Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Proslavljanje po novem

5. julij 2007 ob 11:19 | Jani Sever |

Predsednik republike se ne bo več udeleževal državnih proslav. Novica je pravzaprav šokantna. Bolj simbolnega protesta si skoraj ni mogoče predstavljati. Še dobro, da ne bo več dolgo predsednik. A kljub temu je vse skupaj zelo zoprno. Predvsem za vlado. In seveda za prihodnjega predsednika republike. Drnovšku je tako ali tako vseeno.

Aleksander Zorn se je potrudil, da bi Drnovšek septembra vendarle govoril na Primorskem. Ampak Drnovšek se je odločil. Na proslave ne bo več hodil. Menda ga je Zorn užalil. No, najbrž ga je užalil še kdo drug. Vendar se je v Drnovškovih besedah Aleksander Zorn, predsednik koordinacijskega odbora za državne proslave, takoj prepoznal. In sklical tiskovno konferenco.

Argumentov za polemiko mu ni primanjkovalo. Zorn je bil, ko je navajal “neljuba in nevljudna dejstva”, odločen. Odbor za proslave je najbolj pluralno sestavljena inštitucija v državi. Valentina Flander - Drnovškova predstavnica v odboru za državne proslava, se je od osmih sestankov udeležila samo dveh in tudi sam Drnovšek se je od leta 2005 udeležil samo 12 proslav, čeprav jih je bilo kar 21. Kdorkoli iz Drnovškovega kabineta bi moral samo poklicati Zornov odbor kakšen mesec pred proslavo in izraziti predsednikovo željo, da bi govoril na proslavi. In vse bi bilo dogovorjeno. Tako pa je predsednik pač zamudil.

Zornova dejstva so na prvi pogled kar prepričljiva. In vendar. Odbor za proslave je res sestavljen zelo pluralno. Ampak popolno večino v njem ima vladna koalicija in njeni prijatelji. Flandrova morda res ni hodila na sestanke, ampak zato še ni treba kaznovati predsednika države. To da se je predsednik republike v dveh letih udeležil 12 od 21 proslav pa pravzaprav sploh ni tako malo. Zaplet se je konec koncev zgodil zaradi proslave ob Dnevu državnosti in ne zaradi katere koli proslave. Ta pa je samo enkrat na leto.

Zorn pravi, da predsednika republike nikoli ni užalil. Vendar se je vseeno spomnil, da je Drnovšku pred kratkim zabrusil, da je bil predsednik totalitarne države. Kot odgovor na predsednikove misli o obsedenosti s proslavami kot značilnosti totalitarnih sistemov. Beseda pač da besedo in polemika državnega uradnika s predsednikom republike se zavrti do neslutenih razsežnosti.

Vprašanje, ki je ob takšnih primerih vedno prisotno, je - kdo je kriv. Užaljeni predsednik republike ali arogantni državni uradnik. Tudi državni uradnik - predsednik koordinacijskega odbora - je bil namreč užaljen. Globoko. Takšna interpretacija je sicer točna, vendar pove premalo. Zorn z Drnovškom ni polemiziral sam. Tiskovno konferenco je organiziral vladni tiskovni predstavnik, ki je na njej delil fotokopije pisma, ki je bilo poslano Drnovšku. Preko Zorna je s predsednikom republike ponovno polemizirala vlada.

Tudi sicer Aleksander Zorn ni samo državni uradnik - je eden bolj izpostavljenih pomladnikov, prvoborec slovenske osamosvojitve. Človek, ki razume ideološke cilje aktualne oblasti do potankosti. Z njimi je tako rekoč poistoveten. Njegovo veselje ob novici, da Drnovšek ne bo več nastopal na proslavah je bilo tako iskreno, da ga ni mogel skriti. Oziroma ga niti ni hotel.

Sedaj se lahko oblast končno sprosti tudi na tem področju. Vsaj za nekaj časa. Poslej bodo govorniki samo še Janez Janša, France Cukjati in vladni ministri. Proslave bodo lahko tako res vsakič pravilno uporabljan inštrument za prekvašenje misli državljank in državljanov.

Se bo v to sliko lahko vključil tudi prihodnji predsednik?

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Matej pravi:

    Ok, čisto brezveze, da se je Zorn kregal s predsednikom… mar bi rekel, da ne misli polemizirati ker ni vljudno in bi še najbolje izpadel.

  2. soci pravi:

    Veš Jani, tukaj ni vprašanje kdo je kriv, proslave so dolžnost predstavnikov države, pa naj bo to predsednik vlade ali države. In tudi, kdo sedi v odboru za proslave ni najbolj pomemben, če bi si Drnovšek sploh želel govoriti na proslavah mu tega ne bi prav lahko preprečili, on rajši med svojim delovnim časom podpisuje knjige in se prav tako s službenim avtom med delovnim časom odpravlja na podpise knjig ( seveda na naše stroške), kot pa da bi opravljlal tisto za kar je plačan.Če je bil Zorn urednik njegove knjige, pa osebno menim da ni izključeno da nista imela nesoglasja že takrat, sedaj pa ga prenašata še na javnost.

  3. peter pravi:

    Državni uradnik nima kaj polemizirati s predsednikom izvoljenim od državljanov na neposrednih volitvah. Kaj bo zdaj še vsaka Janševa tajnica polemizirala z Drnovškom? Če mu imajo kaj za povedati, naj mu to pove Janša osebno kot predsednik vlade, in naj ne pošilja nekakršnih nižjih uradnikov. Če pa bi Zorn rad bil predsednik, naj se udeleži naslednjih volitev. Ta polemika med Zornom in Drnovškom je bila nekaj najbolj smešnega kar se je zgodilo v zadnjih letih, in je samo pokazala, da Slovenija ne funkcionira kot normalna država, temveč kot nekakšna krajevna skupnost.

  4. Jst pravi:

    > Ta polemika med Zornom in Drnovškom je bila nekaj najbolj smešnega kar se je zgodilo v zadnjih
    > letih, in je samo pokazala, da Slovenija ne funkcionira kot normalna država, temveč kot nekakšna
    > krajevna skupnost.

    Prej romsko naselje!! Res smešno!

  5. bk pravi:

    Prej romsko naselje!! Res smešno

    Ne podcenjevati Romov, pri njih se ve kdo je glavni. Zorn tega ne ve. Naj čita slovensko Ustavo .

  6. moet pravi:

    Zorn - “prvoborec slovenske osamosvojitve”… Halo??? Kvečjemu kruhoborec!

  7. desničar pravi:

    Počakajmo kakšni dve leti, da se bo predsednik Peterle podobno bodel s premierom Pahorjem in bodo vsi zgornji komentatorji diametralno spremenili mnenje.

  8. omg pravi:

    @ desnicar

    Mocno dvomim, da bo Peterle pocel podobne pizdarije; ne, da je Peterle kaksna posebna perla, vendar se mu vsaj ni zmesalo, ko je zbolel…

  9. Pohar pravi:

    Rad bi samo povedal, da se take stvari, pa tudi še dosti slabše dogajajo tudi drugje. Samo pogled v Italijo bo takoj potrdil mojo trditev.
    Sedaj pa glede Drnovška. Gospod preprosto ne opravlja svojega dela. Ali sploh kaj dela? Ali rabimo takega predsednika?
    Jaz ne. In obstajajo države, ki takih institucij ne poznajo.
    Prihranimo denar in ukinimo predsednika in njegov urad.
    Pa nisem za Janšo, da ne bo pomote.
    Mojemu predlogu vprid govori tudi Pahorjeva narcisoidna tragikomedija.
    Tehnologije napredujejo, informacije so dostopne in politikom je potrebno zmanjšati moč in pristojnosti.
    Skrčiti je potrebno uradništvo.
    Postanimo naprednejša država in preprosto povejmo Drnovškom, Pahorjem, Janšem naj pokažejo rezultate svojega dela, ali pa jih odpustino.

  10. arh pravi:

    In kaj pol če ti ne rabiš takega predsednika. Jaz ga. Moja stvar. Je edini, ki si sploh še kaj upa rečt in ukrepat proti enoumju, ki sedaj vlada. Koj k. bi moral hoditi na te proslave, če so samo krinka sedanje oblasti za nečednosti, ki se dogajajo. Tako se vsaj razpravlja zakaj, kako itd. A misliš, da je Drnovšku mar kaj si nekdo misli? Ukrepa po svoji vesti in se ne podreja družbenim normam in bednim protokolom in to bi moral počet vsak človek ne glede na to ali je papež, predsednik ali čistilka.

  11. Ditka pravi:

    Ja pa naj se potem financira iz prostovoljnih prispevkov državljanov, ki takega pajacka rabijo.

  12. pika pravi:

    Otročje obnašanje, upam samo, da bo Slovenija končno imela “zrelega” predsednika.

  13. pika pravi:

    “Rad bi samo povedal, da se take stvari, pa tudi še dosti slabše dogajajo tudi drugje. Samo pogled v Italijo bo takoj potrdil mojo trditev.” ??????????

  14. joj pravi:

    Mislim,da bivšim komunistom ne gre vse po željah,čeprav jim mediji,(ki itak mislijo,da oni ustvarjajo politiko ),krepko asistirajo,posebno še yugofilsko in srbofilsko naravnani,katerih jih ni tako malo.Od tu tudi takšne reakcije.

Komentiraj