Komentar - Katja

10. september 2007 ob 14:29 | Vest |

Ta vikend sem protikadilski zakon zopet doživela na lastni koži in enega od mojih kolegov so nekaj dni nazaj v enem od ljubljanskih lokalov dobesedno vrgli na stopnice, ker se je v afektu verižnega kadilca pač spozabil in prižgal cigareto…. In pustimo dejstvo, da zdaj ljudje pač kadijo pred lokali ali pa pač pred ministrstvom za zunanje zadeve…ampak vse te nerodnosti NE BI BILO, če se nam ne bi tako zelo mudilo z zloglasnim Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov:

Pa poglejmo, kaj je 17.6. v OSNUTKU tega zakona podpisal takratni minister za zdravje Andrej Bručan:

Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica, 5. člen:

“Prezračevalni sistem mora vključevati zajem in transport svežega zraka, njegov vtok in odtok iz kadilnice ter izpust zraka v atmosfero. Onesnažen zrak iz kadilnice ne sme prehajati v sosednje prostore v stavbi. Prezračevalni sistem mora delovati avtomatsko ves čas zadrževanja ene ali več oseb v kadilnici in se ne sme izključiti prej kot v treh minutah potem, ko zadnja oseba zapusti kadilnico.”

4. septembra 2007 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica. V 5. členu je zapisano, da “SE LAHKO odtočni zrak iz kadilnice odvaja v zaprt javni ali delovni prostor, če je ustrezno filtriran. Šteje se, da sta obtočni in odtočni zrak ustrezno filtrirana, če prezračevalni sistem vsebuje plinski filter in filter lebdečih delcev po standardu SIST EN 1822, ki ves čas uporabe kadilnice filtrirata najmanj 99,9% tobačnemu dimu specifičnih sestavin.”

99,9 odstotkov? In kaj vse se potem šteje kot dimu specifične sestavine? In kaj je zdaj to, kje KONKRETNO bodo kadili kadilci in kje ne bodo kadili nekadilci?

Meni se zdi, da smo si tole protikadilsko sago malo preveč zakomplicirali. In da človeka, ki se spozabi s cigaretom, pa tudi ni treba takoj in nenudoma vreči ven. Dajte nam torej že enkrat te “kadilnice”!

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. marjeto pravi:

    ….in pol naj se kadilce sredi plesišča v diskoteki zapre v komoro, ki je osvetljena in pravilno filtrirana, in se vrti nad plesiščem. nekadilci v trumah derejo v takšno diskoteko plačujejo dražjo vstopnino, samo da vidijo spektakel, ki se imenuje KADILNICA. super samo da ne bo vec avijonov v diskotekah (ne vem zakaj sem tako na diskoteke mahnjen danes) … mogoče bi mogu na en čik !

  2. bjonda pravi:

    bla, bla, bla… končno lahko grem ven brez bojazni, da se bom morala ob prihodu domov razkužit, preden grem v posteljo, saj zaradi cigaretnega dima smrdi vsak delček moje kože. In v lokalih zdržim nekoliko dlje, saj so mi prej zaradi pekočega cigaretnega dima oči skoraj padale iz jamic. Da pa so tukaj krivi tudi gostinci s slabim prezračevalnim sistemom, je pa že druga zgodba. So preživeli v Italiji in na Irskem in bomo tudi mi. Pošteno pa ni nič, ne tisto prej do nekadilcev, ne to sedaj do kadilcev. Obstaja vmesna pot?

  3. Donvito pravi:

    eh dajte no dajte…za vsak nadaljni diskurz kaj je prav in kaj je moralno sprejemljivo in kaj ne vam priporočam Kantovo Kritiko praktičnega uma!

  4. jože pravi:

    Obstaja pot - glede na delež kadilcev v družbi, bi morali zagotoviti enak delež lokalov, diskotek, restavracij v katerih se lahko kadi… simpl ko pasulj:)

  5. klink pravi:

    bjonda, če te je toliko motilo da si smrdela in si se bila primorana razkuževati, zakaj si potem takem sploh hodila v recimo temu diskoteke? nebi bilo bolje da bi prihranila “razkužilo” in ostala doma? Sploh pa ne pomisli koliko pršic in njihovih kakecev ti dela družbo v postelji. Nekako tukaj se pa lahko vprašaš če resnično potrebuješ razkužilo, priporočam Dormeo z ACT ščitom, ki posrka tudi vonj tobaka, pša še Laško pivo lahko zlivaš po njemu ker je odporen proti vlagi, naroči ga pa Mimo vrste.

    Razmislite vsi. Prikrijmo oglaševanje

  6. bjonda pravi:

    klink. Verjetno sem hodila ven ,da bi se zabavala. Halo, kakšno vprašanje. Pršice v mojem jogiju škodujejo samo meni, doma. Zunaj pa je škodoval cigaretni dim mojega soseda ob šanku tudi meni. V glavnem, jaz sem vesela, da se ne kadi več.In tukaj izražam samo veselje. Skušam pa razumet tudi kadilce.

  7. Jure pravi:

    Meh.

    Smo pač v državi - in uniji, kjer “trg” lahko nadzoruje vse - šolstvo, zdravstvo, socialo - you name it. Razen kadilcev, ki so očitno netržni.

    Znano dejstvo je, da so prohibicijo v ZDA uvedli kmalu po tem, ko so obdavčili osebne dohodke in prinos davkov na alkohol ni bil več potreben. Takoj ko je nastopila velika depresija so prohibicijo odpravili.

    Smešno, da “trg” ni odražal “večinskega” mnenja in se niso povsod po naši domovini pojavljali nekadilski lokali, kjer bi se nekadilci lahko sproščeno družili med seboj, brez zlih zastrupljevalcev. (obisk je že zdaj padel za 30%, pa sploh še ni zares mraz)

    Smo torej v situaciji, kjer pivo v LJ stane 3.3 evra, ki jih plačaš, da lahko stojiš pred vrati. Morda se bodo končno vrnile v folkloro domače zabave - samo odpraviti je treba Kebrov zakon, da bomo lahko šli na bencinsko po “bencin”. In čike.

  8. Katja Lenart pravi:

    @marjeto: zanimiva vizualizacija, ni kaj. Ta z osvetljenimi kadilnicami in kadilci v njej, sredi diskoteke. :)

    Lp

  9. Korto pravi:

    najbolj pametna poteza vlade je bila ta, da je prepovedala to vulgarno zastrupljanje vseh okoli sebe

  10. MarkoNi pravi:

    Protikadilski zakon je ena od redkih dobrih potez te vlade. Kajenje zunaj kadilcem omogoča, da ostanejo zvesti svoji navadi, nekadilcem pa ohranja nezastrupljen zrak. Rešitev je ustrezna.

    @Katja: za “kompliciranje” v pravilniku si lahko prepričana, da je (pre)pisano na kožo kakšnemu dobavitelju kadilnic. Le-ta je verjetno ministra v kuverti z ustrezno vsebino seznanil z vsemi prednostmi svoje ponudbe. Bodi pozorna, kdo se bo prijavil na razpis za kadilnice.

  11. marjeto pravi:

    si predstavljate, da bodo čez x časa lahko kadilci res kot dvorni norčki zaprti v steklenih kletkah … kam gre ta svet ….

  12. tina pravi:

    @klink: hud argument, ni kaj! Če uporabimo tvojo logiko, potem tudi kadilci sedaj sploh nimajo nobenega problema! Če jih tako zelo moti to, da v lokalih ne smejo kaditi, naj pač ostanejo doma al kaj?!

  13. siruche™ pravi:

    Kajenje predstavlja smrt, zato se je družba odločila, da ga bo potisnila čim bolj na obrobje. Pri čistem zraku gre za pravico, medtem ko pri kajenju za užitek. Če bi imeli posebej gostilne za kadilce in nekadilce, se ve, katere bi bile nabito polne, katere pa na pol prazne. Zato bi vsi gostinci prešli na gostilne za kadilce in bi imeli isti šmorn kot pred protitobačnim zakonom. Vrteli bi se v začaranem krogu, zato se je minister odločil, da bo presekal gordijski vozel. Vprašanje je, ali lahko vlada prepove obstoj gostiln za kadilce, saj kajenje ni ilegalna dejavnost. Ravno nasprotno. Vlado celo pobira trošarino. Bomo videli po odločitvi Ustavnega sodišča. Glede na prakso v svetu je odločitev praktično znana. Zanimivo je, da obstajajo varne sobe, kjer se narkomani lahko fiksajo. Velikokrat pravimo, da se ne da živeti od zraka. No, gostinci se bojo morali to še naučiti.
    PS Prejšnji teden je bil v Slovenski kroniki prispevek, kako so se krajani neke vasi uprli postavitvi krematorija, ker naj bi zastrupljal okolje. V resnici ne gre za čist zrak, temveč zato, da se bojijo smrti in nočejo v svojem okolju nič, kar bi jih spominjalo na prikazen s koso. Kot bi gledal Topaloviće. Srečno!

  14. Goga pravi:

    Hehe, dober Jonasov komentar na koncu…
    Men se zdi da je ta zakon res mal preteran… Sploh pozim bo kadilcem ful bedno… Neki najboljšega mi je blo pozim, ko me je zeblo, it v lokal na čikec in kavico… Zdej pa ni več tko…
    Letos so nam tud na šoli ukinl kadilnico..Prej smo lahko kadil na šolskem notranjem dvorišču… Ki smo ga pol dijaki tud očistl usak dan…
    Zdej ko pa nimamo več kadilnice, hodmo usi kadit vn, na parkirišče. Kaj se je spremenilo? Skadimo isto, sm s to razliko, da zdej zasmetimo okolico šole… Kje je logika???… :P
    Lep pozdrav vsem..

  15. pijano pravi:

    Kako je lepo ker ne kadim že 5 let Recept ..do sebe moraš biti P……

Komentiraj