Komentar - Igor

31. avgust 2007 ob 14:00 | Vest |

Če se aktualna slovenska oblast odloči prevzeti oblast nad katerim od medijev, to očem slovenskih gledalcev, bralcev in poslušalcev težko ostane skrito: mediji so pač najbolj na očeh javnosti in s tem samih sebe. Če se odloči prevzeti nadzor nad javno-raziskovalnimi inštitucijami pa se zdi stvar veliko bolj preprosta. Zakaj? Zato ker, kakor se raziskovalci včasih šalimo, tudi če bi tri mesece stavkali, javnost tega niti opazila ne bi, saj pogosto niti ne ve, da sploh smo, kaj šele, da bi vedela, s čim se ukvarjamo. Naj zato na hitro pojasnim, zakaj so mediji v zadnjih dneh polni dogajanja na Pedagoškem inštitutu.
Upravni odbor Pedagoškega inštituta, ki ga v tako večinskem delu sestavljajo predstavniki vlade, da preostalim članom ne bi bilo treba niti hoditi na seje, pa bi bili še vedno sklepčni, je grobo, kršeč takorekoč vse zadevne pravno-upravne akte, spremenil Statut PI v členu, ki določa pogoje za imenovanje direktorja. Pred spremembo je Statut od kandidata za direktorja zahteval 8 let delovnih izkušenj, od tega vsaj tri leta raziskovalnih. Kar je za raziskovalno inštitucijo več kot smiselno. Po spremembi bodoči direktor potrebuje le še 5 let delovnih in nikakršnih raziskovalnih izkušenj. Verjetno je pri tem povsem naključno, da sedanji v.d. direktorja PI - ki ga je pred letom dni politično vsilila Vlada RS - poprejšnjih statutarnih pogojev ne zadovoljuje, spremenjeni pa so mu pisani takorekoč na kožo. Prav tako je verjetno naključje, da je do spreminjanja Statuta PI prišlo dober mesec pred potekom mandata trenutnemu v.d. direktorja. In, seveda, je povsem naključno, da sta nevladna člana UO PI že vse od začetka leta 2007 opozarjala, da je potrebno objaviti razpis za direktorja - pa s svojim predlogom nista uspela. Povsem naključno, seveda, saj Statut PI takrat še ni bil ustrezno spremenjen. In da bo naključje še večje: predsednik UO PI, ki je sedanjega v.d. direktorja imenoval za v.d. direktorja je bil prav – sedanji v.d. Povsem naključno, seveda.

Igor Žagar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. Magnezzium pravi:

    Človek skoraj ne more več verjet, česa vsega je sposobna tale vlada. Oziroma - kako zelo je nesposobna. Prav neverjetno je, da niti tako očitne spremembe statuta, pisane na kožo konkretni osebi, ni sposobna naredit na malo manj očiten način. Lahko bi to naredili že pred pol leta in gotovo ne bi bilo toliko pompa. Ampak niti tega niso sposobni. Jao, jao …

  2. Igor Đukanović pravi:

    Tako kot je PI=3,14159…. transcendentno število, v katerem se decimalke nikoli ne začnejo ponavljati, tako se v zgodbi pedagoškega inštituta zabava ves čas stopnjuje (naj mi oprostijo na inštitutu zaposleni, ki to “zabavo” občutijo na svoji koži).

  3. ralu pravi:

    Bomo imeli vsaj več teoloških razikav

  4. Kurt Waldheim pravi:

    Haj, moram reči da je napredoval tale Igor od prejšenjega komentarja. Lotil se je manj tem, ki jih je sposoben umsko obvaldovati. Je pa vseeno še vedno monoton, brez presežka: poslušamo niz “naključji” od začeta do konca, brez sleherne, zgostitve, figure itd. Neka napetost, zgodi se pa nič (mehika nadaljevanka)

  5. blogxorz pravi:

    Neposredno in predvsem resnično, zanimiva zgodba kako se prevzame inštitut. Naj še povabijo koga iz kakšne časopisne hiše, pa da še tista oseba pove kakšna naklučja se pojavljajo v časopisni hiši na Dunajski cesti v Ljubljani, pa seveda še v kakšni drugi.

  6. blogxorz pravi:

    Pravzaprav zgolj naklučja.

  7. BrightStar pravi:

    Zakaj pa raziskovalci po zgledu nekaterih novinarjev ne napišete enega javnega pisma? Bo javnost vsaj izvedela za vse sranje, ki vam ga servirajo v obliki sprememb statuta in nameščanja direktorja.
    Pa to pismo pošljete še komu v tujino?!
    Morda pa le bo kej uspeha.

  8. Miro C. pravi:

    In zaposleni se bojo moreali ob prihodu na PI “štemplat”. Ko bodo tako končali svoj 8n urni delovnik, se bo njihovo raziskovalno delo ustavilo do naslednjega dopoldneva, do osme ure zjutraj. Potem bodo lahko raziskovali naprej!

    Čestike gospod v.d. PI mister Hozjan.

  9. Tomaž Štih pravi:

    Direktor potrebuje raziskovalne izkušnje? Lahko bi se spomnili kaksnega boljsega razloga, ker s taksnimi izgubljajo trezno razmisljujoce.

  10. pika in konec pravi:

    Koliko hudobije, poglejte kako drži usta ko govori.

  11. nogavička pravi:

    Pika in konec, dobr, ni ti všeč njegov obraz, ko govori, kaj pa tisto, kar pove?

  12. Cortexi pravi:

    ortexi is a 360° hearing support designed for men and women who have experienced hearing loss at some point in their lives.

  13. Cortexi pravi:

    Cortexi is a natural hearing support aid that has been used by thousands of people around the globe.

Komentiraj