Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Jankovićeve težave

19. julij 2007 ob 11:11 | Jani Sever |

Mesto Ljubljana in država se pogajata. Pogajata se pravzaprav ljubljanski župan Zoran Janković in minister za javno upravo Gregor Virant. Predsednik vlade ljubljanskemu županu ne dvigne telefona niti mu ne odgovori, kaj šele da bi se z njim srečal. Janković grozi, da ne bo podpisal dogovora, če ne bo kompenzacije za 57 milijonov evrov letno, za katere je bilo glavno mesto prikrajšano. Župan je zaprl razstavo, ki jo je Ministrstvo za kulturo postavilo na ljubljanskem gradu…

Težava Jankovića ni, da je veliko obljubljal. Njegovi projekti menda niso vezani na sodelovanje z vlado. Precej bolj zoprno je vsakdanje življenje Ljubljančanov, ki se ni prav nič spremenilo. Tu mu Janez Janša ne more prav nič pomagati.

Nekakšen simbol dela mestne uprave je potopni stebriček na Trubarjevi ulici, ki so ga sicer postavili na začetku leta, a še vedno ne deluje. Za nepoučene. Trubarjeva je peš cona, na kateri je vsak dan parkiranih nekaj sto avtomobilov, ki radi vozijo tudi v nasprotno smer, kot je dovoljena in ko se začne dostava, ki traja skoraj ves dopoldanski čas, je ulica tako zaparkirana, da imajo pešci in kolesarji veliko težav že samo, da se prebijejo mimo tovornjakov in kombijev.

Mesto je, kot rečeno, letos na začetku ulice postavilo stebriček. A samo na enem koncu. Na Trubarjevo je namreč mogoče priti tudi z Male ulice, ki je seveda ostala brez stebrička. Ker je tam sodišče, pa Vzajemna, pa še kakšni odvetniki… Oni so, kot kaže, tako močni, da še stebrička ne morejo dobiti. Ampak močni so očitno tudi trgovci na Trubarjevi, saj nič ne kaže, da bi stebriček kdaj lahko začel delovati. Ob tem je prav perverzno, da občina za njih in tiste, ki tam stanujejo že pol leta prodaja elektronske kartice, s katerimi bi lahko stebriček spustili v tla. Če bi naprava seveda delovala. Je morda kriva korupcija?

Dvoboj Janša - Janković - koristi obema, saj vsaj nekoliko prikriva težave, s katerimi se soočata. Janković je simbol političnega nasprotnika Janeza Janše in vlada vsekakor ima mehanizme za to, da županom zagreni življenje. Z novim zakonom, ki je bil v pripravi že pred volitvami, s katerim se je odločila finančno prikrajšati predvsem Ljubljano, je dobila še dodaten - izvrsten mehanizem. Saj so vedeli, da bo zmagal Janković? Gotovo!

Janković je v tem dvoboju šibkejši. Zato so simpatije večine avtomatično na njegovi strani. In vendar se v zadnjem času dozdeva kot da je začel nekoliko izgubljati živce. Zaprtje razstave Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije ni nekaj, kar bi lahko bilo najbolj simpatično. Zakaj se je to sploh zgodilo? Vlada - oziroma minister za kulturo Vasko Simoniti ni naredil vsega, kar bi menda morala. Sicer pa si je z razstavo pravzaprav poskusila prisvojiti Ljubljanski grad.

OK - lahko celo razumem županov bes. In vendar, mnogo bolje bi ga razumel, če bi se na gradu kaj dogajalo. Pa se ne. Mislim, da je najbolj stalna razstava na Ljubljanskem gradu tista z imenom Fluid, avtorice Tanje Pak, ki je tam že nekaj let. Je super. Ampak ali je morda stalna? Za vedno? Zakaj? No, enotni v zmagi ali v porazu itak ne bomo nikoli. Ampak to, kar ponuja Ljubljanski grad res ni ne vem kako duhovito. Razstava o slovenski zgodovini v fotografijah je čisto simpatična. To pa je tudi vse. Razstav likovnih umetnikov raje sploh ne bi omenjal. Pučnikov kip, ki je del razstave Enotni, me je vsaj zabaval…

Nova razstava na gradu ne bi bila nič slabega. In Janković bi lahko tu pokazal širokosrčnost. Izpadel bi lahko celo frajer. Lahko bi bil hkrati zelo oster do ministra, če kaj ni bilo v redu in razstavo bi kasneje lahko tudi mirno zaprl, če bi že hotel. Konec koncev so redke razstave večne. In najbrž grad res potrebuje predvsem drugačne vsebine. Ampak za njih je treba tudi kaj narediti.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. optimist pravi:

    enotni v zmagi za turiste? ne bi raje kakšnih fotografij slovenskih pokrajin?

  2. Rob pravi:

    No,sej kaj se bo zgodilo z vsemi Jankovičevimi projekti itak vemo,Ljubljana “puši” na veliko pri državi zaradi svojega župana,pa čeprav obstaja “družinsko-prijateljski trikotnik” Zoki-Kučan-Virant,to ne prinese nobenega rezultata.Me pa zanima,kaj bo Jankovič naredil,če desnica ostane na oblasti. Bo še enkrat kadnidiral ali bo povedal resnico,da je nemogoče karkoli narediti!

  3. nada pravi:

    Ljubljana je z odločitvijo g. Janše g.Bajuka in ostalih prišlekov drastično posegla in onemogočila razvoj mestu.Vsekakor je lepo če so denar podarili drugim občinam potem se naj pa še sami preselijo.g.Jankovič vsekakor resno jemlje svojo funkcijo in bi v njegovo podporo predlagala, da se celotni Parlament in Vlada preselijo v Divačo.Kajti mi Ljubljančani želimo več zraka, športa in turizma.Vsi državljani bi veliko prihranili, če bi se zmanjšal luksuz politikov v prestolnici, katerega plačujemo prebivalci ( prevozi,stanovanja,varovanja,zapore cest…..).Zatorej : g.Jankovič čas je, da izselimo bahavost in domišljavost prišlekov iz Ljubljane !

  4. siruche pravi:

    Pri nas je samoiniciativa šla nekam v tri krasne. Vedno se čaka, kaj bo ukrenil nekdo drug, tvoj nasprotnik, država, občina, EU… Mi ne vlečemo potez prvi, temveč čakamo na nekoga drugega in šele potem odgovorimo s proti potezo.

    Razumem, da se je župan znašel v težavah zaradi primanjkljaja sredstev. Toda rekel je, da bo županoval kot direktor in ne kot politik. Za direktorje pa ni značilno, da stokajo in nergajo, ko se znajdejo v neugodni situaciji. To je ravno nasprotno, značilno za politike.

    Županu svetujem naj še naprej opozarja na mačehovski odnos države do glavnega mesta, hkrati pa naj stori, kaj več za Ljubljano. Od njega se je upravičeno pričakovalo veliko, ker si je sam naložil veliko breme. Resda je minilo le 8 mesecev, ampak lahko bi naredil z majhnimi koraki še kaj več. Tako na prvi pogled bi težko ločil med njegovim županovanjem in njegovih predhodnikov.

    Občutek imam, da se je župan osredotočil le na “velike projekte”, zanemarja pa vsakdanja opravila.
    Raje vidim, da so ljubljanske ulice, parki, hiše čiste in urejene, polne življenja, kot pa da imamo 10 stadionov.

    Koliko časa bomo še čakali, da se bo kak župan le opogumil in zaprl vsaj ožje središče za promet? Takšno stanje je neznosno. Še posebej poleti, ko se pomešata bencinski hlapi in vročina.

    Glede predsednika vlade pa to: Če se kot politik niste sposobni sestati s političnim tekmecem, potem to veliko pove o vaši kulturi dialoga in sproščenosti. Vsakdo je lahko “mali” politik, za “velikega” pa je potrebno.. Saj veste kaj.

    In kaj naj si mislimo o politikih, ki jih vodijo sovražnost, maščevalnost, zaprtost in nestrpnost?

    G. župan, z majhnimi koraki se pride dlje kot z velikimi. Pa še Ljubljana bo manj utrujena.
    Zaprtje razstave Enotni v zmagi je bilo res nepotrebno. Grad potrebuje razstave, prireditve, koncerte…

    PS Tisti pregovor drži: žlahta strgana plahta. Vsaj v primeru Jankovića in Viranta.

    PS drugič: Mogoče je to, da se količki ne dvignejo, simbolnega pomena in kaže na impotentnost mesta.

    PS tretjič: Čakamo Jermanovo Tretje oko za vest.si!

    Srečno!

  5. optimist pravi:

    kdor dos ti pi še jepo li ti čno a kti ven, ha ha haa

  6. siruche pravi:

    Akt i ven lena ves t.si, drug ač epa pas iv ni opaz ova lec živ ljen ja, hi hi hii.

  7. mimoidoči pravi:

    Samo kratek komentar kar se ljubljanskega gradu tiče…

    100 jankovičev, 50 janš, 150 kriznih managerjev in 200 vizionarjev ne bo pripomoglo k razcvetu lj gradu dokler ga programsko in skrbniško upravlja festival ljubljana.

    politični prepiri okoli programa so le zaslepitev dejanske nesposobnosti “vreče brez dna” alias festivala ljubljana.

    kar pa se tiče zgodbe janša VS jankovič….

    oh, pa menda se bosta ja ta dva populista dogovorila o skupnih projektih za razvoj mesta in države. obljub je bilo mnogo!

    lp

  8. pločnik pravi:

    Šef slovenske vlade gospod Janez Ivan Janša dokazuje, da je on OBLAST in, da lahko vsakega, ki ni z njim in njihov zjeba. ali zajebava do nezavesti In to dela intenzivno, tudi za ceno glavnega mesta. Morebiti pa je opcija glavnega mesta Grosuplje, ki se bo preimenovalo v Novo Janševo.

  9. protestant pravi:

    @nada: luksuz politikov v Ljubljani plačujemo vsi od Lendave do Kopra. Če bi se celotna oblast (državni zbor, vlada, predsednik) izselila iz Ljubljane, bi vi gospe in gospodje Ljubljančani izgubili številne priviligeje, ki jih kot prebivalci prestolnice imate.

  10. D-Nice pravi:

    Janša stanuje na Komenskega v luksuznem stanovanju in ima vikend nekje nad Bovcem. V Ljubljani ima pisarno, do katere ima svoje dvigalo, naokrog ga vozijo z vladnim avtomobilom, v hribe hodi najraje v Julijske Alpe, golf pa igra tudi po svetu. Kako bi takega “Ljubljančana” prepričali, da mi ostali potrebujemo več zraka, športa, turizma in še kakšne nove infrastrukture, če pa je za predsedovanje EU začel graditi kongresni center na Brdu, ki bo v uporabi 6 mesecev, potem bo pa spet samo sameval in propadal. Namesto, da bi ga naredili na obrobju Ljubljane, kasneje pa ga dali na uporabo za navadno rajo, za kulturo in podobno. Ne, tega presvetli Grosupeljčan ni niti pomislil, kaj šele pretuhtal tako možnost.

  11. Tadrug pravi:

    A mi lohk eden razloži, kva se je zgodl s Slovenci, da se vsevprek pogajajo: Ljubljana z vlado, MOL z Ljubljano, sindikati z vlado, vmes še sindikati med sabo, kelnerji s sindikatom, policaji z Virantom, Virant s sindikati, upravni delavci z Virantom, železničarji z upravo, vzajemna z Bručanom, novinarji z uredniki….
    Kva ..bemo se j treba pogajat???
    A normaln zmenit se v tej j..eni državi ne da nič???

  12. andlen pravi:

    stebrički - tisti na Trubarjevi je morebiti problem! A NEPOTOPLJIVI “stebrički”, ki jih je neka MEDIOKRITETA nasrala k (obnovljenemu?) ROBBOVEMU VODNJAKU, so kretenizem in ogabnost vesoljskih dimenzij!

  13. Duko pravi:

    Res ne vem, kaj se ima predsednik vlade pogovarjati z nekim županom, saj je teh v Sloveniji - koliko že? Pooblastil je svojega ministra, ki se z mestnimi službami dogovarja, kot slišim, o 80+ zadevah in to je to. Jankovič misli, da je nekaj posebnega, ker je uspešen tajkun in pričakuje, da se bodo vsi vedli do njega kot (mizerno plačane) delavke v Mercatorju.
    Jaz ga nisem volil, ker sem mislil, da njegov vstop v politiko ni bil dobronameren, sem pa močno upal, da bo vsaj del svojega programa res uresničil. Še en tak župan, kot sta bili njegovi predhodnici in Ljubljana bi bila spet dolga vas.
    Njegov program kot Ljubljančan torej še vedno podpiram. Bi bilo pa dobro, če bi se malo prizemljil in nehal ponavljati kot papiga, da so Ljubljani denar vzeli, saj to ni njen denar, ki bi padel z neba. Zakon je zakon in nad njim se ne pritožuje noben drug župan, da bi pa ravno zaradi Jankoviča pisali nov zakon, se zdi pa smešno. Upam, da bo končno pričel z uresničevanjem katerega od večjih ciljev in to z denarjem, kolikor ga ima. Navsezadnje vsi počnemo prav to.

  14. tega ne kupim pravi:

    Stebričke na vsako ljubljansko ulico, grad pa čimprej podreti in grajsko planoto zabetonirati v naravno razgledno in parkirno točko. Kulture je preveč!

  15. Tadrug pravi:

    Duko, dobro da ti veš kaj pomeni: enlight me.
    Zdaj sem enlajtiran (toliko kot sem bil).

  16. Bruce Willis pravi:

    Nada, mislim, da so malce lahkomiselni ti tvoji predlogi o preselitvi parlamenta in vlade iz Ljubljane. Mogoče bi bilo dobro, da bi se prej pozanimala, koliko tisoč Ljubljančanov ima dobro plačane in varne službe v raznih državnih organih, da prav v teh organih, katerih delo vodi vlada oz. posamezna ministrstva. Ste se jim pripravljeni odpovedati in jih preseliti v Maribor ali Celje. Verjetno ne.
    Kar se tiče Jankoviča, moram reči, da me je razočaral s tem svojim obnašanjem. Kar naenkrat je namreč Janša kriv, da se teh njegovih 22 mega projektov še ni začelo uresničevati. Dela se naivnega, zagotovo pa je dobro vedel, da se je zakonodaja, s katero se je del sredstev namenil drugim občinam, oblikovala že pred volitvami. Skratka, win-win situacija za njega, kajti četudi od obljubljenih projektov ne bi bilo nič, še vedno lahko za grešnega kozla uporabi Janšo in očitek, da je žrtev, ker je premagal Arharja. Če je res tak dober menedžer in poslovnež, bi Jankovič zagotovo znal del kapitalskih tokov, ki se stekajo in akumulirajo v Ljubljani kot centru Slovenije, preusmeriti za sofinanciranje njegovih projektov, ne pa da prosi za državne milijone kot nekakšen župan Zgornjega Dupleka, kjer imajo eno kovinskopredelovalno in eno lesno podjetje, pet turističnih kmetij, Mercator in Tuš, gostilno in lepo cerkvico na vrhu hriba.Če si župan največjega slovenskega mesta, se tudi obnašaj tako.

  17. Demi Moore pravi:

    Se strinjam z Bruce Willis: Če si župan največjega slovenskega mesta, se tudi obnašaj tako. Ne pa kot zadnji kmet na vasi, ki so mu skrili lopato.

  18. g.weedmar pravi:

    Najlažje je delat če ti denarce enostavno dajo…
    Ko jih dajo nekomu drugemu so pa krivični…
    Mislm da bi lahko kot občina nekaj tudi sami naredili da bi se proračun napolnil…
    pa ne mislim s tem prodajo vsega povprek….

    ovco lahko obriješ večkrat, zakolješ pa jo samo enkrat…

    na K**** mi gre pa že Jankovičevo jokanjo kako je država krivična….

  19. 1lajt pravi:

    Jest navijam za Jankoviča… pa nism ljubljančan.

Komentiraj