Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Končno - Sova brez nadzora

22. junij 2007 ob 10:50 | Jani Sever |

Vlada se že nekaj časa trudi z nadzorovanjem Sove. Intenzivno. In ne glede na pripombe, je bilo jasno, da je nadzor dobrodošel. Zdelo se je, da bodo tajne službe poslej bolj nadzorovane. A vladna koalicija ima drugačne načrte. Odločila se je, da bo omejila parlamentarni nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami. Že vedo kaj počnejo.

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala novelo zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Vlada je prepričana, da ima parlamentarna komisija preveč pristojnosti pri nadzoru. Da imajo poslanke in poslanci preveč pristojnosti. Zato predlaga, da bi po novem parlamentarna komisija izvršila nadzor nad posebnimi ukrepi samo, ko bo nadzor zaključen in če bi se s tem strinjal predstojnik organa pod nadzorom.

Morda se motim in je namen povsem drugačen. A če gre res za to in bi bil tak amandma sprejet, bi to pomenilo popoln konec parlamentarnega nadzora. Si tega želi vladna koalicija? In če si tega želi, kakšni so razlogi? Ali gospodje res mislijo, da bodo večno na oblasti? In da bo samo vladni nadzor omogočal dobro delo tajnih služb?

Morda imajo celo prav. Kajti njihova oblast je pač poštena in bo bolje ter hkrati bolj varno nadzorovala tajne službe. In vendar. Ali res niso pomislili na to, da bo sprememba oblasti, ko bo enkrat prišla, pokvarjeni in nepošteni opoziciji omogočila, da bo spet počela vse mogoče nečednosti brez parlamentarnega nadzora.

Morda računajo, da bomo do tistih oddaljenih časov že tako napredovali v prakticiranju demokratičnih standardov, da nadzor sploh ne bo potreben. Če pa bi se slučajno zgodilo, da bi nadzor vendarle potrebovali, bo to nadzor nad koruptno novo oblastjo, ki jo lahko nadzira samo dovolj nenadzorovana služba. Oziroma služba, ki je nadzirana samo s strani pravih poštenjakov.

Zdi se, da je ravno to stava sedanje oblasti. Konec koncev je njeno ravnanje, če se ga pogleda v tej luči, povsem konsistentno. Vlada je svoj nadzor Sove začela tajno. Tako kot se spodobi. Ne da bi kaj povedala parlamentu, ki je popolnoma nezanesljiv. Ustanovila je posebno vladno komisijo, ki početje varnostno obveščevalne agencije preiskuje in obvešča javnost o tistih izsledkih, ki so po njenem mnenju najbolj zanimivi in kadar se ji to zdi potrebno.

Zdaj, ko se zdi, da je Sovo končno obvladala, je nastopil čas za nova pravila. Pravzaprav je edina težava, ki se glede nadzora Sove še kaže kot omembe vredna, nadzor s strani medijev. Tudi tega bi bilo najbrž dobro omejiti v interesu nacionalnega interesa, ki ga seveda lahko definira samo in edino oblast.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. Drugi dom » Prevzem Sove - zaključna faza pravi:

    […] Ah… Zdaj, ko se zdi, da je Sovo končno obvladala, je nastopil čas za nova pravila. Celoten komentar […]

  2. Jure pravi:

    ”Ali gospodje res mislijo, da bodo večno na oblasti?”

    Očitno je to njihova želja, in kaj je boljše kot tajna služba za konstituiranje kulta osbenosti?

    Ne vem mogoče se pa motim…

  3. Maatjazh pravi:

    Kult osebnosti? Težka bo. Mogoče v stranki in tej, poslušni, koaliciji. V naslednji koaliciji pa že ne več. Ah, ta kratkoročni um …

  4. D_F pravi:

    In nova Sova bo Janševa Sova. Očiščena in krekrutirana s pravimi kadri… potrjenimi od samega predsednika vlade. Jeba za naslednje volitve, ko bo nekdo, ki je bil opazovan in je sodeloval z nekom, ki ni imel dobrega namena in tako dalje v janšistični retoriki - ne vem zakaj me vse to spominja na ZKS…in ne na neke sodobne demokratične standarde..

  5. decoy pravi:

    Podbregar pravi da ima čisto vest, tudi Miloševič je bil prepričan v svojo čistost. Ampak pred kom ? pred komunistično idejo, ki naj bi skupaj z zgodovino ocenjevala “dobra dela”. In ravno zgodovina je take aparatčike obsodila na izničenje vsega kar so bili in imeli. Podbregar še danes ne ve da bo zadnjo besedo reklo sodišče - zakon in ne kolhozna ideologija, ki ji je verno služil vse svoje bedno življenje

  6. Bizgec pravi:

    Jasno je, da je prejšnji sistem imel svoje vzvode za vzdrževanje oblasti. Želeli in dobili smo spremembe. Edina lepotna napaka pri teh spremembah pa je bila ta, da so bile te spremembe na slabše namesto na bolje. Janša je vojak in kot tak tudi funkcionira. Vojska pa ne pozna demokracije. Čudim se samo, da to toliko ljudem še vedno ni jasno in še vedno padajo na idejo o “čiščenju” starih komunističnih nastavkov… res je… postavjlajo nove boljševistične nastavke, kot je rekla bivša prva Janševa vojakinja A.S.K…. mogoče ljudje mislijo, da nove metode boljše, ker so boljševistične?

  7. bozho pravi:

    decoy še danes ne veš da bo zadnjo besedo reklo sodišče - zakon in ne ideologija, ki ji verno služiš vse svoje bedno življenje……………..

    delo vlade zadovolji le še njegove največje in najbolj fanatične volilce, ki še vedno živijo v “rdeči ” paranoji in časih povojnih pobojev ter vidijo komuniste celo v hišnih muhah……………

  8. Kaktus pravi:

    Mislim kaj se dogaja v naši prelepi Sloveniji!! Prvo vladna komisija javno razskriva zaupne podatke potem pa se vlada še odloči da je glavni problem pri “zlorabi” sove parlamentarna komisija! :)

    Nevem koga bo razveselila novica da se ukinja parlamentarni nadzor Sove????
    Ljudi?

  9. tomaž pravi:

    Janša je naš kader.Vse okrog metanja ven iz partije, je bila samo udbovska igra, zavajanje.Sedaj smo ga aktivirali in dela tako kot smo ga naučili.To je realizacija plana B in ne bo dolgo, ko boste spoznali, da je bila slovenska osamosvojitev samo pot iz socializma preko “demokracije” v socializem.

  10. Pavle pravi:

    Mene zanima kdo je tist ki je Dnevniku dal info o kao prisuškovanju - kdo jim je rekel da naj grejo vprašat ROPA (zakaj niso šli podbregarja ali Drnovška) - kako so vedeli da bodo od ROPA dobiliizjavo ??? To bi blo zanimivo zvedet.

    Sicer pa katera obveščevalne ne prisluškuje vsem in vsakomur ki je nek player - vsi se zdaj vrtijo v neki igri kao to se ne sme - bodimo relani.

    Vsi tukaj pljujete po Janši - ne vem zakaj - dajmo mu 12 let šanse da vlada kot so Kučan - Drnovšek - Golobič @ co. potem pa dajajmo umestne komentarje.

    Resnica je da nam gre boljše kot kadarkoli. Ko hoče delat reforme za naprej ga redeči sindikati rušijo.

    Edinomo kar manjka je trezen premislek in stretegije za naprej - predvsem šolstvo in ekologija.

    Če pa Slovenci nismo kadri da bi tisti ki so uspešni in sposobni v ekonomiji, ter intelektualci šli v politiko in tam naredili maximu imamo to kar pač imamo. Poceni teater in obupen boj za oblast ne glede na koletaralno škodo. Glede na to kakšen potencial se muva v politiki še dobro da smo kjer smo.

    Moj prognoza: vsi ki si želit eda Janša pade se pripravite na nadaljevnako - Janša & Pahor.

  11. Klemen pravi:

    Pavle pravi:
    23. Junij, 2007 ob 15:58
    Vsi tukaj pljujete po Janši - ne vem zakaj - dajmo mu 12 let šanse da vlada kot so Kučan - Drnovšek - Golobič @ co. potem pa dajajmo umestne komentarje.

    Prosim te lepo! Zakaj!!!! Bi rad mel policijsko uro ? Brezposelne je zmanjšal zato ker jih je vrgu z zzzs in tako jih ni več v statistiki!! Več se mi ne da pisat ker bi lahko do jutra naštevu!

  12. Pavle pravi:

    A začnem jaz naštevat lopovščine ki jih je pocel LDS + SD ? zmanjka prostora

  13. Pavle pravi:

    Pa še nekaj ko si omenil ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, kot delodajalec ti dam nasvet, pojdi na zavod iskat kader za kakršnokoli delo pa boš videl koliko se jih odzove in kolikim delo smrdi ( povprašaj delodajalce preden daješ neke ocene)

    … če je to naredil da jih je zabrisal od tam kjer so za nič dela vlekli mesečna nadomestila na naš račun potem mu dajem kapo dol … edino prav

  14. jebiveter pravi:

    @ Pavle

    Ljudem ni pomembno, da so vlekli mesečna nadomestila. Pravzaprav ljudem sploh niso pomembne stvari, ki dejansko vplivajo na njihovo življenje. Bistveno pomembnejše je vprašanje, ali bo Ropu,Cviklu,Potrču in ostalim uspelo priti nazaj na oblast. In zopet furati “napredno” politiko.

    Tud če smo reveži in nam gre slabo, važno da bodo spet naši pri koritu. :)

  15. EnXeN pravi:

    @ Pavle

    Oprostite, zgolj miselno špekuliram, ampak ker z vami delim status …
    Koliko pa plačujete, kot delodajalec, svojim zaposlenim? Mislim na indeks, glede na vaše mesečne prejemke (osebni dohodek + ostalo). Jih plačujete pošteno? Glede na vaš, menedžerski ali moralni kriterij?
    Pa drugače? Redno plačujete cesarju (beri: slovenskemu narodu; ki vas je rodil in nahranil, izobrazil in postavil tja, kjer ste danes - če nekoliko podramatiziram) vse, kar mu gre?

    Težava vseh slovenskih vlad po mojem mnenju ni v sposobnosti ali nesposobnosti vladanja. Težava vseh dosedanjih vlad je neskončno velika afiniteta vseh vladnikov in njih protežirancev po prikoritenju. Štiri, 8 ali dvanajst let, rdeči, črni ali kodrlajsasti - mislim da velike razlike ni in je ne bo. Afiniteta je očitno zapisana v genih. Premožni in tisti brez pomislekov (ki se “kao” znajdejo) bodo(ste) vozili še več cayenov in X-petk, vsi ostali bomo v najboljšem primeru tu, kjer smo danes. Na (k)r(ed)itih. V povprečju, če bo sreča.

    Morda nam Slovencem ob dejstvu, da je prav vseeno, kdo od izbranih nesposobnežev nas vodi, res preostane samo še upanje na nebeško kaljestvo in božjo pravičnost.
    Ali pa upanje, da nekega dne uspemo kot narod in brez prisotnosti politikantov - in tu sta bila v idejah in zgledu Kocbek in Pučnik in je dandanašnji Hribarjeva daleč pred časom - preseči veliko delitev na rdeče in črne. Brez polarizacijske indoktrinacije namreč vsi dosedanji in bodoči oblastniki v trenutku ostanejo brez vajeti, s katerimi nas vodijo. Ocenjevanje uspešnosti vodenja pa zaradi odsotnosti naših - vaših bolj objektivno.

    Ampak LGBTT - k Sovi.

  16. kakfirbec pravi:

    “Janša je naš kader.Vse okrog metanja ven iz partije, je bila samo udbovska igra, zavajanje.Sedaj smo ga aktivirali in dela tako kot smo ga naučili.To je realizacija plana B in ne bo dolgo, ko boste spoznali, da je bila slovenska osamosvojitev samo pot iz socializma preko “demokracije” v socializem. ”
    Velja popraviti napako v izreku, ki se pravilno glasi: “…samo pot iz socializma preko “demokracije” v komunizem. ” Marx,Engels, Lenin, Stalin, VIVAT !!! Čakamo samo še na tri temeljne knjige: “Moj boj”, “Kratka zgodovina SDS-j”in “Vprašanja demokratizma”(s posebnim ozirom na sproščenost).
    P.s.: To kar tu govorim, je seveda nevredno in podlo in najbolje bi storil, če odstopim kot poslanec.(Še pomnite tovariši: to je metoda samokritike, naše samo očiščevalno orodje.)

Komentiraj