Monday 20. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ogrožena lik in delo J.J.

12. julij 2007 ob 11:16 | Jani Sever |

Zgodba iz pasjega sveta, ki je skoraj stala novinarko Vala 202 službe, se še ni dobro ohladila, ko se je nekaj podobnega ponovilo na Slovenski tiskovni agenciji. Z mesta direktorice je prišel ukaz, da se umakne besedilo, ki naj bi žalilo predsednika vlade. Tokrat sicer nihče ni letel iz službe, čeprav samo za kakšen dan, a zgodba je pravzaprav enaka. Državni medij je pokazal izjemno senzibilnost za domnevne žalitve predsednika vlade.

Ali torej državni mediji res tako pogosto žalijo premiera? Nasprotno. Cenzura je prizadela prispevka, ki sta bila povsem nedolžna. Sporna sta bila prispevka, ki ne moreta žaliti nikogar, kaj šele najbolj izpostavljeno javno osebnost v državi, ki ima že po definiciji omejeno pravico do zasebnosti in bi se morala sprijazniti s tem, da bodo na njen račun zbijali šale, ko se je odločila za poklic politika.
To bi veljalo celo, če bi šlo za kakšna neokusna norčevanja, posebej če bi bila osnovana na dejstvih. Oba cenzurna posega sta zato še posebej bizarna, če poznamo vsebino, ki je bila prepovedana. Kaj se torej varuhom dobrega imena predsednika vlade zdi Rubikon sprejemljivega? Kje v svojih glavah in medijih, ki jih nadzorujejo postavljajo mejo dovoljenega?

Kaj je bilo cenzurirano? Ponovimo. Na Valu 202 je bilo nesprejemljivo, da je v eter ušlo dejstvo, da v videu, ki na You Tube zaseda prvo mesto pod geslom Janša, nastopa Denisov pes. Na STA pa je postal sporen povzetek komentarja iz Financ, ki govori, da bi morebitni Janšin potomec pripomogel k večji premierovi priljubljenosti v javnosti.

Ali česa ne razumem? Kaj je pri vsem tem žaljivega? Ali so res izgubili vse kriterije? Ali je v prispevkih, ki sta bila prepovedana karkoli, kar ne bi bilo res? In tudi, če ne bi bilo res. Kaj je žaljivega v tem, da je nek pes, ki mu je ime tako kot premieru, na You Tube bolj popularen od svojega političnega soimenjaka? In kaj je žaljivega v tem, da otroci večajo priljubljenost politikov?

Nerazumnost direktorja Radia Slovenija in direktorice STA je fascinantna. Pojasni jo pravzaprav lahko samo to, da sta fanatično razumela nalogo, ki naj bi jo dobila, ko sta bila imenovana na vrh državnih medijev. Težko si je pravzaprav predstavljati, da bi lahko prispevka užalila Janeza Janšo. Precej lažje je razumeti, da je šlo pač za zelotstvo politkomisarjev, ki v svoji želji, da bi zadovoljili gospodarja, postajajo bolj pravoverni od njega in mu s tem povzročajo samo škodo.

A gospodar je znan in direktor ter direktorica sta prepričana, da ga dobro in pravilno razumeta. Le zakaj jima ne bi verjeli. Konec koncev že način - da novinarske prispevke in novinarje sankcionirajo direktorji in da uredniki pri tem nimajo besede - kaže na to, da sistem nadzorovanja ni bil postavljen slučajno. Postavljali pa so ga z izrecnim privoljenjem prvega šefa.

Optimizem ob tem vzbuja reakcija novinarjev. Tako na Radiu Slovenija kot na STA so se ravnanju vodstva uprli.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 27 x komentirano
  1. Brca pravi:

    hvala za kul komentar, se popolnoma strinjam

  2. Pst pravi:

    Zanimiva je primerjava med tem, kar so o dogajanju na STA bralcem ponudili mediji, in informacijami, ki curljalo od prisotnih. Po slednjih je ravnanje Paulinove (dejanski način izvedbe “izbrisa”, nadiranje “storilke” in administratorja… baje je bil slednji kar “državni sovražnik”) neprimerno bolj bizarno in OMFG. V javnosti je lice seveda nastavil Meško, čeprav je bila zasnova in izvedba akcije kar delo same direktorice.

  3. siruche pravi:

    Kljub vsemu bodo nekateri še naprej trdili, da ni nikakršne povezave današnjih dni z 80-imi leti. Seveda ni nobene povezave. Takrat so nam rekli, da nam gre dobro, danes pa da nam gre odlično ter da smo najbolj sproščeni in da bomo nekega dne na vrhu sveta.

    To da so nekoč direktorji vladnih medijskih hiš nekoč skrbeli za podobo Tita, danes pa gradijo kult osebnosti okoli Janše, pa res nima prav nikakršne povezave s temnimi časi, najtemnejšega obdobja, najbolj svinčenega totalitarizma.

    Ena izmed redkih pozitivnih stvari, ki se je zgodila tej vladi, je kratkotrajna visoka gospodarska rast. To veselo trimesečje (ženil se bo malo kasneje) bojo opevali v svojih govorih tudi čez 50 let. Takrat bo izgledala osamosvojitev mačji kašelj v primerjavi z rastjo.

    Novinarjem želim čim več uspeha. In seveda ne smem pozabiti napisati tudi veliko sproščenosti.

    PS Ne pogrešam komunizma in nisem jugonostalgik. Na majici ne nosim ne Tita ne Che Guevare. Najbolj cenim Jazbinška, ker bi brez njega velika večina državljanov bila Strojanovi. On si zasluži letališče v Ljubljani, Mariboru, Cerkljah, Portorožu ter še kje in ne samo na Brniku.

  4. Robert pravi:

    Ko se vprašam,zakaj je to tako,mi pride na misel,to kar vedno reče Grims,ja pa sej imamo visoko rast BDP-ja in smo tako sproščeni,da ne potrebujemo takih komentarjev,cenzura je pa samo zato,da se ohrani “sproščenost”. Juhu

  5. peter pravi:

    Janšini jurišniki (končno smo dobili tudi prvo jurišnico) bodo Janšo stali zmage na volitvah. Sicer on ni ravno najbolj racionalna oseba, drugače bi jih že vstavil (odstavil). Ta primer s Pavlinovo in STA je prav smešen. Brez te cenzure ne bi nihče tega komentarja sploh prebral. Finance pa imajo koliko prodanih izvodov? Mogoče 6000. Alenka Pavlin pa naj bi bila nekakšna piarovka!? Kaj je s tem posegom dosegla? To, da smo vsi ta komentar prebrali? Mogoče pa je ona undercover Borutova agentka? Težko politiku, ki mu ona svetuje.

  6. pika pravi:

    Tito= Janša?????!1???
    Janša ni bil na vladi 35 let , ne bo nikoli dosmrtni “diktator”, Janša je komaj nekaj let predsednik vlade in gotovo čez 5 - 10 let , ne bo imel več vloge, ki jo sedaj ima (razlika med demokracijo in diktature je prav ta, da sistem ne dovoli monopola in “trajnost” politikov, ker itak so v glavnem vsi zelo podobni in če se navadijo na oblast jo težko spustijo, ampak v Slo se to (posebno levica) težko razume, zato taki komentarji so popolnoma neumni in pokažejo koliko “demokratične” nezrelosti je še v slo levici.

  7. Wega pravi:

    Pika, saj gre samo za primerjavo med ohranjanjem lepe podobe v javnosti. Z levico si vse skup povezala šele ti.

  8. popushio pravi:

    samo se en dokaz več, da trenutna oblast rabi še en mandat, ker se očitno v tem mandatu še niso naučili, kako se delajo take stvari. Tudi LDS-ovi politkomisarji so v svojih časih počeli isto, ampak z eno veliko razliko - znali so zaviti v celofan ter dodati pentljo.

    siruche: še nam (malo mlajšim) novega Jazbinška, na pa, da plačujemo vrtoglave najemnine ali pa jemljemo 30-letne kredite, da plačujemo stanovanja tistim, ki so preko Jazbniška prišli do dodatnega stanovanja.

  9. dr. Onyx pravi:

    Ciatat: “da bodo na njen račun zbijali šale, ko se je odločila za poklic politika.”

    Saj to je poanta. Politikov nihče več resno ne jemlje in vsi samo zbijajo šala na njihov račun, kot bi bili kakšni cirkuški klovni. Nihče se ne šali na račun direktorjev firm, pisateljev, dirigentov, scenarista NMK. Iz politikov se pa vsi norca delajo. In prav je, da se najde nekdo, ki ima toliko kojones, da temu enkrat za vselej naredi konec. In to podpiram.

    Za Janšo in tu mislim premiera je pa samo škoda, da ima skoraj nobenega smisla za humor, da bi lahko znal te šale izkoristiti v svoj prid. Če bi bil jaz premier in nek novinar da psu ime po meni, bi kupil iz lastnega žepa tečaj za šolanje psa in ga poslal novinarju. Da bo imel psa z rodovnikom in certifikatom, če se že imenuje po meni. Pa se na srečo ne.

    Za Mesića pravijo, da ima smisel za humor. Bush ga ima tudi, čeprav pri njem imam občutek, da gre bolj za podzavest, kot humor na nivoju zavedanja. Naš janša pa žal nima smisla za humor. In s tem bo se treba znat navadi živet.

    Tako pač je.

  10. siruche pravi:

    Pika, ne razumem tega ?????!1???. Najprej si z levico pritisnila tipko Shift, potem si pa z desnico petkrat pritisnila tipko ‘. Nato si se naenkrat premislila in si z desnico pritisnila Shift ter istočasno 1, spustila Shift pritisnila 1. Potem pa spet nenaden zasuk na levico Shift in trikrat ‘. Zanimivo. Meni tega ne bi uspelo niti z največjo možno mero sproščenosti.

    Tudi jaz se strinjam, da Tita ne gre enačiti z Janšo. Eden je bil učitelj, drugi pa učenec in redko se zgodi, da bi učenec presegel učitelja. In če je eden tvoj oče učitelj, ni težko ugotoviti, kdo je tvoj dedek učitelj.

    Se popolnoma strinjam, da so tisti, ki ne podpirajo Janše neumni. Kam pa sodimo tisti nesproščenci, ki ne podpiramo ne desnice in ne levice? Ki nam ni mar katera stranka vodi Slovenijo, dokler vlada kot se v demokraciji vlada? Kam sodimo tisti, ki nočemo biti ovce s človeškimi imeni? Kakšno tehniko sproščanja bi nam priporočila? Vidim, da tebi tole sproščanje na straneh vest.si zelo pomaga.

    “Druže Janša mi ti se kunemo!” Pika, nikar ne zaidi z njegove poti, da se ne bi izgubila v nekem tujem svetu, kjer ni ideologije, indoktriniranosti, hlapčevstva, cenzuriranja, sovraštva…

    Pika, srčno upam, da boš ti prva, ki bo prinesla Janši štafeto sproščenosti na vrh sveta. Seveda, če se med potjo ne boš premislila in jo odnesla k svetilniku. Tako je to za tiste, ki so odvisni od gospodarja. Ko jim eden ni všeč, odidejo k drugemu.

    Strinjam se, da je velika razlika med komunizmom in demokracijo. Vendar to velja za normalne države. Za nas pa bi bil najbolj primeren izraz “princip je isti sve su ostalo nianse”. Zaradi tega bo pri nas trajala tranzicija še naslednjih 50 let.

    PS Pika, življenje ni samo levica ali desnica. Če je smisel tvojega življenja brezpogojno braniti Janšo na straneh vest.si, potem lahko samo rečem: Pika, get a life!

  11. info pravi:

    Tisti, ki vas ne zanima katera stranka vodi državo in ne podpirate ne levice ne desnice, po možnosti se tudi volitev ne udeležujete, ste precej NEODGOVORNI. Ker pljuvate po tistih, ki jim ni vseeno in so pripravljeni kaj narediti za to družbo. Saj kakšne odločitve je pa kdaj pa kdaj potrebno sprejeti, mar ne? Nekdo jih mora in če to prepuščaš drugim, bi se lahko vzdržal tudi komentarja. Sicer si pa vedno poklican, da sodeluješ. Če bi ti bilo kaj mar.
    Ampak, ker nisi ovca s človeškim imenom najbrž raje sprejemaš samo tiste odločitve, ki zadevajo tvoj vsakdan - kaj boš kupil v trgovini in kam boš šel v soboto zvečer. Kakšno šolo bomo imeli in ali bo dovolj štipendij in subvencije mladim za stanovanja pa ni več tvoj problem.

    Samo en podatek - oče Janeza Janše je po II: svetovni vojni, ko se je obračunavalo pobegnil iz brezna v Kočevskem Rogu, tako da ima malo skupnega s Titom in “njegovimi”. Pa ni bil pripadnik nobene vojske v tistem času.

  12. peter pravi:

    Naše velike levičarje in desničarje, ki tukaj kao nekaj komentirajo, prosim, da mi odgovorijo na vprašanje. Po čem je npr. Janša desničar in po čem sta npr. Pahor ali Kresalova levičarja. Na žalost v Sloveniji nimamo ne normalnih desnih (kot so npr. konzervatici v Angliji ali CDU v Nemčiji) ne levih strank. Janša je po svojem prepričanju vedno bil in ostal ortodoksni komunist-staljinist. Sicer je prvo bil nekaj časa preoblečen v nekakšne social-demokratske barve, potem demokratske, zdaj pa se igra nekakšnega republikanca. Spremenil pa se ni. Metode so ostale staljinistične. Sicer, kje imajo še predsednika vlade, katerega edina izobrazba je študij na komunističnem faksu za obrambo in zaščito? Ali ni SDS tista stranka, ki se je v 90ih hotela včlanitiv Socialistično internacionalo? O ti. levičarjih da ne govorim. Še sami ne vedo, kaj so, in kaj bi radi postali. Kar se tiče odnosa do kapitala, vsi so enaki. Šele po odhodu Janše in Pahorja se bosta v Sloveniji lahko razvili normalna desnica in levica.

  13. siruche pravi:

    Info tvoji predsodki so (vsaj v mojem primeru) napačni.

    Volitev se udeležujem. Odkar sem polnoleten sem bil na vsakih(!) volitvah in referendumih. Delno tudi zaradi tega, ker je volišče le 100m stran, predvsem pa ker volitve ne jemljem kot pravico ampak kot dolžnost. Vendar volim stranke, ki imajo idealistične program in ponavadi na volitvah pogorijo. Upam, da ni greh, če ne volim katero izmed levih ali desnih strank?

    Neresno je, da nam praviš, da smo NEODGOVORNI. Garam cele dneve v službi, skrbim za družino, plačujem davke, hodim na krvodajalske akcije, itd. Mar to za družbo ni dovolj? A to zate ni dovolj patriotsko? Kaj to ni dovolj sproščeno? Naj grem po šihtu po otroka v vrtec, potem pa še na Tromostovje trobit: Sprosti se Slovenija! Sprosti se Slovenija! Sprosti se!

    Skrbi me, pa še kako za to družbo! Vendar ponavljam: nočem biti ovca, ki se bo priklanjala svetim kravam.

    Šolstvo, stanovanja za mlade družine in zdravstvo pa ni samo tvoj ali moj problem, temveč vseh državljank in državljanov. Povej mi, kaj lahko več naredim kot da te problematike komentiram na straneh vest.si ali pa hodim na proteste?

    Info halo? Janševega očeta sploh nisem omenjal, zatorej tudi nisem predpostavljal, da imata karkoli skupnega s Titom. Uporabil sem prispodobo, za katero sem mislil, da je dovolj razumljiva.
    OČE UČITELJ = JANEZ JANŠA , DEDEK UČITELJ = JOSIP BROZ TITO.

    PS Že takoj povem, da članstvo v kakršnikoli stranki odpade! Za danes imam dovolj komentiranja.

    Srečno!

  14. Robert pravi:

    Peter ima prav,pri nas sploh ne volimo konzervativcev ali liberalcev,temveč Janše,Pahorja,izbiramo med diktatorjem in slamnato lutko. Bi pa rekel,da če že nimamo “prave levice & desnice”, imamo vsaj “prave” radikalce(SNS)

  15. jozasportoroza pravi:

    Na rednem internetnem sprehodu sem odkril te zapise in ne morem si kaj, da ne bi še jaz malo pokomentiral teh na prvi pogled smešnih dogodkov, Butalcev vrednih. Naravnost v oči bode, da ima marsikdo probleme z dekomunizacijo. Biti v teh časih komuniziran je kar smešno. Zraven tega pa je lahko za koga tudi stresno še posebej zdaj, ko je Janša. Nima pa on s tem nobene zveze, problem je izključno zakomuniziranost (je leto 2007).

    In poglej, kaj se ti kot takemu lahko zgodi. Inkriminirana novinarska dogodka sta lep primer. Kakorkoli stvari obračaš, vsebina ne sodi drugam kot za gostilniško omizje. Prosim vas, novinarji, kako lahko to zagovarjate. Pa saj ste profesionalci. Kje pa imate glavo? Je zadeta morda? Pasji dogodek je cenena smešnica, ploditveni pa je zahrbten, kurvinski in kulturen človek tega preprosto ne objavi.

    In še trije nasveti:

    1.)
    Kako ugotoviš, če si zakomuniziran? Odgovori na vprašanje (čas za premislek je ena sekunda):

    Ali je Tito pozitivna ali negativna osebnost?

    Če je odgovor “Tito je pozitivna osebnost” - ti pa si zakomuniziran
    Če je odgovor “Tito je negativna osebnost” - verjetno nisi zakomuniziran (ni pa nujno)

    2.)
    Kako se dekomuniziraš? Praktičnih izkušenj s tem nimam gre izključno za psihološki problem, ki se ga da odpravit z izgradnjo svojega jaza.

    3.)
    Če se ti je dvignil tlak, se skuliraj. Vse to sem napisal izključno za lastno zabavo, ker se mi danes ne da delati in čakam na dopust.

    Za konec pa se ena prošnja. Ali mi lahko kdo zrihta koncert Dina Dvornika v Križankah v septembru. Pred kratkim sem jih slučajno poslušal na Lentu. Pred tem sem mislil, da je Dvornik malo bolj naspidiran Plestenjak. Kako sem se motil. Odlični glasbeniki, ki so iskreno uživali na koncertu. Besedila unikatna ampak vsaka vrstica besedila bi lahko bila tudi del kakšnega pop komada, res odbito. Lajbahi jim ne sežejo do gležnjev.

    SeEnJoze

  16. Pinoy pravi:

    Ajajaj… gospod Sever dobr ste tole skomentiru! Fajn bi blo, če bi bil vi na katerem od teh dveh vodilnih mest :-) Janša sploh ne ve kako s temi gumpci, ki jih je postavil v medije in na direktorska mesta, sam sebi jamo koplje, pa še lopate ne rabi. Ni šans, da bi volivci to spregledali na naslednjih volitvah!

    Delo sem redno prebiral in čital, od kar je Slivnik vse zjebu (po domače povedano), mi pa ni kul. Sorry, ampak to je dejstvo. Granda na RTV pobira neke nagrade za odlično delo v višini cca. 8000€ in to mi tud ni kul, prispevki Vladimirja Voduška so preobširni, enostranski in preveč analitični in tud to mi ni kul…

    Hvala Bogu, Severju, Sarkiću in ekipi, da imamo VEST :-)

  17. tega ne kupim pravi:

    Domnevnost je lepa čednost.
    Vsaka državljanka in vsak državljan si zasluži po 1 do 2 Alenki Paulin, ki bi bdela nad njegovim dušnim blagrom, domnevala, kaj dotično ali dotičnega utegne žaliti in pravočasno eliminirala domnevne žaljivce.

  18. EnXeN pravi:

    @info
    Ko že omenjate očeta Janeza Janše … v zvezi z njegovo povojno usodo lahko na i-netu najdete tudi ta članek, objavljen pred sedmimi leti v Mladini.
    Morda je res, kar piše in gre (je šlo) za izgradnjo karierno-usmeritvene karizme JJ-ja, lahko da ni, in je vse skupaj spet le levičarska zarota. Sami seštejte in odštejte, oziroma kot pravi siruche - v tem svetu lahko vsak vidi natanko tisto, kar sam hoče in / ali pa tisto kar si dovoli naslikati.

  19. Robert pravi:

    Saj se je JJ šolal v partiji, zato ni nič čudnega, da se dogajajo take in podobne traparije.

  20. Robert pravi:

    Hmm,očitno dva piševa pod istim nickom,bom odslej Rob

  21. Ščurek pravi:

    @EnXeNov prispevek pa je lep primer, zakaj je vredno prebrati internetne komentarje… tnx!

  22. jozasportoroza pravi:

    Ščurek, kaj pa praviš na to:

    Ali torej državni mediji res tako pogosto žalijo bivšega predsednika? Nasprotno. Cenzura je prizadela prispevek, ki je bil povsem nedolžen. Sporen je prispevek, ki ne moreta žaliti nikogar, kaj šele izpostavljeno javno osebnost v državi, ki ima že po definiciji omejeno pravico do zasebnosti in bi se morala sprijazniti s tem, da bodo na njen račun zbijali šale, ko se je odločila za poklic politika.
    To bi veljalo celo, če bi šlo za kakšna neokusna norčevanja, posebej če bi bila osnovana na dejstvih. Cenzuriran poseg je še posebej bizaren, če poznamo vsebino, ki je bila prepovedana. Kaj se torej varuhom dobrega imena bivšega predsednika države zdi Rubikon sprejemljivega? Kje v svojih glavah in medijih, ki jih nadzorujejo postavljajo mejo dovoljenega?
    Kaj je bilo cenzurirano? Ponovimo. Na Valu 202 je bilo nesprejemljivo, da je v eter ušlo dejstvo, da v videu, ki na You Tube zaseda prvo mesto pod geslom KUČAN, nastopa Denisov PRAŠIČ.
    Ali česa ne razumem? Kaj je pri vsem tem žaljivega? Ali so res izgubili vse kriterije? Ali je v prispevku, ki je bil prepovedan karkoli, kar ne bi bilo res? In tudi, če ne bi bilo res. Kaj je žaljivega v tem, da je nek PRAŠIČ, ki mu je ime tako kot bivšemu predsedniku, na You Tube bolj popularen od svojega političnega soimenjaka?

  23. lila2140 pravi:

    Dejansko se mi zdi, da je Janša doslej najslabši predsednik vlade. Jaz osebno ( samo tako lahko primerjam ), živim iz leta v leto slabše. In to v času t.i. prosperitete. Vendar vseeno mislim, da tako pritlehna, osebna namigovanja, ki so skrajno dvoumna, ne pristojijo resnemu mediju. Takemu ali drugačnemu. Malo osebne cenzure je zaželjeno, posebej s strani ljudi, ki si s tem služijo vsakdanji kruh. Če sem jaz zaposlena kot prodajalka, lahko v krogu mojih prijateljev “šimfam” blago, ki ga prodajam, v službi si pa tega ne smem privoščiti. In prav je tako. Ravno tako si nekdo, ki se ga bere ali posluša in s tem oblikuje mnenje, ne sme privoščiti nikakšnih dvoumnih namigovanj. Izjave naj bi bile jasne in nikakor nesramne.

    Profesionalno opravljanje svojega dela. Nič več in nič manj.

  24. tantra » Objave » Ideološka $ Verska netoleranca $ žaljenje pravi:

    […] http://www.vest.si/2007/07/12/ogrozena-lik-in-delo-jj/ […]

  25. Duko pravi:

    Video o psu Janši se mi ne zdi prav nič zabaven, nasprotno, nerodno mi je bilo, ko sem ga gledal in pred koncem zaprl. Mislim, da je žaljiv in, da se avtor, ki nastopa v javnosti, ne bi smel spustiti tako nizko. Citiram del Sarkićevega intervjuja na spletu:

    Spoštujemo osnovne novinarske kodekse, zastavili pa smo si še svojega: »Spoštuj vsako vest in vse ljudi.« To pomeni, da si odprt do vsega, kar se dogaja okoli tebe, hkrati pa moraš spoštovati tudi tistega, ki morda v trenutku ni nastopil kot nekdo, ki se ga nekaj dotika, ampak je bil obremenjen, obdolžen ali pa se mu s tem posnetkom morda godi krivica. Treba je spoštovati ljudi na vseh straneh in delati ‘news’ ne le z eno, drugo ali tretjo stranjo, ampak z vsemi štirimi.

    Spoštovanje vseh ljudi, glej no! To verjetno res velja za Severja, tale….pa? Da lahko objaviš kaj takega, moraš sovražiti, ne spoštovati.
    Seveda ljudje do Janše čutimo različno; za ene je diktator, za druge preporoditelj. Ob tem mi pride na misel citat iz enega od dnevnikov v Sobotni prilogi Dela, kjer avtorica pravi, da ji je oče, arhitekt, rekel, da je treba dati Slovencem tisto, na kar se spoznajo: absolutizem in slamnate strehe. To je po svoje morda tudi res, vsekakor pa to ne velja za novinarsko srenjo, ki se ji zdi, da je zanjo meja le nebo, kar je nižjega, je pa že, kako pravite, nesproščenost? Mimogrede-menim, da je Delo dober časopis.
    Še kratka misel, da bi lažje občutili novodobni “totalitarizem”: Ali je kdo pomislil, kaj bi se zgodilo, če bi pred leti (ko nam je bilo menda bolje), kdo tak filmček posnel o, denimo, Dolancu (ne upam si reči Titu, to bi bil samomor)?

  26. Denis Sarkić pravi:

    Dragi Duko,

    čiste ulice so tebi očitno španska vas, ker namreč video prikazuje, kako bi moral vsak lastnik cucka za njim pospravljati. Če pa bi bilo mojemu psu ime npr. Sendi, bi bilo pa vse ok, ali se morda motim?!?

    Tiste, ki vas je zmotilo to, da ste si pogledali video in se ob tem zgrozili, vas moti očitno samo to, da je mojemu psu ime JANŠA in ne kako drugače, pa čeprav je to ime dobil po čebelarju Antonu Janši in to ne sprejemate za resnico!!!!!!!!! Mojemu psu bo tudi čez deset let ime še vedno Janša in tudi takrat bom za njim po mestu pobiral iztrebke! Ker imam rad čiste ulice in moj pes bo verjetno še vedno rad lizal med.

    Novinarka je dobila nogo na radiu zato, ker je povedala resnico o tehničnih - vsebinskih zadevah na YouTube-u in ne zato, ker sem jaz posnel ta “grozljiv” video!!!!

    Če misliš, da ni nihče v obdobju Tita in Dolanca zahteval svobodo izražanja in snemal ali ustvarjal provokativne stvari, potem ne veš kdo je bil pokojni slovenski režiser Boštjan Hladnik, kaj je v gledališču ustvarjal režiser Dušan Jovanović in kdo so bili jugoslovanski črni valovci na področju filma.

    V času totalitarizma so resda zapirali ljudi in sam odločno obsojam takšna dejanja, ampak, da leta 2007, v popolnem razcvetu sproščenosti, ultra-demokracije, svobode govora - iz službe vržejo novinarko, ki jo potem po protestih in odstopu urednika ponovno vzamejo nazaj, to je pa po mojem osebnem prepričanju približevanje totalitarističnim časom! Tistim, ki bi morali biti krepko za nami. Ali se spet motim, dragi Duko???

  27. ikebana pravi:

    rada bi vidla, kako strasten uživalec medu je Janša na YT. može Denis?

Komentiraj