Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Predsedniška tekma na “levici”

2. julij 2007 ob 11:17 | Jani Sever |

LDS ima novo predsednico. SD je ponovno zrasla na lestvicah priljubljenosti. Zares organizira okrogle mize in zbira sodelavce. Prvi dogovor, ki jih čaka, naj bi bil - kdo bo skupni kandidat za predsednika republike. Oziroma ali se glede tega sploh lahko dogovorijo. Zapletlo se je že takoj na začetku. Medtem ko je Mitja Gaspari pristal na kandidaturo, je Borut Pahor že predstavljal svojega kandidata Danila Türka.

Nič še ni dokončno odločeno, vendar se zdi, da bi bil en kandidat levice precejšnje presenečenje, čeprav se morda lahko zgodi, da bo SD, ki ji moč še vedno narašča, zares uspelo z njenim favoritom. Konec koncev Gaspari pravi, da ne bi bil kandidat samo ene stranke. Nabor imen predsedniških kandidatov, ki bi imeli možnosti za uspeh pa je v Sloveniji vendarle zelo majhen. A vse možnosti še niso izčrpane. Še vedno bi se lahko našel kdo tretji. Ali celo tretja. Spomenka Hribar bi bila gotovo močna kandidatka.

Ali morda nekdo, ki je že v politiki. Denimo sedanji predsednik republike. Nekateri sicer pravijo, da bi bil to - po tem, ko je tolikokrat povedal, da ga ponovna kandidatura ne zanima - politični samomor. Vendar to nikakor ni gotovo. Drnovšek nikoli ni kategorično dejal, da ne bo kandidiral in tudi sicer je njegov moto zadnje čase, da se človek pač lahko premisli. Zakaj pa ne. Konec koncev je ena najbolj privlačnih potez “novega” Janeza Drnovška prav njegova nepreračunljivost.

Z izjemo Drnovška in morebitnih tretjih presenečenj se zdi, da gre pri iskanju kandidatov za predsedniške volitve na levici za zdaj bolj ali manj spet predvsem za prestižne spore. Danilo Türk je človek sredine in Mitja Gaspari tudi. Za nobenega od njiju ne bi mogli reči, da je z leve. Seveda še manj, da je z desne. A ker ju desnica ne šteje za svoja, je kljub vsemu povsem jasno kam sodita.

Pravzaprav je desnica pred kratkim natančno povedala, kaj si misli o obeh. Ko je bil Mitja Gaspari predlagan za še en mandat guvernerja banke Slovenije se je nanj usul plaz kritik o neustreznem nadzoru Banke Slovenije v času, ko je bil njen guverner. Ob njegovi morebitni kandidaturi za predsednika republike bodo napadi z desne gotovo še bolj intenzivni.

Za Danila Türka so napovedi predvolilne kampanje še bolj neprijetne. Ko se je začelo govoriti, da bi lahko postal kandidat desnice ali vsaj kandidat SDS, ki ji Lojze Peterle ne ustreza ravno najbolj, je bilo kmalu uporabljeno najmočnejše orožje. Peter Jambrek je na TVS namignil, da je Türk pravzaprav nasprotoval osamosvojitvi.

Oba potencialna kandidata sta sicer vse obtožbe zanikala. Vendar to seveda nikakor ne more vplivati na to, da se obtožbe ne bi ponavljale ali celo stopnjevale. A to bi tako ali tako doletelo kateregakoli kandidata levice. Tudi Janeza Drnovška. Njega morda še najbolj. Ker bi imel tudi največ možnosti za zmago.

Kakorkoli - morda bi bilo celo dobro, če bi bilo kandidatov za predsednika republike na levici več. Konec koncev volitve skoraj zagotovo ne bodo odločene v prvem krogu. In namesto “levih” strank se bodo v tem primeru za finalista pač odločile volivke in volivci. Tak pristop bi lahko pomenil prednost, tako za kandidate kot za stranke, ki jih predlagajo. Promocije in medijskega prostora bi bilo tako na razpolago nekoliko več.

Kaj se bo zgodilo, je zaenkrat še nemogoče napovedovati. Jasno je samo, da se bo Drnovšek lahko odločil zadnji. In da se bo lahko odločal tudi glede na to, kako bo kazalo kandidatom ali kandidatu “levice”. Oziroma ko bo ocenil ali lahko Lojze Peterle zmaga.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. pika pravi:

    Po navadi ni predsednik države predsednik vseh državljanov neke države - in ne samo ene politične opcije?? Predsednik katerekoli moderne evropske demokratične države skuša vedno biti “super partes” in činmanj “strankarski”.
    Ta predpogoj pa sploh ne velja za Drnovška, ki se vedno bolj vpleta “politično” in izrazito strankarsko na slovensko sceno in javno podpira vedno eno in isto pozicijo (kar glede na njegovo preteklost je popolnoma normalno - da pa je biil izvoljen na tisto mesto pa je dokaz koliko so Slovenci zreli za moderno demokracijo).

  2. mrki z pravi:

    -Turk je edini pravi gospod-ostali so, oprostite, kmetiči! LDS pa ne bo nehal dreka mešat, dokler jim ne bo samo še nos molel iz greznice-pa še tistega bodo vihala nad kandidatom, ki bi ga utegnil predlagati kdo drug. Turk je v slovenski politiki čist kot solza in tega ostali zguncani kandidati kajpada ne prenesejo-bogme, če mi Turka zajebejo, bom volil Jelinčiča - drugega si potemtakem to ljudstvo ne zasluži.

  3. Kaktus pravi:

    Trenutno mislim da je Gaspari bolj izvoljiv kot Danilo. Še priimek ne moreš napisat v Slovenščini (na kar se bodo tudi obesili, če ne drug Tanko). Mislim da ima Gaspari dovojl velik političen kapital (neizvolitev za guvernerja kljub uspehom - prevzem evra) in to se tudi sam zaveda.

  4. Matej pravi:

    @Kaktus: No, jaz pa mislim, da je Tuerk bolj izvoljiv kot Gaspari. Seveda pa sta najini mnenji zgolj špekulaciji in lepo bi bilo videti kake javnomnenjske raziskave na to temo ;)

  5. Mirjana pravi:

    Edina osebnost Slovenije, primerna za predsednico je v tem hipu gospa Breda Pavlič, …a kaj ko živi svoj še kako zaslužen pokoj….vse ostalo so igračkanja levičke, desničke, pa mau po sredinc,…face pa vedno iste….

  6. omg pravi:

    Drnovsek je izvoljiv? A ni v zadnjih anketah dobil krepko pod 20%?

  7. peter pravi:

    V zaddnjih anketah je še bil prisoten Pahor. Njegovi glasovi pa se zdaj morajo nekako razporediti. Po vseh anketah pa je Drnovšek drugi na lestvicah priljubljenosti, za Pahorjem. Čisto normalno je da predsednik izraža svoja politična stališča. Na koncu koncev, vsi kandidati imajo nekakšen program in zmagajo s tem programom.

  8. robert pravi:

    Za Hribarjevo bi takoj volil.

  9. Audee pravi:

    Tudi jaz se po eni strani bolj nagibam k Turerku, vendar za moj okus bi bila dobra izbira tudi Spomenka Hribar. Ampak volila bi Drnovška, če obljubi, da se bo vseeno mal spremenil.
    Po moje ne bi bil slab kandidat Kučan…..in tudi izvoljiv.
    Treba bo najti Dobro alternativo Peterletu….
    Zaupam Pahorju, da bo imel dosti besede pri odločitvi , čeprav….ah pustimo se presenetiti.

  10. Robert pravi:

    Danilo Tuerk je po mojem mnenju prava oseba za predsednika,sej Gaspari ni slab,ampak je bivši guverner itd. skratka ekonomist. Kaj naj bi ekonomist počel na takem položaju ne vem,saj ni namenjen njim,z kandidaturo Gasparija pa LDS samo še enkrat dokazuje,da se ni nič spremenilo,še vedno solirajo,kot vedno,pa čeprav so vsi pravi solerji odšli iz stranke. Kot pravi kekci iščejo svojo “pirovo” zmago,a je ne najdejo. Že pirova zmaga bi bila za njih uspeh,ampak jih trenutno ne morem opisati drugače kot kamikaze. Osebno mi je v LDS žal Guliča, Školča in Mogeta,ampak kakorkoli.Da se vrnem k bistvu, Danilo Tuerk je pravi za predsednika,zaradi dela,ki ga je opravljal v ZN, prav tako je diplomat(neobremenjen z levico/desnico itd.) in v tujini ga cenijo itd. itd. Vprašanje je ali želimo po Drvovšku dobiti za predsednika krščanskega desničarja,ki igra orglice in je “politični inventar”,ali nekaj svežega in dejansko primernega za ta položaj. In se pololnoma strinajam z MrkiZ,če zajebejo Tuerka bom volil tud jest Jelinčiča,ker Peterle res ni človek za to!

  11. joj pravi:

    Ja če že imamo srba za župana prestolnice, imejmo pa še turka za presednika ,tako naj bo,Slovenija domovina turkov in srbov, tako kot je originalni jug,končno jim je uspelo.

Komentiraj