Komentar - Denis

16. avgust 2007 ob 14:00 | Vest |

Veste kateri praznik je bil včeraj? Verjamem, da bi vas skoraj 99,9% odgovorilo povsem natančno. Praznovali smo dan Marijinega vnebovzetja ali Veliki Šmaren. Pri nas se svečane maše in praznovanja dogajajo na različnih koncih, nadškofa in škofi po Sloveniji prebirajo svoje govore in z njimi se nekateri bolj, nekateri manj dotaknejo tudi realnega življenja.

Na Brezjah, kjer poteka vsako leto največja slovesna maša in kamor največkrat v letih volitev prihajajo najrazličnejši kandidati, bodisi za lokalne, predsedniške ali parlamentarne funkcije, letos tam začuda ni bilo nikogar od do sedaj znanih predsedniških kandidatov. Zanimivo kajne?

Ne povsem. Letos so namreč iz Tiskovnega urada Slovenske Škofovske konference (SŠK) na predvečer dneva Marije razposlali vse govore nadškofov in škofov (seveda z obveznim pripisom: EMBARGO do konca maše!), ki so jih nato z besedo prek zvočnikov in tudi nacionalne TV prenesli vernikom na dopoldanskih mašah. In kaj se je slišalo v teh govorih? Nič pretirano posebnega ali zanimivega za predsedniške kandidate, ne za Lojzeta Peterleta, kaj šele za ostale, ki ga zasledujejo. Ali pač?

Na štajerskem se je govorilo o povojnih pobojih, na goriškem pa pozivalo k razpravi o megazabivšču. To pa je bilo tudi vse povezanega z realnostjo ali aktualno - političnimi zadevami. Aja, škof Pirih je povabil mlade, ki morebiti še kolebajo, da vendarle pojdejo med duhovnike. In zato so letošnje maše minile brez miselnih presežkov, kakršne je še pred leti zbranim, za časa vodenja vesoljne slovenske Cerkve, rad govoril nekdanji nadškof, zdaj kardinal dr. Franc Rode. Pogrešam njegovih ostrih pridig, ki so prestrelile človeka in ga podžgale v mislih.

Poznavalci obiskov na Brezjah so tudi letos tam opazili manjše število vernikov, pa čeprav so nekateri mediji poročali, da je bilo za to krivo stanje na cestah in prometni zamaški. No, sam v to ne verjamem. Tisti pravi katoličani in verni minister Bajuk ter še posebej Brezjanski Mariji zvesti romski verniki - so bili tam. Tisti nepovsem verni oportunisti ali t.i. okraski - iz politike ali drugih vzporednih svetov - so izostali. Verjetno so raje še enkrat skočili v morje ali odšli še zadnjič v hribe. Hvala jim! Zdrava Marija, radosti polna, končno si postala a-politična in sproščena! Amen!

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. liskas pravi:

    lahko si a-političen in sproščen, potem ko si pokasiral (”dobil vrnjeno”) toliko premoženja (menda okoli milijarde EUR?). čas je torej, da ostro govorico denarja zamenja prijazen ton duhovnosti in ljubezni.
    “izvoli fantek, twix in kokakola, kot po navadi?”

  2. Tomaž Štih pravi:

    Mešanček med Fidelom Castrom in dunajskim dečkom. In to ravno, ko sem mislil, da sem v življenju že vse videl.

  3. martello pravi:

    denis mal si pa že neokusn s tem norčevanjem iz duhovščine…

  4. AzzQim pravi:

    Meni pa izgleda kot dimnikar! :D Martello, nič ne pretirava…

  5. Mirjana pravi:

    Denis, dober si!, …kaj je neokusno je pa zelo širok pojem…martello :)

  6. Tamara pravi:

    Na Brezjah smo Marijo pomagaj poprosili tudi za državnike. Nekaj v zvezi s tem, da naj ustrezno vodijo Slovenijo in naj bo Slovenija tako odprta, kot je bila Marija. (Bi morala natančno preposlušati posnetke, da bi našla to ljubko formulacijo.)
    Sicer sem pa upala na več vernikov in pravo masovko. No, vsaj kič na stojnicah je bil vreden ogleda.

  7. Jernej pravi:

    Denis, drugače mi je tvoje ”zbujanje vesti” zelo všeč, pred politiki kakršnihkoli lig brez dlake na jeziku in direkten, zelo dobro, sveže, gledljivo.
    Samo tole pa… mešanje treh različnih stvari…oblečen v fajmuštra…ne vem..tud men se zdi rahlo neokusno…poveš mnenje oz. komentar in to je to…Da si pa oblečen takole je pa manifestacija česa?
    Precej nestrpno se mi zdi…ne bi rekel da bi šlo za film, gre pa za obnašanje v mediju, kjer obstajajo nenapisani kodeksi obnašanja oz mej…Ali pač to presegate!
    Nima veze…vsekakor si dober ravno zaradi svojega ”naivnega” in pogumnega pristopa…zato sem sploh začel obiskovati vest…Samo tale mi je bla pa mal mimo no…

  8. 007 pravi:

    Denis, k igranju farjev pritegni še Kobal Borisa (dragi faraoni) pa bo spet veselica.

  9. tina pravi:

    hehe…jah Denis bi pač na vsak način rad bil komediant. Zgleda mu noben od kolegov na Vesti noče povedat, da smešen pa res ni :) Sicer pa mi je njegov današnji komentar kar ok. Razen tega, da je pač bedasto oblečen, ni drugih poskusov čudnega in prisiljenega humorja… Sicer pa se mi komentar ne zdi nestrpen. Tale obleka se meni zdi samo nepotrebno pretiravanja, ne vem zakaj se vam to zdi taka žalitev… Kar se pa tiče vsabine, pa tudi sploh ni žaljiva, prej pohvalna. Ne vem, ali se pač samo meni to tako zdi, ker RKC res ne prebavljam. Sem pričakovala kaj hujšega, ko sem slišala temo, v bistvu pa se mi zdi komentar zelo fer. Letos očitno na Brezjah ni bilo tega, nad čemer bi lahko upravičeno udrihali in to tudi precej odkrito pove. Kljub temu, da gre zgleda tudi njemu to težko iz jezika. A ni to lepo? :) Meni je ta komentar prav povečal vtis objektivnosti Vesti na Vesti.

  10. Denis Sarkić pravi:

    Dragi komentatorji,

    ne vem zakaj bi bil človek žaljiv ali celo nestrpen, če z veseljem obleče srajco s kolarjem, ki jo je z velikim veseljem posebej zame po meri sešil priznani Vincenzo Serpone v Vatikanu. In to na dan posvetitve nadškofa Rodeta v kardinala. Oblačim jo le za posebne priložnosti, ker sam skoraj nikoli ne nosim kravate, mi je pa bližje ta dizajn in ne želim nikogar žaliti niti igrati klovna ali komedijanta. V svobodnem svetu menim, da bi lahko vsak oblekel tisto kar mu je všeč, nekateri nosijo Versace-a, drugi so raje po pankersko razcapani, tretjim je spet všeč nekaj drugega. Ali je potem žaljivo, če si nekdo za posebne priložnosti nadene lovski suknjič ali se za državno proslavo obleče v barve in cunjice od swamija? Mnenja o moji današnji opravi so različna - “od dimnikarja do fajmuštra” - ali lahko verjamete, da sem hotel le pokazati tistim mladim, ki še kolebajo pred duhovniškim poklicem, kako lahko zgledajo sami s kolarjem? Seveda ne, oblekel sem le srajco s kolarjem namesto lovskega suknjiča ali kravate! Briga me za vaše mnenja, jaz svojo 150€ vredno srajco in duhovnike spoštujem, pa če mi verjamete ali ne!!!

    Pa brez zamere…

  11. 1tastar pravi:

    Denis, Denis! Si pozabil, da si en dan prej že povedal vse, kar sedaj ponavljaš.

    Pa še nekaj: Na Dolenjskem ne rečejo Veliki šmaren, ampak Velike maše.

  12. Tomaž Štih pravi:

    Denis, tudi jaz ne razumem, zakaj se ljudje tako razburjajo. Tvoja oprava je resnično vrhunski levi fetiš; dunajski deček preoblečen v Fidela Castra. Way to go. Upam, da prihodnjič dobimo Katjo v slovenski narodni noši ali v uniformi šolarke.

  13. martello pravi:

    Ok denis to je pa že delanje norca iz tvojih bralcev!! se pravi je po nekem neverjetnem naključju naneslo, da si si prav na dan, ko si snemal svoj komentar, ki je govoril (po naključju) o farih, zaželel obleči svoj kolar alla Serpone?? Sej pač vsi razumemo sarkazem tukej, samo ena meja pa more bit!

  14. Denis Sarkić pravi:

    @ martello

    Večkrat si želim in potem tudi ob posebnih priložnostih večrat oblečem eno izmed kreacij Vincezna Serponea, ki jih v moji omari ne manjka. Zame pa je posebna priložnost tudi javno nastopanje s komentarjem pred javnostjo in zato to včeraj ni bilo neko neverjetno naklučje. Če pa misliš, da se delam norca iz tebe in ostalih - potem bi bilo najbolje, da v prihodnje nastopam gol!

  15. medek pravi:

    A boš povedal golo resnico? :)

    Dobra opravica, se strinjam, da lahko vsak obleče kar hoče, pa če tudi samo figov list.

  16. medek pravi:

    Predlagam, da se oblečeš v medveda. Me zanima, če boš koga s tem užalil.

  17. martello pravi:

    ok, jst se bom jutr obleku v uniformo SS pa me zanima če boste še govorl “vsak naj obleče kar mu paše!”

  18. Denis Sarkić pravi:

    Če ti je ta stil všeč, potem te razumem. Verjamem, da si drago plačal za šivanje po meri!

  19. martello pravi:

    :)

  20. medek pravi:

    Martello. Če me sivina ne vara, potem je tudi princ Harry oblekel nekaj takega. :)

  21. Tamara pravi:

    Mene srajca ne moti, ampak če je že ponujeno … Gol. Absolutno. :)

  22. martello pravi:

    p.s kolk pa stane kreacija serponeja? na netu sm namreč prebral, da svoja oblačila dela strikno samo za duhovščino in vernike(ki pa jih pregledajo od glave do pet, da ugotovijo, čemu si želijo mašno obleko). Denis, kam sodiš ti?,)

  23. Denis Sarkić pravi:

    Srajca od 35-210 €, hlače od 65-300 €, suknjič od 75-520 € …
    Tja sem šel na priporočilo kardinala, za njega so posebej naredili nek plašč, ki so mu ga za darilo poklonili nekateri ljudje iz Slovenije, cena je neznanka, ni pa zgledalo prav poceni.

    P.S. Premerijo te od glave do pete verjetno v primeru, da se hočeš obleči od vratu do gležnjev… Mene so merili za srajce in suknjič.

  24. Denis Sarkić pravi:

    Pa še tole si lahko pogledaš, da si malo pogledaš po trgovinici v Vatikanu.

    http://www.mladina.si/tednik/200623/clanek/nar–profil-poljanka_dolhar/

  25. Donvito pravi:

    oh kakšna samohvala z veleumnimi in skrajno neprekosljivimi kreacijami vatikanskimi..ježeš na, kaj naj rečemo ostali, ki nimamo te sreče božje da nosili bi te hude jopiče in srajčke olikane ter hlače na rob polikane? namesto, da bi komentirali relevantne stvari o katerih bi res imelo smisel ne zgubljati khronos, zgubljate slednjega za takšne bledolične pripombe, in na tem mestu se počutim kakor da berem kakšne poceni trače iz rumenolistnih revij…huh…se meni zdi, da vsem tem ki nosite te lepe kreacije in ste oh in sploh lepi in krasni ne bi škodilo kakšno prebiranje leposlovja, da boste polepšali in izpopolnili tudi notranji videz, ki vam ga po dajanju teh postov tle gor kar pošteno manjka vključno z avtorjem prispevka…berite ljudje in ne samo poslušat bledoličnih wannabe medijskih zvezd, kateri ne poznajo razlike med Pavlovim pismom in posmom Matejevim in ne poznajo razlike med Nazarečanom in med Melkizedejom čeprav nosijo vatikanske kreacije!!!In Dominus Vodiscum!

Komentiraj