Kandidatova misel I.

20. september 2007 ob 17:00 | Vest |

Predsedniški kandidati o perečih temah.

Načelo nediskriminacije je tudi splošno načelo prava EU. Za napredek na tem področju sta posebej pomembni dve direktivi Evropskega Sveta: direktiva o enakosti ne glede na raso, narodnost ali etnično poreklo in okvirna direktiva o načelu enakosti pri zaposlovanju in delu.

Za Slovenijo kot članico EU sta obvezujoči tudi obe direktivi in sta povzeti v Zakonu o uresničevanju načela enake obravnave (ZUNEO).

Zatakne se na ključnem mestu: vse te določbe je država dolžna izvajati v vsakdanji praksi. Zato imajo vsi državni organi in organi občin dolžnost storiti vse, da bi se preprečevala diskriminacija, če pa do nje že pride, da se jo obsodi in predvsem: da bi se ta odpravila. Posebne naloge ima v ta namen tudi Urad za enake možnosti, ki naj bi skrbel, da se ZUNEO izvaja usklajeno in koordinirano, konkretno in dosledno ter se tako preprečuje in ukrepa pri posredni in neposredni diskriminaciji na različnih nivojih, do vseh skupin in posameznikov. In kaj po dveh letih in pol lahko ugotovimo v zvezi z njegovim delom? Koliko primerov diskriminacije je obravnaval? Odgovor je, da zelo, zelo malo. Morda bi se iz tega dalo sklepati, da diskriminacij skoraj ni, a vemo, da je takšna misel daleč od resnice. Pred nami so v nebo vpijoči primeri, o katerih niti ne črhnejo. Dovolj je ilustracija, da urad še vedno (že 9 mesecev ni izdelal mnenja) o zadevi družine Strojan. Tudi na nekaj mojih dopisov glede kršitev pravic posameznikov je bilo odgovorjeno, da se urad ukvarja z diskriminacijo med spoloma in ne do invalidov. Zgovorno, ali ne?

Še ena institucija, ki ne služi državljankam in državljanom, čeprav naj bi bil prav to njen namen in dolžnost, ampak je v službi države, če hočete vlade in poskrbi, da se lep obraz obdrži. Diskriminacije malih ljudi, pripadnikov tujih narodnosti in manjšin, romov, homoseksualcev, žensk, starejših, uporabnikov psihiatrije, invalidov je velikokrat sistemska in sistematična. Je način kako si oblast producira svojo moč in repruducira pogoje lastnega obstoja. Če dobro premislimo in seštejemo vse te različne skupine ugotovimo, da sploh ne gre za neke pozabljene manjšine, ampak da sestavljajo večino v družbi. Večino, ki jo elite morajo nekako krotiti. Zato rabijo institucije, ki ustvarjajo vtis demokratičnosti in skrbi za ljudi, a se dostikrat izkaže, da delujejo v praksi bolj kot ščit oblasti pred odgovornostjo in dolžnostmi. So mesta birokratskega izčrpavanja prizadetih državljank in državljanov. Nasilje po meri človeka.
Državljanke in državljani so vse premalo osveščeni o svojih pravicah in dolžnostih, o možnostih in priložnostih, o pritožbenih postopkih za primer kršitev pravic in tudi diskriminacije. Kako bi le bili, če se namenom za to ne poskrbi. Vlade namreč ne zanima prav dosti koliko in kakšna diskriminacija se dogaja Važno je, da se poskrbi, da je letno poročilo zgledno in vzorno ter tako pripravljeno za pristojne evropske institucije.
Pa uživajte v evropskem letu enakih možnosti!

Elena Pečarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 26 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Oprosti, Elena. Z vsem spoštovanjem!

    Ampak kako si predstavljate enake možnosti npr. pri razpisu za voznika mestnega avtobusa?

  2. Grega Fajdiga pravi:

    @1tastar

    Rekel bi, da bi moral imeti vsak, ki je opravil izpit za vožnjo z avtobusom enake možnosti do tega poklica.

  3. MatN pravi:

    Pravzaprav vsak, ki je uspešno opravil izpit - in pred zaposlitvijo tudi ustrezen zdravniški pregled… To je ja jasno.

    Gre za to, da naj bi imeli, v primeru zaposlovanja, enake možnosti vsi, ki so za razpisano delovno mesto sposobni, ne glede na morebitne druge osebne okoliščine.

  4. L pravi:

    Joj, joj, joj…komi čakam predsedniška soočenja.
    Pojedli jo bodo…

  5. haydegger pravi:

    Elena for the win!!!
    Za vse vas, ki ne marate hendikepiranih… Največji pohabljenec od predsedniških kandidatov je pomojem tisti, ki svoje vrednote gradi na temeljih knjige, stare slabih 2000 let, katere nauki so že popolnoma passe.

  6. Dr.Mockba pravi:

    diskriminiran je tisti, ki se pusti diskriminirati.

    kar se pa tice enakosti- svet je prelep ravno zaradi razlicnosti

    moski so drugacni od zensk- skupaj ustvarjajo harmonijo,
    pujsi so drugacni od kur, modra ni enaka beli, fikus benjamin je drugacen od hruske, Stephen Hawking je drugacen od Alberta Einsteina, pizza je enako dobra kot lasagna-no spet drugacna, itd itp

    draga Lenka, globoko te spostujem kot cloveka, a vendarle menim, da bi morala svoja nacela in borbo izrazati na drugacen nacin in ne kot predsednica moje drage domovine.

    p.s. sorry za c,s,z-je.

  7. majda pravi:

    A vendarle je bila zagovornica enakih možnosti pri Uradu takorekoč edina, ki je v razvpitem in bolečem primeru nadlegovanj vojakinj v slovenski vojski poročala, da primer ni tako nedolžen in brez resnic, kot so ga interpretirali v generalštabu slo vojske in na ministrstvu za obrambo.

  8. hren pravi:

    a bejš no bejš majda. če je pa tko pol pa ja pol je pa zagovornica res močan faktor. o nadlegovanju v vojski si je upala… kaj pa IZVEN VOJSKE ?!?!?!?

  9. jani pravi:

    draga elena…mi lahko zagotoviš da si sposobna 8..ajd, pa bodmo humani…4 urnega delovnika vsak dan…?
    kot drugo,človek se komaj prebije do statusa invalidnosti,ti bi ga pa napodila delat…za božjo voljo,se vid da nimaš enega samega delovnega dneva v knjižici ,vsaj resnega ne!

    in tvoje zavzemanje za boljši odnos do pripadnikov tujih narodnosti in manjšin, romov, homoseksualcev, žensk, starejših, uporabnikov psihiatrije, invalidov te postavi točno tam kamor si ti postavila iinvalide…sori,bejba,sklepam da izhajaš iz dobro situirane družine ko se takole vozkaš na joystick,medetm ko jaz vem za invalide ki so prej umrli kot prišli do novega navadnega vozička…

  10. Igor Đukanović pravi:

    Jani, a bi ti, prosim, napisal 4 stavke brez primitivnih izpadov.

  11. haydegger pravi:

    jani: o 8-urnem delavniku pomojem bolš da si tih, ker Elena je sigurno dovolj živahna za to delo (oz. kakršnokoli, za katerega ima motivacijo, pomojem), če bi bla predsednica se ji pa poleg tega še ne bi blo treba matrat s prevozom, ker bi mela šoferja… (in tole od tebe je res slab protiargument, posploševanje in prehitra domneva/predsodek, ravno proti temu se mi zdi da se Elena bori). Skratka, mnenja sem, da ti 8-urni delavnik omenjena kandidatka lahko zagotovi.

    Kot drugo, Elena, dvomim da koga podi delat, le omogočla bi to tistim, ki bi radi/morajo (ne vem kako lahko iz svoje domneve naprej sklepaš, da ne dela resno)

    In zavzemanje za manjšine te še ne naredi pripadnika te manjšine (sploh pa ne v tem primeru), kako pa to povezuješ s tem, da Elena izhaja iz dobre družine, mi je še manj jasno.. (poleg tega je Elena na lastno pest odšla od doma zelo zgodaj, kakor je meni znano)

    noben pa ni reku, da jo morš volt, sam ne se spravljat nanjo z ne-argumenti, ki jih lepiš skupaj brez kakršnekoli povezave

    Elena: eni ti očitajo, da igraš na usmiljenje, medtem ko ti drugi očitajo, da imaš luksuz s tem vozičkom. Prvi bi zgleda radi, da te naredijo hibrida in boš zgledala in hodila ‘normalno’, drugi pa, da se plaziš po ljubljanskih ulicah kar brez vozička.

    KRISTUS!!

  12. jani pravi:

    igor džukanovič,primitivno je lahko zate nekaj,zame pa nekaj čisto drugega

    neizpodbitno dejstvo je da smo diskriminirani v tej državi samo slovenci,italijani in madžari!vseh drugih je vedno več!če bi se naša elenca uskreno zavzemala za invalide bi ji jaz prvi stal ob strani,ampak enake možnosi…pismu,sej si invalid,ne moreš imet enakih možnosti! jaz ki sem invalidsko upokojen bom pa ja neki vedel o tem..al boste vsi drugi več vedl?
    če si invalid, si invalid ravno zato ker NE ZMOREŠ,ne, ker nočeš!

    in kot invalid vem kaj imam od vseh teh poezij in epov…50€ invalidnine!!!!
    vse ostalo je pa pesek v oči…kar igrajte loto in podobn šmorn…fak,kok naivkotov,al pa preprosto samo omejenih!

    labi je umrla znanka ki mje bila od rojstva na vozučku,pismu,pa se je do smrti kregala z zavarovalnico za nov voz…NAVADEN!to naj bo smer borbe,ne pa predsedovanje za katerega vemo da je nerealno,pa če imate vi človekoljubi(???) še tako mokre sanje!

  13. Igor Đukanović pravi:

    Zakaj bi predsednikovanje bilo nerealno? Eden “treh velikih” zmagovalcev druge svetovne vojne “gospod Predsednik Združenih Držav Amerike” Franklin D. Roosevelt je tudi bil na vozičku. V takratni družbi mu to nikakor ne bi uspelo, če se novinarska in politična elita ne bi gentlemansko obnašala. Nikoli ga niso slikali v vozičku, pač pa vedno le za delovno mizo ali drugače sede. Politični nasprotniki nikoli niso omenili njegovega hendikepa.

    Prav bi sicer bilo, da bi javnost o hendikepu bila obveščena, a ga pravilno razumela in ne posploševala, a na to v takratni družbi (in kot kaže tudi današnji družbi) pač ne gre računati. Če nekdo ne sliši, to ne pomeni, da ne vidi. Če nekdo ne more hoditi, to ne pomeni, da ne more misliti.

    Da bom malo (ali precej) nesramen je to tako navkljub posameznikom, ki sodijo v obe skupini.

  14. 1tstar pravi:

    Kot vem, je Roosevelt zbolel šele po izvolitvi. Ker je bila vojna, je tretji mandat dobil enostavno s podaljšanjem drugega.

    Tudi ni res da bi ga vedno slikali za pisalno mizo. Na uradni fotografiji z Jalte so ga posadili na stol, da ne bi izgledal slabše od Churchilla in Stalina.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Conferentie_van_Jalta

  15. Igor Đukanović pravi:

    Na stolu se je najbrž slikal sede. ;-)

    Pred četrtim mandatam pa je kar nekaj vplivnežev vedelo, da je gospod Predsednik gibalno hendikepiran, pa nihče ni padel v skušnjavo, da bi na to “opozoril” volivce.

  16. Igor Đukanović pravi:

    Meni se zdi popolnoma nesprejemljivo kandidatko poniževati, ker se vozi z vozičkom in ima cool joystick. Upam, da bodo tudi drugi, ki potrebujejo voziček, prišli do čim boljšega. A najbrž ni najkrajša pot tako, da potunkaš soseda, ki ima boljši voziček od tebe. Na mojem parkingu so praktično vsi avti boljši od mojega, pa mi nič ne bo pomagalo, če začnem tukaj raznašati čenče o sosedih (kdo s kom in kdaj in sploh so vsi pokvarjeni za razliko od mene, ki sem edini pošten).

    Glede odločitve na dan volitev pa je druga pesem. Morda to pomeni, da nisem levičar, a meni se zdijo drugi problemi bolj zanimivi kot tisti, ki jih omenja Elena. Mene bolj skrbi, kako bo s predsedovanjem EU kot pa image Slovenije kot do ljudi prijazne države in problemi hendikepiranih. Pač nisem zelo solidaren. Nikakor pa Eleno ne mislim prezreti zaradi vozička in cool joysticka. Takšno obnašanje bi se mi zdelo podn.

  17. nogavička pravi:

    Jani, jani, ti si že klasičen primer o tem kako naj ne bi.
    Svet gradijo ideje, ne pa obrazi.

  18. nogavička pravi:

    1tastar, po volitvah so javnost obvestili o bolezni, torej so si privoščili manipulacijo.

  19. nogavička pravi:

    http://www.polskajestkobieta.org/
    in za vse nas, ki poljsko ne razumemo toliko, da bi dovolj razumeli, pa je dostopen kratek povzetek
    na Siolu.
    Kaj so resnične teme: kako je kdo “oblečen” ali kaj kdo dela in misli?

  20. kriptoproletarec pravi:

    Ubogi Jani, v čem si pa ti in ostali Slovenci diskriminiran? Si prepričan, da veš, kaj pomeni beseda diskriminacija?

  21. tomppa46 pravi:

    hehe ste smešni.

    Elena občudujem tebe in tvojo voljo.
    Dejstvo je da si edina, ki gre v ta boj ZARADI LJUDI in zaradi idej, ki jih hočeš uresničit.
    OSTALI SO NAVADNI BIZNISMENI!!!

    Elena imaš moj glas!

  22. jani pravi:

    ja,res ste hecni…predcenik nima po ustavi kaj uresničevat ideje…tam je zato da podpisuje zakone,imenovanja in da predstavlja državo slovenijo…in da sem pa tja kako pametno razdre:)stavim da vas pol ne razume zadnji stavek…

    tastar,lepo da si podal link,pa vendar smem domnevati da ABN(knjižno nizozemščino) tule razumeva dva:)

    nogavička,vse je stvar časa in prostora…ti ta trenutek pač misliš kar misliš,svet pa gradi denar ,ne ideje..kokr poznam zgodovino, ideje prej rušijo svet..:)

    kriptoproletarec,če bi bil en sam dan res proletarc bi videl kaj je diskriminacija,predvsem ob plačilnem dnevu:=)))))..drugače pa sem kot slovenec diskriminiran takole…če bi jaz okol hiše navozu avtomobilske razbitine bi mi jih v enem tednu odpeljal,poslal kazen in račun za odvoz,in ko ne bi plačal poslal sodne izvršitelje nad mene…če bi še te nategoval,bi se spravil na nepremičnine,ocenil,in dal na dražbo…če bi otroke tkole valu po zemlji ,bi mi jih vzel v dveh dneh…gremo še?

  23. nogavička pravi:

    Jani, pov prazn al pa pov poln krigl, a veš!

  24. jani pravi:

    zame je vedno pol poln,a veš?!samo moj meter bo tud zate meter, in obratno,al kako?

  25. echtes pravi:

    Ufff, jani… Svoje cajte sem mel v srednji šoli 3 sošolke (od 30h), s katerimi so od malega starši grdo ravnali, predvsem foter, ki se ga je vsak dan napil. Pa ni blo nobene socialne. In vsi so bli čistokrvni slovenci. Da ne govorim o dolenjskih znancih, ki spodbujajo milorečeno mladoletne potomce pri konzumaciji alkohola… vse našteto v imenu domoljubja in vere.
    (in ne pravim, da smo vsi slovenci/dolenjci taki)

    pov poln krigl pa more bit, drgač bi pocrkal od abstinence, ko smo že pri optimizmu…

  26. Amiclear pravi:

    Amiclear is a blood sugar support formula that’s perfect for men and women in their 30s, 40s, 50s, and even 70s.

Komentiraj