Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Peterletovi zavezniki

10. julij 2007 ob 11:27 | Jani Sever |

Leva sredina - to je ime, ki se je v zadnjih dneh nekako prijelo za kompozicijo SD, LDS in Zares - išče kandidata za predsednika republike. To počnejo, odkar se je Pahor odločil, da sam ne bo kandidat. In takoj so se začeli zapletati. Tako je zaenkrat jasno samo to, da se ne razumejo. Oba potencialna kandidata, Danilo Türk in Mitja Gaspari, pa sta nehote postala njihova talca. Se sploh lahko rešita iz te pasti?

Borut Pahor se je navdušil za Danila Türka. Jasno, Türk naj bi bil dovolj sredinski, konec koncev so se nekaj časa celo “pomladniki” ogrevali zanj in tudi sam vedno najbolj poudarja, da ni pomembno, kdo ga bi kandidiral. Na drugi strani se je LDS odločil za Mitjo Gasparija, ki je vrh svoje popularnosti pravzaprav dosegel kot neuspešni kandidat za guvernerja Banke Slovenije. Dokler je še bil guverner ali celo, ko je bil finančni minister, je vedno ostajal v ozadju.

Zares bolj ali manj molči. Pogovarjali se bodo z obema. In tudi podprli bi, kot kaže, lahko oba. No, na koncu se bodo verjetno morali odločiti. Koga bodo izbrali je morda pomembno, vendar najbrž ne odločilno. Tako ali tako nihče noče kandidirati svojega kandidata. Namesto tega govorijo o kandidiranju s podporo glasov ljudstva. O kandidaturi, za katero bodo zbirali podpise.

Vse skupaj izzveni skrajno cinično. Posebej v primeru SD in LDS. Velike politične stranke, ki hočejo prevzeti vlogo civilne družbe. Stranke, ki se hočejo skriti za voljo ljudstva, ki si ne upajo reči, koga predlagajo in potem organizirati kampanjo za svojega kandidata. Žalostno. Nekateri govorijo celo o tem, kako bi se dogovorili, katerega kandidata ljudstva bodo podprli v drugem krogu.

Ali gre res samo za to, da si leva sredina ne more izmisliti nič drugega kot da želi kopirati Lojzeta Peterleta? Čeprav je v resnici Peterletova zgodba povsem drugačna. Peterle je kandidaturo začel sam. Šele kasneje so se mu priključevale stranke. Največja SDS je za to potrebovala kar nekaj časa in še potem ni bilo videti, da ji je ravno lahko. Bolj se zdi, da sama pač ni našla boljšega kandidata in da je Janez Janša ocenil, da je spet čas za strnitev pomladanskih vrst.

A kljub temu Peterle ni kandidat vladnih strank - Desus ga vsekakor ni podprl in tudi ni videti, da bi ga lahko. Prav tako ni videti kot kandidat “pomladi”. Vsaj ne povsem. Podoba s pogreba Alojzija Šuštarja je bila pomenljiva. Ob Peterletu je sedel bivši predsednik Milan Kučan in se z njim spoštljivo rokoval. Premier Janez Janša ga je ignoriral. Spomini so gotovo še živi. Peterle je po Depali vasi ostal v vladi in Janez Janša mu tega najbrž nikoli ne bo oprostil.

Kljub temu Peterle seveda ostaja kandidat desne sredine. Ljudski kandidat. Še celo njegova hči se je na Ljubljanici zadnjič duhovito pošalila, ko je na vprašanje zakaj po reki krmari na desno, odgovorila - “vzgoja pač”. Peterle ga pihne in njegovi očitno tudi. In čeprav so njegove orglice za mnoge prej pomanjkljivost kot prednost v predsedniški kampanji, je z njim gotovo težko tekmovati. Konec koncev je v zadnje pol leta že obredel skoraj vso Slovenijo. Le kako lahko kateri koli levosredinski kandidat parira tako ekstenzivni Peterletovi kampanji?

Tekma kljub temu seveda nikakor ni odločena, saj ima tudi Peterle svoje pomanjkljivosti. Predvsem to, da najbrž težko seže čez polovico volilnega spektra. Lojze je pač razumljen kot cerkveni, konzervativni politik. Kar tudi je. A po drugi strani je res tudi to, da način, na katerega so se iskanja protikandidata lotili v opoziciji ne obeta. Cincanja in prerekanja niso dobra popotnica tistim, ki želijo zmagati.

Ob nadaljevanju levosredinske strategije je zato povsem mogoče, da bo ta povzročila predvsem abstinenco levosredinskih volivk in volivcev. Zdi se, da je tako največji zaveznik opozicije na predsedniških volitvah pravzaprav vlada, ki je vedno manj priljubljena in lahko “svojemu” kandidatu predvsem škoduje. Tega se gotovo zavedata tako Peterle kot Janša - njuna največja prednost pa je, da jima distance med njima ni treba niti igrati.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. usperna pravi:

    Kok mate usi z puvedat čez Peterlleta, Türka in Gasparija. Bo pa Jelinčič predsednik. Pol s bo pa on z Ambrušani kregu in za Strojane naviju!

  2. Robert pravi:

    Ta zmešnjava na levici postaja počasi že neverjetna,vedno ko se skregajo,zbežijo,pripojijo se na koncu reorganizirajo in delujejo še manj usklajeno kot prej,ko je bil kaos. Edini način,da se dokaže vsaj kanček pameti,bomo videli v drugem krogu predsedniških volitev,ko bo šel skozi samo 1 kandidat “levice”,ko nebo druge možnosti,da se poenotijo in nastopijo skupaj tako kot bi morali,ampak ali bodo to tudi storili? Ali pa bo spet “toga” podpora,brez prave vrednosti,ki bo marsikoga odvrnila od tega,da odda svoj glas v drugem krogu? Mogoče pa celo hočejo,da zmaga Peterle,ker je on njihov Joker za rušenje ravnotežja na desnici, oz. “vodje JJ-ja”,ker zagotovo ne bosta bila v dobrih odnosih,kar na koncu lahko celo pomeni,da bi zrušili Bajuka v NSI,kjer Drobnič čaka svojo priložnost za maščevanje.Teorij je veliko,ampak kaj je dejanski namen poštenjakov na oblasti pa lahko samo domnevamo

  3. Rado pravi:

    “Peterle je po Depali vasi ostal v vladi in Janez Janša mu tega najbrž nikoli ne bo oprostil”.

    Ne moreš verjet, da takšen človek eksistira in celo našo vlado vodi. In ignorira drugega politika v tolikšni meri, da se niti rokovati noče z njim?!

    Kako lahko zaupaš takšnemu značaju, da bo vlekel optimalne poteze za slovenski narod?

  4. Simona pravi:

    Slovenka Hribar bi bila primerna kandidatinja za predsednico!
    Mislim, da bi si to zaslužila oziroma da bi si to lahko zaslužili posamezniki/ce.
    Kaj menite?

  5. soci pravi:

    Peterle je dober kandidat in menim, da ne bi bil slab predsednik, zagotovo bi bil povezan z ljudmi, vodil bo neko ljudsko politiko predsednikovanja, kot jo je vodil Kučan, kako se bo oglašal glede na politična vprašanja pa je vprašanje, upam da ne tako ostro na eno stran, kot to počne in je počel Kučan.

  6. andlen pravi:

    Peterle je po Depali vasi ostal v vladi in Janez Janša mu tega najbrž nikoli ne bo oprostil”.
    Janša je pa pomagal sesuti demos, pa lojleta, in spravil na oblast drnata (”Konstruktivna nezaupnica”). Za nagrado je pučnik postal podpredsednik vlade. In po naslednjih volitvah so šli spet vsi skupaj v drnatovo vlado. Lde! Ne se pstit nategavat od iste glihe!

  7. pika pravi:

    Vprašanje (se oproščam za mojo nevednost): Ali bi bilo prvič v slo zgo, da bi bil na višjih funkcijah nekdo, ki ni bil v preteklosti komunist (v smislu, več kot nekaj let zapored)?
    Do zdaj so bili vsi presedniki države (bivši) komunisti, predsedniki vlade (pomembnejši) tudi (tudi sedanji) ali se motim?

  8. 1tastar pravi:

    Morajo že biti. Tam so se naučili podstavljati pasje bombice, ker pravih niso mogli. Jim ni dovolil veliki brat Udba.

Komentiraj