Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Dežela prisluškovalcev

27. julij 2007 ob 10:56 | Jani Sever |

Prisluškovanje je v Sloveniji letos neverjetno priljubljena tema. Mediji in politiki poročajo o domnevnem prisluškovanju praktično ves čas. Logično - hit leta je afera Sova in afere s tajnimi službami običajno ne minejo brez informacij o prisluškovanju. A tokrat informacija, ki govori o prisluškovanju ni vezana na Sovo. Anton Anderlič je razkril, da je napravo za prisluškovanje mobilnim telefonom kupilo Ministrstvo za obrambo.

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo trdi, da je Ministrstvo za obrambo lani kupilo sistem za analizo, delovanje in spremljanje tehničnih sistemov za prenos podatkov in govora v frekvenčnem področju od 800 do 3000 MHz. Podatek mu je baje posredoval nek državljan. Na vprašanje Ministrstvu za obrambo, pa je dobil odgovor, da to drži. Samo nekaj ur za tem, ko je Anderlič informacijo posredoval medijem, jo je javno potrdil tudi obrambni minister.

Minister za obrambo Karel Erjavec je namreč napovedal, da bo ministrstvo zaradi izdaje vojaške tajnosti Anderliča ovadilo. Kar pomeni, da je vse res. Ministrstvo za obrambo je torej lani kupilo napravo, s katero lahko prisluškuje mobilnim telefonom. Najlažje seveda tistim v Sloveniji. In o tem parlamentarni odbor za obrambo ni vedel ničesar. Ministrstvo o tem ni nikogar obvestilo.

Če ne bi bilo nekega globokega grla, sploh ne bi izvedeli, da imajo vojska, obrambno ministrstvo ali OVS (tajna vojaška služba) - kdorkoli izmed njih že - prisluškovalno napravo. Hm. Ali ni Sova imela nekakšnega kombija, ki se je vozil po Sloveniji. Ni sicer naredil veliko kilometrov in službene poti, ki jih je opravil naj bi bile stare nekaj let (iz časa obiska Billa Clintona), a vendar.

Vlada, ki je tako ostro obsojala Sovino prisluškovalno napravo, sama na skrivaj kupuje nek podoben, samo malo modernejši pripomoček za vojsko. Sliši se kot šolski primer dvojnih meril. Strah, ki ga ta informacija zbuja, pa je lahko tudi druge vrste. Zdaj, ko je vlada Sovo dodobra revidirala in je v fazi njenega reformiranja, je treba za prisluškovanje pač uporabiti drugo službo in OVS je tu edini, ki je na voljo.

Ali minister Erjavec sploh ve kaj dela? S hitro reakcijo na Anderličevo izjavo mu je sicer uspelo za nekaj časa pozornost usmeriti drugam. Vendar to ne more trajati dolgo. Prisluškovalne naprave brez nadzora, s katerimi razpolagajo tajne službe so, ko njihov obstoj postane javno znan, lahko samo zelo zoprna tematika. Ovadba opozicijskega poslanca nikakor ne more biti dovolj, da bi jo spravil z dnevnega reda.
Minister Erjavec pravi, da je Anderlič škodoval Slovenski vojski, EU in Natu. A hkrati ničesar ne pove o tem, zakaj za nakup prisluškovalne naprave nihče ni vedel. Kljub temu ima tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo s svojimi izjavami seveda težave. Čeprav je po drugi strani res, da samo ponavlja vzorec, ki ga vodilne vladne stranke prakticirajo že vrsto let. Vlada je konec koncev celo sama nekaj časa trosila naokoli zaupne podatke v zvezi z afero Sova.

A najbolj pomembno se zdi nekaj drugega. Nobenega dvoma ni, da so vsa razkritja prisluškovalnih naprav vedno blagodejna in da so v interesu javnosti. Posebej v časih, ko o strahu pred prisluškovanjem, ki naj bi ga občutilo vedno več ljudi, spregovori celo ombudsmanka. In posebej, če na njene izjave oblast sploh ne reagira.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. stergo ergo pravi:

    -zakaj potrebuje vojska prisluškovalne naprave?-
    -pa—
    -”Ne čujem dobro!”

  2. Kaktus pravi:

    Ta vlada se pa že iz sebe norca dela!!

    Zakaj Janša ni tožil Ropa????????

  3. domen pravi:

    Da smo v Evropi, ni za na glavo past. Po drugi strani pa je EU v časih, ki jih živimo, in tistih, ki se napovedujejo, morda skromna garancija, da ne bo Slovenija prva banana demokracija v Evropi!

  4. alfa samec v turnu pravi:

    prisluškovalno napravo v vsak turn in v vsako slovensko vas pa bo opus dei kot mossad

  5. siruche pravi:

    Na ministrstvu za obrambo imajo preveč denarja in ne vedo, kam bi z njim. Za njihove posle se vedno najde denar, na ostalih področjih pa šparamo, kot da smo največji reveži.
    Za predsedovanje EU bomo zrihtal le Brdo pri Kranju, ostalo bo ostalo po starem. (Seveda če ne štejemo nekaj na novo prebarvanih fasad.) Upam, da bo v času našega predsedovanja zapadlo največ snega v zadnjih 100 letih. Bo vsaj malo prekrilo “temne lise”.

    Če pa snega ne bo, bi bilo najbolje, ko bi tujim diplomatom (takoj po pristanku na letališče Jožeta Pučnika) zavezali oči (tako kot domnevnim talibanom na Guantanamu) in jih direktno peljali na Brdo. Kapuce jim nataknemo na glavo samo, če bo sneg.

    Slovenija je tako zeeeeeelooooo velika, da potrebuje 2 prisluškovalni napravi, da se ja slučajno ne bi izgubil kak glas v tej naši, širni deželi. Posledično bi Rusija morala imeti na stotine prisluškovalnih naprav, da bi pokrila svoje “majhno” ozemlje.

    Anderlič je pač vešč svojega posla. Prilije 10 litrov olja na ogenj, nato pa še za vsak slučaj 100 litrov. Kar je ziher, je ziher.

    PS Minister Erjavec, ker vam denar tako rado spolzi iz rok, naj ga nekaj tudi v žepe vojakov. Tisti “dvig” (ki se je zgodil skupaj z javnimi uslužbenci) ne bo zajezil osip pripadnic in pripadnikov SV.

    Srečno!

  6. piloto pravi:

    seveda je interesantno tudi dejstvo, da nihče od pristojnih ni ovadil big Bossa, ko je le ta plenkal o civilni napravi za prisluškovanje, niti onega koroškega don juana ki je razkril tajno lokacijo…

  7. cro_hot pravi:

    paraprisluškovanja, paravomo, .. to je to - parademokracija…

  8. Duko pravi:

    Ko smo gledali filme, kako so Američani prisluškovali Japoncem, Angleži Nemcem (in morda tako lažje zmagali), smo rekli vauuu, to je bilo prima. Ampak za nas se kaj takega ne spodobi! Mi imamo pravičnike, ki so sposobni za pridobitev nekaj medijskih točk zapraviti tudi državo. Publike, ki takim fintam nasede, pa je pri nas tudi dovolj. Bedniki.

  9. siruche pravi:

    @Duko
    Filmi so bili in so predvsem FIKCIJA. Če še nisi vedel, tudi James Bond, Rocky, Umri pokončno, Smrtonosno orožje, Dan neodvisnosti, Državni sovražnik, Bourne Identity so izmišljeni in imajo bore malo skupnega z realnostjo. Vohunsko-akcijski filmi nastanejo tako, da scenaristi vzamejo ščepec resničnosti in na tone domišljije. (Ravno te dni je bil o tej temi dokumentarec, mislim da na Discovery Channel.) Tudi t. i. “resnične zgodbe” so polne fikcije. Kajti 90% vohunskega dela je živi dolgčas oz. čakanje, čakanje, čakanje…

    Duko, poglej koliko denarja so Američani porabili za varnost in prisluškovalne naprave, pa se jim je vseeno zgodil nesrečni 11.09.2001. Po tem dogodku so zmetali še več denarja kot kdajkoli prej, pa se še zmeraj ne počutijo dovolj varne. Stalno jim visijo nad glavo neki barvni alarmi: rumeni, oranžni, zeleni, rdeči, vijolični… Tako življenje polno stresa; to je res bedno.

    Anderlič ni bil prvi, ki je sposoben “za pridobitev nekaj medijskih točk zapraviti tudi državo”. Vse se je začelo, ko je Janša odprl Pandorino skrinjico imenovano Sova. To je bil prvi in največji korak k destrukciji države in njene varnosti. V mislih je imel vse kaj drugega kot pa izboljšanje delovanja Sove. Če bi Britanci počeli take igrice s svojo obveščevalno službo, jim ne bi uspelo preprečiti nekaj terorističnih napadov.
    Mimogrede: To jim je uspelo predvsem zaradi tega, ker so imeli fizično “svojega človeka” znotraj celice. Ta metoda je še vedno najbolj učinkovita kljub velikemu napredku tehnologije.
    Pri zadnjih poskusih, terorističnih napadov pa so imeli predvsem zvrhano mero sreče. (Sreča spremlja hrabre.)

    Mi bi morali najprej spraviti v red naše obveščevalne službe (vendar ne na Janšev način: kakršnakoli sredstva opravičujejo cilj), šele potem bi lahko kupovali opremo.

    Še tako dobre smučke ne pomagajo, če je smučar-ka v slabi formi.

    Kdo je večji bednik? Tisti ki dvomi navedbam oblasti ali tisti ki jim slepo verjame, pa ni na meni, da sodim.

    PS Duko, najbrž si v petek po TV gledal film Misija: nemogoče. Moram te razočarati. Tudi to je fikcija.

    Srečno!

  10. Duko pravi:

    @siruche
    Nisem mislil na filme-fikcije, tudi na J.Bonda ne. Lahko pa bi dal za primer kak film o Pearl Harborju, verjetno se boš strinjal, da je bil to realen dogodek. Ali pa si na internetu poiščeš poglavje iz wikipedije z imenom “enigma”. Vendar pa beseda ni bila o filmih, toliko sem že pri sebi, da znam ločiti pravljico od realnosti; hotel sem le reči, da so prisluškovalne službe stvarnost.
    Žal je v tvojem odgovoru veliko nakladanja. Tudi prav. Kar sem v bistvu s svojim prispevkom hotel reči je to, da politikanti izrabijo tudi tako službo za zganjanje kravala in pridobivanje kakšne točke v javnosti. Bedniki oni in tisti, ki jim nasedejo.
    Ker pa si dal na tapeto obveznega bad boya Janšo: Počakajmo na jesen, mogoče se bo kaj razjasnilo, čeprav dvomim. Če bo od vsega skupaj kaj koristi, bo to, vsaj upam, preobrazba udbaške naslednice v spodobno, profesionalno službo.

  11. HSM pravi:

    ej duko duko… V tvojem odgovoru še vedno ni videti nobenih dejstev. Tipično nakladanje o udbomafiji… Desničarji imate vedno neke paranoje… bogi

  12. optimist pravi:

    @piloto: a pol praviš da je bil Petek v bistvu zaradi žensk tepen??

  13. nace pravi:

    Pa čemu služi prisluškovalna naprava če vsi lažejo. Sem zadnjič prisluškoval sam sebi, ker velikokrat govorim ne da bi se poslušal in sem bil zmeden, saj nisem verjel kaj slišim.
    Kar vidiš kar slišiš, to ni nič res. Vsi naši politiki desni in levi , in ne samo politiki vsi ljudje, poslušajte kaj pravi Drnovšek, da je treba poslušati božji glas, to je edina prisluškovalna naprava ki ji lahko zaupamo.

  14. Drago pravi:

    V glavnem se strinjam s komentarji Sirushe. Največjo napako je naredil JJ s svojo komisijo v Sovi, ki jo je s tem demontiral. Kaj je iskal tam, je najbolj zanimivo. Nikoli ne bomo zvedeli, čeprav je to bistveno. Prepričan sem, da Sovi s pregledom ni hotel dobro. Preoblikovanje Sove bi se moralo narediti na drug način. Saj ima JJ svojega človeka na vrhu Sove. Naredili bi korenito preobrazbo, pa bi bilo to dobro za vse. Brez novinarjev in afer. Država Sovo potrebuje!
    Prisluškovalna naprava: jasno je, da jo Sova potrebuje! Samo uporabo le-te je potrebno imeti v nadzoru. Uporabila bi se samo za najnujnejše,najtežje primere, ko je ogrožena varnost države. Kdor ne verjame v to, naj se spomni 11.september. Če bi se to zgodilo pri nas in bi bilo nekaj tisoč mrtvih. Kaj bi rekli takrat, ko bi ugotovili, da teroristom niso mogli prisluškovati.Rompompom bi bil, z leve in desne.
    Torej: vlada je obelodanila prisl.napravo na Sovi, ker o nakupu ni bila obveščena (bili so takrat v opoziciji), Anderlič pa je obelodanil tako napravo na OVS, ker je bila nabavljena brez vednosti predsednika komisije, to pa je on! Mislim,da gre za maščevanje! Komentar, da je s tem škodil državi, pa je larifari. Vse podobne službe imajo take naprave in odkritje tega ni bilo nobeno presenečenje.

  15. Duko pravi:

    @HSM
    Danes, v ponedeljek, 30.7. ob 20:00 je, kot nalašč, na TVS 2 dokumentarni film o napadu na Pearl Harbor. Komur se da, naj ga pogleda. Toliko o obveščevalnih službah in o dejstvih.
    Da bi bil desničar? Zanimiva kvalifikacija. Sam zase mislim, da sem predvsem dovolj časa na svetu, da znam misliti z lastno glavo in se imam tudi česa spominjati. To morda ni obča lastnost.
    Drugače pa moram reči, da sem z zadovoljstvom prebral zgornji prispevek Dragota. Hvala za eno trezno mnenje!

  16. Med Nama pravi:

    obiščete www.mednama.si in …

Komentiraj