Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Prijazni dvoboj

16. julij 2007 ob 11:18 | Jani Sever |

Združenje Zares se je odločilo, da bodo za predsedniškega kandidata podprli Danila Türka. Potem mu je soglasno podporo dalo predsedstvo Socialdemokratov. Čakamo še na Desus - ampak kot je videti, tudi tam proti Türku ni nikakršnih pomislekov. Ne glede na to, kaj bo storila LDS, je torej jasno, da sta znana oba favorita jesenske predsedniške tekme.

Povsem na mestu je seveda vprašanje ali se bo Mitja Gaspari sploh odločil za kandidaturo. Pravzaprav se ne bi smel, saj je ves čas ponavljal, da si želi kandidirati s podporo več strank in seveda še s podporo ljudstva. Sicer pa bi glede na njegov karakter, ki ga je v redkih nastopih venomer intenzivno potrjeval, težko rekli, da si je kandidature sploh zares želel.

Zdaj vemo, da podpore več strank za Gasparija ne bo. Kaj pa podpora ljudstva? V vseh anketah, ki so bile opravljene v preteklem mesecu, je Gaspariju kazalo nekoliko bolje kot Türku. Na nekaterih celo precej bolje. A zakaj? Ali ni razlog predvsem v tem, da je bil Gaspari s strani vlade zavrnjen kot kandidat za guvernerja Banke Slovenije? Takrat ga je Janez Janša pravzaprav naredil popularnega - ker mu je nasprotoval.

Türk te sreče ni imel. Pripomba Petra Jambreka o njegovi vlogi v osamosvajanju Slovenije je ostala bolj ali manj neopažena. Tako, da kakšnega posebnega pospeška pri popularizaciji, širši javnosti precej neznanega diplomata in profesorja Türka, ni imela. Türk je tako bolj ali manj ostal prepoznan samo kot eden od kandidatov leve sredine. Kar je precej premalo za preboj na vrh.

Tako Türk kot Gaspari ne slovita po tako imenovani ljudskosti, ki je seveda precej več kot igranje na orglice. V politiki je predvsem igranje na čustva volivk in volivcev.

Milanu Kučanu je nikoli ni primanjkovalo. To da se je udeleževal vseh “pasjih procesij” je postalo skoraj nekakšna kletvica. Drnovšek jo ima po svoji preobrazbi vedno več, kljub temu, da med ljudi ne zahaja veliko. A njegove izjave so jasne in enostavne. Tudi Janša, ki ob sproščenih trenutkih rad pokaže nasmeh, je z Urško postal bolj priljuden.

Pri Gaspariju je videti skoraj kot da bi mu bilo nerodno pred samim sabo. Je pač strokovnjak, ki nikoli ni bil veliko med ljudmi. Celo kot minister ni ravno pogosto skliceval tiskovnih konferenc.

Tudi Türk ni ravno človek ljudstva. Vendar ima eno lastnost, ki je strašno ljudska - ambicijo. In ta je videti gromozanska. Lahko to odtehta orglice?

Vsekakor bodo predsedniške volitve Slovenijo razdelile na desno in levo. A polarizacija, ki je zdaj videti neizbežna vendarle ne bo takšna, kakršno živimo praktično vsak dan. Kot je že ves čas jasno, Peterle ni samo kandidat desne sredine. Vendar tudi Türk ni samo kandidat leve sredine. Konec koncev se je o svoji kandidaturi pogovarjal s strankami s skoraj vseh koncev političnega spektra.

Bolj se zdi, da bo šlo v jesenski bitki za spopad med ruralno in urbano Slovenijo. Med nekoliko več zapetosti in uglajenega svetovljanstva na eni ter sproščeni domačnosti, ki pa ji v svetu prav tako ni prav nič nerodno. Pa še nekaj je morda mogoče napovedati. Spopadla se bosta dva človeka, ki ne slovita po umazanih udarcih. Politika, ki cenita in spoštujeta etiko.

Pravzaprav je to za vse velika zmaga. Ni nam namreč treba skrbeti, da prihodnji predsednik republike ne bi dostojno opravljal svoje funkcije.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. optimist pravi:

    go, zmago, go…

  2. freya pravi:

    No ampak Tuerk očitno pridno trenira za “pasje procesije”. Ta konec tedna se je na primer prav zgledno udeležil festivala MMS, kamor ni prišel le zapozirat, ampak si je vzel čas za celotno prireditev in za predprireditev - v pomanjkanju večjih “zvezd” pa je bil hvaležen fokus kamer NET Tv-ja. Mogoče bo naslednjič v žiriji kake oddaje v stilu Bodi zvezda…pa verjetno bi s tem na žalost postal v Sloveniji bolj prepoznaven kot če bi bil na primer izbran za generalnega sekretarja ZN…

  3. Jst pravi:

    Mene tudi čudi, kako da ljudje ne poznajo Turka! Bi si upal trditi, da ga bolj poznajo po svetu kot doma. Žalost. Predvsem pa upam, da bo to nekako nadoknadil. Moj glas mu je praktično že zagotovljen.

  4. Joško pravi:

    Ej, ta komentar pa ni ravno pronicljiv, celo dvakrat se “zacvikla” ista trditev o neljudskosti Türka in odkriva toplo vodo! Ta prokleta vročina pa hudo kisa možgane, a ne? No, vsekakor so trditve pravilne, le glede prepoznavnosti Türka se ne bi strinjal. Veliko se je govorilo o njegovi vlogi v OZN, pa tudi drugače se bodo ljudje na vrhuncu kampanje prepričali o kvalitetah dr. Danila Türka. Enkrat sem e napisal, da nimam sicer nič proti Peterletu, zdaj bi le še dodal, da bomo tako lahko končno izbirali med dvema kandidatoma, ki sta v redu. Na predhodnih volitvah sem imel zmeraj občutek, da volim “manjše zlo”!

  5. ata_smrk pravi:

    Sam bom volil človeka, ki ima že nekajletne izkušnje v slovenski politiki. Torej Gasparija, če se odloči za kandidaturo oz. če se on za to ne bo odločil, pa Peterleta. Žal oz. raje na srečo me pozerji tipa Turk ne prepričajo.

  6. Duko pravi:

    Danilo Türk je svetovljan in dostojanstven človek. Ima torej dve lastnosti, ki sta povprečnemu Slovencu tuji. Bi se kar strinjal z mnenjem, da bo šlo za spopad med urbano in ruralno Slovenijo. Ker pa je druga - vsaj v glavah - številčnejša, bo težko zmagal. Če pa bo, bo Slovenija prvič imela predsednika, na katerega bo lahko ponosna. Jaz ga bom vsekakor volil.

  7. Grega Fajdiga pravi:

    @Jst

    Mene pa nic ne cudi, saj je bil skozi devetdeseta vecinoma na tujem in ga
    v slovenskih medijih sploh ni bilo videti. Tako bo moral se trdo delati, da si
    bo izgradil nek spodoben imidz. Vseeno pa je v primerjavi z omahljivcem
    Gasparijem IMHO edini levicarski kandidat, ki bi mu (in mu tudi bom) dal svoj glas.

  8. brozovich pravi:

    G. Jani,
    če si res želite bolj konkretnih soočenj, zakaj potem postavljate skupaj v dvoboje podobne kandidate in ne različnih?
    npr. Pečarič - Peterle
    Turk - Krajnc
    Gaspari - Jelinčić

Komentiraj