Komentar - Dragan

29. avgust 2007 ob 14:00 | Vest |

Na razstavah ne jočem, na razstavah sem vedno in kategorično misleč. Toda če nebi bil tako neizprosen do svoje umetnosti in umetnosti nasploh, bi to bila prva razstava v življenju na kateri bi popustil svojim pretiranim čustvom. Toda nisem!
Na razstavi z naslovom MODERNIZEM sem se poistovetil:« S časom, s preteklim XX. stoletjem«.
Toda, če obstaja kakšen zunanji razlog zakaj proizvajam svojo umetnost je to želja gledati v bodočnost. Samo umetnost in znanost imata orodje za nastavitev bodočnosti. Nikoli nisem hotel biti v času vedno sem hotel z umetnostjo presvetliti univerzalnost.
Toda na tej razstavi ni bilo tako, bilo je popolnoma in podvojeno drugače!
Naj takoj zanikam, da nisem postal golšast zaradi nostalgične protoplazme.
Ko sem stal sredi razstave MODERNIZEM sem se poistovetil s spremembo, s spremembo vsega.
Ko pogledam v XX. stoletje vidim v njem podvojeno geometrijo, elegantno svetlobo in mislečo umetnost. Vidim pomnoženo in pospešeno stoletje.
Menim, da, ko bodo leta 2500 pogledali na leta prejšnjega stoletja bodo tako vznemirjeni kot smo mi, ko gledamo navzdol v globino časovnega brezna, ko pogledamo v renesanso. Prva takšen estetski, etični in stilno formalni kolos je metafizični volumen modernizma.
XX. stoletje so proizvedli avantgardisti in modernisti, skupaj. Še ne dolgo tega so bili na nasprotnih izhodiščih, stali so na anti stališčih, toda z mehanizmom distance, oboje razumemo kot konstruktorje Novega! Njihov izum je NOVO! Tisto česar še ni bilo!
Telesnost človeka XX. stoletja polagoma izginja ostaja pa materializiran svet njegovih idej. Svet umetnosti in njenega dvojnika znanosti!
Zato, ko gledam v XX. stoletje ne gledam več grozljiv poraz demokracije, ko je Chaplinov dvojnik s pomočjo kriznega komiteja kapitalizma in s pomočjo demokratičnih volitev imenovan za vodjo Evrope. V XX. stoletju ne gledam več medijskega pomora masovnega človeka temveč vizijo vsega mislečega in lepega, ki jo je smiselno objokovati. Tako je bilo v prvi polovici in tako je bilo v drugi polovici stoletja. Videl sem to s svojimi očmi!

Dragan Živadinov

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. tina pravi:

    Haha! Ja, kr seksi je tale Dragan…Zelo karizmatično in pametno zveni… Žal pa prepametno zame, moram priznat. Skorajda blage veze nimam, o čem vse je govoril. Verjamem pa, da je biilo hudo pametno :D

  2. matjaž pravi:

    super, super! men je tole prav sedlo. hvala mojster.

  3. HAL 9000 pravi:

    pravi bistrčan :)

  4. Drago pravi:

    Se strinjam s Tino. Rajši imam preproste slovenske besede, ki jih razumejo ljudje, ne pa dokazovanje lastne pameti!

  5. tina pravi:

    @drago: ma sej Tina ni to mislila, veš. V tem primeru mi je blo kr malo hudo, da nisem razumela. Moja slaba vest je potrkala, ker kulturniško res nisem najbolj načitana… Sicer pa se v bistvu strinjam s tabo in ko se premikamo bolj po tistih področjih, na katera se bolje razumem, se vedno sprašujem zakaj morajo eni stvari tako zakomplicirat in če jih je sploh kdo razumel ali vsi samo kimajo v strahu, da ne bi kdo opazil njihovega neznanja… Ampak…Dragana je bilo vseeno lepo poslušat :D

  6. Drago pravi:

    Ja Tina! Dragana slučajno osebno poznam in vem ,da zna še kako lepo povedati tudi drugače. Priznam, da tudi jaz nekaj stavkov nisem razumel (kaj si morem pomagati, sam sem kriv)!

  7. Aljo pravi:

    Upam, da v 22 stoletju ne bomo živeli spet v jamah…

  8. monika pravi:

    Gledam z zamudo - pa saj Živadinov še nikdar ni bil TAKO ZELO razumljiv!

Komentiraj