Komentar - Igor

19. julij 2007 ob 14:00 | Vest |

Konec tedna sem se vračal s konference v Göteborgu in prvič pristal na Letališču Jožeta Pučnika. To je tisti mož, brez katerega baje ne bi bilo slovenske osamosvojitve in slovenske države – pa ga takrat ni bilo kaj dosti videti, danes pa se ga le redkokdo spomni. Razen, seveda, tistega, ki, tako kot tudi v tem primeru, pogosto po nemarnem izreka njegovo ime: Janeza Janše. Že ve zakaj, saj je bil prav on tisti, ki mu je po volitvah 1992 spodnesel in odnesel stolček predsednika Social-demokratske stranke Slovenije.
No, naslednjega dne sem v Dnevniku prebral, da je urednik Vala 202, Mirko Štular, potem ko se je odgovorni urednik Radia Slovenija, Vinko Vasle, premislil in ni prekinil pogodbe s Štularjevo predrzno sodelavko, umaknil svojo odstopno izjavo. Pa ni več pomagalo, ga je razrešil kar generalni direktor RTV Slovenija, Anton Guzej. Se še spomnite, v čem je bila sodelavkina predrznost? V tem, da je na spletni strani YouTube, kot prvi zadetek iskalnega niza »Janša«, našla nekaj o pasjih kakcih. Pazite, stvar je našla, ni si je izmislila! Ampak, Janez Janša se niti slučajno ne sme najti v bližini pasjih fekalij, realnih ali verbalnih, če pa slučajno se, o tem ne smemo govoriti. Pri vsem tem možicelj iz njegovega kabineta, ki skrbi za pravovernost državnih proslav, z zadovoljstvom in nasmehom na licu – ali po novoslovensko, »sproščeno« - afne gunca s predsednikom države in mu, izza pulta s svetlečim napisom Vlada Republike Slovenije, natika norčevsko čepico. Ne vem, očitno sem bil predolgo zunaj, pa tele podalpske turbo-politike ne razumem več prav dobro…
Potem pa naslednji dan, razsvetljenje! Najbolj arogantni ud slovenske vlade, Vasko Simoniti, nekoč doktor znanosti, danes pa politkomisar za kulturo, oznanja, da bo novi slovenski filmski program prekinil s petnajstletnim enoumjem v slovenskem filmu. Seveda, to vse pojasni! Ti gospodje, ki tedensko skupaj srebajo kavico na Gregorčičevi, so 15 let hibernirali, zdaj pa nadaljujejo tam, kjer se je stara socialistična – oni bi rekli totalitarna – oblast morala umakniti demokraciji in kamor dejansko spadajo: pri poimenovanju inštitutov, ulic in trgov – do letališč je imel celo CK rešpekt - po herojih, ki so jih sami spodnesli; pri Komisiji za zaščito imena in lika tovariša Tita, ki danes sicer sliši na ime Janša; celo priročno mantro so si skovali: ZKJ je razvijala samoupravljanje, Kim Il Sung je uveljavljal idejo džuče, Janševi partijci pa nas plemenito bogatijo s sproščenostjo. Če vas torej njihov bogati arzenal puhlosti, omlednosti, pritlehnosti in primitivnosti vedno bolj utruja, se počasi ustavite, zamislite in – postanite skrajno napeti.

Igor Žagar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. master pravi:

    bravo igor
    koncno en k rece bobu bob!!!
    super komentar!

  2. Kaktus pravi:

    Lepo povedano.

    Žalostno je da RTV o tem nič ne spregovori. Verjetno zato ker je sproščena!!

  3. BOTA pravi:

    Ja sej, ko zaslišim besedo sproščenost, postanem skrajno napet. Zakaj že?
    No ja komentarju Igorja Žagarja ni kaj dodati.

  4. graucho pravi:

    odličen komentar, clap clap

  5. joj pravi:

    Žagar ti si vseved,če ti rečeš bo pa že držalo…

  6. pika pravi:

    Igor verjamem, da ti J.P. “ga takrat ni bilo kaj dosti videti, danes pa se ga le redkokdo spomni”, ker najbrž te je bolj zanimalo in si bolj sledil, kaj je pravila “slovenska partija”.
    Pa lp.

  7. pika pravi:

    Še en drugi, ki naklada samo stare levičarske stereotipe.

  8. Čenjézobâti pravi:

    Kako močno se venomer zabavam ob teh komentarjih, ki vsebujejo “prikaze odnosa” med Janšo in Pučnikom.
    Janša je slovenski Fidel, pokojni Joža pa “Che”. Bogami, !Viva la Revolucion Eslovena!

    Khm…Pih.

  9. Mateja pravi:

    Upam, da bo druga vlada upala ime letališča spremeniti nazaj -v normalno ime- Letališče Ljubljana

  10. Jože pravi:

    Predlagam, da Liberalna akademija predlagala preimenovanje letališča ali vsaj ulice po svojem “retoriku” - Igorju Žagarju.

    Škoda bi bilo, da tak veleum ne dobi svojega spomenika za vsa dejanja, ki jih naredi za “civilno iniciativo” - Liberalno akademijo.

  11. Gorazd pravi:

    Bravo Žagar!!! Čestitam za super komentar! Zdaj lahko pričakuješ, da bodo tudi zate kaj našli. Mislim na tisto organizacijo, ki se v komentarjih predstavlja kot “PIKA”

  12. Miro C. pravi:

    Žagar je zakon! Ima jajca in predvsem zelo kvalitetno napolnjen volumen lobanje. Inteligentni izziv, ki je ob vsej tej “sproščenosti”, ki nas obdaja, enkratno branje in poslušanje. Za razliko od “sproščenih” vernikov Josipa Broza Janše je Igor Žagar car. Car, ki ne potrebuje plastike (beri: spomenika). ;)

    - je kdo za kapučin, da si mal povišamo pritisk? sproščen sem namreč kot spužva -

  13. Kaktus pravi:

    Miro C.

    Na kratko: “Če nisi sproščen nisi za samostojno demokratično Slovenijio!!!” aja pa komunist si!!!

  14. pika pravi:

    Kaktus in Gorazd: kdor je doraščal in študiral v Sloveniji v letih ‘60 - ‘80, je bil - hočeš nočeš - “indoktriniran” (kar kot sem že večkrat povedal, ni nič napačnega - dejstvo je, da je imel samo določeno nepogrešljivo vizijo, ki je bila vseprisotna).
    Stvari so se potem spremenile (če na boljše bo pokazala zgodovina) in marsikateri slovenski “veleuki” so spoznali tudi ostalo, ampak - gledano od zunaj - je zelo zanimivo opazit, kako so slovenski intelektualci “emotivno” vezani na levico - vse tu (še enkrat ponavljam, ni sploh rečeno, da je zgrešeno ali pa znak omejenosti). Dejstvo, da zgleda, da Slovenija želi postai vedno bolj del Eu (ki pa je v krizi, ne glede kar se piše v slo) in da določeni tokovi (ki pridejo iz zahoda) prej ali potem objamejo delno tudi Slo, v taki ali drugačni obliki.
    Eno samo vprašanje pa vam postavim: Kaj pojmujete vi kot Zahod? Kaj je Zahod za vas?
    Pa lp

  15. Gorazd pravi:

    Pika: iz tvojega zmedenega komentarja (preberi še enkrat) opazim, da si moški (Piko) in sem prepričan, da ne v ednini. Se zavedaš, da si v obdobje 60-80 zajel ogromni ljudi, ki so takrat študirali.Verjetno pa si mislil napisati 45-90. Torej vsi. In vsi smo indoktrinirani. Razmisli malo, da ni s teboj kaj narobe. Prebral sem vse tvoje komentarje. Oglasil sem se SAMO zaradi tega, ker nikoli nič ne poveš. Kaj je v komentarju Žagarja narobe? Na to odgovori-konkretno. Ne pa da je vse, kar je proti vladi, levičarsko, stereotipno, indoktrinirano ipd.Tudi na “tvojem zahodu” je marsikaj levičarskega, tudi vlade. Pa jih opozicije ne obmetavajo s komunisti, indoktriniranci…Hočemo demokracijo in nič drugega. Tako malo pa je ni bilo še nikoli, tudi v socializmu ne. Enkrat si pogled prenos iz DZ, pa ti bo vse jasno. 80 glasovanj o amandmajih - 80 krat 46 proti 0 (levi niso glasovali). Ali je to zate zahod, ki nas je objel. Se motiš! Skratka: nismo zadovoljni s to vlado in nič drugega! Nezadovoljni so študenti, dijaki,delavci, novinarji, homoseksualci in še bi lahko našteval.Seveda pa tudi levica.Je to narobe in stereotipno?

  16. Kurt Waldheim pravi:

    Ne razumem od kod tako navdušenje nad “komentarjem” - kaj pravzaprav komentira? Začne z samovšečnico (konferenca v Goeteburgu), nato mimobežno okrca osamosvojitveno vlogo JP, hop - pa smo na radiu. Nikjer pa nobenega premisleka, razsojanja, mišljenja…skratka, argumenta.

    Tisto kar kritizira se niti za trenutek na dvigne do ranvni teze, ki bi se jo nato problematiziralo. Vse mu služi le kot odlagališče retoričnih pol-smešnisc (pasje fekalije itd.), ki jih nesproščeno bere s trotlbobna. Za volilce anti-JJ je to morda zabavno, toda v nobenem primeru ne dopusti, da bi se zavedali objektivne resnosti določenih pojvov (npr. odstavitev na RTV). Vsi fenomeni so v hipu na debelo zaliti z brozgo samoprecenjevanja in neinteligentnih zbdljivk.

    Skratka, to ni komentar, pač pa gostilniški-teater, ki zabava vinjene udeležence političnega zborovanja v poznih nočnih urah. Ali ni ta Žagar celo nek izobraženec?

  17. saxon pravi:

    kar se tiče Simonitija: resnično je pravi predstavnik te vlade: nesposoben, aroganten aparatčik. kako je dobil ta položaj, nikomur več ni jasno. komu ta človek sploh služi?

  18. Josip Broz pravi:

    Kako lepo, da se je dober mesec po smrti posthumno oglasil tudi sam Kurt Waldheim. Dragi Kurt, seveda ne razumeš od kod navdušenje nad komentarjem, kaj takega tudi ni za pričakovati od bivšega nacista. Tudi direktorjev odstrel novinarke z Vala 202 se ti je najbrž zdel povsem neresen. Če bi bil ti na Vasletovem mestu, bi jo poslal vsaj v kak lager na prisilno delo, če ni že kar zrela za odstrel, saj v klenem režimu, ki ga imamo, si takih svoboščin do führerja ne sme nihče privoščiti. In tale Žagar je celo prof. dr. Igor Žagar, intelektualci, še posebej inteligentni intelektualci pa vemo, so tudi nevarna vrsta. Torej še z njim v lager! Heil Janša!

  19. pika pravi:

    Gorazd: Oprosti za naivnost, ampak na ime pika nisem mislu kot ime samo po sebi ampak kot pika (ob koncu stavka- nisem pa pomislil na žensko ime - se opravičujem ampak na to vplivajo interference drugih jezikov).
    Poskusil sem prebrat dvakrat tvoj komentar ampak nisem razumel kaj si hotel konkretno povedati razen tega , da si nezadovoljen nad vlado in da boš naprej volil levico.
    Ponavljam pa ti, da ni “kulturno” isto če se rodiš ali v ZDA ali na Kitajskem ali v Senegalu ali v Švici in da je zelo možno, da osebe- skupine - narodi, ki so doživeli nekaj skupnega, ki imajo skupni “kulturni prostor mislijo in se obnašajo precej “podobno” tudi med spori, nerazumevanjem itd.

    Dejstvo pa je, da je razvidno iz tvojega komentarja, da je tvoje pojmovanje demokracije precej “bolano” (v smislu, če vladajo moji je demokracija prava drugače pa ne).
    To na ni zahodni (predvsem anglosaksonski model) ampak bolj podoben neki pseudodemokraciji.
    Lp

  20. pika pravi:

    Josip Broz kakšne probleme pa imaš ti??

  21. Gorazd pravi:

    Piko: ne bom se ti več oglasil, ker ne bova prišla skupaj. Moram ti povedati, da se do sedaj nisem oglaševal, sem pa komentarje bral.Pri tem si mi posebej ti šel na živce s tvojimi komentarji:zopet levica,komunisti ipd.Vedno si samo povedal, kdo piše, kakšen je itd, nikoli pa nič konkretnega. Daj enkrat pohvali JJ, napiši, kaj je dobrega naredil…Se bova pa mogoče srečala v nadalnjih komentarjih. Me je začelo zanimati.
    Pa še to:ugotavljam,da si se rodil v tujini ali pa tam živel dalj časa.To pa še ne pomeni, da sedaj vse veš.Mogoče pa so tebe indoktrinirali z levico, ki jo tako sovražiš. Meni se zdi boljša kot desnica, samo ne smeš je povezovati s komunizmom.To je minilo! Je pa krasna tema za desničarja,ki ne ve, kako bi levičarja užalil, ko nimaš drugega komentarja, pa komunizem pride prav, a ne?
    Pa lep pozdrav! Sedaj imaš novega:J.B.Tito! Kaj si mu že povedal? Nič, kot ponavadi,samo na živce ti gre!

  22. Kurt Waldheim pravi:

    Gospodu Brozu:

    Dragi Josip, malce me vendarle preseneča, da se prav ti oglašaš, ves pretresen, glede mračne zgodovine političnega zaporništva. Med tem, ko si ti kadil drago cigaro v bližini Golega otoka, sem jaz aktivno delal za svetovni mir in spoštovanje čl. pravic. Pustiva to.

    “Komentar” g. Žagarja me ne moti zaradi vsebine, pač pa ker preprosto ni komentar. Kometar nekaj ocenjuje, presoja. Če želi pojav oceniti kritično, ga mora pred tem poskušati razumeti.

    Tega ne zaznamo niti v najmanši meri. Vse spominja na samozadosten pogon neke debate, kjer povesm soglasniki sogovorniki vehementno šimfajo nekaj/nekoga v nedogled. Taka diskusija ima le še funkcijo estetizacije nekega, že poprej usklajenega prepričanja in jo tudi sam, ob kakšnem glažku in v dobri družbi, zaradi izjemne zabavnosti rad delim.

    Toda to ni komentar, pač pa gostilniško nabijanje.

  23. pika pravi:

    Dragi Gorazd, če nimaš argumentov pa samo beri in molči, in sanjaj, kako bo lahko lepo in krasno po svetu, če samo pridejo na oblast taki “fejst”, sposobni, levi potitiki, kot si jih ti želiš (in voliš) (a ja, sej so že bili in …..). .
    Prebral sem še 1X in nisem nikjer opazil, da bi govoril o komunistih ampak samo o močno “ideologizirani” kulturi v Slo, kar je zgodovinsko precej razumljivo - tisto pa kar ne razumem je , da se tudi tako “študirani” slovenski kulturniki tega nočejo zavedati.
    O JJ, kot sem že povedal, nimam kaj dosti povedati - ga ne volim, njegova preteklost me ne prepriča, njegovo osebno obnašanje se mi ne zdi pretirano “koerentno” (če bi bili v ZDA ne bil imel nobene možnosti), ampak - čeprav se dela zmernega (preteklost je levičarska) in hoče SDS na kakšen način potegniti v evropske ljudske stranke (ki imajo od vedno večino povsod po EU, seveda pa ne v Slo) - je vseeno boljši od ostalih slovenskih levičarjev (kakšno možnost pustim Pahorju, ki čeprav ni še dokazal nič in ima za sabo “obupno” stranko; ki pa vsaj skuša slediti Eu social - demokraciji - upajmo).
    To pa je moje osebno mnenje, ne pa ga vzet kot provoacija ampak kot razmislek:
    Po mojem bo v Slo levica vedno precej močna , ker je Slo majhna, relativno mlada in z malo dobre zgodovinske “samopodobe” -z razliko od drugih EU držav. V večjih Eu državah je samopodoba izredno visoka (npr. francoski predsednik govori v javnosti vedno v množini - mi Francija itd.). Poleg tega je prišlo po II svet vojni na splošno do epuracije zmernih in demokratov (idološko vsi fašisti - kar je tipično za tolalitarni sistem - ali z mano ali proti) - čeprav ta isti sistem je - ko je mogel - sprejemal vse “dobrote”, ki so prihajale iz Zahode in “koketiral” z njim čeprav je znotraj pljuval po njem.
    Celo v manjših državah, je nivo “pozitivne” samopodobe v medijih precej večji, tudi v sosednji Hrvaškem so prepričani, da je njihova dežela najlepša na svetu (in delno je tudi res) - podobnega prepričanja , da je konec koncev tudi Sloveija moderna, standardno vedno boljša pa med slo kultuniki ni (k sreči pa je med narodom - kar pa je najbolj pomembno). Po mojem v slo državi ni problem Janševa vlada ampak nekateri drugi (kot npr. prepičanje (zelo razširjeno med mladimi) - da je oseba popolnoma “svobodna” v smislu, da lahko počne kar si želi, pije, teče z avtomobilom in nihče ne sne reč nič, da se mora vsakdo vpisati na brezplačno univerzo, da je družina z otroci “trpljenje”in preveliko breme, da bo tehnologija rešila vse probleme, da je Cerkev zastarela in bedasta itd. - taka sporočila večkrat pronicajo iz medijev.
    itd. itd.

  24. pika pravi:

    Pa še to, 3 problemi o katerih bi morali raje govoriti intelektiualci namesto, da bi stalno napadali “ne skrajno levičarsko vlado” in ki so zelo prisotni v drugih Eu državah:
    - družina danes (grozovito padanje rojstev)
    - priseljevanje (poz. in neg. plati )
    - svetovna industrializacija (vremenske spremembe, zdrava hrana, št. upokojencev)
    pa lp

  25. master pravi:

    Pika a ne vidis da vsak tvok komentar prinese podobne reakcije!
    Verjetno se vec kot 60% indoktriniranih ne strinja s tabo in tvojo ljubeznijo do JJ in SDS
    Samo eno rec bom napisal:
    Ce bi ti odrascal izven Juge v letih 45-90 me zelo zanima koliko tvojih znancev ali sorodnikov bi si lahko privoscilo Univerzo ali celo zdravstveno zavaronaje???
    Preveri malo dejstva jaz ne zagovarjam nobenih pobojev levice in ne desnice ampak dejstvo je da si zaradi odrascanja tu bil delezen marsikaterih privilegijev za katere druzine v tujini in tako imenovanem razvitem svetu namensko varcujejo po 30-40 let.
    Imam dosti kolegov po evropi in zda in vecina razen nekaj skandinavcev in nemcev amapak skoraj kot po pravilu ves anglosaksonski svet, zda, kanada, anglija vsi odplacujejo mastne kredite za sole dvomljivega slovesa in kvalitete!
    I da dodam se piko :) sam imam magisterij in zena koncano univerzo ampak po pogovoru s temi posamezniki te prime groza kako slabo so izobrazeni z vsemi svojimi MA, BA… in tisoci eurov porabljenih zanje-se pravi da nekaj pa smo le morali prav delat vsa ta leta???

  26. Jože pravi:

    Kurt v pomoč razumevanja “komentarja” ti sporočam, da se prof. dr. Žagar ukvarja z retoriko in so vsa njegova dela na tej ravni. Malo konkretnosti in dosti fekalij!!!

    Ja kaj pa lahko človek pričakuje od profesorja retorike, ki sam sebe že nekaj let prepričuje, da je retorika kaj več kot le spretnost laganja. Revež še vedno verjame, da tisočkrat izrečena laž postane resnica.

    Dr. Žagarju pa priporočam malce Lineksa - škoditi ne more.

  27. pika pravi:

    master, nisem nikoli rekel, da v Jugoslaviji je bilo vse zgrešeno, sploh ne - na splošno pa je dokazano, da je bila bolj “ideja” kot realnost, prevemalo pragmatična, obljubljala veliko, narodom pa dala bolj malo če so vsi takoj zbežali od nje ko je bilo moč. poleg tega je bila pretirano vezana na eno samo osebo (Tito), kar je dokaz, da ljudstvo ni bilo sploh zrelo za nadaljni razvoj - sprejealo je to “očetovsko diktatorstvo” pozitivno (kar je samoumevno - glede tega bo zanimivo kako bodo Kubanci preživeli Castra, čeprav so bolj privilegirani od ex-Ju narodov - en jezik ena vera ena “kultura”). Večina sposobnih ljudi je že v letih ‘/0 ugotovila, da bo Ju propadla ob prvi krizi , kajti je temeljila na določenih “priljubljeni” lažeh.
    Osebno resnično upam, da bodo Slo, Hr in Srbi čimprej poskusili popravit to kar je ex-ju pustila za sabo in da se bodo ponovno bolje razumeli (konec koncev je intere vseh).

    Glede tvojih vprašanj pa:
    1. “Ce bi ti odrascal izven Juge v letih 45-90 me zelo zanima koliko tvojih znancev ali sorodnikov bi si lahko privoscilo Univerzo ali celo zdravstveno zavaronaje???2
    recimo tako, bili so tisti sposobni (tudi revnejši sloji), ki jim je bilo poskrbljeno vse, tako da niso imeli težav (celo iskali so jih ampak resnično sposobni), potem je bila večina takih, ki je poskusila univ. nekateri so končali drugi ne, in potem tisti iz bogatejših družin, ki so šli tudi v anglosaks. države un se vpisali na zelo drage univerze (bolj da bi socializirali z drugimi bogataši, posebno dručine so si želele, da bi ostali v določenem “krogu” - ampak to je težko razumljivo v Sloveniji, ker takega Sloja zgodovinsko ni bilo). A ja in potem so bili “lenuhi ali prebrisani” (tega si nisem nikoli uspel razjasnit), ki so bili vpisani na univ 15 let in jin je vedno kdo plačal.
    Glede “ignorance” (ti praviš, “posamezniki te prime groza kako slabo so izobrazeni z vsemi svojimi MA, BA”) se popolnoma strinjam, ampak vedi da oni imajo zelo spečifično znanje in izobrazbo in ne potrebujejo, da se učijo druge jezike ali kulture itak bodo vedno našli kakšnega “slovenčka (ali druge)” ki so se leta in leta učili njihovega jezika in “kulture”, tako da njim ni treba in se raje osredotočijo na drugo (pravilo močnejšega, nimaš kaj , dura lex sed lex).
    lp

  28. master pravi:

    Pika
    velka zalost ta tvoj svet
    tvoje mnenje je super stopnica k cimvecjem razslojevanju druzbe in k ustvarjanju tistih ki imajo in onih ki zanje delajo.
    Zal tega ne bom nikoli sprejel v nobeni kompromisni obliki.
    Vendar mi ena stvar ni jasna kako to da se zmerom zagovorniki teh teorij vecnih druzbenih razlik vedno a priori postavijo v nek priviligiran razred? saj vendar obstaja vec kot le teoreticna moznost da bi jih okoliscine postavile na drugo stran zidu?
    lp

  29. pika pravi:

    master, nisi razumel nič. ok.
    Zakaj tak svet pa priteguje, milijone in milijone ljudi, predvsem reveže, ki vedo da če bodo ostali v njihovem (tvojem) “krasnem” svetu ne bodo uspeli naredit nič kot ostat reveži in poskusijo v tem svetu kaj narediti, tudi če se zavedajo da imajo malo možnosti za obogatet, precej več pa komaj toliko za vzdrževat sorodnike, ki so ostali doma????
    Kaj hočeš točno?
    Jaz sploh nisem bogat, ne privilegiran (razen v tem da mi je bila delno dana možnst videt in spoznat raznolikost).
    Če te moti, da so na svetu bogati in reveži, najprej je treba razumet kaj ta dva pojma sploh točno pomenita (revež kje, kako , zakaj) predvsem pa mislim, da vidiva razloge pretirane revščine ali pretiranega bogatstva drugače. Ti kriviš en sistem, jaz pa drugi. Kajti po mojem skrajni sistemi (recimo v 20. stol naz. fašiz, komun - dandanes je težje analizirat), ki obljubljajo preveč (na svetu ne bo raja in človek ni vedno “dober”, potrpežljiv, delaven, radodaren prej egoist in se rad vedno joče, da je kaj ki ne gre) so se izkazali večinoma za “pogubne” - dejstvo pa, da taki “idealni” sistemi precej privlačujejo.

  30. pika pravi:

    master: 1.”Zal tega ne bom nikoli sprejel v nobeni kompromisni obliki” - ekstremistični stavek.
    2. “teorij vecnih druzbenih razlik vedno a priori postavijo v nek priviligiran razred” - ker so ponavadi precej študirani in torej, če nekje velja meritokracija tudi nekoliko bogatejši od povprečja.
    3. saj vendar obstaja vec kot le teoreticna moznost da bi jih okoliscine postavile na drugo stran zidu: to se večkrat zgodi predvsem v sistemih kjer velja meritokracija (liberalni tudi zahodni svet), ko tekom nekaj generacij dediči zapravijo vse ali pa niso kos novostim. V tvojih sistemih pa so “bogati” vedno eni in isti.
    Kot zanimivost, pa vedi , da so nekateri izredno bogati “franc ali ital” trgovci raje podarili denar za štipendiranje kot samo dedičem (ker so vedeli kako gre končat) in še danes je tega denarja dovolj - ti boš rekel da se to dogaja povsod- sej res dandanes ampak ti trgovci so živeli 500 - 600 tudi 700 let od tega.

  31. joj pravi:

    O bog pomagaj,nekaj mi obrača želodec ,sorry ,i must go…

Komentiraj