Komentar - Miha

17. avgust 2007 ob 14:30 | Vest |

Ali je mogoče najti najmanjši skupni imenovalec treh vsebinsko in časovno nepovezanih dogodkov? Nedavni pretep gejevskih aktivistov v Moskvi, Putinova verbalna vojna z Zahodom zastran odgovorov na postavitev protiraketnega ščita v Evropi in najnovejši domnevno avtentični videoposnetek obglavljenja nekega Tadžika in ustrelitev nekega Dagestanca, ki naj bi ju v paketu pokončala pripadnika skupine ruskih nacional-socialistov? Racionalni in priročni odgovor je absolutno NE! Četudi tvegamo zamero, pa je lahko odgovor hipotetično pozitiven!
Gejevske aktiviste je v Moskvi pretepal deklarirani pristaš ruskih nacionalistov, ki se je skliceval celo na rusko pravoslavno cerkev. Predsednik Putin Zahodu razkazuje mišice tudi s stališča obrambe velikodržavnih interesov in suverene »deržave«, ki noče biti 51 država ZDA. Ni izključeno, da bo tovrstna demonstracija moči, ki je lahko seveda povsem legitimna, naraščala premosorazmerno s ceno nafte; od sedanjih 70 naj bi do konca leta poskočila na 100 dolarjev za sodček.
In kakšno zvezo ima to z inkriminiranim spletnim posnetkom, ki smo ga po okrutnosti doslej bili vajeni kvečjemu od kakšne Al Kaide?
Statistika Amnesty International govori, da je rasizem v Rusiji ušel nadzoru, ruske oblasti pa ga enačijo s huliganstvom. Najpogostejše žrtve so študenti iz Afrike, JV Azije in seveda, neslovanski Rusi iz Čečenije, Zakavkazja ali Srednje Azije.
Ob najslabšem scenariju ni izključeno, da se bo tok dogodkov tako stopnjeval, da bo velikoruski skrajnež Žirinovski, ki je leta 1991 na predsedniških volitvah zbral 6 milijonov glasov, na parlamentarnih leta 1993 pa je zanj glasovalo že 15 milijonov Rusov, kot politični palček v primerjavi z nekim novim ali starim karizmatičnim predsednikom. Ta utegne zmago graditi na simpatijah velikoruskih skrajnežev, ki zagovarjajo šovinistično-militantno ideologijo in ruski velikodržavni nacionalizem? Ni namreč mogoče reči, da ideja ruskega nacionalizma nima političnih perspektiv. Lahko pa seveda zamahnemo z roko in tovrstne pojave, kljub dinamiki rasti, lakonično označimo kot huliganstvo, v kar pa težko verjamem!

Miha Lampreht

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. 1tastar pravi:

    Nisem tako dolgo preživel v Rusiji kot Miha Lampreht. Sem pa opazil, da so Rusi izredno labilni, podobno kot Srbi. Danes Горе! jutri Доле!

    Tako kot je Lenin lahko s peščico revolucionarjev ustanovil vsemu svetu nevarno CCCP, jo lahko tudi Žirinovski, ali pa kakšen obglavljevalec.

    Preberite si

    http://usperna.wordpress.com/2007/08/05/osebni-stil/

    kjer je objavljen in komentiran celoten Miloševićev govor v Gazimestanu. Podobnih govorov je Rusija polna vsak dan.

    Primer:

    Tokom kratke posete u Srbiji i Crnoj Gori u februaru 1994. godine Vladimir Žirinovski, lider ultradesničarske ruske Liberalno-demokratske stranke i poznati antisemitski teoretičar zavere, ispričao je jednu prilično neobičnu stvar. Na konferenciji za štampu u Podgorici Žirinovski je otkrio da poseduje “novo oružje” koje može da “spase slovenstvo i pomogne Srbima da se odbrane od terorističkog zapada” (”Žirinovski iz našeg sokaka”, Vreme, 7. februar 1994). Objasnio je da: “Niko na svetu nema tako moćno oružje, a reč je o elektronsko-laserskom oružju koje se može upotrebiti i iz zemlje i iz vazduha. Za sobom ne ostavlja ništa živo, ali posle njegove upotrebe nema zračenja ni posledica kao od atomske bombe. To je u stvari ekološko oružje koje ne želimo da upotrebimo ako ne budemo prinuđeni.”

    Žirinovski je nastavio da će oružje “elipton” testirati ruski oficiri koji su “odani njemu” na “malom prostoru u Brčkom”. Proba će biti dovoljno ubedljiva da “ohladi glave rukovodilaca u zapadnim prestonicama”.

    Saj je “Гитлер” tudi ujel Nemce na podobne oslarije.

Komentiraj