Komentar - Jožica

21. junij 2007 ob 14:00 | Vest |

Gianfranco Ferre bo v zgodovino mode zapisan kot ena ključnih osebnosti, ki so pomagale ustvariti pojem “Made in Italy”, Italijani pa ga bodo nedvomno častili kot nacionalno ikono, ki jo pozna ves svet.
Ferre je bil sicer po izobrazbi arhitekt, zato so ga radi klicali “Frank Lloyd Wright italijanske mode”.
Že kot študent arhitekture je asistiral nekaterim znanim kreatorjem, med drugimi tudi Lagerfeldu in Fiorucciju. Svojo prvo žensko prêt-a-porter kolekcijo je leta 1974 ustvaril za modno hišo Baila, z lastno znamko pa je začel štiri leta kasneje.
Harmonija, geometrija, prefinjenost in zračna silhueta so temeljne značilnosti njegovega sloga. Če pa bi morali izbrati njegov definitiven kos garderobe, bi to zagotovo bila bela srajca. Prav fascinantno je, kako je Ferre nekaj tako elementarnega uspel razdelati skozi neštete variacije, in to vedno na inovativen in izviren način. Zadnjih trideset let preprosto ni bilo njegove kolekcije, v kateri ne bi glavno vlogo odigrala prav bela srajca.
Mode se je Ferre vedno loteval analitično, že skorajda intelektualno. Posebej pozoren je bil na formo, čiste barve - kot so bela, črna, rdeča ali zlata - ter na ekskluzivne in ekstravagantne materiale.
Gianfranca Ferreja, s katerim sem se imela večkrat priložnost srečati, bom ohranila v spominu kot izjemno racionalno, mirno in dostojanstveno osebnost z velikansko karizmo. Njegov prispevek k zgodovini svetovne mode pa sodi v sam vrh, kjer je prostor le za peščico izbranih imen.

Jožica Brodarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. FENofJOŽI pravi:

    Škoda, da samo vsake toliko vidimo Jožico Brodarič kako komentira dogodke iz sveta mode. Morda pa bo sedaj našla pot nazaj na male ekrane prav preko Vest.si in nam postregla z novimi trendi. Jožica nam je vedno znala pričarati svet mode in iz njega na svojevrsten način izvleči bistvo, ki je za trenutek pritegnilo še tako indiferentnega gledalca.

    Na nekem dogodku sem stal poleg Jožice in ves čas mi je bilo vroče.

    Jožica come back!

    http://www.vest.si/2007/01/28/nedeljski-intervju/#comments

  2. enisa pravi:

    ne ga srat no, kakšna moda nek, to lohk preberš tud v Jani al pa Oni, kr ona čveka o modi.

Komentiraj