Turbo brata Valič

7. avgust 2007 ob 19:45 | Katja Lenart |

Tisti, ki ste že kdaj poleteli z s kakršnim koli padalom, veste, kako drugačen je svet iz takšne perspektive. Brez dvoma pa je ptičja perpektiva blizu tudi nosilcema treh svetovnih rekordov in večkratnima državnima prvakoma Slovenije v jadralnem padalstvu, najboljšima slovenskima jadralnima padalcema, Aljažu in Urbanu Valiču (v slovenskih padalskih krogih in na ajdovskem koncu Primorske ju radi imenujejo tudi turbo-brata Valič).

Na kratko: Urban in njegov brat Aljaž se že več kot trinajst let ukvarjata z jadralnim letenjem. Letalsko pot sta začela kot pilota jadralnih letal v Aeroklubu Josip Križaj Ajdovščina, nato pa letalo zamenjala za jadralno padalo. S strokovnim pristopom, disciplino in rednim treningom sta med drugim izboljšala svetovne rekorde v svetu jadralnega padalstva. Lani sta v Sloveniji in Italiji najprej postavila novo mejno znamko (257 km) v preletu s povratnikom, nato pa decembra na odpravi v Južno Afriko nekaj dni za tem izboljšala še štiri leta star rekord v prostem preletu – 423 km Kanadčana Williama Gadda – in tri leta star rekord v prostem preletu na napovedan cilj Brazilca Fleuryja, ki je znašal 353 km. »Turbo brata« sta dosegla nova svetovna rekorda s 367 km v preletu na napovedan cilj in 427 km v prostem preletu. Zgodbo o uspehu dopolnjujejo tudi njuni letošnji rezultati na mednarodnih tekmovanjih; v skupni razvrstitvi svetovnega pokala PWC (Paragliding World Cup) je Urban trenutno tretji, Aljaž pa deveti na svetu.

In zato je jasno, da si zaslužita tudi kakšnega dobrega sponzorja. Danes sta podpisala pogodbo z Družbo MasterCard Europe o generalnem pokroviteljstvu, kar vrhunskim športnikom kot sta Valičeva najbrž veliko pomeni.

Takole smo turbo brata Valič danes spoznali tudi s pomočjo odličnega promocijskega videa in vprašanj moderatorke na predstavitvi (Mateje Janežič Hemler). Fejst fanta, ni kaj.

“Se mi je pa sicer enkrat zgodilo, da sem pristal pri noni, na vrtu.”

In takole izgleda, ko predstavnik MasterCarda z bratoma slavnostno podpiše pokroviteljstvo (pravzaprav jima je predal dve velikanski Master-kartici):

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. spletko pravi:

    Morda kdo ve kako je naslov pesmi ki se vrti v promocijskem videu bratov Valič?
    Hvala!

Komentiraj