Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Inflacija dogaja

6. julij 2007 ob 11:33 | Jani Sever |

Inflacija je na letni ravni presegla 3,2 odstotka. Je to posledica uvedbe evra? UMAR pravi, da ne. Prav tako naj ne bi bila kriva visoka gospodarska rast. Krivi so nafta in hrana. In nič naj nas ne skrbi. A vsi ne mislijo enako. Ugotovitve Banke Slovenije so bolj neprijetne. Inflacija naj bi bila strukturna. Kaj je torej res? Ker so napovedi različne, bo pač treba počakati na prihodnost. To pa, če ne drugega, vzbuja nelagodje.

Na inflacijo imamo strašno neprijetne spomine. Še iz rajnke Jugoslavije, pa tudi v Sloveniji, je bila dolga leta ena najbolj zoprnih spremljevalk podjetniških projektov in potrošnje. To, da se vrača, ni ravno motivacijski moment. Ni ravno dosežek, s katerim bi se bilo mogoče hvaliti. A še bolj zaskrbljujoče je, da jesen napoveduje dogodke, ki bi lahko inflacijo še okrepili.

Visoka gospodarska rast je pričakovano sprostila samozavest sindikatov in sprožila zahteve po povišanju plač. Hkrati se zaključujejo pogajanja o plačnem sistemu v javnem sektorju, ki bo gotovo dal močan pospešek sindikalnim zahtevam v gospodarstvu. Policisti bodo dobili več denarja in novinarji tudi. In nihče ga ne bo dobil manj. Menda. Minister Virant je na to še posebej ponosen.

Sliši se super in ljudje bodo navdušeni. Vendar je to uresničevanje zahtev še izpred časov izjemno visoke gospodarske rasti. In ker tako povečani gospodarski rasti kot zvišanju plač v javnem sektorju brez izjem sledijo zahteve po višanju plač v gospodarstvu, je jasno kaj nas čaka. Logično bi bilo sicer, da bi višanje plač v gospodarstvu tistega v javnem sektorju prehitevalo. A kakor koli, dejstvo je, da bo jesen vroča in da jo bodo očitno zaznamovali spopadi med sindikati in vlado.

Vlada se tega seveda zaveda. Tako kot se zaveda tega, da ji zviševanje inflacije ta boj izdatno otežuje. Manevra za popuščanje bo vedno manj. Hkrati je vse skupaj zelo zoprno zaradi dejstva, da je predsednik vlade k samozavesti sindikatov odločilno prispeval z vztrajnim ponavljanjem, da gre Sloveniji odlično in s skoraj vsakodnevnim izpostavljanjem visoke gospodarske rasti.

Zdaj predsednik vlade molči. Mu je žal, da smo prej nekaj tednov poslušali samohvalo in slavospeve vladi? Najbrž ne. To je bilo namreč za pridobivanje javnega mnenja na svojo stran skoraj nujno, čeprav se zdi, da so bili učinki manjši od pričakovanih. A žrtev je bila pač potrebna za prikrivanje težav na ideološkem političnem terenu, za kamufliranje poskusov obvladovanja inštitucij, za spregledovanje primerov suma korupcije in seveda predvsem za odvračanje pozornosti s težav, ki jih vladi prinaša afera Sova.

Obeti torej niso ravno najbolj rožnati. A vroča jesen bo vsekakor prišla in vsi so ves čas vedeli, da se ji ne bo mogoče izogniti. Inflacija jo dela samo še bolj neprijetno. Mogoče celo precej bolj. Kljub vsemu bo kot vedno odločilno kakšni so vzroki za nastalo situacijo.

Kot rečeno, Banka Slovenije opozarja, da gre za strukturni izvor, da za inflacijo niso krive le cene hrane in nafte. Medtem ko UMAR - po drugi strani, trdi, da so za inflacijo odgovorne dvigajoče cene nafte in hrane. Vladni analitiki so prepričani, da nista kriva niti sprejem evra, niti visoka gospodarska rast. No, v zadnjem času se je UMAR kar pogosto zmoti. Če nič drugega, ni napovedal niti izjemne gospodarske rasti, niti dviga inflacije.

Težava, na katero opozarjajo strokovnjaki je, da Slovenija nima več inštrumentov, da bi vplivala na obrestne in tečajne politike. Zato opozarjajo, da bo brzdanje inflacije še težje. Vladi vsekakor ne bo lahko. Smo pa lahko zadovoljni, da imamo novega guvernerja banke Slovenije. Vsaj zaradi opozoril, ki jih bomo v prihodnje deležni.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. optimist pravi:

    sindikati navijajo za višje plače in se že pozna na inflaciji? stop! še ena debata za volitve 2008.
    ta država BO uredila vse da bo lepo in prav!!!

    sindikat; mati, zadnje zatočišče,piknik,Dedek Mraz….

  2. Bota112 pravi:

    Hmm, kaj je že bilo v poročilu, zaradi katerega je “moral” odstopiti Mitja Gaspari. Baje je nekaj govorilo o inflaciji. No toliko o petelinih, ki prezgodaj in preglasno pojejo, pa še prave barve niso.

  3. 1tastar pravi:

    Iz teorije (za telebane):

    Povečevanje potrošnje sicer ugodno vpliva na povečanje družbenega bruto produkta, istočasno pa povzroča inflacijo.

    Varčevanje jo zmanjšuje, v kolikor se preko bančnih mehanizmov spet ne prelije v potrošnjo.

    Naložbe v nepremičnine zmanjšujejo inflacijo, zajebajo pa zdravo ponudbo.

    Povečevanje kapitalnih naložb (beri: povečevanje bogastva kapitalistov) zmanjšuje inflacijo, in istočasno povečuje produkcijo, s tem pa zadovolji povpraševanje brez inflacijskih pritiskov.

    Katastrofa pa bi bila, če bi Cerkev ubogala mlade ateiste, in bi začela prodajati svoje premoženje, in ga prelivati v potrošnjo. Skoraj jugoinflacija! Tudi evropska centralna banka je ne bi mogla ustaviti.

  4. Igor Đukanović pravi:

    Predvidevam, da je tudi tazadnji komentar - tisti o Cerkvi, iz teorije (za telebane).

  5. Ščurek pravi:

    cerkev ne uboga nikogar.

  6. Schrott Cilli pravi:

    potem napovedi iz banke slovenije zaradi katerih Gaspari ni bil potrjrn za guvernerja le držijo –2008/9 kolaps in šlep na europrtnerje! (tako kot se je jug šlepal preko nas se bomo sedaj mi na račun evrope)

  7. 1tastar pravi:

    Telebani verjamete le eni teoriji. Da je vse, kar je levo, super, desno pa so le svinjarije.

    NA LEVO KRUG!

    (V vaši Jugi je bilo služenje vojske obvezno)

  8. Robert pravi:

    Ta zadeva z inflacija je vsaj po moje čisto pričakovana,ker če je rast BDP visoka,nezaposlenost dokaj nizka,krediti so ugodni(verjeli ali ne,imamo cenejše kredite,kot v tujini),potem imamo uvedbo evra,kar so vsi vrli gostinci,njihovi dobavitelji in šiptarski zelenjavarski karteli pridno izkoristili id dvignili in če še država veselo troši(to je glavni očitek Bajuku,ampak o tem,kdaj drugič več),potem raste cena surove nafte itd. je to popolnoma pričakovano,edini problem je to,da so vsi Bajuki itd. presenečeni!
    Vedno se gleda 3 kazalce stanja države z vidika ekonomije in sicer:
    1.)Rast BDP
    2.)Inflacija
    3.)Nezaposlenost
    In vseh treh ne moreš imeti krasnih,ker če imaš tako kot mi visoko rast BDP & nizko brezposelnost, ne moreš imeti nizke inflacije! Kot nekdo,ki pa precej pozna gostinstvo,lahko povem,da se kljub DRASTIČNIM DVIGOM CEN,obisk ni zmanjšal,ampak kvečjemu zvišal! Torej problem tudi ni samo v državi,ker če si včasih jedel 10x in si zato plačal 100EUR, daneš še vedno ješ 10x,AMPAK plačaš 130 EUR,AMPAK NE reagiraš na dvig cen. Torej z tem povečuješ inflacijo,ker več trošiš tam,kjer so se cene dvignile. Sicer se pa ekonomisti delijo na dve struji in sicer,na tiste “šparovne” in “zapravljive” in “šparovni” so zelo glasni zadnje čase,upravičeno?

  9. Andrej pravi:

    inflacija je monetarni pojav

  10. inflaciofil pravi:

    Ej, zakaj pa je inflacija za Slovenijo pravzaprav slaba stvar? Inflacija naj bi pomenila, da je denar manj vreden, vendar ena majhna Slovenija ne bo zmanjšala vrednosti evra, pa če ma še tako inflacijo, tako da se ni treba bat za prihranke. Prej je blo drugač, ko smo mogli kupit drugo valuto…

    A je sploh še kakšen drug efekt kot ta, da pač delamo z večjimi zneski? (Kar je dobro vsaj iz tega stališča da mamo več denarja ko gremo v tujini v trgovino…)

  11. roaddogg pravi:

    Zakaj je inflacija za Slovenijo slaba stvar? Zato ker cene rastejo hitreje od plač in za svojo plače čedalje MANJ dobiš!.. Zato, ker če varčuješ, imaš na banki REALNO negativno obrestno mero (ledi še davek) !!!! In tako tudi če varčuješ realno izgubljaš na vrednosti..

    Praviš, da se ni treba bati za prihranke? Sej sem že omenil negativno RELANO obrestno mero ane??? Če ti banka ponudi 3.5% letno obrestno mero (država te potem na to še obdavči) , cene pa rastejo s 6% letno (inflacija)… Ali se ti zdi to dobro za tvoje prihranke?!?!

    Z večjimi zneski bi delali v primeru, da bi RASLE PLAČE in INFLACIJA… no prva stvar pri nas ne raste tako rada kot tadruga… v tem je tudi en problem..

Komentiraj