Sunday 12. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ducat let kasneje

11. julij 2007 ob 11:20 | Jani Sever |

Srebrenica je simbol vojne v Jugoslaviji. Je zločin zločinov. A spomin nanj je vedno bolj oddaljen. Tako se pač zgodi vsem spominom. Čeprav pozabljenje nikoli ne pride hitro. V Sloveniji medvojni in povojni poboji živijo še več kot šestdeset let kasneje. Več ko je krvi, težji so spomini. Razpad Jugoslavije ni bil žametna ločitev Čehov in Slovakov. V Bosni je bilo to najbolj očitno.

Proslava v Potočarih je postala že tradicionalna in na žalost je postala tradicionalna tudi novica, da Mladić in Karadžić še vedno nista v Haagu. Ali ju bodo nekoč ujeli? Ali bosta prej umrla? V Sloveniji krivci za povojne poboje nikoli ne bodo kaznovani. Ampak situacija je v Bosni drugačna. Storilci so znani in dokazov je dovolj. Samo najti jih je treba. Kar seveda ni lahko. Saj niso sami. So le del mreže. Prav to je podobno povsod, kjer so bili zagrešeni masovni zločini proti človeštvu.

Tisto, kar ločuje pa ni le oddaljenost ali količina dokazov, ampak tudi vnema preiskovalcev. To običajno določa tudi odnos javnosti. Kako domača so bila denimo zgražanja ob preiskovanju Mitje Ribičiča v Sloveniji. Prav tragično je zato vsako leto opazovati zamere, ki jih do tožilke Carle del Ponte gojijo sorodniki žrtev. Najbolj zagrizena tožilka vseh časov na spominskih slovesnostih ni dobrodošla. Kakor da bi bila ona kriva, da Mladić in Karadžić nista za zapahi.

Nasprotno, če kdo za to ni kriv, potem ni kriva Carla del Ponte. Povsem drugače je s politiki. Predvsem evropskimi politiki, čeprav sta v dogajanje vedno vpleteni tudi Rusija in ZDA. Realna politika mora pač računati tudi s takšnimi okviri razmišljanj, ki v prvi vrsti obravnavajo prihodnost evropskih pristopnih pogajanj s Srbijo. Tudi naš zunanji minister Dimitrij Rupel je bil udeležen v tovrstnih premislekih in tudi izrekel jih je. In še daleč ni bil edini.

Carla del Ponte je neverjetna ženska. Nikjer na Balkanu ni priljubljena. Mnogi lahko rečejo, da pri svojem delu ni bila uspešna. Milošević ji je umrl preden so ga lahko obsodili. Umrl je tako rekoč nedolžen. Druga dva obtožena vojna zločinca, ki sta najvišje na seznamu iskanih, nikakor ne morejo ujeti. A kljub temu je mogoče del Pontejevi peti samo hvalo. V Haagu so končali narodni junaki praktično vseh v vojno vpletenih strani. Že to je dovolj velik uspeh.

Slovenija je bila v tej vojni udeležena tako rekoč obrobno. Tudi zato je njen status danes tako drugačen. Vseeno se je ob obletnicah Srebrenice dobro spominjati začetkov konflikta in razlogov za izbruh vojne. Je bila resnica črno bela? Tako jo je mogoče risati na proslavah. Tako jo je treba razumeti, ko gre za zločin in za žrtve, med katerimi še danes vse niso pokopane.

Zgodovina bo sicer včasih govorila o posameznih usodah, tudi o brezsramnih načinih likvidacij, a predvsem bo hladno štela žrtve, beležila besede in stavke, analizirala številke, ki pričajo o takratnih ekonomskih razmerjih… Slovenija je in bo del te zgodovine. Del zgodovine borbe za demokracijo in hkrati za nacionalno čast - za vzpostavitev nacionalnih držav, ki je pripeljala do nerazumnega izbruha sovraštev.

Vojna v Jugoslaviji bi se zgodila tudi brez Slovenije. Slovenija je bila epizoda. Vendar pomembna epizoda, ki je delovala kot katalizator čustev. Epizoda, ki je napovedala razplet nadaljevanke, ki se še vedno ni končala. Nerazrešeno ostaja namreč vprašanje Kosova. In Slovenija bo svojo vlogo v tej tragični zgodbi odigrala do konca. Na Kosovu in v Srbiji. Temu se ne da izogniti, tudi če bi želeli.

Bomo na koncu lahko rekli, da je bila vojna v Jugoslaviji samo nekakšna balkanska pot v Evropo, ki je Evropa ni razumela?

Srebrenica je vsako leto bolj oddaljena. Groza ob spominu na žrtve ostaja.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. siruche pravi:

    Moti me Ruplova naklonjenost do podpisa sporazuma s Srbijo, kljub temu da še nista bila izročena Mladić in Karadžić. Tu gre za moralno vprašanje: Ali lahko svobodna, demokratična Evropa sodeluje z nekom, dokler ščiti vojne zločince?

    Največji problem s Srbijo je, da se ukvarja s preteklostjo. Ko zaide v težave; ko ne ve kod ne kam, se vedno obrne nazaj in išče pogum, navdih.

    Paradoks je, da je turbofolk med vojno podžigal sovraštvo, sedaj pa je glavno globalizacijsko sredstvo, ki povezuje Balkan.

    Za Slovenijo velja: Ker smo v času vojne imeli mir, se gremo v času miru vojno.

    PS Grosuplje ima približno 8000 prebivalcev. Nepredstavljivo!

    Srečno vsem!

  2. moet pravi:

    dobar!

  3. barlon pravi:

    Samo, da malo pripišem Siruchini ugotovitvi…
    “Paradoks je, da je turbofolk med vojno podžigal sovraštvo, sedaj pa je glavno globalizacijsko sredstvo, ki povezuje Balkan. ”
    … in se ob tej priložnosti spomnimo na velikega rockerja Boro Đorđevića (ob tem “konjušari” niso omembe vredni).

  4. Mario’s thing… » Obletnica Srebrenice pravi:

    […] 24ur.com RTV SLO Vest.si Objavi prispevek na: « Noro vreme   […]

  5. andlen pravi:

    Slovenija (Slovenci) se nikakor ne more docela izmakniti odgovornosti. Preveč “plemiških” naslovov je “krajnskim janezom” podelil Dunaj za junaštva(???) ob okupaciji Bosne. Koliko pa je slovensko klerikalno (KKJ) štrikanje Juge na začetku stoletja zamenštralo situacijo, da se je tako katastrofalno odmeštrala na koncu stoletja, pa naj skup zložijo za to plačani zgodovinarji. Dejstev je na kupe.

  6. Schrott von Cilli pravi:

    Naše bo spet naše Vaše pa nikoli več !

  7. Schrott von Cilli pravi:

    Naše bo spet naše Vaše pa nikoli več !

  8. Igor Đukanović pravi:

    Bil sem v Srebrenici kmalu po koncu vojne. Kot turist. Stanoval sem v manj izropanem delu hotela. Bolj praktično razmišljujoč del “zmagovalcev”, ki se ni znesel nad ljudmi, si je odšrafal, kaj se je odšraufati dalo. Mesto je popolnoma brez duše. Zdravilišče, znano še iz Avstoogrske, je propadalo. Nihče nič ni obnavljal. Mesto, ki je umrlo skupaj z Jugoslavijo.

    V hotelu mi je stregel natakar - domačin Srb, edini preživeli iz svoje enote. Povedal mi je, da je ostale pobila skupina muslimanskih “borcev” pod poveljstvom Naserja Orića. Ta se je po dnevi skrivala v Srebrenici, ob nočeh pa napadala srbske položaje. V Srebrenici so takrat bili številni nizozemski vojaki. V tem času je v okolici Srebrenice izginilo nekaj tisoč Srbov, kar samo dokazuje nemoč ideje o skupnih evropskih oboroženih silah. Orića pa je haško sodišče obsodilo na le dve leti zapora, kaj priča o nemoči tožilcev, da karkoli dokažejo. Tudi ujete Srbe, ki so se snemali, kako morijo, je sodišče izpustilo. Morda so bili priče proti “večjim ribam”, a te ameriške pravne finte ne padejo na plodna tla, pač pa samo dajejo krila domišljiji o krivicah zoper izbrano ljudstvo.

    Domačini so prisegali, da nihče ni ubil nobenega Muslimana. Množični poboji - kje neki? To je počela nasprotna stran. Pravzaprav se na to temo ni bilo varno preveč direktno pogovarjati, saj je večina novih prebivalcev bila beguncev z drugim območij.

    Za Srebrenico jaz ne vidim upanja. Kljub dokazanemu genocidu, med Srbi ni nobene želje, da bi se za grehe sonarodnjakov opravičili. Ko poslušam matere Srebrenice, se mi močno zdi, da tudi z druge strani ni nobenega ožalovanja za mrtve srbske civiliste. Vsi bi samo hoteli, da se njim popravi krivica, nihče pa se ni pripravljen pokesati za svoj del krivde. Katarza - kaj je to!?! A je to nekaj za na kruh namazati?

Komentiraj