Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Brezglava oblast

24. julij 2007 ob 11:00 | Jani Sever |

In tako se je končala zgodba. Direktor RTV Slovenija Anton Guzej je umaknil svoj predlog, ki je bil posledica umika njegove prejšnje odločitve. Ko je še enkrat premislil, menda na predlog direktorja Radia Slovenija, ki se je prav tako drugič premislil, ugotovil, da odgovorni urednik 2. programa Radia Slovenija Mirko Štular lahko ostane na svoji funkciji do konca mandata. Blamaža za vodstvo RTV in zmaga svobodne besede.

Novinarji so zmagali. Za kaj je šlo najbrž ni treba ponavljati. Skoraj vsi poznajo prigodo s psom po imenu Janša in njegovim videom na You Tube. In prav to, da gre za dovolj razvpit primer, je bilo odločilno. Razplet zveni znano. Ne le iz medijskega sveta. Oblast se je zaletela in najprej storila nepremišljeno potezo, v katero jo je silila njena logika delovanja.

Prva odločitev, ki so jo sprejeli - avtor naj bi bil Vinko Vasle - je bila čustvena. Bila je izraz najbolj globokih vzgibov in želja. Zaščititi dobro ime predsednika vlade ni kar tako. Prva poteza - odpust novinarke Nataše Štefe, je bila iskrena. Prav tako je bil iskren sprejem odstopne izjave odgovornega urednika, ki je sledil takoj za tem. Oblast se je želela novinarke in odgovornega urednika, ki z njo nista politično najbolj kompatibilna, enostavno znebiti. Ker seveda ni niti najmanj presenetljivo.

Težava je bila v tem, da ni predvidela, da to ne bo tako zelo enostavno. Ni predvidela, da bo javnost reagirala. In ker oblast pač potrebuje javnost, se je direktor Radia Slovenija, ko je prišlo do upora, ko se je o neprijetni zadevi začelo pisati, premislil. Novinarka je spet lahko honorarno delala na Radiu Slovenija. Ampak želja, da bi se vendarle vsaj nekoga znebili je bila še vedno zelo močna. Toliko bolj, ker je imel priložnost “odsloviti” odgovornega urednika.

Želja je bila tako zelo močna. Kljub temu, da je odgovorni urednik umaknil svojo odpoved, ki jo je podal v znak protesta zaradi odpusta novinarke, se oblast ni hotela umakniti. Kljub temu, da je novinarka lahko ostala, so se ga na vsak način želeli znebiti. Ampak protesti, ki so bili vendarle očitno preveč glasni in neprijetni, so bili uspešni. Zdaj je spet vse tako kot je bilo. No, z majhno razliko izkušnje, ki bo ostala v spominu.

Zakaj zgodba zveni tako zelo znano? Ali ni ravnanje slovenske vlade ves čas natančno takšno kot je bilo ravnanje Vinka Vasleta in Antona Guzeja v primeru Janše z You Tube? Ali to ne spominja na vlado, ki je svojo pot začela z glasnimi napovedmi neoliberalnih reform, a je na koncu povsem popustila sindikatom. Protesti so bili enostavno prehudi in vztrajanje bi bilo politično vsekakor preveč občutljivo. Cena za vztrajanje se je oblasti enostavno zdela previsoka.

Hvalevredno. Imamo torej oblast, ki posluša in reagira, Oblast, ki ji ni vseeno kaj javnost misli. Morda je nenavadno - a takšna politika je lahko tudi dvorezna. Premisliti si je hvalevredno. Ampak - nepremisliti nekaj potez naprej, preden se odločiš, da boš nekaj storil, je predvsem neumno in ne prinaša spoštovanja drugih. Posebej, kadar prehitro ravnanje neposredno izdaja želje oblasti, ki se jim mora kasneje odpovedati.

Jasno je namreč, da bo slej ko prej poskušala iste cilje doseči na kakšen drug način. Tisti, ki verjamejo, da ima oblast prav in čutijo enako kot ona, so lahko nad umikom samo razočarani. Tisti ki jim je oblast, navkljub svojim instinktom, popustila, pa prav dobro vedo, kakšni so bili njeni pravi nameni in zaradi tega o njej nimajo bistveno boljšega mnenja.

Kakšne bodo konkretne posledice farse, ki se je v zadnjem mesecu odvila na Radiu Slovenija, je težko napovedovati. Bo razplet zgodbe še dvignil samozavest novinark in novinarjev? Ali bo morda posledica samo nekoliko več samocenzure? Slednje bi bilo vsekakor slabo. Za povrh očitno niti ni nujno potrebno za preživetje. Upor nerazumni potezi oblasti, ki so ga radijci izpeljali profesionalno, brez odvečnega pompa in samopomilovanja, z argumenti in s pomočjo javnosti, je bil uspešen.

Še en dokaz, da v Sloveniji demokracija je in da stvari lahko premikajo samo tisti, ki niso tiho.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. andlen pravi:

    Takšno obnašanje ni le malovredno, takšno obnašanje je zadnje opozorilo! A je že tako, da dokler zlo ne prevlada, ljudje opozorila ignorirajo… Niti groza nacifašizma, ne boljševizma, niti mesarjenje inkvizicije ljudi ne strezni. Očitno je plebs obsojen na ponavljanje vaj.

  2. siruche pravi:

    Pa ravno oni, ki so imeli največ za povedat čez Pahorja, se poslužujejo njegovega cincanja. Res je. Tako kot se širi val sproščenosti, se širi tudi omahljivost. Oj le naprej, oj le naprej, dokler je še vetra kej…

    Nekateri bodo še bolj obiskovali vladno palačo, pri drugih se bo povečala samocenzura, ostali pa se bodo znašli tako, da bodo poiskali nove načine in poti. Tisti, ki so pisali po svoji vesti, pa bodo še naprej.

    Mogoče so uvideli, da ne bi bilo pametno zavoziti tudi radijskega programa, tako kot so televizijskega (razen častnih izjem).

    PS Letošnje poletje bo očitno minilo brez kislih kumaric.

    Srečno!

  3. EnXeN pravi:

    Med branjem prispevka sem malček težko požrl komentar, kjer praviš, “[… da novinarka in urednik z aktualno politično oblastjo] nista politično najbolj kompatibilna […]”.

    Mar sugeriraš, da je bila poteza novinarke, da pove nekaj besed o psu Janši, motivirana politično, z namenom žaljenja in poniževanja? In če - ali sugeriraš na podlagi dejstev? Ker če tvoja sugestija temelji na dejstvih, potem je ta zmaga pluralnosti bolj kot ne zmaga primitivizma in za ugled in profesionalnost slovenskega novinarstva predvsem jalova.

  4. Larry pravi:

    Rekel bi, da Jani prej namiguje na novinarkin ugled - v desnih krogih namrec slovi kot levicarka, revolucionarka in antiglobalistka, predvsem zaradi obcasnih protibushevskih komentarjev. In ce je novinar potegnil z njo, se je v oceh slovenskih jastrebov sam polil z rdeco barvom, ceprav si ga pred tem morda ocenjevali kot nevtralnega ali celo ’svojega’. Jaz bi rekel, da je ta nekompatibilnost misljena z vidika oblasti, ne kot absolutna ocena.

  5. Larry pravi:

    Se opravicujem za napake:

    Rekel bi, da Jani prej namiguje na NOVINARKIN ugled - v desnih krogih namrec slovi kot levicarka, revolucionarka in antiglobalistka, predvsem zaradi obcasnih protibushevskih komentarjev. In ce je UREDNIK potegnil z njo, se je v oceh slovenskih jastrebov sam polil z rdeco barvom, ceprav so ga pred tem morda ocenjevali kot nevtralnega ali celo ’svojega’. Jaz bi rekel, da je ta nekompatibilnost misljena z vidika oblasti, ne kot absolutna ocena.

  6. medek pravi:

    A sta Vosu in Guza skup udarla :)) ?

  7. FlowForce Max pravi:

    Introducing FlowForce Max, a solution designed with a single purpose: to provide men with an affordable and safe way to address BPH and other prostate concerns. Unlike many costly supplements or those with risky stimulants, we’ve crafted FlowForce Max with your well-being in mind. Don’t compromise your health or budget – choose FlowForce Max for effective prostate support today!

  8. Aslan Burcu Özellikleri pravi:

    Ben Aldırma

Komentiraj