Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ukradene misli

17. julij 2007 ob 11:17 | Jani Sever |

Danes me nič ne premakne. Menda se počutim kot Mojca pred usodno odločitvijo ali kot tista gospa, ki je bila najprej nuna, potem pa je začela pisati nasvete bralkam in bralcem neke ženske revije in je na koncu svoje odgovore poiskala v neki italijanski različici medija preko katerega je širila svoje misli. Ko misli ni bilo, jih je bilo treba nekomu ukrasti. V poletni vročini, ko se bolj malo godi, se zdi to tako zelo privlačno.

Ampak ker se to ne počne in je skrajno zavrženo in ker te slej ko prej dobijo, tega raje ne bom naredil. Drugače bi lahko morda prepisal kakšen odlomek iz kakšnega romana. Kakšno klasiko, tako da ne bi mogel zgrešiti. Kaj takšnega, kar po možnosti že dolgo ni bilo prevajano v slovenščino. Ali morda sploh ni bilo nikoli prevajano v slovenščino. Čeprav bi si s tem nakopal precej več dela.

Fino bi bilo, če bi lahko šokiral. In da bi bila zadeva vsaj malce žgečkljiva. Ampak s stilom. Bi ga lahko pridobil tako, da ukradem nekaj, kar ni moje? Ali lahko ukradem stil, ki ni moj? Ali moram stil ukrasti večkrat, da nihče ne bo več opazil, da kradem? Ali ni kraja pravzaprav nekaj povsem sprejemljivega? Konec koncev je kradel tudi Robin Hood.

Važno je kaj daš ljudem. In če nihče ne bo opazil, da kradem, potem sem jim gotovo dal nekaj, česar niso poznali. Torej sem kul. Sem prinašalec dobrega. Delilec modrosti. Ker gre za modrosti, ki so preverjene, ki so jih nekje drugod na svetu že hvalili, ker torej vem, da niso kar tako, ker jim zaupam, ker imajo tako rekoč garancijo, ker so modrosti s certifikatom - toliko bolje.

Torej je je vse v redu. V najlepšem redu. Moja vest je čista. Čista kot je sploh lahko. Pravzaprav imam samo še eno malo težavo. Izbrati moram pravo stvar. Mislite da je to lahko? Nekaj moram celo vedeti. Nekaj poznati. In tudi, če se lotim samo listanja knjig v moji knjižnici, mi bo to vzelo precej časa. Ampak vse je bolje kot to, da bi si moral nekaj izmisliti.

To je najtežje. To je prava muka. To je groza. Teror praznih misli. Paranoja pred neuporabnim prostorom v možganskih procesorjih. Vse je lažje kot to. Torej se bom usedel in razmislil. O čem naj govori zgodba, ki jo bom ukradel? Najbolje bi bilo, če bi izbral kar kakšno naključno. Tisto, ki mi bo prva prišla pod roke. Saj ne more biti napačna. Konec koncev - povsem zgrešenih zgodb ni, oziroma niso objavljene. In če že so, potem jih jaz ne poznam ali pa jih enostavno ignoriram.

Tako - to je prava pot. Tako zelo prava, da jo bom lahko ponavljal. Dokler bo šlo. Morda bom med tem postal slaven in bogat. Vsaj zmerno premožen. In spoštovan. Edini strah, ki ga imam, je da me bo vendarle nekdo odkril. Ampak kot za vse stvari tudi za to na svetu obstaja zdravilo. Opravičilo je vredno zlata. Kupe zlata. Tisti, ki ga ne sprejmejo so zadrti puritanci. Naj vrže kamen, kdor je nedolžen. Povsem nedolžen, tako kot kakšen komaj rojeni otrok, ki še ni ranil bradavice svoje matere.

Vse je torej ok - sem skoraj pri koncu. Samo še par stavkov, pa bo. Zato je bolje, da čim prej začnem. Da bom vsaj kaj povedal. Nekaj kar bo lahko uporabno. Kakšno zgodbo. Kakšno dobro zgodbo. Kakšno prekleto dobro zgodbo. Kakšno hudičevo…

Bikoborbe na jugu Francije so drugačne. V Španiji je vse precej bolj krvavo. Žival mora umreti. Sedeli smo v loži. Z županom. Marija je bila tako lepa in vroča. V neki beli tančici, ki ni skrivala skoraj ničesar. Vsake toliko se je zasmejala in vrgla čez ramo svoje vranje črne lase. Meglilo se mi je pred očmi od vročine. Ves čas se je spogledovala s postavnim toreadorjem. Bilo je, kot da si zreta v oči celo takrat, ko je bik zadnjič zasopel v pesek v areni.

Kmalu zatem so na krožniku v ložo prinesli bikova jajca.

Šit, res mi ne gre. Sploh pa je težko krasti takole po spominu. Drugič bom moral ukrasti nekaj večjega. In vse skupaj prepisati.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Sniks pravi:

    Ni je čez iskrenost… dost bolše od umetno napihnjene samopodobe z votlo notranjostjo oz. napihnjenosti z namenom biti kul v očeh drugih, kajti slej kot prej te pogruntajo.

  2. Maatjazh pravi:

    To je pa že skoraj literatura … :-)

  3. Rado pravi:

    Je pa res ustvarjalna kriza.
    Eno zgobo je mučil toliko časa, da je bilo za eno stran. Za prispevek torej. Meni bi bilo ljubše, da bi kaj zares ukradel. Zgolj toliko, da dobim svoj odmerek iluzij.

  4. siruche pravi:

    Nič več ne bo tako kot je bilo prej. Od sedaj bo zmeraj obstajal dvom: ali je ali ni. Bralec se bo, pri prebiranje njenih kolumn, težko izognil, da ne bi imel vsaj kak leksikon zraven.

    Zanimivo bi bilo primerjati čas, ki ga porabiš za prevod in priredbo tujega besedila in čas za pisanje lastnega teksta.

    Vprašanje je še, kaj se je zgodilo s honorarjem. Je bil vrnjen ali ne? Dejanja imajo veliko večjo težo kot še tako lepo zveneče besede kesanja, izmotavanja in ušesom prijetnih izgovorov.

    Bizarno bi bilo, če denar ne bi bil vrnjen. Še bolj perverzno pa bi bilo, če bi prebrali, da je bil denar namenjen v humanitarne namene.

    PS Pravi kolumnist zna zmeraj najti temo,kajne Jani.

    Srečno!

  5. majda pravi:

    v bistvu so zgodbe na nek način vedno ukradene. Saj vemo, da je bistvo v tem, kako - skoz kateri zorni kot, s kakšnim čopičem, s katerim stilom, s kakšnim jezikom in s kakšnim filtrom jih interpretiraš. Torej, so pregreta bikova jajca užitna, ali ne?

  6. Andrej pravi:

    Mojca se je opravičila kar tako, da je znova napisala kolumno in dobila zanjo verjetno plačilo. Zadnjič pa je Jančar tako, tudi v plačanem članku, opravičeval to, da je od kultministra prejel peneze mimo razpisa.

  7. Q pravi:

    …problem je v resnici samo tam, ko & kjer komentiraš samega sebe in svoje mnenje o Vsem. Omenjeni gospodični sta počeli prav to.

  8. optimist pravi:

    če bi imela jajca. bi pustila pero. za vedno.

    oćitno. ima šefe v šahu. v šah matu. saj izgubljajo. verodostojnost.
    sej. človek se okuži. forme. stila pač ne.

    delala bom. pridna bom. kot čebelica. starec. in moder. in morje. in jaz. v pričakovanju.
    dogodka. da potegnem. iz predala. en list. ki je bil najprej napisan. in po novo. žlico. duhovne hrane. kar ne ubije. ojača življenje. ker jo potrebujem. črpalka moja. ne dela. je.

  9. Obuti Maček » Zaslužiti z blogom? pravi:

    […] a to je že druga zgodba. Ko ti za tvoje pisanje nekdo plačuje, je zgodba povsem drugačna. Mojca Mavec je zaradi plagiatorstva v neki kolumni, ki jo je prepisala, doživela pravi medijski linč, ki je […]

  10. Janez pravi:

    Dost mam tele afne! takole bi najbrž napisali kakšni Ljubljančani, ki v veliki večini ne obvladajo materinščine. V mojem primeru pa napišem zelo precizno, da je moj tv sprejemnik v veliki nevarnosti, da se raztrešči na betonu pod oknom, kadar se na njem prikaže tole izumetničeno dete Mojca, ki se sploh ne zaveda več, da je od nenehnega spakovanja in afnanja in afektiranja prešla vse meje potrpežljivosti gledalcev (normalnih!) in da se nam obrača želodec od njene izumetničenosti! VRŽITE JO IZ VSEH PROGRAMOV, DA BOMO IMELI KONČNO MIR!!!

Komentiraj