Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Medijsko medenje

9. julij 2007 ob 10:15 | Jani Sever |

Še malo pa se bodo začele kisle kumarice. Obdobje, ki ga mediji ne ljubijo. No, letos kumarice morda ne bodo tako velike in tako kisle. Videti je, kot da jih skoraj ne bo. Vsekakor se okoli nas dogaja dovolj zanimivih reči. In če se medijem ne da ukvarjati s tem kar jih obkroža, se še vedno lahko dovolj intenzivno ukvarjajo sami s sabo. Denimo s stalinističnimi refleksi ali samo s povsem običajnimi primeri neprofesionalizma.

Saj vem. To je običajno strašno dolgočasno. Mediji, ki se ukvarjajo sami s sabo so predvsem zanimivi novinarjem in urednikom. In vendar. Kadar sami poskrbijo, da so zanimivi, je to povsem na mestu. Še več - je nujno potrebno. Tako v Sloveniji morda še najbolj preseneča pomanjkanje samorefleksije in ne to, da se z medijsko pokrajino že nekaj let intenzivno ukvarjajo tako rekoč vsi.

Prejšnji teden je bil glede te tematike v Sloveniji izjemen. Toliko neverjetnih zgodb, ki si zaslužijo, da se jih ne spregleda, že dolgo nismo mogli spremljati tako rekoč hkrati. Najbolj je bila seveda pomembna tista z nacionalnega radia.

Z Vala 202 je bila najprej odstranjena in potem spet vzeta nazaj novinarka, ki je poslušalkam in poslušalcem povedala, da je prvi zadetek pod imenom Janša na You Tube “iz pasjega sveta”. Ni se zlagala. Pravzaprav je povedala samo suho informacijo. In je letela. Problem je velik. Zelo velik. Za začetek. Ni je vrgel urednik, ampak je v uredniško avtonomijo z odpuščanjem neposredno posegel direktor. In za konec. Letela je zaradi zaščite dobrega imena predsednika vlade. V kakšnih bolj nesproščenih časih bi takšnemu početju brez zadržkov rekli stalinizem. Danes temu ni tako.

Mimogrede, če bi šlo za kak komercialni radio, bi bilo nezadovoljstvo sicer prav tako upravičeno. A gre za nacionalni radio, ki ga financiramo vsi davkoplačevalci. Direktor tam res ne more početi vsega, kar se mu zljubi. Oziroma, kar mu pade na pamet. Ne da bi sploh premislil o posledicah.

Nekoliko tragikomično je, da je direktorja Vinka Vasleta pravzaprav rešil urednik, ki je protestno odstopil in ga tako opomnil, da je nekaj hudo narobe. Vasle se je tako lahko potegnil nazaj in vse je bilo kar naenkrat spet v redu. Celo več kot v redu. Vasle je izpadel nekako razumen mož. Grožnja z odpusti, ki generira samocenzuro je ostala. Perfektno.

Vsi mediji, ki so o zgodbi poročali, so se nad njo sicer zgražali, jo označili za abotno, neverjetno in podobno. A nihče ni izpostavil, da bi zaradi incidenta v resnici moral leteti direktor. Direktor, ki brez zadržkov poseže v uredniško avtonomijo. Že to bi bilo povsem dovolj. Ampak potem je tu še razlog, zaradi katerega je prišlo do incidenta. Megalomanija v glavah medijskega direktorja. Če že ne more nadzorovati You Tube - lahko vsaj omejuje način, kako se o njem poroča.

Ampak take pač imamo. Primer Janše na You Tube je bil vsaj opažen. To, da je medijska zvezda Mojca Mavec enostavno prepisala kolumno in jo objavila pod svojim imenom skorajda ni bilo zabeleženo. Kako naj to razumemo? Ali gospa ni dovolj slavna, da bi kaj takega kogarkoli zanimalo ali pa v slovenskem novinarstvu kraje niso nič posebnega? Profesionalizem?

O čem se poroča je pač stvar fokusa, ki ga izbirajo novinarji in uredniki in pri nas očitno tudi direktorji. Vendar ne le tega. O tem, kaj bo prišlo v ospredje, bi morala odločati tudi pomembnost določenega problema in to, ali ljudi zanima.

Vrhunec nenavadnega fokusiranja seveda predstavlja primer direktorja davčne uprave Ivana Simiča, ki ga komisija za boj proti korupciji obtožuje koruptivnega dejanja. Simič je lahko tudi povsem nedolžen. A ne glede na to, kdo ima prav - povsod v demokratičnem nesproščenem svetu bi bil kakršen koli sum o direktorju vrha državne davkarije zgodba, ki ne bi šla s prvih strani oziroma udarnih minut medijev, ki kaj dajo nase.

Ob vsem tem je bizarnost, ki se je pojavila v zadnjih tednih ob zapisovanju priimka enega od predsedniških kandidatov, lahko najbrž samo zabavna. Tudi največje medijske hiše na svojih napravah namreč ne najdejo črke ü - zato so začele Türk enostavno zapisovati Tuerk.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. omg pravi:

    No, Slovenska abeceda pac ne pozna umlautov. Prav tako ne pozna mekanih cjev, kar bi lahko cel kup vasih novinarjev zacel upostevati…

  2. Ščurek pravi:

    Ne pozna niti W niti Y, pa boš potem napisal Vašington ali pa Jes? Če še ne veš, Vukovo pravilo velja za srbski jezik!

    Za vse tiste, ki niste vedeli, kako napisati ü: desni alt + ?, za tem pa u.

  3. EnXeN pravi:

    Lektorji in oblikovalci pri Dnevniku danes res izstopajo pri ne-uporabi tipkovnic.
    Ü (Alt+0220), ü (Alt+0252), sicer pa tabela … ;-)

  4. siruche pravi:

    Razumem Mojco. Tudi njej se je zgodila sproščenost. Res, težko je napisati kaj pametnega v 20 vrsticah v tako kratkem času (par dni). Zato je uporabila formulo svojega kolega, ki jo sedaj najbolj zagovarja: Pišem hitreje kot razmišljam.

    Če sem še malce zloben: Mojca ima to nesrečo, da se ne piše Drnovšek.

    Rubrika Morda niste vedeli: Za ü pritisneš AltGr+’ in spustiš, potem vtipkaš u.

    Simiču svaka čast za taktiko. Govori tako hitro, da na koncu na veš, o čem je sploh govoril.

    Jubito je res nevaren. Najprej je nanj nasedel hrvaški tanker Ivica Kirin, sedaj pa še čezoceanka Vinko Vasle (dvojni kolumnist - revija in radio).

    Pa nekaj malega še o enem kolumnistu. Jani, še tako naprej.

    PS Letos ne bo kislih kumaric, ker je z nami vest.si. Srečno.

  5. B2rd pravi:

    @omg

    res kratkogledno!!! se strinjam s Ščurkom!!!

  6. Luka pravi:

    @Omg, vaša spoštovana inteligentnost. Ne vem, kaj ste s tem, da slovenščina nima ü-jev hoteli povedati. Jih pač nima. Tuje besede pa jih imajo, zato jih pač zapišemo. Je pa nekaj drugega. Slovenščina ima čžš, zato ne vem, kaj naj bi pomenilo, da abeceda ” pac ne pozna umlautov” in da naj bi to “cel kup vasih novinarjev zacel upostevati”? Verjetno ste mislili na “pač”, “vaših” in “upoštevati”. Samo domnevam. Ker vašemu intelektu ne sežem niti do kolen.

  7. Luka pravi:

    Aja, pa v slovenščini se reče “mehkih”, ne “mekanih”.

  8. KRPAN pravi:

    Vsi govorite o eni črki, kaj pa pravite na to, da bi vaš priimek napisali napačno?

  9. Julija pravi:

    Orng, pridevnik “slovenski” se piše z malo začetnico.

  10. stric pravi:

    Zamejski Slovenci so si komaj izborili čšž-je na njihovih osebnih dokumentih. In zdaj naj bi mi začeli zganjati teror nad priimki? Če bi imel umlaut, w, y ali karkoli drugega v priimku bi si želel, da se to upošteva tudi v medijih.

  11. omg pravi:

    Zdej boste mene drkal, ker pisem v spletnem short-handu? Novinarji imajo malo vec odgovornosti do svojih bralcev, kot obcasni pisci komentarjev na spletu, in medtem, ko sam tudi pisem Türk, ta crka ne obstaja v nasi abecedi in bi jo po vseh pravili morali nadomestiti z nasimi crkami. So pa umlauti dosti manj moteci kot razni mekani cji, dzji ipd…

    Ce boste zdaj zaceli srati z tem, da juznjaki res niso nic manj od Nemcev, se seveda motite; jugoti so/ste pac untermensch in kot taki dobri samo za muzko, pucat skrete in zganjat kriminal…

  12. Tone pravi:

    ue je čisti ekvivalent ü-ju. po nemskem pravopisu!! v nemskih krizankah je celo pravilo, da t.i. “umlautov” ni. vse črke s preglasi se pisejo tako. ä ae, ö oe,…. torej ce napisemo tuerk ni nič narobe slovnično gledano!

  13. Ščurek pravi:

    @omg:

    Ustava RS

    63. člen

    (prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti

    ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni)

    Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

    Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

  14. omg pravi:

    @scurek:

    daj, skrivaj se za legalizmi, pickica mala

  15. KRPAN pravi:

    @omg:

    Spoštuj vsako vest in vse ljudi. Če tega nisi sposoben pojdi drugam pisat traparije.

  16. Ščurek pravi:

    @omg, ljudje se soočamo z besednimi argumenti, princip fizične moči pa je bolj karakteristika živalskega sveta.

  17. omg pravi:

    Ves, kaj; pri nas je tale clen nas ekvivalent Goodwinovega zakona, in mi gre ze posteno na jetra…

  18. Ščurek pravi:

    da imaš velike probleme z njim, to je kot 1×1. imaš potem velike probleme tudi z veliko večino Slovenk in Slovencev, ki ga podpira?

  19. omg pravi:

    Bullshit; to je ameriska politicna koreknost, ki jo vsiljujejo vsem, ker joj, prejoj, da ima kdo mnenje…

  20. Ščurek pravi:

    ali si ti več kot slovenski narod?

  21. Robert pravi:

    Zakaj to postaja klasični blog,ko se začne jebat vse po spisku, center tega jebanja so pa itak vedno Južnjaki in njihovi mekani c-ji itd.!? Čeprav se pa strinjam z marsikom,o tem,kar piše g.Sever v zvezi z priimkom Tuerka,bi se vsaj lahko pozanimal,kakšna so pravila. No sej ko smo pa že ravno pri tem, so prave “cvetke” vedno prispevki o tem,da so nogometaši igrali z 150% moči,plača se je povečala za 100% oz. za 1x in ostale neumnosti okoli procentov,ker vsakič,ko so v igri % pri gledanju TV-dnevnika izgubiš živce,ampak sej zato so pa šli študirat novinarstvo na FDV,ker so zanič v matematiki kajne!?

  22. Julija pravi:

    Robert, najprej praviš, da je to postal klasičen blog, poln sovražnega govora, potem pa v zadnjem stavku vse novinarje zmečeš v en koš in demoniziraš FDV. Deluješ v skladu z istim principom, samo drugo družbeno skupino si si izbral.

  23. Luka pravi:

    @omg: Spoštovani veleumni gospod omg. Kakšna škoda, da je tako neodumljivo inteligenten človek, kakor ste vi, slovanskega rodu, ki v Nemčiji kot untermensch ni dober za nič drugega kot pucanje skretov. Pa pustimo svetlo, izbrano, “čisto” nacijo Nemcev, ki ji tako ali tako lahko samo pucamo sekrete in se pogovarjajmo o stvareh, ki jih lahko doumemo. Takole pravite: “to je ameriska politicna koreknost, ki jo vsiljujejo vsem, ker joj, prejoj, da ima kdo mnenje”. To, da smo ljudje enakopravni, je torej ameriška vsiljena ideja, vi pa imate svoje mnenje. Menite, da so Nemci več vredni od vas, ker ste vi slovanski untermensch. Strinjam se z vami. Ne zaslužite si biti enakopravni, to so ameriške neumnosti. Vi ste več vredni od jugotov, Nemci so več vredni od vas. Kako čudovito mnenje imate! Ste čisto sami prišli do njega, ali ste kaj škilili h kakšnemu Hitlerju. No, vedno se je treba od nekod učiti. Važno je, da ne zaupate tej grdi ameriški propagandi! (sicer je to, o čemer govorite plod francoske revolucije, a za lažje komuniciranje z vašo možgansko celico, ostanimo pri američanih) Torej jugoti lahko pucajo sekrete pri nas, mi lahko pucamo pri Nemcih in tako naprej. Svet je lepo urejen. Vendar to že vemo. Tisto, kar je še lepše, so vaše filozofske izpeljave iz te rasne teorije, ki je vaše mnenje, za razliko od drugih, ki nimamo mnenj. Torej vaša izpeljava je kratko malo genialna in vredna celo tega, da bi vas Nemci povišali iz pucalca skretov v kakšnega šoferja. Torej takole gre: analogno s hierarhično ureditvijo človeških ras, sledijo tudi nekatere nove lingvistične kvalifikacije, o katerih še ni nihče pred vami razmišljal in so res pionirske in genialne. Namreč v skladu z zgoraj povedanim je črka Ć manj vreda od črke Č, ki pa je spet analogno bolj primitivna od črke Ü. Naravnost briljantno. Prepričan sem, da bodo po vas poimenovali kakšen lingvistični inštitut, ali pa vas vsaj najeli, da v tistem inštitutu spucate sekret.

  24. Robert pravi:

    Re: Julija,pa ti ločiš med žalivkami in predpostavkami? OMG ŽALI,jest predpostavljam(zato je na koncu tisti “?” =>VPRAŠAJ) na podlagi tistih bedarij,ki jih gledamo na dnevniku in se opravičujem,ker nisem bil bolj točen,take bedarije si privošči predvsem POP-TV,nacionalka načeloma ne,ampak kakorkoli,še vedno je predpostavka o matematičnem znanju novinarjev,torej kakšen je odgovor NA PREDPOSTAVKO!?

  25. Kali pravi:

    Bravo, Jani, odličen komentar! Čestitam!
    Mimogrede - vse bolj zanimive stvari se (ob umiku povzetka) menda dogajajo tudi na STA. Mrkaić naj bi med drugim zatožil avtorja enega od blogov, češ da grdo piše o Paulinovi, zasebno pismo pa naj bi (po vzoru ASK?) poslal na več e-naslovov …

Komentiraj