Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ocena stanja

26. julij 2007 ob 11:18 | Jani Sever |

Socialdemokrati so pripravili oceno stanja v državi. Predstavili jo bodo po počitnicah, potem ko jo bo formalno potrdilo predsedstvo stranke. Nobenega dvoma ni več. Začele so se povsem operativne priprave na parlamentarne volitve 2008 in SD jih je začela prva. Ob oceni stanja v državi so pripravili tudi preambulo alternativnega programa, ki ga bodo prihodnje leto lansirali v javno razpravo. Časa je dovolj, da bodo lahko vasovali po vsej Sloveniji.

Ocena stanja in preambula programa še nista javno znana, vendar je iz besed predsednika SD mogoče dovolj jasno sklepati kaj je njuna vsebina. Stanje je slabo, a kljub temu je treba priznati, da je vlada Janeza Janše naredila marsikaj dobrega. Predvsem tisto menda, kar je bilo doseženo v okviru partnerstva za razvoj. In kaj bo SD obljubljala volivkam in volivcem? Reforme in sproščenost. Ali nismo to že nekoč slišali? Seveda smo, ampak socialni demokrati mislijo zares. Vsaj tako pravijo.

Pahor napoveduje drug vzorec politike. Deregulacijo. Manj države v gospodarstvu, medijih, kulturi, znanosti… Nič konkretnega - vsaj zaenkrat. A vztrajno poudarjanje, da je najbolj pomembno spremeniti vzorec političnega obnašanja, je morda vredno celo več kot kakšen natančen seznam obljub, kje se bo država res umaknila in kakšni bodo roki. Čeprav bomo zahtevnejši želeli prav to. Vprašanje je seveda ali so takšne konkretne obljube sploh možne.

Ali ni pravzaprav najbolj pomembno nekaj drugega? Namreč to, da Pahor obljublja sproščenost. Da obljublja, da njegova vlada, če bo seveda zmagal na volitvah, ne bo izvajala čistk, da bodo tudi kadri, ki morda čutijo bolj z opozicijo lahko kljub temu delali za vlado, v javni upravi ali v podjetjih, ki so vsaj posredno odvisna od volje oblasti. To je tista obljuba, ki je daleč najbolj pomembna. Nekaterim morda ni najbolj všeč. A vsem itak nihče ne more ugajati.

Pahorjeve ideje in zaveze še najbolj spominjajo na zborovanje Zbora za republiko pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in na besede Tineta Hribarja. “Kdor ni proti nam je z nami.” Janez Janša tega mota, kot kaže, nikoli ni razumel ali ga vsaj ni mogel razumeti. Ne le to, očitno je nanj povsem pozabil. Nekaj časa je bilo sicer videti, da bi ga, kljub drugačni praksi vladnih politik, sicer rad prodal kot svojega. Potem je iz vladnega diskurza izginilo tudi to sprenevedanje.

Bo s Pahorjem drugače? Vsekakor sta Pahor in Janša zelo različna politika. Tako kot bi bilo presenetljivo, če bi Janez Janša, glede na njegovo politično zgodovino, Hribarjev slogan jemal zares - se zdi, da je Pahorju v resnici pisan na kožo. Njegovo dosedanje politično delovanje to dovolj konsistentno potrjuje. Pahor rad prinaša mir in ne spopadov ali vojn. Tak je njegov karakter.

To je veliko, čeprav seveda ne more biti dovolj. Zato Pahor obljublja tudi reforme. Tudi tu gre pravzaprav za ponovitev obljub Janeza Janše iz časa pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami. Precej natančno ponovitev. Tudi Pahor napoveduje tvegane odločitve za reforme. Skorajda nekakšen skok v liberalizem. V prihodnjih mesecih bo obiskoval evropske socialdemokrate in se z njimi posvetoval o možnih različicah gospodarskih reform. In prav tako kot Janša, Pahor hkrati obljublja socialni dialog.

No, Pahor ima še precej časa in izkušnjo Zorana Jankovića, ki je Janša pred tremi leti ni imel. Jankovićeva kampanja konkretnih obljub je namreč predstavila model, ki je privlačen in učinkovit, čeprav prinaša hkrati tudi nevarnosti za tistega, ki obljublja. Poslej se mu bo politika težko izognila in ker Pahor to gotovo ve, lahko od Socialnih demokratov kmalu pričakujemo konkreten spisek projektov, ki naj bi jih izpeljali na oblasti.

Ali naj bi torej po letu 2008 Sloveniji vladali skupaj SD in SDS? Pravzaprav bi velika koalicija SD in SDS najbolj ustrezala pojmu slovenske sproščenosti. A na žalost rešitev ni ravno enostavna. SDS je namreč kot svojega glavnega tekmeca že pred časom prepoznala prav SD. Hkrati pa si vsak mandatar želi čimbolj homogeno koalicijo - takšno, ki denimo že nastaja v primeru podpore predsedniškemu kandidatu Danilu Türku.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. siruche pravi:

    Spremembe so potrebne.

    O partnerstvu za razvoj ne gre izgubljati besed. Pokazalo se je, da je to vladni trojanski konj, ki naj bi razpršil odgovornost. Če niso sposobni vladati, naj pač odstopijo.

    Kakšna bo vladna koalicija čez eno leto, ne ve nihče in se je po moje sedaj neumestno s tem ukvarjati. Do takrat bo preteklo še veliko vode. Karte se bojo še premešale.

    Od Pahorja se že dolgo pričakuje konkreten program, ki naj bi nas popeljal na vrh sveta. To da bo njegov način vladanja drugačen je v redu, samo pridite na dan že s tem programom.

    O umiku države iz gospodarstva je pa tako, kot bi otroku vzel čokolado iz rok.

    Za konec pa še nekaj o Petrletovi kandidaturi s podporo volivcev. Včeraj dopoldne sem šel na Upravno enoto Ljubljana, da bi podpisal svojo podporo za kandidaturo Elene Pečarič. Sprejela me je prijazna uslužbenka (ko bi bilo še več takšnih) in mi dejala, da sem prvi (!), ki se zanima za to stvar. Ker ni vedela, ali že sprejemajo podpise, je poklicala nadrejeno. Ta ji je povedala, da še ni možno dati podpis za kandidata, ker še niso prejeli nikakršnih navodil s strani ministrstva (najbrž za javno upravo).

    Torej, zmotilo me je nenehno Petrletovo ponavljanje, kako on kandidira s podpisi volivcev in da je podpora strank šele na drugem mestu. Takšno zavajanje javnosti je nedopustno. Kajti dokler podpornik določenega kandidata ne more osebno podpisati podporo na Upravni enoti, ima podporo zgolj virtualnih volivcev. Šele ko bo Peterle imel dejansko pri sebi 3000 podpisov, ki bodo potrjeni s strani države, bo možno govoriti o njihovi podpori.

    Iz vsega navedenega se da sklepati, da so g. Petrleta (tako kot večino ostalih kandidatov; Eleno stranka Akacija) najprej podprle stranke. Podporo volivcev bo moral šele pridobiti. Ne vem, ali je huje, da živi v virtualnem svetu ali da namenoma zavaja volivce.

    Srečno vsem! Tudi marsovcem!

  2. frontiersman pravi:

    ta peterletova je pa grda, če si jo je res privoščil

  3. FR pravi:

    Ja spoštovani sodržavljani….
    Izgleda, da bomo imeli v naslednjem mandatu mix vlado.
    Vlado SD+SDS+podrepniki. Izpadel bo le LDS.
    Vsi nemo kako izgledajo poceni turbo-mix-kompilacije zabavne glasbe….
    V bistvu lahko pričakujemo to kar imamo sedaj začinjeno s Pahorjevimi pravljicami
    o vizijah in čudoviti prihodnosti naše prelepe dežele…

    Amen

  4. EnXeN pravi:

    @FR Hm, hm, hm … Če sploh bo, pa morda takšna koalicija niti ne bi bila tako slaba? Z vidika pristanka levo - desno razdeljene javnosti na trdih tleh slovenske politične realnosti, namreč. Kajti, čez koga pa bo potem sploh še lahko narod udrihal v naslednjem mandatu in kdo bo njegov up na volitvah 2012? Najkasneje dvatisočdvanajstega (morda še prej) bomo končno zanesljivo vedeli, kdo od aktvnih akterjev v slovenskem političnem prostoru je kredibilen in kaj kdo zmore.

  5. FR pravi:

    EnXeN…
    Kako je že reku Kristus ? “Blagor skromnim v duhu” ali neki tacga, ne spomnim se.
    Če bi bili mladi in naivni bi bilo vse ok.
    Ampak mislim da po skoraj 70 letih indoktriniranja in pranja možanov s strani 3 (!) opcij :
    1. Partija
    2. LDS-mafija
    3. Janša (samo še ena druga partija)…
    nas čaka še zadnja izvedba
    4. Partija + Partija

    Tako da leta 2012 bom najverjetneje volil Godzillo :-)

  6. siruche pravi:

    Šele od 20. avgusta bo možno na Upravni enoti osebno potrditi podpis. Do takrat pa je brezpredmetno govoriti o podpori volivcev.

    Srečno!

  7. prmejduš pravi:

    Jest ne razumem kaj sploh dela Pahor pri SD? Men se zdi da ne paše preveč tja…

  8. Aizen Power pravi:

    Aizen Power is a cutting-edge male enhancement formula that improves erections and performance.

Komentiraj