Komentar - Tomo

23. avgust 2007 ob 14:00 | Vest |

Tole priložnost želim uporabiti, da se vsem vam, ki ste lani tale čas pritiskali za mojo osvoboditev iz ječe v Darfurju, ob letu še enkrat zahvalim. Težko si zamislim, kako bi preživel dve leti na kolikor sem bil obsojen v tistem starem kolonialnem zaporu v Fasherju. Morda me sploh ne bi spustili, saj sem res špijoniral. Za vse vas sem špijoniral, ki vas zanima zakaj pri toliko dobre volje še naprej ne moremo ustaviti iztrebljanja nedolžnih ljudi na področjih bogatih z vodo, nafto in drugimi naravnimi viri. O tej izkušnji pišem v knjigi, ki bo upam izšla enkrat pozimi. Obenem pa z Majo Weiss iz Bela filma in TVSLO pripravljamo celovečerni dokumentarni film, ki bo upam tako kot zadnja dva filma o Nubah prepričal, da zvoni vsem nam.
In kje sedaj po enem letu na prostosti vidim rešitev za Darfur?
Vem za enega človeka, ki bi lahko največ prispeval k miru. To je humanitarni koordinator SLA Suleiman Jammous. Na nas tujce, ki smo ga srečal je naredil izredni vtis. Ni samo intelegenten, razgledan, artikuliran, ima karizmo, Najbolj pomembno pa je, da ga spoštujejo, zaupajo in ga poslušajo tudi Darfurci, Priča sem bil kako ga mulci ubogajo na migljaj, starejši pa upoštevajo njegovo mnenje. Nikoli ga nisem videl oboroženega. Jamous ni vojak, ni na pol bandit, tradicionalni cestni ropar kot slutim prenekatere v vrstah SLA. Jamous je civilist, ozaveščen humanist, nekakšen darfurski Nelson Mendela, ki se zavzema za to, da morajo na pogajanjih sodelovati vsi pripadniki različnih vojska, tudi džandžavidi, hkrati pa tudi lokalni župani, plemenski voditelji, se pravi civilna družba. Jamous je po moje naravni vodja Darfurcev.
Problem pa je ta, da je že od julija lani zaprt v neki šoli v Nubskih gorah. Izdali so ga vsi, tudi Združeni narodi. Star je 62 let in bolan in ima poleg sudanske vlade najbolj brutalnega sovražnika: Minni Minawija, predsednika SLA, ki mu poznavalci očitamo, da je pobil številne svoje oponente, da bi poenotil gibanje, kot so zahtevali zahodni sponzorji.
Mia Farrow je prejšni teden sudanski vladi ponudila, da gre v zapor namesto Jammousa, saj po njenem Jammous lahko naredi več za mir v Darfurju kot ona. Filmski zvezdniki pripravljo v ta nemen blokado Olimpijskih iger v Pekingu. Vaceslav Havel, Desmond Tutu in drugi spoštovani akterji so sudanski vladi poslali posebno peticijo. Najdete jo na moji strani www.TomoKriznar.com Prosim podpišite peticijo tudi vi.

Tomo Križnar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Donvito pravi:

    Tomo kje pa vidiš resšitev za vse slovenske družine, ki na mesec preživijo z 500 ali manj evri dohodka in se gužvajo na 14 kvadratnih metrih? premajhni smo gospod Križnar, da bi rešili svet, raje rešimo najprej naš ljubi narod, ki iz dneva v dan vedno bolj životari…

  2. Igor pravi:

    Čudno, da se pri nas v času, ko je bil Križnar v zaporu, za zamenjavo ni javil kak pevec ali igralec, kaj vem, npr. Lado leskoar ali Alenka Pinterič! Ne vem ali je Križnar res tako naiven ali se samo dela!

  3. kriptoproletarec pravi:

    Donvito - kekec, ki ne vidi čez planke. Ravno zato ker smo tako majhni, smo odvisni od sveta. Pa ja ne misliš, da so plače odvisne samo od notranjega gospodarskega dogajanja.
    Tomo, bravo za pogum. Vprašanje pa je, koliko lahko tvoje delovanje pomaga k rešitvi konfliktov.

  4. Donvito pravi:

    smo odvisni od sveta seveda, kakor večina evropskih držav bi lahko zatrdil, pa ne zato ker bi bili tako majhni, prej bi lahko rekel da zato ker smo preveč hlapčevski!Slovenski narod je vedno bil hlapec in tudi bo ostal do nadaljnega sploh z to vlado in Tomo Križnar nam tudi ni prav v veliko pomoč.

  5. medek pravi:

    O, ti moj prijatelj Tomo. Prav ti mi daš čutiti Zemljo in bistvo človeštva. Res si dober prijatelj človek. Želim si/nam, da bi dobri ljudje podpisali peticijo za JAMMOUSA. Ko si bil ti Tomo v zaporu sredi peska, sem bil jaz na poti na Triglav. Nisem katolik, a v tisti cerkvici na Kredarici sem med obiskovalce vpisal v knjigo tvoje ime,( ne glede na prisotne plošče grešnih duhovnikov ), ja in kraj bivanja Sudan, potem sem šel nad prepadno brezno kjer se rojeva vreme in prosil Zemljo in Reitjo naj ti pomagata, pomagata zato, da boš ti lahko pomagal Sudancem. Razvil se je vihar in dež in ta in drugi dan Triglav ni bil prijazen do obiskovalcev. Sredi viharja v strmenju sta obnemeli veternici …..in dež menda prinese mir in seveda to je voda.
    Mi smo Troglava pustili “žareti” in odšli dalje. Tomo pa je prišel čez čas domov in zdaj živi in trpi. Tomo veš, da te imamo radi in te spoštujemo, ker imaš srce Slona. Ti si bistvo sveta. Tam kjer se je rodil moderni človek, tam se ne sme roditi neozver. Naj te zvezde čuvajo in tvoje prijatelje.
    Čuvaj Medveda

  6. medek pravi:

    Bivši odposlanec generalnega sekretarja ZN Jan Pronk kritizira popuščanje EU glede Darfurja.
    EU se je namreč opravičila Sudanu in popustila izsiljevanju Kartuma. Odposlanec EU za Sudan je bil namreč izgnan iz Sudana le zato, ker je opravljal svoje delo in potem se EU še opravičuje. To je presedan za vse bodoče odnose.

    Jaz pa mislim, da bo sedaj , ko je prioriteta portugalskega prededovanja EU Afrika, da bodo Darfurce pač poklali do konca, EU pa bo to “spregledala”, ker rabi nafto. Tako kot to spregledajo Kitajska, ZDA, …

  7. Neurorise pravi:

    NeuroRise™ is one of the popular and best tinnitus supplements that help you experience 360-degree hearing

Komentiraj