Komentar - Ranka

24. julij 2007 ob 14:36 | Vest |

Doslej je veljalo, da je šolstvo tisti vrtiček, v katerem mora vsak minister posaditi svoje ideološko drevce. Zdaj je takšen vrtiček dokončno postala tudi znanost. Z eno pomembno razliko: minister Zupan deli državni denar svojim ideološkim in političnim prijateljem tako nerodno, da smo ga mediji prejšnji teden ujeli tako rekoč z roko v vreči. Spomnimo:
Junija letos je ministrstvo za znanost objavilo javni razpis v vrednosti 360.000 evrov. Denar naj bi razdelili med nevladne organizacije, ki bi z njim kar najbolje promovirale znanost med mladimi. Na ministrtvo je prispelo 8 popolnih vlog, komisija petih uradnikov – na znanost se očitno razume vsak - je izbrala štiri. In kdo je po mnenju ministra Zupana za promoviranje znanosti najbolje usposobljen? Morda društvo, ki je bilo za svojo prodornost lani nominirano za Dekartovo nagrado, se pravi za najuglednejšo evropsko nagrado za odličnost v znanosti? Niti pod razno. Kvarkadabra je bila najslabše ocenjena. Zato pa je 90.00 evrov dobilo črnomaljsko društvo Dom, ustanovljeno za promocijo tradicije, družine in duhovnosti, ki ga vodi podjetnik in specialist za obdelavo lesa iz Bele krajine g. Suhorepec. G. Suhorepec je tudi občinski svetnik Nove Slovenije.
90.000 evrov je dobilo tudi koprsko društvo matematikov, fizikov in astaronomov. To društvo, kot priznavajo njegovi člani, še vedno vodi nekdanja tajnica Eda Okretič Salmič. To je tudi tista Eda, ki je leta 2000 kot poslanka Desusa dala vladi dr. Bajuka enega od manjkajočih dveh glasov, in tista Eda, ki naj bi poskrbela, da je to društvo samo kandidiralo kar pet članov v strokovni svet za splošno izobraževanje. Ti člani – po naključju seveda – vedno podprejo predloge ministra Zvera. Po 90.000 evrov sta dobili tudi dve cerkveni ustanovi. Prva je mariborski Evropski kulturni in tehnološki zavod, ki ga vodi ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave v Mariboru g. Mirko Kraševec. Zavod upravlja betnavski kompleks in med drugim skrbi za plačljivi adrenalinski park. Druga je Studia Slovenica, ki domuje v kompleksu ljubljanskega Zavoda sv. Stanislava in bo z državnim denarjem raziskovala razvoj šolstva v begunskih taboriščih po vojni. Če strnemo, med štirimi izbranci ni nikogar, ki ne bi izkazoval ustreznega ideološkega ali političnega profila, takega, ki je blizu ministru, cerkvi ali Novi Sloveniji.
Minister Zupan je po Dnevnikovem razkritju nenavadnega izbora zmagovalcev razpisa odredil revizijo. Ali to pomeni, da bodo za izbiro prejemnikov denarja in za nezakonito skrivanje vsebine vlog in ocenjevalnih listov poražencem krivi birokrati z ministrstva? Bomo videli. Interpelacija ministra vsekakor ne bi škodila.

Ranka Ivelja

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. liza pravi:

    Vse lepo in prav, samo Cerkev se piše z veliko začetnico.

  2. Kaktus pravi:

    Interpelacija ministra? Interpelacija celotne vlade!!!!

    Cerkev je največji dobičkar zadnjih volitev. Cerkev dobiva direktno in posredno več denarja kot v času desetine!! (pa se nam je vsem čudno zdelo zakaj so ubogi kmetje morali bogu dati desetino svojega pridelka, danes se pa zdi kr sprejemljivo)

  3. skavt pravi:

    V Zupanovi komisiji, ki je ocenjevala projekte, so bili tako ali tako ze sami njegovi teologi.
    Na primer Ruth Martincic, vodja skavtov iz Jesenic. Revizija lahko ugotovi le, da so se drzali postopka, ocenili pa so po svoji vesti.
    Po drugi strani pa, ce kdaj prej Zupanu ali njegovemu kabinetu odlcitev komisije ni bila vsec, ni razpisal revizije, temvec zamenjal komisijo, da je ocenila tako kot je on hotel.

  4. siruche pravi:

    Odličen komentar! Bravo Ranka!

    Na spletno stran Kvarkadabre http://www.kvarkadabra.net/index.php zaidem dokaj redno in moram reči, da so v Sloveniji najboljši pri tolmačenju znanosti. Tam je za vsakogar nekaj. Tako za laike kot za doktorje znanosti. Kar se tiče promocije naravoslovja jim v Sloveniji ni para in so edinstveni.

    Minister Zupan, storili ste jim veliko krivico. Saj vendar sami izhajate iz naravoslovnih ved (kemijske) in bi morali poznati Kvarkadabro in bi vam zatorej moralo biti (milo rečeno) čudno, ker niso bili izbrani. Ne verjamem, da je bil to lapsus, ker je preveč čudnih okoliščin.

    Srečno!

  5. Egenberger pravi:

    Malce sem pogledal te zadeve: več netočnosti in zavajanj v komentarju:
    Ocenjevalo se je projekte, ne ustanove. Društvo Kvarkadabra je lahko zelo dobro, vendar pa ni nujno, da je bil njihov projekt skladen z razpisom ali da je biol dovlolj kvaliteten.
    V Mariboru na Betnavi ni adrenalinskega parka, ampak pustolovski park.
    Evropski kulturni in tehnološki center ne vodi Krašovec, ampak dvočlanska uprava; Krašovec je le eden od predstavnikov ustanoviteljev v upravnem odboru zavoda. Ta zavod ni ustanovila Cerkev, ampak, kakor piše na njihovi spletni strani, leta 2003 je zavod ustanovilo 9 fizičnih oseb in ena občina iz Nemčije. Nadškofija Maribor je med ustanovitelji šele od leta 2006 dalje.
    Naloge zavoda so prav tako napisane na njihovi spletni strani: “Evropski kulturni in tehnološki center Maribor (EKTC Maribor) je bil ustanovljen z namenom obogatitve kakovosti socialnega, političnega in kulturnega življenja vseh, ki pripadajo Evropi. V tem vidi svojo osrednjo nalogo, ko pripravlja in izvaja mednarodne, tako kulturno kot tudi tehnološko zasnovane projekte.” Torej glede na to, da Nadškofija Maribor predstavlja 1/11 ustanoviteljev, ni korektno govoriti, da gre za cerkveno ustanovo, kajti potem bi lahko rekli, da je Slovenija cerkvena, saj je analogno po popisu njenih kar 58/100 oz. 6/11.

  6. MarkoNi pravi:

    @Egenberger: Netočnosti v članku ne spremenijo dejstva, da so denar dobili člani ali simpatizerji NSI. Društvo Dom, ustanovljeno za promocijo tradicije, družine in duhovnosti, je kvečjemu antipod promocije znanosti, dobilo pa je 41,5 od 50 možnih točk.

    Toda ne govorimo na pamet. Zahtevajmo od komisije, naj javno objavi vse prispele programe ter točkovanje posameznih članov komisije. Konec koncev gre za dobrih 86 milijonov bivših sit javnega denarja. Me prav zanima, kako je program društva dom zadostil razpisnim merilom kot so
    - doprinos k boljšemu razumevanju interdisciplinarnega eksperimentiranja na več področjih znotraj in med raziskovalnimi vedami (0 - 10 točk)
    - uporabnost eksperimentiranja za ciljne skupine (0 - 10 točk)
    - reference o kvalificiranosti vodje programa (0 - 10 točk).

    Res me zanima.

  7. Egenberger pravi:

    Marko, strinjam se s tabo. Samo ne zdi se mi pošteno zaradi morebitne malomarnosti uradnikov na ministrstvu kriviti prejemnike in jih postavljati v slabo luč. V zadnjih dneh se je namreč veliko kritike zaradi tega zlilo predvsem na račun Cerkve in mariborske nadškofije, pa še to zaradi napačnih tolmačenj. Zdaj, ali namernih ali nenamernih, v to se ne bi spuščal.

  8. MarkoNi pravi:

    Update: Razpis so razveljavili in ga bodo ponovili jeseni.
    http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=148013

  9. Dusan Petrac pravi:

    Iz clanka razumem , da je bil razpis namenjen z namenom za “promocijo” znanosti.
    Od dodeljnih stirih dobitnikov bi stel za razumljivega le koprsko drustvo matematikov ,fizikov in astronomov.Zakaj “Kvarkadabra” s svojo dokazano uspesnostjo pri promociji znanosti ni prisla v postev niti z manjso vsoto, pa je tezko razumeti. Morda odgovor lezi v razlagi , da ocenjevalci predlogov delo in uspesnost Kvarkadabre dobro ne poznajo.In da Drustvo dom promovira znanost ?
    Kot pise zgoraj v pripombah MarkoNi je ministrstvo razpis razveljavilo in upajmo, da bo jesenski razpis in ocenjevanje bolje izvedeno in manj kontroverzno.

  10. Sara pravi:

    F = m a, že že, ampak je treba doreči, kaj je m … :)

  11. robi pravi:

    iz clanka je razvidna da je tale avtorica dete kumrovca
    gnoj komunistični

  12. robi pravi:

    iz clanka je razvidna da je tale avtorica dete kumrovca
    gnoj komunistični kol

  13. Instagram annoncering pravi:

    Lokal synlighed kan være en afgørende faktor for at skabe nye kunder og tiltrække dem, der er i nærheden af ens virksomhed

Komentiraj