Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Športni zajtrk

30. avgust 2007 ob 22:24 | Denis Sarkić |

Direktor Fundacije za šport (FŠ) Gregor Jurak in predsednik sveta FŠ Tone Vogrinec sta na današnjem srečanju z novinarji ob zajtrku v Grand Hotelu Union po dolgem času šikaniranja in nekorektnega odnosa države odkrito in zelo ostro spregovorila o nekaterih nezakonitih in neprimernih potezah države na področju financiranja slovenskega športa. Ministrstvo za šolstvo in šport RS (MŠŠ) je 20. junija 2007 napovedalo nezakonit nadzor poslovanja v Fundaciji za šport – za ta nadzor je namreč pristojno le Računsko sodišče. Poleg tega je Vlada RS v Državni zbor RS posredovala predlog sprememb Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (ZLPLS), ki naj bi zagotovile dolgoročno stabilen vir financiranja športa, v resnici pa gre le za hitro menjavo vodstva fundacij in večanje vpliva države na delitev športnega denarja. Na novinarki konferenci je sedel med novinarji tudi član strokovnega sveta za šport na MŠŠ Drago Balent, ki se je v nekem trenutku še sam vključil v razpravo. Bilo je kar vroče in na trenutke še kar smešno.

Vprašanja Vesti in vroči trenutki:

Celotna konferenca za sladokusce in športne uživače v domačih naslonjačih:

Denis Sarkić

Sporočilo Fundacije za šport za javnost:

»Fundacija za šport, ki bi se že morala pripravljati na izvedbo naslednjega razpisa za razdelitev sredstev športnim organizacijam, se je prisiljena otepati nepooblaščenega nadzora in hkrati zgrožena opazuje, kako neustrezen zakon napreduje proti sprejetju v Državnem zbor. S tem zakonom bo izgubljena priložnost, da se fundacijama resnično zagotovi stabilnejše dolgoročne vire financiranja in aktualna politika izpolni eno od svojih predvolilnih obljub o umika države iz gospodarstva ter izstopi iz Loterije Slovenije in dopusti fundacijama, da povečata lastniške deleže«, je povedal dr. Gregor Jurak, direktor Fundacije za šport.

Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je z dopisom dne 20. 6. 2007 napovedalo nadzor poslovanja v Fundaciji za šport. Pri tem se sklicujejo na 30. člen Zakona o ustanovah, 15. člen Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in 16. člen Odloka o ustanovitvi FŠO. Vendar MŠŠ ni pristojno za finančni nadzor nad poslovanjem fundacije, ampak je to pristojnost Računskega sodišča. »Svet FŠO je zato na seji 3. 7. 2007 sprejel sklep, da fundacija sicer podpira vsakršen nadzor, ki bi pripomogel k preglednejšemu poslovanju Fundacije za šport, vendar mora biti postopek nadzora korekten in transparenten ter v skladu z veljavnimi predpisi, opravijo pa ga naj pristojne institucije,« poudarja predsednik sveta Fundacije za šport Tone Vogrinec. S tem sklepom je FŠO seznanila MŠŠ, slednje pa se spreneveda, kot da ne bi dobilo odgovora s FŠO, in kljub temu ponovno vztrajno napoveduje nezakonit nadzor. Tone Vogrinec v športni prispodobi opisuje težnjo generalnega direktorja Direktorata za šport: »To je tako, kot da tehnični delegat vzame v roko piščalko in začne soditi po igralcem neznanih pravilih!«; ter nadaljuje »Zanimivo pri vsem tem je, da nadzor MŠŠ sovpada s predvideno spremembo ZLPLS in zamenjavo vodstva Fundacije za šport. Vodja medresorske skupine, ki je pripravila predlog sprememb ZLPLS, je bil namreč prav Simon Starček, direktor Direktorata za šport pri MŠŠ, ki želi sedaj na fundaciji opraviti nadzor.«

MŠŠ je pripravilo novelo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije s ciljem zagotavljanja trajnega in stabilnega vira financiranja humanitarnih, invalidskih in športnih organizacij. »Vendar je iz predloga novele jasno razvidno, da se spremembe ne dotikajo ključnih težav obeh fundacij, tudi ne zastavljenega cilja predlagateljev. Pravi cilj sprememb je hitra menjava vodstva fundacij in večanje vpliva države na športni denar – po novem bi namreč v.d. direktorja in pritožbeno komisijo imenovala Vlada RS, prej je to počel Državni zbor RS,« razlaga direktor Fundacije za šport dr. Gregor Jurak in dodaja, da je ključna težava obeh fundacij v trendu zmanjševanja koncesijskih dajatev od iger na srečo, kar pa država s trenutnimi potezami sploh ne rešuje.

MŠŠ v oceni stanja in razlogih za sprejem zakona navaja vrsto neresničnih in napačnih trditev, ki jih je na novinarski konferenci minuli teden povzela tudi poslanka vladne stranke SDS Alenka Jeraj. Kot vzrok za predlagane spremembe med drugim navajajo vse večje konflikte med nekaterimi predstavniki civilne družbe in člani sveta obeh fundacij glede proporcionalne zastopanosti posameznih organiziranih skupin in upravičencev v svetu fundacij. »Takšna trditev je za Fundacijo za šport izjemno pretiravanje. Edina organizacija, ki stalno izraža nestrinjanje z delitvijo sredstev fundacije, je Športna unija Slovenije. Povsem neumestna je tudi navedba, da v fundaciji ni predstavnikov ekipnih športov, juda, plavanja, gimnastike, veslanja itd. To je popolnoma res, saj fundacija nima zastopnikov posameznih športnih organizacij, ampak so člani predlagani s strani posameznih organizacij, večinoma iz OKS, imenuje pa jih DZ RS« razlaga dr. Gregor Jurak. Nadalje napačno navajajo povečanje števila pritožb za 15-krat v zadnjem letu. »Kljub vedenju poročevalci ne navedejo, da je fundacija za delitev sredstev v letu 2006 prvič izvajala javni razpis po določbah ZUP-a. Ker takšen postopek vsebuje tudi pravni pouk o možnosti pritožbe, je bilo pričakovati večje število pritožb, kot minula leta, vendar jih je bilo v letu 2006 le osem odstotkov od vseh prispelih vlog (1223). V zadnjem letu se je število pritožb v primerjavi s predhodnim letom zmanjšalo za 60 odstotkov in je bilo tako pritožb za tri odstotke od vseh prispelih vlog (1.214),« razlaga dr. Gregor Jurak. Napačne in nenatančne so tudi navedbe glede problemov v postopku delitve sredstev fundacije, ocene amaterskega dela direktorja, trditev, da sta pri snovanju novele sodelovali obe fundaciji itd.

»V predlogu novele zakona je še veliko drugih pomanjkljivosti. Predlagano gradivo ni usklajeno z veljavnimi direktivami EU. Zapleteno je naveden tudi postopek delitve sredstev. Namesto, da bi zakon izrecno določal, da gre za poseben postopek in ne ZUP, predlagatelj dodatno zapleta že precej zapleten pravni položaj postopka razporejanja sredstev z omembo ZUP-a v obrazložitvi člena o organih, ki bi naj odločali na drugi stopnji. ZUP se je v primeru razporejanja sredstev Fundacije za šport namreč izkazal za neracionalnega in nesmiselnega. Sporna je tudi rešitev imenovanje vršilca dolžnosti direktorja. Postavlja se vprašanje, zakaj je potrebno prekiniti mandat sedanjemu direktorju, da vlada svetu fundacije imenuje v.d. direktorja. In zakaj naj bi vlada imenovala organ, ki ga sicer imenuje svet fundacije. Fundacija namreč ni vladna agencija,« poudarja Tone Vogrinec.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. medek pravi:

    Dejmo Tona!

  2. Denis Sarkić pravi:

    Medek, a ti kampiraš na naši strani cele dneve? S čem se ukvarjaš, da ti to uspe? Hvaležen bom za iskren odgovor…

  3. medek pravi:

    Medvedi se ukvarjajo izključno s prehrano. Pijem med in čaj. Sicer pa lepo, da se toliko zanimaš za medvede. Sicer pa sem v resnici na dopustu.

  4. Denis Sarkić pravi:

    Haa, sem vedel, da si nekje na lepšem in uživaš …

  5. Schtahmped pravi:

    Vozlišče prekrižanih prstov in interesov?

  6. Dado pravi:

    Svaka cast Denis, dober prispevek.

  7. medek pravi:

    FBIjevci ste zviti :)

  8. drago pravi:

    Vedno je treba slišati drugo stran. Fantom iz fundacije za šport se res ne godi krivica. Jurak bi moral biti amaterski delilec javnih sredstev (22. člen Odloka o ustanovitvi fundacije in 23. člen Pravilnika o fundaciji za šport, kjer je napisano, da so člani sveta in direktor upravičeni le do povračila potnih stroškov sejnine in dnevnice po pravilniku o državni upravi). Jurak pa si brez pravne podlage mesečćno izplačuje po 2.250 evrov in potne stroške. V desetih letih, kar ima ista ekipa možnost deliti javni denar se je tako nabralo kar nekaj razdeljenega denarja brez pravne podlage. Pravilnik o merilih po katerem fundacija deli dopušča čisto diskrecijsko deljenje članom sveta fundacije- torej na osnovi njihove “strokovne presoje”. Tako so smučarski in telovadni funkcionarji, ki opravljajo javno funkcijo delitve javnega denarja postavljeni v dvojni položaj, ko odloča o razpisu, kjer kakdidira zveza v kateri deluje sam. V sedanjem svetu fundacije ni nobenega predstavnika ekipnih športov (košarka, nogomet, hokej, rokomet, odbojka, vaterpolo…) ni judoistov, plavalcev veslačev…? So pa balinarji in smučarji ter učitelji telovadbe, čeprav ne spadajo pod športne organizacije!? In če jih pustiš do konca mandata na miru, po tem pa hočeš spremeniti, da bi bilo tako kot si želijo zveze. (soglasje k spremembam je dala OKS, Fundacija za šport in Strokovni svet za šport s svojimi podpisi (sekretar OKS, direktor FŠO in dekan Fakultete za šport, ter predsednik strokovnega sveta RS). Jasno pa je, da Jurak, ki je bil postavljen politično kot tudi ves svet fundacije zdaj stoka, ker se je težko posloviti od denarja in privilegija deliti dve milijardi in pol ali deset miljonov evrov letno. Prav je da ima do tega denarja enakopraven dostop vsa športna sfera.

  9. t-mac pravi:

    A je Gregor brat Gorana Juraka? :P

  10. Dado pravi:

    Drago, nehaj lagati in pusti sportnike in ljudi ki hocejo normalno delati pri miru. Ne vem kaj ti Jansa obljubil, da tako mocno (ze mesece) napadas Fundacijo. Vse tvoje izjave na tiskovki so za lase privlecene, Jurak govori resnico.

  11. Gregor J. pravi:

    Vsem, ki imajo kakšno vprašanje zame, sem na voljo in bom z veseljem odgovoril z informacijami iz prve roke, nimam pa več niti volje niti časa odgovarjati Balentu z Ministrstva za šolstvo in šport. Veliko stvari je objavljenih tudi na naši spletni strani. Hvala Dado za podporo. U, pa še to, ker je ravno prišlo izpod prstov človeka, ki spreminja strankarske barve, kot se menjujejo vlade. Nisem niti nisem bil član nobene politične stranke, delujem namreč na “strokovni pogon”. In ja, s ponosom povem, da sva z Goranom brata. Ravno pred eno uro sva se slišala. Malo ima domotožja, sicer pa je Žalgiris dobro organiziran.

  12. medek pravi:

    brat ja

  13. moya pravi:

    Jurak in Vogrinec govorita resnico!!! Trenutna vlada hoce “ugasniti” OKS in funadacijo,…ker niso politicno njim podrejeni oz. bi radi te stolcke zasedli kandidati, ki so od trenutne politicne opcije.

    Trenutna politika hoce nagajati. In to pocne.

    Ne dajta se Jurak in Vogrinec. Ne daj se šport!!!

    Sej ste slisal in videl tega Balenta, kako in kaj govori. A lahko kdo preveri na racunskem sodiscu ce je MŠŠ res edino ministrstvo, ki je dobilo pozitivno mnenje?

  14. Teja pravi:

    @moya
    Ja, MŠŠ je res edino ministrstvo, ki je dobilo pozitivno mnenje računskega sodišča. Po službeni dolžnosti sem namreč prebrala več kot 200 strani debelo poročilo, tako da vem to iz prve roke.

Komentiraj