Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Premierova tožba

29. junij 2007 ob 11:17 | Jani Sever |

Predsednik vlade Janez Janša namerava vložiti civilno tožbo proti Antonu Ropu. Rop naj bi preklical svoje besede o tem, da sta se Janša in Sanader leta 2004 pogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Se bo Rop opravičil? Gotovo ne. Bo Janša res tožil? Morda. To bi bil vsekakor presedan. Nas torej čaka test neodvisnosti sodstva? Kakor koli - afera Sova je dobila nov pospešek.

Vsekakor se oba - tako Rop kot Janša težko umakneta. To je skoraj nemogoče. Kljub temu, da se zdi, da za nobenega od njiju sodno reševanje vprašanja ali Rop laže, ne bo brez posledic. Razčiščevanje pred sodiščem je vedno neprijetno za vse,  ki se tam znajdejo. Posebej v primerih, ko gre za tožbe glede domnevnih razžalitev. V konkretnem primeru je vse skupaj še posebej zoprno. Za oba.

Za vsakega po svoje. Predsednik vlade, ki se odloči za civilno tožbo zaradi razžalitve, je bolj ali manj unikum. Kalimero. Najmočnejši človek v državi, ki je tako razžaljen, da išče pravico na sodišču. Ali to pravzaprav ne pomeni, da nima drugih mehanizmov oziroma moralne avtoritete, da bi s svojimi besedami javnost prepričal, da ga nekdo neizmerno podlo žali?

Tudi za Ropa je zadeva vse prej kot enostavna. Očitno je, da za svoje trditve nima dokazov. Imeti bi jih pač morali drugi. Imeti bi jih morala Sova, ki trdi, da jih pač nima. Ker ga namerava Janša tožiti zaradi razžalitve dobrega imena z neresničnimi trditvami, pa bo dokazno breme na Ropu. Rop bo moral torej dokazovati, da je govoril resnico. Le kako naj to stori?

No - Rop ima na voljo tudi drug izhod, ki pa je zanj kot politika še bolj poguben. V petih dneh se lahko javno opraviči - na tiskovni konferenci ali pred kamero TVS. A le zakaj bi to storil? Kajti tudi, če bo sodišče razsodilo v njegovo škodo, bo še vedno lahko trdil, da ima prav. Samo dokazati pač ni uspel svojih trditev. Zaradi zarote ali morda zaradi pristranske obravnave sodišča.

O pristranskosti slovenskih sodišč je nenazadnje vedno znal največ povedati prav Janez Janša. Ali se je vse to sedaj spremenilo? So sodišča po njegovem mnenju že postala neodvisna? Ali celo dovolj odvisna od aktualne oblasti? Je vpliv vlade na sodno vejo oblasti dovolj velik, da bi lahko vplivala vsaj na dodelitev primera primernemu sodniku ali sodnici?

Sicer pa bo Rop v razpravah in ob njih dobil samo še veliko priložnosti za pojasnjevanje svojih stališč in svoje resnice. Sodni procesi trajajo dolgo. Kdo ve koliko časa lahko traja tožba predsednika vlade proti poslancu. In ves čas bo Rop lahko ponavljal svoje trditve, saj se bo konec koncev samo branil.

Medtem lahko na dan pridejo celo kakšni novi dokazi. Tega se nikoli ne da povsem natančno napovedati. Prav včeraj se je zdelo, kot da se je poslancu SDS Jožetu Tanku nekoliko zareklo, ko je na tiskovni konferenci govoril o prisluhih, za katere sicer trdi, da jih ni bilo. Tokrat ga je bilo mogoče razumeti, kot da za prisluhe ve in da ve celo, da je Sova prisluškovala fiksnim telefonskim povezavam.

Je torej Janša res dobro premislil preden se je odločil za grožnjo s tožbo? Zdi se, da ne povsem. Ali pač. Grožnja konec koncev kaže na izjemno stisko, v kateri se je znašel. Že samo sum o dogovarjanju s predsednikom hrvaške vlade o incidentih v Piranskem zalivu je v Sloveniji politična atomska bomba. To Janez Janša dobro ve. Tako kot ve, da odločitev za tožbo pomeni zelo velika tveganja.

Ali si torej predsednik vlade lahko premisli? Tudi to ne bo lahko. Potem bi namreč Rop in opozicija lahko s prstom kazala na to, kako se je predsednik vlade umaknil in to uporabila kot posreden dokaz, da ima Rop prav.

Vse skupaj je zares neprijetno. Nič - v tej bitki bo pač treba zmagati. Naj stane kar hoče.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Svit pravi:

    Janša je naredil pravilno potezo. Če premierja obtožiš dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu (recimo kot Rop), potem moraš imeti dokaze (na varnem seveda…). Zdaj se izgovarjati na to, da so jih popucali v SOVI, ni modro in to bi Rop moral kot politik najvišjega razreda vedeti. In tudi prav je, da se “blebetanja” ostro kaznujejo.

  2. soci pravi:

    Dobro napisan opis situacije, je pa res, da verjetno Janša tudi ni imel kakšne druge možnosti, kot pa da se je odločil za to potezo, iz vseh strani streljajo na njega z vsemi mogočimi topovi, pa naj imajo prav ali ne, to je bila pa verjetno kaplja čez, verjetno se je nakopičilo bistveno preveč stvari in je moral na nek način umiriti žogico. Kot eden glavnih akterjev, ki se je boril za samostojnost slovenije, dvomim da bi na tak način nabiral točke, če pa je Rop to vedel bi Janšata verjetno umaknili ali bi se sam zelo potihem in mi tega ne bi izvedeli,ali pa bi bilo kako drugače.

  3. fifi pravi:

    Zanimivo branje. Najbrž so res dodobra ‘popucali’ v Sovi, da si je Janša lahko privoščil tako grožnjo. Vsekakor pa medijski kraval, ki so mu ga zaradi tega omogočili državni mediji, več pove o premieru kot o aferi ali Ropu. Maščevalni kalimero? Morda. Ne vse ali nič? Ni nujno, a tako kaže. V dobro države? Jaz mislim, da gotovo ne.

  4. bota pravi:

    Se še spomnite, kdo je začel z afero SOVA? Kdo je prvi odkril stare udbovske kleti, letalsko vozovnico in drugo?
    No in zgodba se nadaljuje in nadaljuje. In se bo izgleda vse do volitev. Pa ne samo letošnjih tudi tistih v naslednjem letu. V čigavo zadoščenje in korist? Države Slovenije zanesljivo ne. AMPAK Naj bo pravici zadoščeno če tudi vse ostalo vzame hudič.
    Državljani smo itak lahko le gledalci te farse. No mogoče je to tudi komu v zadoščenje, čeravno bi bilo bolje, da bi si za zdravljenje svojih fobij najel profesionalnega psihijatra. Pa še ceneje bi bilo.

    Aha pa še to, kako pa kaj prodaja slovenske industrije jekla, pa Petrola, pa igralnice pa,……….. Uf da ne naštevam dalje.

  5. mr_m pravi:

    Ali je Jani Sever lastnik vest.si ali kakšna je povezava? In kaj ima s komentarjem veze Magnifico?

  6. mr_m pravi:

    Aha, sedaj je bil Magnifico umaknjen. A to je bil hec?

  7. joj pravi:

    Vsi ki govorite o grožnji enostavno blefirate in si izmišljate termin, pa kdo hudiča ste vi,da lahko odločite,da je bila to grožnja? Človek,v tem primeru J. Janša se je odzval na laži,ki jih je nekdo izrekel o njem,(da ni tako,je treba namrec dokazati in vsak je nedolžen,dokler se mu krivda ne dokaže-znane besede golubiča ropa drnovška itd),vendar počnete z namenom,da šikanerate človeka,kar je še eno kaznivo dejanje,da ne govorimo da osirate na ta način slovensko državo in cel narod, kar je enako kvizlinštvu in bi bilo potrebno uvesti ukrepe primerne izdaji države, saj vsak državljan mora biti lojalen državi po ustavi!

  8. Dentitox pravi:

    Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

Komentiraj