sama povedala. Njihova zemlja je nezazidljiva in tam ni hišne številke. Ker si raziskovalni novinar ti predlagam,da raziščeš kdo so očetje teh otrok, kje so zaposleni,kje so bili, kakšen je njihov dohodek, kakšen mesečni dohodek ima družina strojan, kakšen je dohodek otrok in kako ga namenijo za šolanje, kakšno izobrazbo imajo starši. Vse skupaj primerjaj s povprečno slovensko družino, prikaži rezultat in ga objavi. Dobiš za pivo.

  4. fifi pravi:

    @soci
    In kaj bi podatki, ki te zanimajo, dokazali? Da Strojanovi niso povprečna družina? Pa kaj? Ne vem, zakaj bi kogarkoli zanimali očetje teh otrok ali izobrazba njihovih staršev. Sploh pa, zakaj bi jih primerjali s “povprečno slovensko družino”? Je to kak hud ideal? Moramo biti vsi povprečni?

  5. soci pravi:

    Mene kot gledalca zanima cela družina strojan, je pač eno leto že najbol znanan slovenska družina v svetu,pojavila se je v NY timesu, zelo me zanima kdo me predstavlja v svetu, ne le otroci. Kdo pa je rekel, da so povprečni? jaz ne.

  6. fifi pravi:

    @soci
    Če sem napačno razumel ton tvojega prvega komentarja, se opravičujem. Sicer pa se mi zdi, da te v svetu ne predstavljajo Strojanovi, ampak na žalost predvsem napake, ki si jih je naša država privoščila pri obravnavi te družine in drugih vpletenih. Pa lep dan.

  7. Gitanne pravi:

    Kako lepo je mojim rojakom v Sloveniji. Enega vnuka prisilijo, da spi na planem, pa se vsa država trese.

  8. ervinator pravi:

    Populistični komentar …

  9. boss pravi:

    kdo bi pa krajanom dau kej za prevoz do ljubljane :)

  10. Kritik pravi:

    Priznaj, Sarkić, da policija ščiti kriminalce!

  11. Igor Đukanović pravi:

    Policija ščiti Amrušane, da lahko ponoči v miru popivajo na svojem pikniku. Če res nimajo primernejše lokacije za piknik, jim predlagam, da pridejo v Maribor. Se bo že našla kakšna gostilna.

  12. Denis Sarkić pravi:

    O tem kdo je kriminalec, naj presodi sodišče, ne jaz ali pa ti, dragi kritik! Mene bolj zanima, zakaj gre moj in tvoj (beri davkoplačevalski) denar za nepotrebne neuspehe vladne politike.

  13. miro pravi:

    kaj sedaj je lahko kar že vsak povprečen fotograf novinar ? to me skrbi.

  14. nino pravi:

    denis pa ne pove, da so 10 lokacij že zavrnili….

  15. Denis Sarkić pravi:

    Ker so bili na vseh nezaželeni s strani krajanov.

  16. Mateja pravi:

    A sem prav slišala včeraj na dnevniku, da je v Železnikih 80 policistov, v Ambrusu pa 30?
    Saj so nori.

  17. B5 pravi:

    Kot novinar / fotograf Mladine, Strojanovo zgodbo spremljam zelo od blizu in moram opozoriti celo Slovenijo in vse novinarje na eno KLJUČNO dejstvo!

    Strojanovi in vlada, SO SE SPORAZUMELI za lokacijo, v gozdu, ob deponiji pepela nad Stransko vasjo in to že davno v začetku novembra 2006! Ta lokacija ni sporna niti glede lastništva, niti glede gradnje, niti glede potencialne polucije vode, niti ni blizu naselja in kaj se je zgodilo?

    http://borutpeterlin.mladina.si/?p=32
    http://borutpeterlin.mladina.si/?p=55
    http://borutpeterlin.mladina.si/?p=58

    Lokalno večinsko ljudstvo (ob bizarni podpori misic hawaian tropic) je postavilo barikade, podiralo drevesa, grozilo in vpilo, da Strojani nimajo pravico živeti v občini Ivančna Gorica! takrat je pravna država padla najnižje in tu tudi obtičala. Od takrat naprej je vse skupaj le farsa! Ob tem neizpodbitnem dejstvu je vse kar govori Muhič, kot predstavnik Ambrusa, smešno in neumno sprenevedanje! Lepo vas prosim kakšna skrb za vodno zajetje, kakšna skrb za legalne gradnje… Če upoštevate ta dogodek, je jasno, da je tu le rasna nestrpnost.

    Dejstvo je, da napetosti med krajani in Romi eskalirajo in ob takšnem (ne)reševanju situacije je le vprašanje časa kdo bo prvi ustrelil in koliko bo mrtvih. Takrat bosta seveda pristojna ministra Mate in Podobnik morala odstopiti, a bo že pozno. Odstopita naj sedaj.

    B5

  18. jozos pravi:

    Denis - raziskovani novinar. “deložacijo družine z njihove lastniške parcele v Dečji vasi 25 pri Ambrusu”. Če je v tebi kaj novinarja pričakujem, da boš popravil ta podatek ki si si ga izmislil. Ne obstaja Dečja vas pri Ambrusu, pa tudi naslov Dečja vas 25 ne. Na ta način želiš ustvariti vtis da so živeli na legalnem posestvu s hišno številko, še malo pa boš omenjal strnjeno sosesko. Izmišljen naslov Dečja vas 25 (poiskusi ga pioskati) se nahaja vsaj 3 km od omenjenega ciganskega tabora.

  19. 1tstar pravi:

    @Denis Sarkić pravi:

    20. september, 2007 ob 23:13

    Ne gre za tistih 10, gre za nekaj desetin takih, ki jih Strojani niso hoteli sprejeti in sploh niso prišle do novinarskih ušes.

  20. Igor Đukanović pravi:

    Zakaj bi pa morali sprejeti katerokoli lokacijo? Zaradi kriminalne preteklosti?

    Dovolj je dejstvo, da je obstajala ENA sprejemljiva lokacija v Ivančni Gorici, da postavi na laž Mihičeve trditve, da mu gre le za zaščito voda pred onesnaževanjem in nakaže, da si on, kot kaže, “onesnaževanje” in “strupene odpadke” precej drugeče razlaga kot SSKJ.

    Mihiča si ne želim za soseda.

  21. jozos pravi:

    Đuko - kje si pa ti Mihiča najdu. Ta je pa en nov.

  22. nogavička pravi:

    Kritik, Boss, Mateja pa 1tastar: kaj je poanta. Dobivam občutek, da mam skoz istga sogovornika

  23. Drago pravi:

    @nogavička: ne, ni isti sogovornik. Različni so, vendar imajo nekaj skupnega, rdečo nit: “moja vlada ne dela nič narobe”. In nihče jih ne bo prepričal, niti pravniki, niti Evropa, niti Svet. Z veseljem bi napisali: “ker imajo kriminalno preteklost, jih je potrebno pobiti”! Pa si javno tega ne upajo napisati! Nobelovo nagrado JJ za ustvarjanje popolnoma zavedenih volivcev, debilov!!!

  24. Truljo@yahoo.com pravi:

    Ma, kdo pri zdravi pameti se bo sekiral za te cigane. Malo mi je na bad zaradi otrok, ki jih cigani delajo kot po tekočem traku, ta stara babura in oni poglavarji pa so zreli za zapor oz. psihiatrično ustanovo. Slovenija je lahko zgled drugim država glede ravnanja s cigani, samo poglejte k naši zahodni EU sosedi Italiji, kjer so mestne oblasti v Neaplju prišle z bagri nad njihove barake, ko so bili oni še v njih. Par so jih kar preprosto pomendrali in ni bilo nobenega evropskega ombudsmana na obisk. Kar dajajte jim potuho, naj gradijo na črno, naj kradejo, naj se naokoli vozijo z neregistriranimi vozili in kalašnikovimi v prtljažniku, naj ne hodijo v šolo, naj težijo vsem, saj če bo šlo kaj narobe, bodo itak krivi ksenofobi. Tisti, ki teoretizirate po forumih, pridite enkrat za par dni na Dolenjsko, kjer sobivamo s cigani, pa boste lahko na lastne oči videli, kakšen Teksas je tu zaradi njih. Policija jim nič ne more, ker če odrasle pozapre, otroci ostanejo sami, denarno jih ne moreš kaznovati, ker so itak na socialni, v šolo ne hodijo, ker za njih to nima smisla, delajo ne, ker je raje imeti fleksibilen ˝delovni˝ čas. Če se ti nekdo pijan zabije v avto, mu ne moreš nič, sam si lahko kupiš nov avto, če sploh ostaneš živ in nepoškodovan. Juhu, pravna država, zakoni, ustava, pravica, prazne besede. Meni je povsem vseeno, če mi nek Johnny iz Ljubljane reče, da sem ksenofob, ker vem, da nima pojma in je navadno razvajeno zmene, ki cigane vidi samo preko TV-ja. Naj pride na Dolenjsko in mi to reče v obraz.., če si upa, filozof. Peterlin, povej mi, kje je pravna država, če od ciganov, ki se mi zabijejo v avto in me poškodujejo, ne dobim nič, in mi policaj reče, da se tu ne da kaj dosti narediti, ker jim nič ne morejo. Ti in tvoje misice.

  25. rzz pravi:

    Tu predvsem ne gre zato, da je nekdo Cigan oz. Rom. Tu gre predvsem zato, da se mora po 50-ih letih neukvarjanja s Cigani tudi na tem področju nekaj narediti. 90% Ciganov na Dolenjskem živi v nelagalno postavljenih objektih. Ti objekti so v večini primerov postavljeni na zemlji, ki ni v njihovi lasti. Cigani ravnotako ne pošiljajo svojih otrok v osnovno šolo, ki je v Sloveniji obvezna, itd. Dolenjski župani bi se morali prednostno lotiti težav z Ciganskimi naselji. Legalizirati, kar se legalizirati da, ostalo prepustiti državi naj reši kakor ve in zna. Zakaj Ciganov ne zaposljujejo pri gradbenih delih pri izgradnji avtocest. Mar moramo res uvoziti toliko Albancev, da delajo na bodočih avtocestah.

  26. bingo pravi:

    Truljo : tvoje sporočilo ne pove ničesar drugega, kot da si zahojen Dolenjček. Pejt na pir in ne pij šnopca in direktorja, ker sam dobro veš, da potem letaš okoli z motorko in tuliš kakor jesihar, pa še tvoja žena in otroci pol dobijo kakšno več okoli ušes, kakor ponavadi !

  27. Bunkica pravi:

    rzz: če pa Slovenci nočejo delati in raje podaljšujejo mladost s povsem nekoristnimi mag. in diplomami, na račun staršev in države? Zato morajo čistiti, graditi in še kaj drugega v Sloveniji postoriti tujci, ki mimogrede odvajajo več davkov kot ležerni 30-letni študenti in študentke.

    Slovenci tudi rojevati nočejo. Največ gotovo rojevajo tujci. Pa ne zato, ker ne obvladajo kontracepcije, ampak ker otroke imajo radi. Jim je to smisel življenja, medtem ko mladim Slovencem je središče sveta oni sami in njihovi mali problemčki.
    Ni čudno, da se starejši Slovenci, ki protestirajo v Ambrusu ipd., se ob pogledu na svoje potomstvo zavestno ali ne počutijo ogroženi.

  28. Denis Sarkić pravi:

    @1tstar
    Če bi tebi tvojo pošteno plačano zemljo država želela zamenjati za drugo, a bi bil tudi ti zbirčen ali bi vzel vsako, ki bi ti bila ponujena? Ali misliš, da morajo ljudje od države vse sprejeti in biti še hvaležni, ker je bila tako dobra, da jim je sploh kaj ponudila? Ko so gradili avtocestni križ se je bila “težka bitka” lastnikov zemljišč z državom okoli vsote denarja, neki odseki so celo stali nekaj časa, ker se “ta pametni” niso odločili za takojšen izplen odškodnine! Me prav zanima kaj bi delali mediji in taki kot si ti, če bi eden takšnih “ta pametnih” lastnikov zemljišča bil pripadnik romske manjšine? Z bagrom bi šli nad njega, ali se morda motim?

  29. mr_m pravi:

    Hm, par logičnih napak Denis: Čigava je v resnici tista zemlja? Kako veš na koga so v resnici krajani jezni, če pa tega sami ne povedo? Keteri denar se pozablja zakaj in za kaj je bil res mišljen?

  30. bojc1 pravi:

    vsi ki imate radi strojanove, zbiram interesente da bi jih vzeli k sebi na gostoljubno domovanje!

  31. bojc1 pravi:

    drago,a si ti potemtakem SD volivec-debil?
    PS si že prenočil kakega strojana,tako kot naš raziskovalec denis?
    Dejte jim že pomagat, ne skoz JJ in državo vpletat,raje organizirajte zbiralno akcijo,pa koncerte,razstave…čim dlje držite strojane na prvem planu, to je naša prihodnost!

  32. Kurt Waldheim pravi:

    Se strinjam z prenosom problematike v LJ: tu smo razvajeni in iz mestnega udobja pridigamo o “nestrpnsoti”.

  33. bojc1 pravi:

    Drago,še vedno čakam na tvoj odgovor - kdo med volilci je večji debil JJ-jevi ali BP-jevi? Kakšen kriterij boš pri tem uporabil? Sicer pa ti vljudno predlagam, da na splošno ne žališ nobenih volilcev ali nevolilcev, ker s tem že širiš nestrpnost med državljani, proti kateri se tako borita SD+LDS in njuni razpadli sateliti( ko je zmanjkalo denarja, so se razleteli na prafaktorje!). Raje daj kak konkreten in uresničljiv predlog na temo, o kateri pišeš in se ne zatekaj v floskule,pridiganje in žaljenje,prav? Pa dopusti nam,”debilnim” volilcem,da mislimo še naprej s svojo glavo - npr. da “ne razumemo” hitrega in učinkovitega odziva šefa vlade moje države R Slovenije JJ na Gorenjskem,aktualnega predsednika in začetnika t.i. Gibanje za pravičnost?!? in mir ter bogatunskega forumaša-bivšega predsednika pa od nikoder?

Komentiraj