Vesti na Vesti 00049 18-07-07

18. julij 2007 ob 14:00 | Vest |


Gaspari bo kandidiral, Zaresen posvet o gensko spremenjeni hrani, Janković o razstavi na gradu, Pučnikov kip, ulična zabava pred Reformatorjem, skakalci s Tromostovja, Kresaline počitnice, komentar - Maja Pasuljević.

Prevod komentarja:

Letošnjo pomlad in poletje (čeprav se je sezona začela že na začetku leta) so Srbi končno dočakali, da na svojem terenu vidijo velike bende, kot so Iron Maiden, Chemical Brothers, Red Hot Chilly Peppers, Rolling Stones…Tu je bil seveda tudi obvezni EXIT festival, kot tudi koncert Zdravka Čolića na Marakani. Turisti so ponoreli, Beograd je dobil vzdevek New York In Cheap. Včasih se zdi, da ko se slavni odpravijo v Srbijo, to storijo vsi naenkrat in Srbi ne morejo vsem zagotoviti tradicionalnega gostoljubja. Ampak čaka nas Guča v avgustu. Od takrat ko je trobenta iz folk inštrumenta postala inštrument tipa world music za malo mesto, se je Srbiji “prikazala Marija”. Nedavne sovražnike z vseh koncev sta združila srbski holesterol in hektolitri piva. Gostitelji so iz kleti privlekli žganje, zelje z mastno svinjino skrbno čuvajo za goste, vse več pozornosti pa se posveča kakovosti odojkov, ki bodo končali na ražnju. Tudi dvorišča so počiščena, da v njih lahko kampira čim večje število pisanih tujcev. Vsako leto se veliko število Slovencev odpravi poslušat legendarne trobente. Nihče ni povsem prepričan, če si kdo od njih uspe pogledati tekmovanje do konca, vsi so prepričani, da so šotorski trubački orkestri definitivno prosperirali. In potem pred kakšnim letom v centru Ljubljane tuje turiste na glavnem mestnem trgu zabavajo temnopolti trubači iz Surdulice. Je pa res, da igrajo istih 5 pesmi z obveznimi Otpisanimi in Kalašnjikovim, če se jim to zazdi dovolj politično korektno. Oni z vizami niso imeli težav. Tega pa ne moremo reči za navadno občinstvo, ki si ne more privoščiti prihoda na katerega izmed koncertov, ki se dogajajo samo v Sloveniji. Težko je dobiti vizo in nekateri sploh ne poskušajo. Zdi se mi, da je Slovenija v teh letih imela veliko izgubo od koncertnega turizma, saj je pridobitev vize dolgotrajna in zapletena in se mnogi feni, npr. heavy metal bendov, ne zberejo dovolj poguma, da bi šli pogledat nekatere od svojih idolov, ki zadnja leta niso prihajali v Srbijo. Morda je za to najboljši pokazatelj Marlin Manson, na katerega bi, po mojem prepričanju, prišlo vsaj pet avtobusov iz Srbije, ko bi se le te vize lažje reševale. Dokler pa vize ne bodo OK, se vidimo v Srbiji, pa naj bo to Guča ali tradicionalno silvestrovanje z žganjem in ratlukom. Tudi Srbi so ugotovili, kaj je to turizem in že pravi čas pripravljajo zaloge.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Boris pravi:

    a sedaj se boste pa poturćili?

    v razvidu medijev je medij vest.si opisan, kot da producira vsebino zgolj in samo v slovenščino….

    popravite tole, da ne dobite za vrat medijskega inšpektorja

  2. Izmet Fekali pravi:

    Vpis v razvid bomo vsekakor še dopolnili, hvala za skrb. Nekaj stavkov mesečno v tujem jeziku nas najbrž ne bo poturčilo, hvala tudi za to skrb. Pa brez zamere, preveč te skrbi.

  3. protestant pravi:

    mene sicer ne moti, da je komentar v srbščini. Ker če ne prevajate turistov, ki govorijo english potem tudi srbsko ni treba pravajati. Res pa je, da generacije rojene po letu 1980 niti slučajno tega na razumejo. Jel tako, bre?

  4. thor pravi:

    jaz že ne razumem srbsko :(

  5. virtu pravi:

    Seveda ne ratumeš thor, ko pa ni viz .. niti srbohrvaščine v šolah. Meni se zdi kar osvežujoče brez prevoda ali grdega poptv voiceoverja.

    Ekipa vesti, ponosno naprej!

  6. štulič pravi:

    Gžice Pasuljević. Svaka čast na akcentu i good vibes!

  7. Ščurek pravi:

    spoznavanje tujih jezikov še nikomur ni škodilo.

  8. siruche pravi:

    Mislim, da nas bo oz. je bolj “poturčila” angleščina kot pa 3 stavki v srbščini.

    Zame sta danes glavni novici Pučnikov kip in leteči Holandci s Tromostovja.

    Kolikor sem imel možnosti spremljati g. Pučnika, nisem opazil, da bi bil ravno ljubitelj nadrealizma, kubizma, postmodernizma… Mogoče bo družina zopet potrdila kot v primeru aerodroma, da bi se Jože strinjal s tako upodobitvijo. Jože, kdaj vas bojo “vaši” končno pustili večnem miru?

    Glede Holandcev lahko rečem svaka jim čast. (Upam, da ni “bistra” Ljubljanica pustila posledic na psihi.) To je prava sproščenost. Mene ne bi spravil dol niti po 10 jointih. Naslednje leto lahko pričakujemo še kakšno tekmovanje. Predsedovanje EU je pravi čas.

    PS Kdaj bo kdo končno izumil obleko s klima napravo? Ta vročina ubija.

    Srečno!

  9. Boris pravi:

    sam se strinjam, da so komentarji tudi v kaksnem od tujih jezikov, ampak v tem primeru bi bilo fajn poskrbeti za prevod… samo to

    sicer pa jezik ne igra vloge: zaradi mene so lahko prispevki v hrvascini, srbscini, portugalscini ali pa svahiliju - vedno pa bi bil hvalezen za prevod, ceprav sam govorim nekatere od teh jezikov

  10. Boris pravi:

    aja še to: vcasih kaksne fore pridejo do izraza zgolj v govorjenem jeziku, pri prepisu se stvari izgubijo, ker je potrebno spisati tako kot se pac slovnicno pise… lep primer je VISA vs viza

  11. dahvor pravi:

    …ker na tavelkem ekranu imam velike črke, sem zače gledat brez očal in sem skozi mislil, da Gospod pred laptopom ima v rokah cigaro, potem se mi je le čudno zazdelo, da ni nič dima, pa sem očala nataknu, da natančno raziščem in vidim da svinčnik kemičen ali nalivno pero drži, me je tako v šok dalo, da nisem naprej podrobnosti raziskoval … moram samo pripomnit, da bi bolj normalno bilo s cigaro…g. Jonas nikoli svinčnika med prsti ne vrti, saj ma tipkovnico pred nosom in miško drag and drop…ja, Mlad je še in v Duši bo vedno, še Gospod zraven…samo papirje, ki so pa tudi sprintani…sem opazu, ker sem jaz edini Star, ki imam vedno svinčnik pri roki, med mladimi, ki ga sploh nobeden nima in se pol od mene ga sposojajo in si ga najprej, tko ogledujejo, kot si jaz kakšen telefon ogledujem, vrtim in potem ga vrnem, ker ne vem, kaj in kako bi telefoniral z njim…bi moral k študiju že malem pristopit, da bi št. zavrtu…hehehe.

  12. SonoVive pravi:

    SonoVive™ is a 100% natural hearing supplement by Sam Olsen made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing.

Komentiraj