Komentar - Tatjana

13. julij 2007 ob 14:00 | Vest |

“Vrsta za kosilo”, prozni prvenec Urške Sterle, se napaja iz dveh virov – iz ljubezni do nepokorne, kritične in ustvarjalne margine ter iz nelagodja do izpraznjenega spektakla sodobnosti. S pozicije lastnih subkulturnih koordinat, se avtorica spopada z mitologijo Velikih zgodb – zgodb o univerzalnem izkustvu, o bistvenih temah, o usrediščenem, nevtralnem pogledu. Orisuje svet v požiralniku globalizacije, odpor do malomeščanske klavstrofobije, do pošastnih medosebnih odnosov, ki se tržijo pod znamko normalnosti. Sunkovito se giblje se po urbani margini, po pestrem naboru seksualnih, spolnih, etničnih, rasnih meja.

“Usnjeni škornji, zlati čeveljci” Elisabeth Lapovsky in Madeline Davis so zgodovina lezbištva iz 40. in 50. let v ZDA - iz obdobja pred seksualno revolucijo, pred feminizmom in pred pojavom GL gibanj. Utišana zgodovina delavskih lezbičnih barov, subverzivne subkulture, fenomena butch in fem estetike in surovih barskih lezbijk, ki so v obrambo svojih fem zasedale javni teritorij in omogočile razvoj lezbične skupnosti in zavesti. Pomeni predpolitično obliko upora, pionirski preboj v javnost. Seksualna želja žensk postane avtonomna, služi ženskemu užitku, ne pa družini in reprodukciji.

Torej - lezbični ponos ni le mahanje z balončki, enkrat na leto na paradi.

Tatjana Greif

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. nejc pravi:

    Tatjana, dobra si

  2. mitja pravi:

    ” nelagodja do izpraznjenega spektakla sodobnosti.” o groza, zakaj mora vsak, ki misli, da govori o kulturi uporabljati takšne neumne stavke? kot da se je kaj manj umetniško, če se pove naravnost…
    Govorjenje o kulturnih stvareh v sloveniji je takšna kot so proslave dneva državnosti - za bruhat… Nihče več ne zna normalno povedat. Izgleda, da so “kulturniki” res tako zamorjeni, da morajo zamoriti umetnost tudi drugim. Upam, da so tele knjige kaj boljše…

  3. Tadej pravi:

    Jaz bi pa zelo pohvalil idejo s to rubriko komentarja, ki ga dajete “zunanjim”. Zelo mi je všeč, da različne poglede predstavijo različni ljudje. V starih medijih smo namreč do grla siti raznih kvaziekspertov tipa Crnkovič, ki v bistvu nimajo ničesar za povedati, in je takole komentiranje pestrega nabora različnih profilov res več kot dobrodošlo! Le tako naprej in vse pohvale ekipi! :)

  4. Kurt Waldheim pravi:

    Sprašujem se, kdaj bodo ti. marginalna gibanja zmogla pozitivno pozicijo: da bodo zajemala svoje življenje in bila z njim zdovoljna.

    Za enkrat ne morejo brez cmerave pozicije žrtve, npr:

    “odpor do malomeščanske klavstrofobije”; “pošastnih medosebnih odnosov, ki se tržijo pod znamko normalnost”;”Utišana zgodovina”; “v obrambo”; ” Pomeni predpolitično obliko upora”….”

Komentiraj