Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Brezplačni nasvet

23. julij 2007 ob 10:57 | Jani Sever |

Raziskava javnega mnenja Vox populi (za POP TV in Dnevnik) je spet zabeležila padec priljubljenosti vlade. Opazno pa se je znižala tudi podpora predsedniku republike Janezu Drnovšku. Napoved, da bo boj med vlado in predsednikom škodil obema, se je uresničila. A Drnovšek se itak poslavlja od svoje funkcije. Medtem ko vlada računa na drugi mandat. Zanjo so zadnji rezultati lahko samo zaskrbljujoči. Posebej, ker za njih gotovo ni kriv samo Drnovšek.

Predsednik republike je sicer doživel najhujši padec - posebej ker je večina politikov v julijskem merjenju ocenjena bolje kot prej. Borut Pahor je še vedno prvi. Pri njem se ni spremenilo nič. Drugi je spet Janez Potočnik, tretji pa Zoran Janković. Drnovšek je šele četrti. Ampak to je v primerjavi z neverjetno nepopularnim Janezom Janšo, ki se je, kljub tokrat bolj naklonjenim ocenam, uspel prebiti le z dvanajstega na enajsto mesto, še vedno zelo dobro.

Neprijetni so zadnji rezultati tudi za SDS, katere padec je še opaznejši od padca priljubljenosti vlade. SDS bi volilo samo še slabih 16 odstotkov vprašanih. Kar je približno toliko kot jih je po zadnjih volitvah v javno mnenjskih raziskavah preferiralo LDS. Podatek je toliko bolj zoprn, ker je tudi SD sicer nekoliko padla podpora, vendar je še vedno ostala pri skoraj 27 odstotkih. Okrepila pa se je LDS, na dobrih 9 odstotkov.

Naravnost katastrofično za vlado je, da so stranke koalicije (z Desusuom vred) zbrale samo 24,2 odstotka. Medtem ko SD in LDS sami tehtata kar 36 odstotkov. Ob takšnem rezultatu se zdi podpora vladi, ki je najnižja doslej, celo sorazmerno visoka. Da vlada deluje uspešno, ocenjuje namreč 38,5 odstotka vprašanih, da je njeno delo neuspešno, pa 54,9 odstotka. Vendar se zdi za vlado na žalost še precej bolj pomemben podatek, da je več kot četrtina anketirancev v zadnjega pol leta spremenilo svojo oceno o uspešnosti njenega dela. Očitno pretežno v njeno škodo.

Kje so razlogi? Bitka z Drnovškom je pomemben element ocene. Dokaz je že to, da škodi obema - tako Drnovšku kot vladi. Bitka med inštitucijama je samo odsev tega, da Janševi vladi ni uspelo predstaviti svoje politike kot politike, ki bo pripeljala Slovenijo v obdobje miru. Janševa vladavina ni “pax Avgusta”. Ni obdobje Janševega miru. Nasprotno, videti je kot da je Janša državljansko vojno, če že ne oživil, pa vsaj okrepil. Ampak to je nekaj, kar se vleče že dalj časa in je že imelo svoj vpliv na rezultate anket. Ker vlada očitno ne namerava spremeniti svojega pristopa, se bo vtis o njenem tovrstnem delovanju samo krepil. A v zadnjih rezultatih so tudi novi poudarki.

Posebej zanimivo je, kaj pravijo anketiranci o tem, zakaj so spremenili svoje mnenje o delu vlade. Več kot 39 odstotkov jih pravi, da zaradi slabšega dela, več kot 22 odstotkov, da zato, ker deluje enako kot prejšnje vlade in kar 20 odstotkov zaradi neizpolnjevanja volilnih obljub. To so strukturni problemi, s katerimi se bo težko spopasti. Slabše delo je abstraktna kategorija. Je občutek, ki ga ljudje dobijo ali pa ne. Primerjanje s prejšnjo vlado je itak neprijetno, čeprav ga je - paradoksalno - sedanja vlada ves čas forsirala. Neizpolnjevanje volilnih obljub pa kaže na odmik volilnega telesa SDS.

Samo sklepamo lahko, da gre za kombinacijo razočaranih reformistov na eni in razočaranih delavcev na drugi strani. Nihče od njih namreč ni dobil tistega, kar so pričakovali. Reforme so bile premalo liberalne, da bi lahko zadovoljile pričakovanja po spremembah. In grožnje s spremembami so bile za delavce preostre, da bi jih lahko kar tako pozabili zaradi popuščanja sindikatom. Vlada, ki je hotela ustreči vsem, je s tem očitno za nekatere naredila veliko napako.

Še bolj pomembno in neprijetno pa je, da se je začel v obdobju visoke gospodarske rasti, ko vlada in njen predsednik na ves glas razglašata svoje uspehe, pojavljati strah glede ekonomske uspešnosti vlade. Razlog je seveda povsem enostaven. Imenuje se inflacija. In občuti ga velika večina. Več kot 64 odstotka vprašanih ocenjuje, da so njihovi življenjski stroški višji, kot so bili v enakem obdobju lani. Morda je presenečenje, da takšnih ni celo več. Je pa skoraj 43 odstotka vprašanih prepričanih, da je za inflacijo kriva ekonomska politika vlade. “Samo” slabih 25 odstotkov jih meni, da je kriv evro.

Inflacija ni kar tako. Časi, ko je bila visoka oziroma celo galopirajoča, so še neverjetno blizu. Zato odgovori ne presenečajo. Ljudi inflacija skrbi - več kot 54 odstotkov. Nekatere celo zelo skrbi - več kot 31 odstotkov.

Anketa je pravzaprav izjemno navodilo vladi, da preneha s kulturnim bojem in s prakso prejšnjih vlad, da se odloči, kaj bo naredila z reformami in da se začne ukvarjati z inflacijo. O njej predsednik vlade ni rekel praktično še ničesar. Dalj časa bo molčal - več bo zaskrbljenih. Upravičeno.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Ščurek pravi:

    Tik tak tik tak….

  2. graucho pravi:

    kmalu bomo videli, koliko % prinese državna poroka…

  3. siruche pravi:

    SDS že 3 leta očita, da LDS ni prebolela izgubo volitev, ne zavedajo se pa, da se sami obnašajo kot opozicijska stranka, namesto da bi se vedli kot najmočnejša vladna stranka.

    Od SDS pričakujem, da se bo držala ene zgodbe. Ne pa da Jerovšek navrže 5 teorij, potem pa še Petek svoje 3 in še Tanko nekaj par. Ni čudno potem, da so na tiskovnih konferencah potem vsi zmedeni, ker ne vedo, kaj je njihov kolega oz. kolegica govoril-a pred tednom dni. Še manj pa kaj bo rekel oz. rekla jutri. Preveč je improvizacije, kjer le ta ni potrebna. Torej: dogovorite se za en scenarij in ga potem branite z vsemi štirimi. Bolj boste verodostojni.

    K slabši oceni je verjetno prispevalo neprestano bodikanje med vladajočimi strankami. Očitno je, da šepa komunikacija med njimi. Predsednik vlade bi moral vložiti več napora v usklajevanje. Kajti vse breme bo padlo oz. pada na njegova pleča. Raje kak dan več za pogovore kot pa kasnejše nerganje, ki se zna zavleči za nekaj mesecev.

    Vlada se preveč ukvarja z opozicijo. S tem izgublja čas in energijo pri malenkostih, namesto da bi ju preusmerila v večjo kakovost vladanja.

    Občutek imam, da se vlada premalo posveča pripravam na predsedovanje EU. Ali so bili predebatirani vsi mogoči in nemogoči scenariji, ki nas lahko doletijo v tem času? Ali imamo kakšnega aduta v rokavu za take primere? Kakšen bo kodeks obnašanja vseh, ki bodo neposredno povezani s tem projektom? Predsedovanje bo po moje čisto OK, samo da ne bo kakega soliranja. Minister Rupel, skušajte se zadržati.

    Sedaj, v času dopustov, je pravi trenutek za samorefleksijo ter korekcije načina vladanja (seveda, če mislimo, da nam to dela težave). Kajti do volitev je še eno leto (malo ali veliko) in nič še ni izgubljenega.

    PS Res pa je tudi, da na povprečno oceno bolj vpliva ena slaba kot pa dve dobri oceni.

    Srečno!

  4. Duko pravi:

    Ker večina anketirancev, ki niso zadovoljni z vlado pravi, da vlada “dela slabo”, to pomeni, da imajo samo tak občutek, pa naj je utemeljen ali ne. Vlada lahko pade tudi zaradi neutemeljenih občutkov in mislim, da se bo, žal, tej vladi to tudi zgodilo.
    Tudi jaz osebno s to vlado nisem najbolj zadovoljen, čeprav mislim, da je boljša od prejšnjih. Glavni problem vidim v nesposobnosti komuniciranja z javnostjo. Celotna vladajoča ekipa nima - z izjemo dveh ali treh solidnih govorcev - na razpolago človeka, ki bi znal na všečen in prepričljiv način javnost prepričati o čemerkoli, pa čeprav bi bilo to kristalno jasno. Premier pa mi na svojih tiskovnih konferencah deluje - bom malo grob - kot nekakšen zombi. Osebno ga cenim in mi je tega žal, ampak danes se mnoge kariere ustvarijo ali uničijo na televiziji.
    Druga stvar, ki me žalosti, pa je odnos do vsakovrstnih reform, ki ga je nakazal že avtor: ustreči vsem. Vlada se je zagnala v vrsto reform, pa se povsod umaknila, če so prizadeti zagnali dovolj velik kraval: sindikati, študenti, policisti,…Ostali so bolj ali manj kozmetični popravki. Očitno slovenska družba na resnejše spremembe enostavno še ni pripravljena. Morebiti bo do njih prišlo šele v drugem mandatu, po volitvah. Seveda, ali ga bo dobila?

  5. pred uporabo preberite navodila pravi:

    …tmle gor sem prebral neki o tem naj si vlada nekaj odloči in to brani z vsemi štirimi, al neki tacga. Ok, zakaj tega vlada ni sposobna? Zato ker je v Sloveniji kot tudi, predvsem v ‘Zahodnem’ svetu, v današnjem času opaziti trend relativiziranje vsega (predvsem dobrega). Enačijo fašizem s komunizmom, enačijo holokavst z izumom skret papirja (slišal zadnjič v oddaji Knjiga mene briga na slo1)…
    V kolektivni družbeni vzorec hočejo (centri moči na planetu) vcepiti da je ideologija nevarna stvar. Ampak hec je v tem, da človek brez ideologije, torej da se spreminja po vetru, nikoli ne more biti karizmatičen voditelj.
    In ideologija ni nujno nevarna stvar. Gre le za miritev strasti v vsakem subjektu posebej….

    mah se mi ne da več.

Komentiraj