Komentar - Simon

16. julij 2007 ob 14:00 | Vest |

V petek se je na izredni seji sestal najvišji kulturni forum, Nacionalni svet za kulturo. Razpravljali so o usodi slovenskega filma. Ugotovili so, da je trenutno stanje porazno, da se kriza napoveduje tudi v bodoče in pohvalili ministra. Prof. dr. Vasko Simoniti, prav tisti, ki mu je v zadnji kolumni znova izrazil svojo predanost in podporo najgenialnejši slovenski pisatelj, Drago Jančar, je namreč odredil »izredni nadzor nad poslovanjem filmskega sklada«. Nad poslovanjem? Katerim poslovanjem? Kolikor vem, filmski sklad ne posluje že eno celo leto. In nergavo ljudstvo se je razteplo na počitnice. Pozabilo je, da je za trenutno stanje v slovenski kinematografiji kriv prav prof. dr. Vasko Simoniti. Ki ga na izredni seji seveda ni bilo. In mu tudi ni bilo treba biti. Za sporočanje slabih novic ima svojega kurirčka. Prvega nadzornika slovenskega filma, Igorja Prodnika. Direktorja direktorata za medije. Prav tistega, ki je kot prvi in edini nadzornik v začetku devetdesetih slovenski film že pahnil v brezno. In bil spričo katastrofalnih referenc najprej nagrajen kot strokovnjak za knjižnice, nato pa postal edini izvedenec za neavtoohtone Rome. Se reče, da je bil šikaniran. In potem se je kolo sreče zavrtelo in pod novo vladavino je najprej postal vodja ministrovega kabineta in kaj hitro se je zavihtel na najvplivnejši uradniški položaj. Danes oprodnik Prodnik ne nadzoruje le slovenskih filmarjev. Skrbi tudi za pravo podobo državne televizije in radia, parafira vprašljive pogodbe za avdiovizualne projekte in deli milijardo tolarjev za uravnoteženo medijsko krajino. Namesto, da bi prof. dr. Vasko Simoniti uvedel redni interni nadzor nad ravnanjem Igorja Prodnika, je torej podpisal sklep o izrednem nadzoru neobstoječega poslovanja. Intrigantno. Kako je to mogoče? Skrivnost uspešnega uradnikovega poslovanja je varno skrita v njegovem kovčku. Tam čepi Parasovica, s katero nadzoruje delo svojega šefa. Kulturniki se torej Prodnika še lep čas ne bomo znebili. Najprej mora oditi Vasko.

Simon Kardum

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. kint pravi:

    BRAVO ! TOČNO TO JE POANTA VSEGA SLABEGA, KAR SE DOGAJA V KULTURI IN V MEDIJIH.
    KO SE BO SLOVENIJA ZNEBILA FALIRANEGA REŽISERJA PRODNIKA, TAKRAT BO KONEC SPLETKARJENJ, PODTIKANJ IN NEZAKONITOSTI V KULTURI IN V MEDIJIH.

    PA NAJ GA ENKRAT ŽE POKAŽEJO OD BLIZU NA TV, NAJ JAVNOST VIDI, KAKO IZGLEDA TA ČLOVEK - VERJAMEM, DA BO MARSIKOMU ŽE OB POGLEDU NA NJEGOV OBRAZ VSE JASNO…

    TUDI SIMONITIJU JE JASNO, ČE NI POPOLNI DEBIL, DA JE PRODNIK IZVOR VSEH PROBLEMOV, ZDAJ TUDI ŽE MINISTROVIH.
    TEŽAVA JE SAMO V TEM, DA SE GA SIMONITI BOJI, KER VE, DA GA BO PRODNIK IZDATNO NAMOČIL, ČE GA NAŽENE…

    IN ŠE NEKAJ: NATANČNO ZARADI PRODNIKOV V SVOJIH VRSTAH, BO VLADNA KOALICIJA HUDO POPUŠILA NASLEDNJE VOLITVE.
    KER NE POKAŽE, DA TAKI LJUDJE NE SODIJO NA TAKE POLOŽAJE.
    S TEM VESOLJNI SLOVENIJI NEDVOMNO JAVLJA, DA JE V NEREŠLJIVI KADROVSKI KRIZI.

  2. master pravi:

    To je na zalost verjetno vse res
    Vendar mislim da clovek kot Kardum ne more biti frontmen te razprave ker je custveno in profesionalno bil del ministrstva za kulturo v prejsnji vladi! Njega je taisti Simoniti postavil na straski tir.
    Ljudje ki so bili prej gor in jim je morda ponavljam morda(ker je pac to moj “utemeljen” sum) edino gonilo zelja po vrnitvi izgubljene moci ne pa zelja po kreativnem ustvarjanju…
    Ti posamezniki niso umetniki niso filmski ustvaralci! to so ljudje ki dolga leta s produciranjem tekstov (katerih ne bere nobeden razen ozek korg njihovih prijateljev in sovraznikov) udobno zivijo z srkanjem sokov iz telesa kulture!
    verjetno se bo kdo obregnil na to “pateticno” ampak to je zal res
    Nisem fan Simonitija niti SDS ampak bi rad vedel kaj konkretno je clovek kot Kardum naredu za film konkretno!? in stem ne mislim neke vloge kjer je bil bogato nagrajen ampak kjer se je res boril za distribucijo slovenskega filam in obstoj institucij kot je kinoteka in dvor …
    Vsi ti “teoretiki” umetnosti bodo upam sedaj obcutili kao je delat “art” v znoju svojega telesa in ne svojega soseda umetnika
    o tem sem ze dosti napisal tu
    http://www.vest.si/2007/07/12/kulturniski-punt/

  3. siruche pravi:

    Pravijo: Pametnega prijatelja lahko vedno izgubiš, budale pa se ne moreš nikoli znebiti.

    V življenju moraš imeti srečo v nesreči. In to se je zgodilo Prodniku.

    Potrebujemo teoretike in praktike. Njihovo število mora biti v ravnovesju, če ne se zgodi to, kar danes ne gledamo. Ne gledamo novega programa, temveč ponovitve. Ponovitve ki so bile nekoč trn v peti, danes niso več na tapeti.

    PS Preživeli smo marsikaj in preživeli bomo tudi državni nihilizem. Kajti vsega lepega je enkrat konec. Tudi sproščenosti.

    PS drugič: Mirko, pogojno so te obsodili na ne vemo koliko let zapora s poskusno dobo 3 mesece. Zato pazi, kaj delaš oz. ne delaš.

  4. Andrej pravi:

    A črpalke se pa ne sme podpirat? Zakaj pa ne?

  5. irena pravi:

    Simon in Kint (in Jan C., etc.) imajo prav, filmska katastrofa je tukaj. Kaj bomo gledali na festivalu leta 2008? Mogoče Andreja Mlakarja in kakega starega Prodnika??

    Master, kolikor vem, ni Simoniti ukinil Karduma, ampak je slednji sam odkorakal z ministrstva, ko je ugotovil, kam pes taco moli. Torej ne gre za maščevalca, ampak za profesionalca-poznavalca!

Komentiraj