Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Čistka po pomoti

13. julij 2007 ob 11:22 | Jani Sever |

Mirko Štular je bil razrešen z mesta odgovornega urednika. Dokončno. Morda se spomnite. Štular je urednik II. programa Radia Slovenija Vala 202, ki je odstopil, ker se ni strinjal z odločitvijo direktorja Radia Slovenija, ki je zaradi “neprimernega” komentarja v aferi “pes Janša”, prekinil pogodbo z novinarko Natašo Štefe. Včeraj je zgodba dobila epilog.

Štular je s svojim odstopom povzročil, da Vasletov grobi poseg v uredniško politiko ni ostal neopažen. Odstop urednika pač ni kar tako. Ni nekaj neopaznega kot na primer prekinitev pogodbe z neko honorarno sodelavko. Pa čeprav ta že nekaj let morda dela več kot nekateri zaposleni. Štular je s svojim odstopom reševal mnogo stvari in nekatere mu je uspelo rešiti.

Predvsem je rešil svojo čast in čast novinarjev Radia Slovenija. Ker se ni strinjal z direktorjem, je odstopil. Za to je potreben pogum in velika mera nesebičnosti. S svojim odstopom je zaščitil novinarko. Bil je uspešen. Vinko Vasle si je premislil in jo vzel nazaj v honorarno razmerje. Nataša Štefe spet lahko dela na Radiu Slovenija. Kako, je drugo vprašanja. A vendar - lahko dela.

Štularjev upor je vsaj za nekaj časa pomenil zmago avtonomnosti in profesionalnosti. Ampak takšni uspehi običajno niso zastonj. Cena je bila tokrat visoka. Vsaj za urednika. Kljub temu, da je Vasle s tem, da je preklical svojo odločitev o odpustitvi novinarke, priznal zmoto in posredno dal prav njegovemu protestu, je na koncu sprejel urednikov odstop.

Kako primerno. Konec koncev se je precej težje znebiti neljubega urednika kot neprijetne honorarne sodelavke. Priložnost, ki se je ponudila ob protestnem odstopu Štularja je bila preveč sladka. Čeprav je res, da je Vinko Vasle s tem sebi in vodstvu nacionalne - javne RTV naredil še eno slabo uslugo. Bizarna zgodba o psu in predsedniku vlade na internetnem servisu je dobila zaključek, ki ga ne bo mogoče pozabiti.

Samo ugibamo lahko kaj čaka Mirka Štularja. Najverjetneje kakšna zakotna miza na kakšnem kazenskem oddelku. Nekaj podobnega kot je doletelo enega najboljših slovenskih zunanjepolitičnih komentatorjev in nekdanjega direktorja Radia Slovenija Miho Lamprehta. Novinarji, ki jih uredniki ne marajo, pač dobijo kakšno neopazno delo - oziroma plačo za to, da so lahko tiho.

Kot rada poudarja sedanja oblast - saj prej ni bilo nič drugače. Ali res? Res! No, malo drugače je bilo in upajmo, da tudi po naslednji menjavi oblasti ne bo vse popolnoma enako. Vinko Vasle, Rosvita Pesek, Vida Perovčič, Tomaž Ranc, Jože Možina… Novinarji, ki niso bili najbolj ljubi bivši oblasti so imeli kljub temu izjemen vpliv. Vsi so delali in afere, o katerih so poročali, so odločilno pripomogle k zamenjavi oblasti.

Zdaj so vsi zelo pomembni in vplivni uredniki oziroma direktorji. Vida je nekakšna izjema, ker se je kmalu sprla tudi s sedanjo oblastjo. Vinko Vasle tudi, ker je bil itak novinar Maga in urednik Jane. Čeprav je sam najbrž prepričan, da se mu je kar nekajkrat v karieri dogodila kakšna krivica. Tudi takrat, ko je odšel z Maga.

Tisto kar ne preseneča, vendar hkrati hudo žalosti, je - da ni videti, da bi se spominjali svojih težav na način, da podobnih ne bi želeli nikomur. Drugače bi kdo od njih že protestiral. Precej lažje je pač ponavljati začarani krog ter morda povečevati centrifugalno silo.

In drugi? Imajo toliko slabe vesti, da tudi oni raje molčijo? Ali lahko samo tako veliko izgubijo? Se bo ravnanju direktorja Radia Slovenija v primeru Štular sploh še kdo upal upreti?

Morda. Danes je čas dopustov. Septembra bo nov mesec. Januarja bo novo leto. In prihodnjo jesen bodo na vrsti volitve.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 35 x komentirano
  1. Saša pravi:

    Mimogrede, niti šolski minister Zver ni razumel poante s psom Janšo in je v včerajšnjem Večeru, kjer je bil komentator, pisal o primerjavi Janše s psom. Jao!

  2. siruche pravi:

    Jani, moram te pohvaliti. Če ne bi bilo tvojih kolumne, ne bi izvedel za afere, ki se dogajajo na Valu 202, čeprav ga poslušam vsak dan. Tudi za cenzuro na STA sem zvedel preko vas. (Da se ostali sodelavci ne boste počutili užaljeni, tudi vi ste super!) To je tudi prednost vest.si: poroča o tistem, o čemer drugi nočejo poročati. S takim poročanjem pa najbrž ne morete računati na sredstva za pluralizacijo medijev. To dejstvo tudi nekaj pove o neodvisnosti medijev.

    Imam en predlog: Štularja skušajte pridobiti na vest.si! Na Valu 202 je v svoji jutranji oddaji tudi rad eksperimentiral. Zato mislim, da je pravi za vest.si.

    O tem, kako se nekateri spotikajo ob lastna polena, pa kdaj drugič.

    Ne berem Večera, ampak zdi se mi, da gre za še eno gostujoče pero.

    PS Ko smo že pri Štularju. Kdaj bomo dobili internetni radio na vest.si?

    Srečno!

  3. Luka pravi:

    Definitivno je Vinku Vasletu podlago za afero Val 202 dala Vest, saj je tam doma tisti pes, ki se kliče Janša :)))) Cenzuro na STA pa je objavil časopis Dnevnik. Vest dela dobro, pa še razmere v državi so ji naklonjene. Čeprav vlada zadnje čase oportunistično umirja tone, nič ne kaže, da bodo nižji izvajalci, ki so bili nastanjeni zato, da uredijo stvari, hitro razumeli, da je oblast s svojo brutalnostjo v družbi šla predaleč in da si zdaj ponovno želi nadeti prijazen obraz.

  4. stergo ergo pravi:

    Zver je tipični primer dlakocepca, ki mu je narava vzela dlako. In tisto kar ostane, je potem naš šolski minister.

  5. prgrmr pravi:

    »Kljub temu, da je Vasle s tem, da je preklical svojo odločitev o odpustitvi novinarke, priznal zmoto in posredno dal prav njegovemu protestu, je na koncu sprejel urednikov odstop.«

    Hm … Drugje berem, da je Štular preklical odstopno izjavo, razrešil pa ga je potem Guzej, ne Vasle. (?)

  6. graucho pravi:

    ja, fak… Štularja so se znebili po tem, ko so se stvari razčistile? Kreteni, tip je vendar več kot očitno največji profi na Valu 202!

  7. D_F pravi:

    RTV rovte znova kaže svoje klerofašistične zobe… in svojo podobo, ogabno !!!

  8. jozasportoroza pravi:

    Vsi, ki zagovarjate oni dve KURI ste navadni OSLI.

    Postavite se v hipotetično situacijo, da bi neki BEBO dal svojemu PRAŠIČU ime KUČAN, video posnetke PRAŠIČA KUČANA pa objavil na spletu. Pa normalnemu človeku je nerodno že take stavke pisat, najde pa se ena butasta KURA, ki to plasira kot novico na nacionalnem radiu. Urednik ji da odpoved, kaj pa bo drugega.

    Kaj bi v tem primeru moral napisati Sever. Na osnovi njegovega komentarja Ogrožena lik in delo J.J. iz dne 12.7.2007, bi napisal nekaj takega:
    —————————————————————————————
    Ali torej državni mediji res tako pogosto žalijo bivšega predsednika? Nasprotno. Cenzura je prizadela prispevek, ki je bil povsem nedolžen. Sporen je prispevek, ki ne moreta žaliti nikogar, kaj šele izpostavljeno javno osebnost v državi, ki ima že po definiciji omejeno pravico do zasebnosti in bi se morala sprijazniti s tem, da bodo na njen račun zbijali šale, ko se je odločila za poklic politika.
    To bi veljalo celo, če bi šlo za kakšna neokusna norčevanja, posebej če bi bila osnovana na dejstvih. Cenzuriran poseg je še posebej bizaren, če poznamo vsebino, ki je bila prepovedana. Kaj se torej varuhom dobrega imena bivšega predsednika države zdi Rubikon sprejemljivega? Kje v svojih glavah in medijih, ki jih nadzorujejo postavljajo mejo dovoljenega?
    Kaj je bilo cenzurirano? Ponovimo. Na Valu 202 je bilo nesprejemljivo, da je v eter ušlo dejstvo, da v videu, ki na You Tube zaseda prvo mesto pod geslom KUČAN, nastopa Denisov PRAŠIČ.
    Ali česa ne razumem? Kaj je pri vsem tem žaljivega? Ali so res izgubili vse kriterije? Ali je v prispevku, ki je bil prepovedan karkoli, kar ne bi bilo res? In tudi, če ne bi bilo res. Kaj je žaljivega v tem, da je nek PRAŠIČ, ki mu je ime tako kot bivšemu predsedniku, na You Tube bolj popularen od svojega političnega soimenjaka?
    ————————————————————————————————————————————–

    In potem se pojavi kurin sodelavec in reče, da je on tako VESOLSKO TELE, če bi lahko tudi njega malo odpustili. Seveda, ni problema, in se zgodi. Kura ostane, le kako si bo, taka kot je, našla novo službo, VESOLSKO TELE pa se bo že znašlo, nenazadnje je tu Vest.si..

    In kaj je v tej hipotetični zgodbi nemogoče:
    KURA ne bi nikoli odkrila take novice
    SEVER ne bi o KUČANU nikoli in nikdar napisal kaj takega.

    Vse ostalo je možno.

    Včeraj sem že nekaj napisal, ne sicer tako žaljivo kakor danes in še nisem dobil nobenega odgovora. Ali ste ostali brez besed. Ne bom odnehal. Ustvaril bom blog in vas komentiral.

    Vest.si je full cool
    Tito je negativna osebnost
    Ne podpiraj pedofilije
    Reči dvakrat t
    vest.si poroča o tistem, o čemer drugi nočejo poročati
    He he

    SeEnJoza

  9. Larry pravi:

    Joza, bom potesil tvojo zeljo po pozornosti in komentiral tvoje vrstice.

    Logika ti zelo lepo deluje in tvoji sklepi so na mestu, ampak se enkrat preberi in se zamisli nad stavkom
    “Urednik ji da odpoved, kaj pa bo drugega.”
    A to se ti res zdi normalno?
    Zelim ti vso sreco s tvojim blogom, ampak res ne vem, kdo bo bral taksno pavsalno etiketiranje z ‘beboti’, ‘kurami’, ‘teleti’… in podpiranje totalitaristicnih metod obvladovanja medijev.

  10. Igor Đukanović pravi:

    “jozasportoroza” ti si zabit hinavski nizkotnež in strahopetec. Tvojo mamo je lahko samo sram, koga je rodila. Za razliko od tebe sem jaz podpisan s pravim imenom in priimkom, tako da me lahko tožiš, če moja izjava ni resnična.

  11. Igor Đukanović pravi:

    P.S. Je po tvojem Janezova Urška tudi kura in Janez petelin, ali te etikete veljajo samo za tiste, ki niso dovolj pametni, da bi mislili enako kot ti?

  12. Joras pravi:

    Jožasportoroža a si ti še en štajerc na italjanskem ozemlju ?

  13. jozasportoroza pravi:

    Igor, Igor, Igor. Po tvoje so vsi ki so “anonimno” na spletu zabiti hinavski nizkotneži in strahopetci ali kaj?

    Larry, kaj bi naredil kot urednik, če bi novinarka od časa do časa v eter rekla PIZDA?

    Pavšalno etikiranje je v stilu in na nivoju inkriminiranih dogodkov, zato sem ga uporabil, da bi bil bolj nazoren, kako to izgleda.

  14. Igor Đukanović pravi:

    Ne moti me če preklinjaš. Tudi jaz preklinjam, če mi kaj pade na nogo. Ne moreš pa preklinjati ženske, ki je sploh ne poznaš! In ni naredila nič slabega. Veliko kužik ima enako ime kot moja hčerka. Naj jih vse tožim? Bom pa tožil prvega, ki bo mojo hčerko ozmerjal s kuro, ali jo spodbujal, da se neodgovorno obnaša “saj ji kot ženski ni treba misliti - to je delo volov z veliki glavami”. Torej ne dovolim, da ženske zmerjaš s kurami, niti da jih spodbujaš, da se neodgovorno obnašajo. In novinarka Nataša se zelo zelo odgovorno obnaša.

  15. Igor Đukanović pravi:

    P.S. Morda si opazil, da se nisem obregnil ob kletvice, ki si jih namenil politikom.

  16. jozasportoroza pravi:

    Igor, pravi si gentelman. Saj je meni ženske tudi bilo malo žal ampak drugače ni šlo. Prepričan sem, da ni kura in je imela samo slab dan, pa se ji je zgodil pasji dogodek. Ampak prosim, na nacionalnem radiu pa neki nivo le mora biti. Saj bi se še našel medij, kjer bi tak prispevek bil čisto OK, vest.si npr.. Če bi pa kaj takega rekla npr na Radio Študent, pa bi tudi perje frčalo.

    PS: nisem opazil nobene kletvice.

    Joras, sem v Sloveniji.

    Le kdaj se bo oglasil SEVER?

    SeEnJoža (je še leteči in sveti (2xnajmanj) npr.)

  17. moet pravi:

    @ JSever: “Novinarji, ki niso bili najbolj ljubi bivši oblasti so imeli kljub temu izjemen vpliv. Vsi so delali in afere, o katerih so poročali, so odločilno pripomogle k zamenjavi oblasti.”
    Predvsem “bivša oblast” ni bila ljuba njim, o “aferah” pa v večini primerov niso “poročali”, ampak so si jih povečini skupaj v JJ štabu izmišljali - zato so tudi bili (Gerič, Možina, Pesek, Vasle, Erznožnik, Slivak & Co.) bogato in funkcionalno nagrajeni.
    Sicer pa so imeli “izjemen vpliv” zato, ker se njihovi uredniki in urednice niso upali vztrajati na profesionalnih standardih - žalibog dolgotrajna in vsesplošna kazen za ta oportunizem ceha je njegovo ruiniranje. In zato je dandanes in bo tudi v prihodnjih letih Štularju in redkim podobnim toliko težje.

  18. jozasportoroza pravi:

    moet ali si ti prebral mene - jaz sem SeEnJoza to je JozaSportoroza, komentar se prične z

    Vsi, ki zagovarjate oni dve KURI ste navadni OSLI?

    Če si, zakaj si še vedno taki? Ali naj kaj bolj detaljno pojasnim? Ni več dosti časa, jutri grem na dopust.

    Ravnokar poslušam Top (Bijelo Dugme)

    SeEnJoža

  19. v srediscu ciklona pravi:

    Po dveh letih in pol od volitev in vsem, kar se je v tem času zgodilo - od političnih zlorab do politično/gospodarskih flopov, se vedno znova čudim takim razmišljanjem. Halo, človek, a si ti ostal v letu 1946? A ne razumeš, da se ne gre več za komunajzarje in one druge? Te debate je bolje pustiti zgodovinarjem, ki med redkimi premorejo malo distance, da lahko brez krvoločnosti razglabljajo o teh temah. Tukaj se gremo leto 2007, dobra dela in uspehe trenutne oblasti (tudi v primerjavi s prejšnjimi) pa vsakokrat znova zameglijo njihovi vojački od najnižjega čina do generalčkov.
    Ljudje smo praktični, zato nas večina ne gleda več na politične barve, ampak na rezultate dela politikov. In kaj vidim jaz, ki sem očitno nekoliko bližje centra ciklona od tebe, tako, malce ob strani, da lahko nemoteno in neopazno opazujem… ŠTALA.

    Človek, pozabi na “naše in vaše”… a se bo moralo tebi osebno, na tvoji koži, v tvojem malem svetu zgoditi in te doleteti, da boš sprejel dejstvo, da ta oblast ni OK in nehal z demagoškimi floskulami? Pa ne zaradi svojih barv, ampak zaradi ljudi v njej, ki ne delajo prav.

  20. jozasportoroza pravi:

    In kako se blizu središča ciklona vidi Tito - kot pozitivna osebnost ali kot negativna osebnost? (me čisto mimogrede zanima)

    PS: moj svet ni mali

    SeEnJoža

  21. peter pravi:

    Najboljši primer te velike LDS čistke je Rosvita Pesek. Ženska, ki je bila Janševa priležnica (v tem času je bil še poročen, kako je zdaj, ne vem) je delala kot novinarka na javni RTV (ja v času grozne LDS strahovlade) in vodila politična omizja. Res, kakšna žrtev.

  22. jozasportoroza pravi:

    Pa Peter ti si DIREKTEN kot kakšna stara baba iz kmetov.

    I’ll be back.

    Iskalnik ne dela, na “jozasportoroza” ne najde nič.

    Predlog za VEST.SI: dodajte možnost prenosa izbrane strani na PC - tako bi na morju prijateljem kazali najljubše vsebine.

    SeEnJoža

  23. Jakobinec pravi:

    JozeSportoroza, cestitam, uspelo ti je da si preusmeril debato in da se bralci ukvarjajo s tabo in ne s problemom :). Če držijo modeli psihologov, je to značilno za osebe, ki so jih matere prekmalu odstavile od prsi in potem v življenju na vse načine iščejo pozornost. In ta stran ni primerna za reševanje osebnih travm.

  24. jozasportoroza pravi:

    Jakobinec, pojdi na pir.

    In zdaj
    dvoTedenskiOdklop

  25. optimist pravi:

    pa nas se naši oblastniki ozrejo proti njim tako priljubljeni ameriki. eni živijo s psi in mačkami, eni pač s svinjami in kurami.

  26. Feminist Plut pravi:

    Ali ste že pozabili prepir med Ropom in Pahorjem, ko sta se kregala kdo ima večji vpliv na RTV???

  27. Luka pravi:

    A ste že pozabili pismo Dragi Janez, Draga Andrijana? ;)

  28. Ščurek pravi:

    Nadaljevanje zgodbe splošnodružbenega discipliniranja: Onkološki inštitut.

  29. Ščurek pravi:

    In v istem zamahu še ena: http://drugidom.net/drugi-dom-se-poslavlja

  30. Buhtl pravi:

    Morda bo komu zanimivo.
    Včeraj (15.7.) je bilo na Valu 202 okoli 22.45 slišati tale komad:
    “…. in jutro prineslo nam novo bo sonce, rumeno in modro neboooo,
    Slovenski demokratski stranki zaupam, na pragu smo nove potiii,
    na pragu smo nove potiiii, …..”
    Avtorji in izvajalci so mi neznani, zapis besedila po delnem posnetku, ki sem ga ujel z diktafonom.

  31. Q pravi:

    Punca je mičkeno bolj pametna, kot si mislite. Zato raje najdite avdio zapis inkriminiranega dogodka.

  32. Buhtl pravi:

    ..a je kdo karkoli inkriminiral…?

  33. marta pravi:

    Besedilo je iz pesmice, ki je je bila objavljena v Dnevniku, 21.oktobra 2004. Komada pa še nisem slišala.

    Brez SDS ni rumenega sonca (n.n.)

    Da znižamo davke, da dvignemo kulturo, približamo šolstvo ljudem, ohranimo okolje, ljudi in podjetja,
    pospešimo regionalni razvoj.
    In jutro prineslo nam novo bo sonce, rumeno in modro nebo, Slovenski demokratski stranki zaupam,
    na pragu smo nove poti.

  34. temp pravi:

    …tudi uradni spletni strani SDS strani je bila v “ponos”…
    http://web.archive.org/web/20050422194325/http://www.sds.si/mp3/malibu.mp3

  35. Miha Mazzini pravi:

    Pesem je himna SDS-ja in je bila objavljena v oddaji Glasba za prave moške:

    http://friends.s5.net/mazzini/glasba/index.html

Komentiraj