Monday 13. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Kam so šla partnerstva?

21. junij 2007 ob 11:19 | Jani Sever |

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je za delovanje paraSove obtožil SD. Presenečenje? Niti ne. Konec koncev gre samo za dosledno izpeljavo republikanske ideologije. LDS ne obstaja več in tudi nikoli ni obstajala. Bila je samo nekakšen odvod ZLSD - dedinje Komunistične partije. SD so sedaj dediči vsega tega. In partnerstvo? Zdi se, da ni edino, ki se počasi končuje.

Partnerstvo za razvoj, ki je že nekaj časa mrtvo, se obrača v grobu. A to ni najpomembnejša sprememba. Tisto, kar šteje je dejstvo, da se je s popolnim razkolom med SDS in SD zmanjšal tudi manevrski prostor za razumevanja in kompromise, ki jim je tako izrazito naklonjen Borut Pahor. Predsednik SD z Ropovim nastopom gotovo ni zadovoljen. Če nič drugega, ta ni v njegovem stilu.

Pahor je moral biti, ko je slišal Ropovo izjavo o Sovinem prisluškovanju, zelo jezen. Pravzaprav se je znašel v kotu. Če bi nastopil proti novemu članu SD Antonu Ropu, bi gotovo povzročil razkol v stranki. To dokazuje tudi podpora, ki je je bil Rop takoj deležen s strani vodje poslanske skupine Mirana Potrča. Zato je bolj ali manj molčal. A kdor molči - pritrjuje.

Tanko ima torej na nek način seveda prav. SD prav s tem, da je stopila za Antona Ropa, prevzema dediščino LDS in prejšnje vlade. Dediščino, do katere je doslej predvsem Borut Pahor zavzemal odločno distanco, kadar je bilo le mogoče. Drugo vprašanje je, komu lahko takšna nova situacija najbolj koristi. Zdi se, da bo za to pomemben končni izid afere Sova, ki se ga zaenkrat še ne da napovedati.

Vsekakor pa bo imel dokončen pokop partnerstva, ki je kot nekakšen zombi vendarle še živelo v razumevanju med Pahorjem in Janšo, pomembne politične posledice. Partnerstvo s SD je bilo za vlado vsaj tako pomembno kot za SD, saj ji je le to podeljevalo videz nekoga, ki se je zmožen pogovarjati. Zdaj to auro izgublja. Za nameček pa ima predsednik vlade težave tudi z drugimi partnerji. Sam je povedal, da se nekaj nenavadnega dogaja s SLS in z Desusom.

To je tudi sicer povsem očitno. SLS se je vedno poskušala osamosvajati. A ko se to dogaja na Štajerskem so stvari vedno zelo resne. Ob finančnem zaledju in očitnem soglasju s Podobnikovo strujo, SLS postaja ne ravno nenevaren konkurent SDS. Kljub Šrotovim obljubam zvestobe do konca mandata. Za Desus velja podobno. Nikoli ni bil ravno najbolj zanesljiv vladni partner. To, da je v njem aktivna Spomenka Hribar napoveduje samo še več nevšečnosti. Njeno delovanje običajno ni brez posledic. In kaj bo vse to pomenilo za NSi? Finančni minister ima kup težav prav z nekakšnimi člani SDS, kot sta Domen Zavrl ali Miran Strah ali prijatelji, kakršen je šef davčne uprave. Bo nastavil svojo glavo?

Partnerstva so takšna ali drugačna. Sestavljajo ali razdirajo jih interesi. In edino, kar je povsem jasno je, da se ti spreminjajo. Negotovosti - kakršno ustvarja afera Sova (čeprav ni edina), jih seveda lahko samo ogrožajo.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Zdutor pravi:

    Dol z Janšo, svobodo narodu!

    Komaj čakam, da bo počil ta vladno-koalicijski balonček. Janša je naredil preveč sranja, da bi se lahko nemoteno sprehodil po njem. Ali pač? Čas bo pokazal svoje. V vladni navezi se skriva nelagodje, ki bo kaj kmalu izbruhnilo na plan. Aferam ni videti konca. Kot izgleda bo mercatorgate dobil svoj epilog, kot tudi antongate. Pismo ASK je sedaj sicer v ozadju, toda le vprašanje časa je, kako dolgo bo provladna uprava in uredništvo Dela lizalo Janševo analno odprtino.
    Mogoče se nam obeta še konstruktivna nezaupnica in kolaps totalitarnega sistema. Malo verjetno, toda zelo dobrodošlo.
    So dokazi prisluškovanja Janši in Sanaderju že uničeni? Predsednik komisije Pavel Gantar zagotavlja, da je arhiv komisije za zdaj nedotaknjen. V teh poročilih so navedeni vsi podatki o aktivnosti Sove, tudi o tem, koliko telefonskim priključkom doma in v tujini je služba prisluškovala. Toda ravno dejstvo o strogi zaupnosti govori, da tudi teh podatkov zlepa ne bo najti. Komu torej verjeti? Janša je vojaški strateg in makiavelist - cilj opravičuje sredstva. Predvolilna eskalacija se zdi tako zelo resnična.

    mmmmmmm…. že diši po strmoglavljenju predsednika vlade

  2. primorec pravi:

    vlada vlada najbolje, kadar vlada najmanj

  3. Gustl pravi:

    kaj ko bi napisali še kakšno zvezo obiskov Dr. J pri SLSovskema županoma Kanglerju in Šrotu? Kakšno vlogo tu igra naš Dr. J?

  4. ana pravi:

    Logika SDS, ko slalomira tako kot ji paše, pri čemer ji ni bistveno, da je ob tem na dolgi rok sama sebi v nasprotju, je pač svojska samo Janši in njegovim. Najprej je LDS vladal na podlago komunistov (to poslušaamo že leta in leta), zdaj ko jim je odpadel bistveni populistični argument, ki se je slisal verjetno, pa nič hudega-bomo malo spremenili, bomo pač isto očitali naprej SD-ju. Bolano, da bolj ne more bit!
    Za Pahorja pa bi blo itak boljše, da ga v SDju ne bi blo.če je paa res tisto kar pravi Rop, pol pa …

  5. tonka pravi:

    zanimivo je da so komunisti vsepovsod… najprej v LDS sedaj v SD jutri bojo v ZARES, potem bojo že v SLS pogledal, pa SNS itd…

  6. Kaktus pravi:

    “Konec koncev gre samo za dosledno izpeljavo republikanske ideologije.” Jani Sever

    To se dogaja še kar lep čas in mislim da se o tem premalo govori!!!
    Mislim da je zelo pomembno za slovensko javnost, da se razčisti povezava in sipmatiziranje SDS z republikanci v ZDA(če si seveda z izpeljavo republikanske ideologije to mislil)

    Ker se trenutna politika v Sloveniji zelo približuje ameriški, in to seveda po mojem mnenju ne v korist nas državljanov, mislim da so razlogi zato zelo jasni!!

  7. miki pravi:

    Ne verjamem, da bomo dočakali razplet tkim. “prisluškovanja o incidentih v Piranskem zalivu”, vsaj v smislu alternative “Rop je govoril resnico : Rop je lagal”, ne. Kako dokazati, da je Rop lagal ? Ali s tem, da ni (ali ne bo) avtentičnega zapisa ? Tudi če bi se našel, bodo vladajoči “dokazovali”, da je bil ponarejen in kdo naj bi to preveril ? Ne, stvar se ne bo izšla. Simptomatično pa je pisanje Inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije, ki je to izbrskal in o tem pisal daljnega leta 2004 - faksimile je objavil Dnevnik. Ali je tudi to iz trte izvito, ali ima kako osnovo v resničnosti ? Zato osebno kar verjamem, da je nekaj podobnega dogovarjanja bilo. Ni logično, da bi Rop prišel s tem ven in si to izmislil, če ne more dokazati….? Zlasti ker je priznal “prisluškovanje” in je s tem tvegal madež “prisluškovanja prijateljem” (?!?), kar naj “bi ne bilo normalno v mednarodnih odnosih”…???? Kje pa, prav normalno je to; vsi prisluškujejo, kakor in kolikor le morejo ! Le da tega ne obešajo na veliki zvon !

    Skratka, zavozlano je tako, da bo vsem ustrezalo, če bo stvar šla pod preprogo !

  8. 100% Irony Free » Objave » Integriteta desnice - RIP pravi:

    […] Zahvaljujoč akcijam te vlade je Republika Slovenija tako rekoč ostala brez trdne obveščevalne službe, ki jo zaradi državne varnosti pač potrebuje vsaka država. Ker pa seveda vlada tega noče sprejeti na svoja pleča, zdaj (tipično za desne stranke na slovenskem) krivdo poskuša zvaliti na bivšega predsednika vlade in SD. V iskanju grešnega kozla, pa je šla vlada tokrat predaleč. […]

  9. Nejc pravi:

    S kakšno barvo je kdo opleskan sploh ni pomembno, kajti vsem tem nastopačem je skupno le eno - osebni interes. Prepričan sem, da bi nas ne glede na politično ureditev še vedno posiljevali isti ksihti. V teatru za komedijo ali tragedijo nimajo ločenih glumačev ali pač.

  10. Tito pravi:

    blqablqa

Komentiraj